Wonen en Werken in Letland: 35 Tips Voor de Digital Nomad
wonen en werken riga letland
kaart baltische staten letland

kaartje

Letland als digital nomad bestemming? Ja hoor! Ga een tijdje wonen en werken vanuit Riga!

Letland is onderdeel van de Baltische landen (Letland, Estland, Litouwen) en ligt in Noordoost-Europa. Letland is een van de dunbevolktste landen van Europa. Een derde van de bevolking woont in Riga. Riga is de hoofdstad van Letland en ook een van de grootste steden van Noord-Europa. Dit is dan ook de beste plek voor de digital nomad om te wonen en werken in Letland.

Riga reisgids voor de digital nomad

De oude stad van Riga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, met name door de prachtige Art Nouveau/Jugenstil en houten architectuur. In 2014 is Riga verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Wonen in Riga als digital nomad
wonen in riga oldtown hostel

Rara welk hostel is dit?

In Riga kun je voor weinig overnachten in een goed hostel. Heb je liever een eigen appartement?
Over het algemeen ben je dan €400,- kwijt. Airbnb is wat duurder. Dan betaal je gemiddeld 50,- per nacht voor een appartement, €30,- per nacht voor een kamer en €17,- voor een gedeelde kamer. Kijk ook op de website van Rent in Riga of op deze Facebookgroep.

Bij Martas Street Hostel betaal je slechts €5,- voor een gedeelde kamer en €15,- voor een eigen kamer. Er is goede WiFi aanwezig. Er is een gratis ontbijt.

Bij Riga Old Town Hostel & Backpackers Pub betaal je €8,- voor een gedeelde kamer en vanaf €30,- voor een eigen kamer. Dit hostel vind je in de oude stad van Riga. De WiFi is hier gratis. Even zin om te socializen, ga dan naar de bar van dit hostel.

5 tips voor werken in Riga als digital nomad
 1. Birojnica is de eerste coworking ruimte geopend in Riga. Birojnica biedt zowel mogelijkheden
  darbavieta coworking riga werken

  Darbavietu

  voor kleine conferenties en seminars, maar ook plekken om te werken. Je betaalt hier slechts €6,- per dag, €25,- per week en €60,- per maand. Dit is inclusief WiFi en koffie en thee.

 2. Bij Darbavietu heb je 24/7 toegang. Je betaalt hier €110,- per maand. Er worden regelmatig events georganiseerd.
 3. Bij The Mill betaal je €100,- per maand voor toegang op werkdagen van 9-6 uur en €150,- voor 24/7 toegang. Bij The Mill is contact met andere ondernemers ook belangrijk en samen kun je bijvoorbeeld een spelletje ping-pong spelen.
 4. Innocent Cafe is een van de beste koffiehuizen in Riga waar je ook prima je laptop open kunt klappen.
 5. Bij Miit heb je fijne werkplekken en gratis WiFi. Hier kun je ook goed vegetarisch eten.
Bezienswaardigheden in Riga
 1. De oude stad is gebouwd rondom het Stadhuisplein. Hier vind je het oude stadhuis en het Huis van de Zwartkoppen.

  zwartkoppen riga bezienswaardigheden

  Het huis van de Zwartkoppen

 2. In de stad bekijk je ook de gotische Dom van Riga, het vrijheidsmonument ter nagedachtenis van de omgekomen soldaten tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog, het barrok Rundāle Paleis en de Geboorte-van-Christus Kathedraal.
 3. Het Livu Laukums plein is een gezellig plein waar je veel terrasjes, restaurantjes vindt.
 4. Vanuit de Sint Petruskerk heb je een prachtig uitzicht over de oude stad van Riga (op ongeveer 72 meter hoogte).
 5. Wil je graag naar een minder druk uitzichtpunt, ga dan naar het gebouw van de Letse Academie der Wetenschappen waar je op 65 meter hoogte ook een prachtig uitzicht hebt.
 6. Hapje en een drankje terwijl je uitkijkt over de stad? Ga dan naar het terras van Galleria Riga of de Skyline Bar van Radisson Blu Hotel Latvija.
 7. De Albert-straat staat bekend om de Jugendstil/Art Nouveau architectuur stijl. Je vindt hier met name ambassades en het Jugendstilmuseum.
 8. De centrale markt is een enorme markt in Riga, waar het altijd druk is en je voordelig levensmiddelen kunt kopen.
 9. Spīkeri is het creatieve centrum van Riga. Hier zijn oude pakhuizen omgetoverd tot culturele broedplaatsen. Je vindt hier creatieve bedrijven. En festivals.
kathedraal riga bezienswaardigheden

Kathedraal

Openbaar vervoer in Letland

De meeste steden in Letland hebben tegenwoordig een busstation. Bussen rijden hier zowel binnen de steden als buiten de steden. Check wel altijd even de vertrektijden, want uit de wat kleinere plaatsen gaan minder bussen. In Letland heb je ook treinverbindingen, maar de bus wordt vaker gebruikt. In Riga vind je ook trams en trolleybussen. Kijk voor de dienstregeling in Riga op deze website. 

Eten en drinken in Letland

broodsoep riga eten en drinken letland

Broodsoep

In Letland eet je soep. En niet zomaar soep. Je eet hier bijvoorbeeld bietensoep, of bosbessensoep met deegknoedels en soep gemaakt van bier en kaas. De bekendste is de broodsoep met kaneel en rozijnen. Naast soep wordt er vooral veel gerookte vis, aardappels, varkensvlees, bieten en zure-room gegeten. Als toetje staat vaak griesmeelpap op het menu of de Vecriga. Dit is een soort van soesje met een kwark-vanillevulling.

black balsam drinken letland

Dus…

Water kun je beter niet uit de kraan drinken hier. Aan te raden is om flessen water te kopen tijdens je verblijf. Riga Black Balsam is een bekende kruidenlikeur en wordt vaak gedronken in de koffie of als shotje.

Qua kosten is Letland niet heel duur. Zo heb je een prima lunch voor €7,- of een goed driegangenmenu voor €15,-/€20,-.

Het weer in Letland

Letland kent milde zomers en redelijk koude winters. Juli en Augusts zijn de warmste maanden(gemiddeld 20 graden) en januari en februari zijn de koudste maanden (gemiddeld -3 graden). In de winter valt er veel sneeuw en door het hele jaar heen is er kans op neerslag.

Vakantiegevoel in Letland

Een dagje vrij? Ga er op uit en ontdek meer van Letland dan enkel Riga.

 1. Vanuit Riga kun je de trein pakken naar het kustplaatsje Jūrmala. Vind je het niet erg om te fietsen dan kan dit ook. Zo’n 30 jaar geleden is hier namelijk een fietspad aangelegd van 30 kilometer. Zo kun je goed van de natuur genieten.

  kasteel Jaunpils bezienswaardigheden letland

  kasteel Jaunpils

 2. Salacgrīva staat vooral bekend om het Positivus Festival. Dit is het grootse muziek en kunst festival van de Baltische staten. Dit festival vindt midden juli plaats.
 3. Wil je de rust aan het strand opzoeken, ga dan naar Saulkrasti waar je een wandelpad vindt langs verschillende uitzichtpunten over de Baltische zee.
 4. Een uurtje van Riga vandaan, vindt je Sigulda, Lets Zwitersland. Hier vind je nationaal park Gauja en de grootste grot van de Baltische staten (Gütmansgrot). Vergeet ook niet naar kasteel Turaida te gaan. In de winter kun je hier prima skiën.
 5. Ben je even helemaal klaar met internet en continu online zijn. Waan je terug in de tijd. Bij kasteel Jaunpils, Ventspils en Turaida bevind je je even in de middeleeuwen. Je kunt hier ook leren zwaardvechten. Best stoer toch.

  karostas letland bezienswaardigheden

  Karostas

 6. Ook de stad Cesis kent een middeleeuws kasteel. Hier vind je ook de Sint John’s kerk.
 7. De wijk Karosta in Liepāja was vroeger een Russische marinebasis en afgesloten voor buitenstaanders. Je kunt het nu wel bezoeken. Je vindt hier een vervallen paleis, een mooie kathedraal en een oude gevangenis.
 8. Kuldiga is het Venetië van Letland door de rivier die door de stad stroomt. Hier vind je ook de ventas rumba, een waterval van slechts 1 meter hoog maar wel 240 meter breed.

heb je zelf ook nog tips voor wonen en werken in Letland? Laat het me weten in een reactie.o