Wonen en Werken in Tsjechië: 30 Tips Voor de Digital Nomad
praag wonen en werken in tsjechie

Wil je vanuit het buitenland werken maar wel in Europa blijven? Ga naar Tsjechië en werk een tijdje vanuit Praag als digital nomad.

Tsjechië ligt in Midden-Europa en grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Tsjechië staat vooral bekend om de hoofdstad Praag. Menig stedentripjes, vriendenweekenden en vrijgezellenfeesten vinden hier plaats. Ook voor digital nomads is deze stad een fijne verblijfplaats.

Check dit filmpje van Ondřej Černín om alvast in de Praagse sferen te komen.

Praag reisgids voor de digital nomad

In Praag zijn de mensen vriendelijk, is de internet verbinding goed, het openbaar vervoer betrouwbaar, is alles betaalbaar en zijn er coworking ruimtes aanwezig. Ohja, en de stad is mooi en het eten en drinken lekker. Wat wil je nog meer?

Wonen in Praag als digital nomad

Praag is verdeeld in 8 districten, waarvan district 1 het centrum van Praag is. De districten met de beste bezienswaardigheden zijn 1, 2, 3 en 5. Voor meer informatie over de verschillende wijken kun je op deze website kijken. District 7 bijvoorbeeld ligt iets verder van het centrum, maar is wel goedkoper. Aangezien het openbaar vervoer goed geregeld is in Praag zou dat geen probleem moeten zijn. Het is maar net waar je zelf de voorkeur voor hebt.

funci dancing wonen in praag

Funci Dancing Apartment

Kijk voor het huren van een appartementje op deze website of meld je aan bij deze of deze Facebookgroep of kijk of je tijdelijk iemands huisgenoot kunt worden op deze website.

Via Airbnb betaal je gemiddeld €30,- per nacht voor een appartement, €20,- per nacht voor een kamer en €13,- per nacht voor een gedeelde kamer.

Funci Dancing 6 Apartment biedt leuke kamers aan voor €20,- per nacht.

Verblijf je liever in een hostel check dan Hostel Bell. Dit hostel ligt op 10 minuutjes loopafstand naar het centrum. Je betaalt hier €15,- per nacht voor een eigen kamer met gedeelde badkamer. Gebruik van de keuken en WiFi is gratis.

7 tips voor werken in Praag als digital nomad

Praag heeft meerdere leuke coworking ruimtes en cafeetjes. Ik zal er een paar voor je op een rijtje zetten.

 1. Locus workspace is een bekende coworking ruimte in Praag. De voertaal is hier Engels.

  impact hub praag wonen werken tsjechie

  Impact Hub

  Locus heeft al meer dan 20 verschillende nationaliteiten over de vloer gehad. Je hebt hier 24-7 toegang. De eerste dag is gratis. Voor een maand betaal je hier zo’n €130,-. Een dagpas kost je ongeveer €14,- euro. Er is een keuken aanwezig en er worden regelmatig events georganiseerd.

 2. Bij Impact Hub kun je zowel werken vanuit de coworking ruimte, als een eigen kantoor huren. Voor 24-7 toegang betaal je maandelijks ongeveer €125,-. Voor een dagpas betaal je ongeveer €14,-. Er worden regelmatig events georganiseerd.
 3. NODE5 is een andere leuke optie. Voor een dag betaal je hier ongeveer €7,-. Niks van te zeggen toch!
 4. Cafedu is niet echt een café maar ook geen coworking ruimte. Wat is het dan wel? Een

  cafedu praag werken tsjechie

  Cafedu

  ruimte waar je 24-7 terecht kunt om te werken of te studeren. Je vindt hier dan ook meer studenten dan digital nomads, maar het is wel een fijne plek om te werken. Mocht je nog student zijn of onder de 26 jaar en heb je nog ergens een studentenkaart liggen dan betaal je maar €5,- per maand en anders rond de €18,-.

 5. Café Nona ligt in het centrum van Praag. Hier drink je de beste zelfgemaakte limonade en kun je gebruik maken van de gratis WiFi.
 6. Friends Coffee House is een bekende plek onder de digital nomads. De WiFi is hier goed en er is een bibliotheek aanwezig. Ook worden er regelmatig culturele events zoals muziek- of boekpresentaties gehouden.
 7. Art & Coffee is zowel een kunstgalerij als een café. Naast werken, eet je hier ook de beste soep en salades en hebben ze veel gezonde smoothies.
Bezienswaardigheden in Praag

Dat Praag een mooie stad is, daar twijfelt niemand aan. De binnenstad is ook niet voor niks opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 1. De Karelsbrug is een prachtige gotische brug in Praag. Je hebt vanaf de brug een mooi uitzicht over de stad en de Vltava.
 2. Staroměstskě námĕstí is het oude stadsplein van het centrum. Hier vind je de stadhuis, de Tynkerk en de Sint-Nicholaaskerk. Met name de astronomische klok is indrukwekkend. Deze hangt aan de gevel van het raadhuis. Elk uur gaan de deurtjes open en komt de parade van apostelen voorbij.
 3. Het grootste burchtgebied van de wereld vind je op de heuvel Hradcany. Hier kun je meerdere binnenpleinen, kerken en kastelen bewonderen. Ook de Sint Vituskathedraal staat hier, deze mag je zeker niet missen.
 4. Wil je bijzondere architectuur zien? Ga dan naar het dansende huis. Deze vind je in de nieuwe stad van Praag.
 5. Het Wenceslasplein is een groot en leuk plein in de nieuwe stad. Hier vind je veel bars en terrasjes.

sint vitus kathedraal praag bezienswaardighedendansend huis praag bezienswaardigheden

Het openbaar vervoer in Tsjechië

Het openbaar vervoer in Tsjechië is goed geregeld. Door het hele land heen rijden er bussen en treinen. In de grote steden kun je ook gebruik maken van de tram. Praag is de enige stad waar ook een metronetwerk aanwezig is. Praag centraal station is het grootste treinstation van Tsjechië. Dit is ook een internationaal knooppunt voor treinen uit Oostenrijk bijvoorbeeld. Mocht je graag naar Tsjechië willen vanuit Nederland kijk dan naar zowel een vliegticket als treinkaartje.

De prijzen voor de taxi liggen in Tsjechië lager dan in Nederland. Ben je in Praag maak dan gebruik van de Uber app. Via deze app kun je je vervoer eenvoudig en goedkoop regelen. 

Eten en drinken in Tsjechië

In Tsjechië wordt er vooral veel vlees met aardappelen gegeten. Ook deegwaren zij hier populair. Typisch vleesgerecht is bijvoorbeeld goulash. Vis en groente zijn hier minder populair, maar is steeds meer in opkomst natuurlijk. In de grote steden kun je tegenwoordig gewoon groente, pizza en pasta bestellen. Als gebakje wordt hier veel apfelstrudel gegeten. Ben je geen vleeseter dan is de gebakken kaas een gerecht dat in veel restaurants geserveerd wordt. Tsjechië staat ook bekend om z’n pils (pilsner). Dit biertje wordt gebrouwen in de stad Pilsen in Tsjechië. Bier wordt hier veelal in halve liters gedronken bij het eten.

“Wist je dat bier goedkoper is dan water in Tsjechië?”

Het weer in Tsjechië

Met name in de zomer kent Tsjechië een fijn klimaat. De steden komen tot leven en aan vitamine D geen gebrek. In de maanden juli en augustus komen de temperaturen regelmatig boven de 30 graden. Toch kan het weer hier net zo wispelturig als in Nederland zijn. Flinke onweersbuien of een daling in de temperatuur tijdens de zomermaanden is niet vreemd hier. In de bergen ligt de temperatuur wat lager en daar valt ook meer neerslag. In de wintermaanden ligt daar sneeuw, zodat Tsjechië ook een prima wintersport bestemming wordt. De wintermaanden zijn over het algemeen iets kouder dan in Nederland.

Vakantiegevoel in Tsjechië

 1. Tsjechië staat bekend om de vele kastelen. In Praag vind je de grootste burcht, maar ook het stadje Český Krumlov is prachtig om naar toe te gaan. Deze stad ligt bij rivier de Moldau. Je vindt hier naast het kasteel en meerdere prachtige bezienswaardigheden.
 2. Hou je van wandelen of van skiën in de winter, ga dan naar het reuzengebergte. Als je hier dan toch bent bezoek dan ook de rotsen van Adršpach, de waterval en het Nationale park Krkonoše.
 3. Hou je van watersport of zoek je graag de verkoeling op tijdens de zomermaanden, dan is het Lipnomeer een goede plek om naar toe te gaan.
 4. Cesky Raj is het paradijs van Tsjechië. Hier komen de vier grootste rivieren van Tsjechië bij mekaar, en je vindt hier zandsteenformaties, bosgebieden en Prachov rotsformaties. Sprookjesstad Jicin vormt de toegangspoort tot dit gebied.
 5. Geniet je liever even van de rust en ontspanning, laat je dan verwennen in een van de kuuroorden in Karlovy Vary. Al honderden jaren komen mensen hier naar toe om te baden in helend water en te drinken uit de bronnen.

rotsformaties bezienswaardigheden tsjechielipnomeer bezienswaardigheden tsjechie

Werken vanuit Praag en op je vrije dagen meer van Tsjechië ontdekken klinkt goed toch?

Heb je zelf ook nog tips voor wonen en werken in Tsjechië? Laat het me weten in een reactie.