Yamile: drie continenten per jaar
29 April 2013

Yamile, die ik bij de digital nomad meetups in Chiang Mai leerde kennen, maakt op jaarbasis misschien wel de meeste kilometers van iedereen. Een interview met deze digitale kunstenares.

Bovenstaande video is een leuke introductie tot het interview met Yamile. Hieronder beantwoordt ze gedetailleerd waar ze het van doet en geeft ze waardevolle tips voor wie ook als freelancer of entrepreneur de wereld rond wil reizen.

Kun je eens wat over jezelf vertellen?

Ik ben in Colombia geboren en toen als baby door Nederlandse ouders geadopteerd en in Duitsland opgegroeid. Na mijn Abitur ben ik in Nijmegen gaan studeren maar toen toch maar weer terug naar Duitsland verhuisd en twee jaar later zat ik ook een tijdje in Amerika op het college. Mijn laatste vaste verblijf was in Berlijn waar ik 10 jaar gewoond heb.

In 2010 heb ik mijn bedrijf CreativeWebBiz.com opgericht om andere kunstenaars, designers, muzikanten etc. te helpen met hun talenten geld via internet te verdienen.

Begin 2011 heb ik mijn appartement in Berlijn opgezegd, al mijn bezittingen verkocht en ben toen permanent gaan reizen. Sindsdien ben ik al in Portugal, Spanje, Frankrijk, Amerika, Colombia, Thailand en de Filipijnen geweest.

Ik blijf tenminste een maand op elke locatie maar meestal toch wel 3 maanden of zelfs langer. Zo kan ik de verschillende steden, landen en culturen beter leren kennen en het is ook makkelijker om een werkroutine te ontwikkelen. Het is immers niet allemaal vakantiepret, ik moet tussendoor ook geld verdienen. 🙂

Hoe zou je jouw functie zelf het liefst noemen?

Haha, daar ben ik zelf nog niet helemaal uit. Toen ik begon noemde ik mezelf gewoon webdesigner voor kunstenaars. Maar ik doe ook business coaching en ben begonnen website-hosting aan te bieden. Er zullen ook een online cursus bij komen en andere diensten dus moet ik een nieuwe titel voor mezelf bedenken.

Ik wil dit jaar ook beginnen virtuele assistenten in te huren en van Creative Web Biz meer een agentschap te maken. Dat maakt mij dus de oprichter en CEO van Creative Web Biz en onze slogan wordt dan: we help artists sell their work online.

Waarom heb je ervoor gekozen om je te specialiseren in creatieve mensen?

Ik ben zelf kunstenares en toen ik de universiteit verliet had ik het erg moeilijk mijn kunst aan de man te brengen omdat ik er nooit goed in was me zelf ‘te verkopen’ en het dood eng vond naar galerijen toe te stappen en ze te vragen mijn kunst ten toon te stellen.

Dus ben ik naar alternatieven gaan zoeken en ontdekte dat het best ook online kon. Gewoon lekker van thuis in mijn pyjama. Die gedachte vond ik als typische introvert toch wel veel fijner. 🙂

Ik ben toen alles gaan leren over WordPress, Online Marketing en Social Media.

Na een tijdje begon ik over al die nieuwe kennis artikelen op mijn blog te schrijven gewoon om dat ik andere kunstenaars wou helpen. Daar kreeg ik veel positieve reacties op en daarom heb ik in 2010 CreativeWebBiz.com opgezet.

Hoe lang doe je dit werk al en hoe kwam je erbij om dit werk mee op reis te nemen?

Ik ben in juni 2010 met CreativeWebBiz.com begonnen en sinds mei 2011 ben ik nu al op reis. Dat kwam omdat mijn 7 jarige relatie toen plotseling uit elkaar ging en ik me realiseerde dat er eigenlijk geen reden is om nog langer ergens een vast verblijf te hebben.

Ik had toen al een paar digital nomad-blogs en -podcasts ontdekt zoals de Lifestyle Business Podcast, Thrilling Heroics en The Art Of Non-Conformity en was erg geïnspireerd.

Dus heb ik toen al mijn bezittingen verkocht of weg gegeven en ben met €400 op zak naar mijn eerste bestemming Lissabon verhuisd.

Ik raad iedereen aan om een beetje meer geld op te sparen voordat je locatie-onafhankelijk gaat leven. Bij mij ging het goed, maar het kan ook mis gaan met zo weinig geld. Ik had wel heel veel geluk.

Wie zijn de meest bijzondere of inspirerende mensen die je tijdens je omzwervingen bent tegengekomen?

Dat is een moeilijke vraag. Het was natuurlijk erg leuk een paar ‘internetberoemdheden’ zoals Chris Guillebeau en Derek Sivers te ontmoeten, maar ik denk dat ik het meest geïnspireerd ben door de mensen die met hun hele gezin locatie-onafhankelijk leven.

De kinderen kunnen daardoor natuurlijk niet naar een normale school dus verzorgen de ouders ‘homeschooling’ of zijn de kinderen ingeschreven bij online scholen.

Ik heb een kind leren kennen dat zeven talen vloeiend spreekt en slimmer, creatiever en toleranter is dan de meeste volwassenen die ik ooit ben tegengekomen.

Ik begrijp natuurlijk wel dat niet ieder kind deze manier van leven zal waarderen maar ik denk dat ik zelf het wel leuk had gevonden. Als ik ooit nog kinderen krijg ga ik dat misschien ook wel proberen.

Wat vinden klanten ervan dat je steeds op een andere plek zit?

Mijn klanten vinden het prima dat ik locatie onafhankelijk leef. Ze vinden het meestal zelfs erg leuk en inspirerend. Dat willen ze zelf ook wel.

Maar het kan ook wel lastig zijn met het tijdverschil. Nu dat ik in Azie zit en het groot deel van mijn klanten in Amerika woont, zitten we vaak 12 uur uit elkaar en kunnen we alleen maar vroeg in de ochtend of vrij laat op de avond met elkaar bellen. En ik ben helemaal geen ochtend mens dus hoop ik altijd dat zij het wel zijn. 🙂

Je bent nu in Chiang Mai. Waarom heb je besloten hierheen te komen en wat vind je van de stad?

Ik was eigenlijk helemaal niet van plan om naar Azië te reizen. Maar omdat ik lid ben van de Dynamite Circle en zij hun eerste jaarlijkse conferentie in oktober 2012 in Bangkok organiseerden en ik daar heel graag naar toe wilde, besloot ik vroeger uit Zuid-Amerika weg te gaan en naar Thailand te vliegen.

De Dynamite Circle (DC) is een community van locatie-onafhankelijke ondernemers die ook een online forum hebben waar we netwerken en elkaar helpen. Voordat de conferentie begon besloten een paar van de deelnemers dat we daarna naar Chiang Mai zouden komen om daar samen te werken.

Ik dacht dat ik misschien en maand zou blijven maar uiteindelijk werden het 5 maanden. Het is er ontzettend goedkoop, er zijn enorm veel café’s met gratis internet en er zitten een heleboel andere digitale nomaden. Dat maakt het een ideale bestemming.

Voor wie is de Dynamite Circle geschikt en voor wie niet?

De DC is geschikt voor online ondernemers die al locatie onafhankelijk zijn en ook al hun bedrijf opgezet hebben er van kunnen leven.

Het is niet geschikt voor beginnelingen die nog een vaste baan hebben en er over denken of net pas begonnen zijn een online bedrijf op te zetten.

Als je in deze tweede categorie valt, dan kan je beter bij de Digital Nomad Academy terecht. Deze online community, gesticht door Cody McKibben, is speciaal voor mensen die graag locatie onafhankelijk willen worden maar nog niet goed weten hoe ze dat moeten doen.

Wat zijn je reisplannen voor de rest van het jaar?

Ik ga zeker een tijdje in Europa zitten om mijn ouders en familie in Nederland en België te bezoeken en mijn vrienden in Berlijn te zien. En ik denk dat ik ook weer naar de DC-conferentie in Bangkok toe wil, maar verder weet ik het nog niet. Iedere keer als ik plannen maak, loopt het uiteindelijk toch heel anders… 🙂

Heb je tips voor mensen die zelf digital nomads willen zijn?

Yamile en André in 'digital nomad-hoofdstad' Chiang MaiWord lid van de Digital Nomad Academy. Je leert er niet alleen maar een heleboel maar je kunt ook naar maandelijkse live interviews met succesvolle internetondernemers luisteren en ze ook direct vragen stellen.

En het belangrijkste is dat je een hele community van mensen hebt die allemaal ook locatie onafhankelijk willen worden. Dat maakt het makkelijker geen excuses voor je zelf te verzinnen of naar degenen te luistern waar je familie en vrienden mee komen aan zetten. Je motiveert en helpt elkaar, dat is onbetaalbaar.