Wonen en werken Zwitserland
2 November 2020

Je hebt vast wel eens van Zwitserland gehoord. Zwitserland is een prachtig land dat in de alpen ligt. Voor veel mensen is het de ideale plek om op een normale of op een skivakantie te gaan. Dit komt door de mooie natuur en de fijne ligging in de alpen. Aan hoogte en sneeuw kom je in Zwitserland dus ook niet tekort.

Zo heb je de hoofdstad Zürich. Deze prachtige stad is niet alleen heel erg mooi, maar het is ook nog eens de financiële en economische centrum van Zwitserland. Met allerlei grote banken in deze stad gevestigd is het de moeite waard om te bekijken.

Visum Zwitserland

Aangezien Zwitserland een Europeaans land is, mag je vrij naar en door het land reizen. Het is daarom niet nodig om een visum aan te vragen om naar Zwitserland te reizen.

Echter is het wel verplicht om een identiteitsbewijs bij je te hebben. Een Nederlandse identiteitskaart of paspoort is al genoeg om je te kunnen identificeren. Hiermee kun je direct door heel Europa reizen.

Omdat je een Europeaan bent, is het makkelijk om met de auto naar Zwitserland te rijden. De route is namelijk heel erg makkelijk. Je kunt vanuit Nederland door rijden naar Duitsland en via Duitsland kun je Zwitserland binnen rijden.

Door te reizen met een auto kun je een hoop geld besparen. Vluchten naar Zwitserland zijn namelijk best wel duur. Ook heb je dan direct je vervoersmiddel in het land zelf. Dit maakt dat je geen auto hoeft te huren of een taxi hoeft te bellen.

Werken in Zwitserland

In Zwitserland heb je zo een werkplek gevonden. Dit komt omdat er geen gebrek is aan fijne co-working spots. Op het moment dat je in een grote stad zoals Zürich bent, vind je een hele hoop van deze werkplekken. Zwitserland is best wel duur met co-working spots, maar zo krijg je wel een hele hoop leuke extra’s voor je geld.

Zo heb je Coworking Wyland voor 28 Zwitserse franks of €26,04 een prachtige werkplek met hele snelle wifi, verwarming, kantoorbenodigdheden, een aantal plekken om te relaxen en te ontspannen, gratis koffie en gratis water. Dit maakt het zeker wel de moeite waard om te gaan werken.

Het is ook mogelijk om voor een wat luxere co-working spot te gaan. Office Lab biedt voor 48,5 Zwitserse frank of €45,11 een super fijne co-working spot aan. De co-working spot heeft hele snelle wifi, verwarming, verschillende plekken om te relaxen, een bibliotheek, kantoorbenodigdheden, gratis water en gratis koffie.

Het kan ook voorkomen dat je geen zin hebt om geld uit te geven aan een dure co-working spot. In Zwitserland zit je dan ideaal. In Zwitserland zijn ze namelijk heel erg van de koffie en gebak. Dit maakt dat je heel erg veel koffietentjes kunt vinden met gratis wifi waar je lekker aan het werk kunt gaan. Hier kun je dan direct een lekker kopje koffie en een heerlijk gebakje kunt bestellen.

Internet Zwitserland

Als digital nomad of expat is snelle wifi fijn om te hebben tijdens het werken. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je gehinderd wordt in je werk doordat de wifi niet goed werkt. Gelukkig zit je in Zwitserland best wel goed. Zwitserland heeft namelijk goede wifi.

Ook zul je in Zwitserland veel gratis wifi tegen komen. De meeste van die lekkere koffietentjes waar je zo lekker kunt werken hebben namelijk gratis wifi. Op het moment dat je buiten de grote steden komt zal het wat lastiger zijn om gratis wifi te vinden.

Waarom Zwitserland?

Zwitserland is een prachtig land. Daarom heeft het ook een score van 2,98 van de 5 op nomadlist.com. Deze score wordt een beetje naar beneden gehaald, omdat het leven in Zwitserland best wel duur is.

In Zwitserland hebben ze snel internet. Ook zijn de tempraturen ideaal. Het is namelijk even warm als dat het voelt en de tempratuur is ook niet al te warm of te koud.

In Zwitserland spreken ze vier verschillende talen. Zo spreken ze Duits, Frans, Reto-Roemeens en Italiaans. Verder hebben ze een heel sterk dialect dus kan het lastig zijn om ze te verstaan. Gelukkig heb je hier niet zo veel last van, omdat ze wel best wel goed Engels kunnen. Dit maakt dat het wel gewoon makkelijk is om met ze te communiceren.

Als je een vraag wilt stellen of een gesprek wilt beginnen met iemand uit Zwitserland, is dat helemaal geen probleem. Ze zijn namelijk heel erg vriendelijk en staan vaak wel open voor vragen of voor een gesprekje.

Hotspots

Zwitserland heeft een prachtig landschap. Maar naast het landschap zijn er nog veel meer dingen te vinden. Zwitserland heeft bijvoorbeeld prachtige stukjes cultuur die je kunt bekijken. Verder is de geschiedenis van Zwitserland ook wel mooi om een keer naar te kijken.

Zwitserse mensen zijn dol op eten. Vooral op een lekker groot stuk vlees. Je zult daarom bij veel restaurantjes voor een niet al te hoge prijs een groot stuk vlees krijgen.

Zwitserland heeft ook veel winkeltjes waar je even lekker in kunt shoppen. Daarnaast zijn er ook best wel wat hotelletjes waar je in kunt overnachten. Je zult wel enige luxe vinden in Zwitserland. Ze zijn daar namelijk erg op gesteld.

Naast deze dingen heeft Zwitserland ook nog een aantal dingen die zeker ook de moeite waard zijn om te bekijken, namelijk:

  • Saint Ursanne: Saint Ursanne is een prachtige dorpje in Zwitserland. Het dorpje is zo populair geworden, omdat het er heel erg middeleeuws uit ziet. Het is daarom ook het best bewaarde middeleeuwse dorp van heel Zwitserland. Volgens een legende is het dorp gesticht door een Ierse monnik. Deze zou in een grot gewoond hebben. Je kunt bij deze grot komen door een trap er naar toe te nemen.
  • Genève: Genève is één van de grootste steden van Zwitserland. De stad heeft een oud centrum met prachtige gebouwen. Hier kun je uren lopen zonder uitgekeken te raken op de middeleeuwse bouwwerken. Ook heeft Genève een heel erg groot meer. Het meer van Genève. Deze plek is heel erg geliefd bij mensen die houden van zwemmen of door natuurliefhebbers.
  • Matterhorn: Matterhorn is één van de meest gefotografeerde bergen van de wereld. De Matterhorn is het beste te bekijken vanaf de Zermatt. Je kunt naar de Zermatt door middel van een kabellift. De regio rondom de Matterhorn is het grootste en populairste zomerskigebied van Zwitserland. Vele olympische teams trainen hier ook in de zomer.
  • Lausanne: Lausanne is een prachtige stad die aan de oevers van het meer van Genève ligt. In deze stad zijn naast prachtige gebouwen ook heel erg veel activiteiten te doen. Zo zijn er drie musea waar je naar toe kunt gaan om te kijken naar de prachtige kunst die er staat. Ook is de kathedraal in Lausanne zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.
  • Montreux: Montreux is een prachtig stadje die genesteld is rondom een baai in het meer van Genève. De stad is bekend geworden, omdat er verschillende bekende mensen hebben gewoond, zoals Charlie Chaplin en Freddie Mercury. Ook staat de stad bekend om het jaarlijkse Jazz festival. Maar verreweg de populairste bezienswaardigheid in Montreux is het kasteel van Chillon. Het gebouw is gemaakt op een eilandje in het meer van Genève.

Wonen in Zwitserland

Wonen en werken in Zwitserland is prachtig. Als digital nomad of expat is het daarom ook geen verkeerde plek om terecht te komen. Vaak wordt je op reis gestuurd door je baas. Deze wijst je ook vaak een huis toe.

Het is heel erg vervelend als je geen huis toegewezen krijgt, maar in sommige gevallen gebeurd dat wel. Dan is het beste om even bij je collega’s te gaan informeren hoe zij dat gedaan hebben. Ook is het slim om naar een huisbaas of een appartementencomplex te bellen. Zo weet je direct of er nog ergens plaats is.

De huurprijzen in Zwitserland zijn best wel duur. Daarom kan het lastig zijn om een betaalbare woning te vinden in Zwitserland. Het verhuizen naar Zwitserland is ook niet heel erg lastig. Je kunt namelijk makkelijk een verhuisbedrijf inhuren om je spullen vanuit Nederland naar Zwitserland te verhuizen.

Emigreren naar Zwitserland

Als je wilt wonen in Zwitserland heb je eerst een verblijfsvergunning nodig. Het is mogelijk om drie maanden te blijven zonder verblijfsvergunning, maar langer dan dat is illegaal. Daarom is het slim om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Als je een langere tijd in Zwitserland wilt verblijven moet je een werkvisum of studievisum aan vragen. Je moet er wel voor zorgen dat je de juiste papieren hebt voor deze visa.

Als je in Zwitserland wilt verblijven, is het wel zo prettig om gas, water en elektriciteit te hebben. Dit is heel erg makkelijk en snel af te sluiten. Je kunt een contract af sluiten via de site van een energiemaatschappij of je kunt er voor kiezen om ze te bellen.

Je kunt in Zwitserland er ook voor kiezen om tv en internet af te sluiten. Voor niet al te veel geld heb je al snel best wel een goed wifinetwerk. Hierbij zitten vaak een aantal tv-zenders bij inbegrepen. Deze zijn vaak wel in het Duits, Frans, Reto-Roemeens of Italiaans.