Workation

Verslagen over werkgelegenheidstrends en artikelen over wat de toekomst zal brengen suggereren dat een groot deel van de bevolking een enorme transformatie doormaakt met betrekking tot werken. De manier waarop mensen werken, het werk dat ze doen en hoe ze werk gedaan krijgen, alles is in beweging, aangezien een nieuwe generatie technologisch onderlegde werknemers meer vrijheid en voldoening uit hun loopbaan eist.

Wat is een workation en wat zijn de voordelen?

Alhoewel mensen nog steeds vertrouwd moeten raken met het nieuwe normaal, wordt aan de andere kant een workation steeds populairder. Een workation is een combinatie van het Engelse woord “work” en “vacation”, je kunt dit dus een beetje vergelijken met een werkvakantie. In het verleden gingen al vele mensen je voor, de zogeheten “digital nomads”, dit zijn vaak personen die remote werken als freelancer in bijvoorbeeld de technische sector of als vertaler. Tijdens de huidige crisis zijn er steeds meer mensen die het remote werken serieuzer nemen en zelfs overwegen om dezelfde stap te zetten. Dus wat ooit een droom was voor velen kan in tijden van crisis werkelijkheid worden. Doordat thuiswerken de norm is geworden en bedrijven het steeds makkelijker maken voor hun werknemers om remote te werken is een workation misschien wel de perfecte oplossing om uit deze sleur te komen.

Ben je ook er ook helemaal klaar mee om op te staan je computer op te starten en de hele dag thuis te zitten. Dan is een workation ideaal om er even helemaal tussen uit te gaan. Zo kun je de kou ontsnappen en vertrekken naar één van de vele tropische bestemmingen waar je vanuit huis kan werken. S ‘avonds genieten op je balkon of terras van een heerlijk wijntje of een koud biertje, wie wil dit nu niet. Doordat werkgevers in deze tijd van crisis flexibeler zijn geworden is er zeker een mogelijkheid dat je werkgever ermee akkoord gaat. Wat is er beter dan een werknemer die lekker in zijn vel zit en geïnspireerd is door zijn omgeving. Voorkom een depressie of een burn-out door te gaan werken op een inspirerende plek waar je, je helemaal thuis voelt.

Bang dat jouw werkgever niet akkoord zal gaan met een workation?

Ben je bang dat je werkgever er niet voor open staat en denkt dat een “workation” de grens tussen zaken en plezier vervaagt. Wees dan gerust want er zijn steeds meer werkgevers die hiervoor open staan door de huidige situatie. Ze zien steeds meer de voordelen van het remote werken en bieden ook steeds meer opties aan om remote te blijven werken. De enorme eentonigheid van een 9 tot 5 baan kan je verlangens naar een flexibelere werkplek enorm vergroten. Wie wil nu niet werken vanuit je eigen balkon of terras met uitzicht op het strand en in je pauze een frisse duik nemen in de zee of oceaan.

Door de huidige crisis kun je wel begrijpen dat een “workation” steeds populairder is geworden en veel bedrijven hun personeel aanmoedigen er af en toe even tussenuit te gaan. Dus waarom dan niet vertrekken naar het buitenland en laten zien dat je net zo productief of misschien nog wel productiever bent op zo’n “workation”.

Potentiële workation plekken

Om wat inspiratie op te doen voor potentiele thuiswerk plekken hebben wij een aantal prachtige bestemmingen die we kunnen aanraden. Vertrek bijvoorbeeld naar het prachtige India en verblijf in Ranikhet, Shillong, Rishikesh, Coorg, Saklespur of Alleppey. Wil je naar een tropisch eiland en genieten van prachtige stranden vertrek dan bijvoorbeeld naar Trinidad en Tobago, de Dominicaanse Republiek, Aruba, Curaçao, de Bahamas of Cuba. Ben je helemaal gek van de Aziatische keuken kies dan voor het prachtige Vietnam, Japan, China, Maleisië of Thailand. Wil je toch liever wat dichter bij huis blijven vanwege de crisis dan zijn Spanje, Portugal, Italië, Griekenland of Cyprus misschien wel de perfecte oplossing.

Houd er wel rekening mee dat er landen zijn met inreisbeperkingen. Dus check van tevoren goed wat de inreisbeperkingen zijn in het desbetreffende land. Bovendien is het verstandig om te checken of het desbetreffende land bepaalde visum voorwaarden heeft en als je op een toeristenvisum binnenkomt hoe lang je mag blijven. Door de huidige crisis kun je soms geluk hebben en kun je zo lang blijven als je wilt omdat alle visum voorwaarden gepauzeerd zijn. Ook is het belangrijk om te checken of het land beschikt over een betrouwbaar en snel Wi-Fi netwerk. Zodra je helemaal op de hoogte bent van alle ins en outs van het desbetreffende land kun je beginnen met het genieten van een heerlijke “workation”. Dus waar wacht je nog op!