WVUHB praat met Guiselaine die sinds 2013 “digital nomad” is
22 September 2019

Hi, Ik ben Guiselaine, 41 jaar. Geboren en grootste deel opgegroeid op het eiland Curaçao. Op mijn 19e ben ik naar Nederland gegaan om te studeren en sinds dien dient Nederland als basis voor mijn reizen.

In 2012 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen met als doel meer vrijheid te creëren. In 2013/2014 heb ik mijn bedrijf meegenomen op een reis van 5,5 maand door Australië, Nieuw Zeeland, Singapore, Bali en Hong Kong. Sinds dien heeft het reizen me niet losgelaten en reis ik met mijn bedrijf 4 a 5 maanden per jaar.

Mijn werk bestaat uit doen van kwalitatieve en kwantitatieve onderdelen van onderzoek of hele onderzoek, simpele WordPress websites bouwen voor beginnende ondernemers en kleine ngo’s die ze zelf kunnen onderhouden. Dus budget bewuste websites. Verder help ik hun als nodig is ook met een strategie voor hun online aanwezigheid.

Sinds vorig jaar september ben ik begonnen met Wandelen naar Jezelf aan te bieden in samenwerking met Herstelreizen. 1x per jaar gaan we naar een waddeneiland een midweek. Je wordt verwend qua eten en rust. Verder maken we een aantal leuke wandelingen van ongeveer 12 km en doen we verschillende oefeningen om aan je dromen te werken.

Meer over mij vind je op www.wanderingguiselaine.nl en www.twitter.com/guiselaine

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik begin de ochtend als ik thuis ben in mijn hangstoel met een thermosfles Jasmijn thee en een boek en mijn schrift. Ontbijten en dan aan de slag. Lunchen en dan een wandeling.

In het buitenland is het vaak ontbijten, lezen, schrijven, werken en dan erop uit (wandelen, dingen bekijken). Op Curaçao komt 1 uurtje banen zwemmen bij in het zwembad einde ochtend of begin middag.

Wat vinden je klanten en of opdrachtgevers ervan dat je vanuit het buitenland werkt?
De klanten die ik in het begin had, hadden er veel moeite mee. Sommige wenden eraan en bleven klanten en andere werden vervangen door andere die minder moeite mee hadden. Ik kom nu steeds meer klanten tegen die er open voor zijn.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe klanten krijgt? En heb je hierbij tips voor beginnende digital nomads?
Workshops en congressen bezoeken dat brengt nieuwe klanten, maar veel komen ook via via. En Social Media helpt ook. Laat zien wat je doet en dan volgen er vanzelf aanvragen.

Hoe ben je naar Nederland gaan kijken sinds je niet meer in Nederland woont?

Ik woon dus nog wel in Nederland, maar ben zeker 4 a 5 maanden per jaar in het buitenland. Ik breng een deel van de winter door op Curaçao.
Nederland is een haastig landje en waar alles volgens de regels moet. Wel fijn dat het openbaar vervoer op tijd rijdt, maar wel duur.
Ik verbaas me over de prijsverschillen tussen Nederland en het buitenland. En verder is het iets rustigere tempo in het buitenland wel fijn.
Ik heb de laatste jaren wel ontdekt dat Nederland ook mooie natuur heeft.
Mensen die in Nederland wonen en werken bouwen automatisch een pensioen op, hoe zie jij jezelf pensioneren?
Ik ben zelf mijn pensioen aan het opbouwen via Bright Pension, investeren in Crowdfunding en ben me nu aan het verdiepen in investeren in vastgoed. Dus mochten mensen tips hebben voor investeren in vastgoed, graag!
Hiermee hoop ik een potje op te bouwen zodat ik kan zorgen voor tussen pensioen en al met mijn 55 rustig aan kan doen!

Wat is jouw favoriete plek ter wereld om te wonen & werken en waarom?

Ik merk dat als de natuur dichtbij is ik meer energie heb en alles vanzelf loopt. Dus wissel ik graag mijn uitzicht en werkplek naar de mooiste plekken op aarde.
Op dit moment werk ik graag bij Seats2Meet 1 a 2 keer per week (je ontmoet andere ondernemers), aantal maanden per jaar Curaçao (naast het zwembad) en thuis op de bank in Nederland.

Welke landen staan nog op jouw bucketlist en wat zijn je verwachtingen hiervan?
Erg hoog op mijn bucketlist staan Buthaan, Chili, de tempel wandeling van Japan, Nog een route van de Camino de Santiago lopen (in 2016 heb ik van Lissabon naar Santiago gelopen).
Seatle en San Fransisco staan ook hoog op mijn to do list.

De lijst is erg lang ?

Wat zijn je plannen voor je bedrijf in de toekomst?

Ik ben langzaam aan het verschuiven naar meer passief inkomen. Natuurlijk met investeren, maar ook met online cursussen maken en boeken uitbrengen. De eerste boek staat gepland voor november 2019! Nog effe hard werken dus樂威壯
! Ook de online cursussen komen binnenkort uit.

Verder wil ik graag meer gaan doen met wandelen en ondersteunen van bedrijven met hun online aanwezigheid. Ik ben dit aan het onderzoeken samen met Wandelen naar Inzicht. Ons idee is om een midweek in Duitsland in afgelegen gebied te gaan wandelen en samen met elkaar te werken aan de online zijn van je bedrijf. Dit willen we ook in Portugal gaan aanbieden.

Wat is jouw favoriete boek en welke les heb je eruit gehaald?

Ik lees ontzettend veel en raak graag geinspireerd door boeken, maar ik ben slecht in het onthouden van titels. Maar de boeken van Esther Jacobs hebben wel de eerste zaadje in mij gepland om locatie onafhankelijk te gaan werken in 2013 toen ik het boek las!

Veel mensen dromen ervan om naar het buitenland te vertrekken, maar relatief weinig mensen maken deze stap. Wat zou je tegen deze twijfelende groep mensen willen zeggen?

Je kunt het ook in stapjes doen, of doen en terug komen. Iedereen vindt daarin zijn eigen vorm. In 2013 verkocht ik alles en leefde tot 2017 overal steeds korte huurcontracten. Vanaf 2017 dacht ik wil een basis hebben, ik ben te veel tijd kwijt aan zoeken naar die basis. Dus heb ik nu een fijn huis die ik als basis gebruik en van waar ik uit reizen kan maken en mijn werk mee kan nemen.

Ik heb het geluk dat mijn familie op Curaçao woont waardoor ik een tweede huis heb waar ik ook een aantal maanden per jaar verblijf.

Heb je daarnaast nog een tip voor deze mensen hoe ze geld kunnen verdienen en locatie onafhankelijk kunnen worden?

Kijk welke aspecten van je werk je leuk vindt en vergroot die en breidt die uit. Je hoeft heus niet achter de computer te kruipen om locatie onafhankelijk te zijn. Je kunt ook lokaal workshops geven of aan de slag gaan. Zorg dat je doet wat je leuk vindt en dan lukt het vanzelf.