Wonen en werken in Taiwan
3 November 2020

Taiwan, het is een plek waar je misschien niet meteen aan zou denken als je spreekt om in het buitenland te gaan wonen en werken. Toch heeft Taiwan, een eiland dat hoort bij China en dus gelegen is in Azië, heel veel te bieden voor digital nomads. Alleen al de betaalbare en goede gezondheidszorg, de vriendelijke lokale bevolking en de geweldige eetcultuur klinkt heel aantrekkelijk.Taiwan stad

Het eiland behoort niet voor niets tot een van de beste bestemmingen voor expats. Het eiland biedt tal van mogelijkheden om te gaan werken met steden zoals Taipei, Kaohsiung, Tainan, Taichung en Kinmen.

Populaire bestemming voor expats in Taiwan

Er zijn natuurlijk nog heel wat meer steden waar je kan gaan wonen en werken in Taiwan, maar we zetten de 2 meest interessante voor jou even op een rijtje:

1.      Taipei

Op nummer een van meest interessante plekken om te wonen en werken in Taiwan, is toch wel met uitstek de hoofdstad Taipei. Om je al een algemene indruk te geven: de stad scoort 4,06 op 5 als je een kijkje gaat nemen op de Nomadlist. Niet slecht, toch?

Maar wat maakt Taipei nu zo aantrekkelijk om er te gaan wonen en werken? De zaken die het hem zeker en vast doen zijn het goede opleidingsniveau, het snelle internet (21Mbps), een groot veiligheidsgevoel en het goede leven in het algemeen. Om nog maar te zwijgen van de goede gezondheidszorg die je er kan vinden. Het enige nadeel dat je er zou kunnen vinden is dat het kostenplaatje om er als digital nomad te leven en te werken aan de iets duurdere kant is. Je mag rekenen op een kleine 1.850 dollar per maand om al je kosten te kunnen betalen.

Over het weer in Taipei heb je alvast niet te klagen, althans als je van warme temperaturen houdt. In de topmaanden zoals juni, juli en augustus, wordt het er gemakkelijk een stuk boven de 40 graden. Als je in het voorjaar of najaar er gaat werken en wonen, dan kan je genieten van mildere temperaturen van zo’n 20-23 graden.

               Werken als digital nomad in Taipei

Werken als digital nomad in Taipei, dan kan je best starten in de wijk Da’an, waar je heel veel co working spaces vindt. De 3 beste plekken om als expat te werken zijn The Hive, vooral voor ondernemers en creatievelingen die echt een deel van een gemeenschap willen zijn. Als tweede heb je dan CIT, die vooral gericht zijn op ondernemers die graag op hun eentje werken of in kleinere teams. Dan is er ook nog FutureWard waar je vooral bij terecht kan als beginnende starter of juist als goed draaiend bedrijf. Het co-werken kost je gemiddeld 195 dollar per maand in Taipei.

               Huisvesting in Taipei

 

Als je wil gaan werken en wonen in Taipei, dan zal je zeker geen gebrek hebben aan onderdak. Je hebt verschillende mogelijkheden, je kan bijvoorbeeld een studio huren voor 1 persoon aan zo’n 680 dollar per maand. Ook kan je kiezen om te verblijven in een hotel, al is dat natuurlijk wel wat duurder. Dan ben je al gemakkelijk zo’n 850 dollar per maand kwijt. Kijk gerust op Airbnb waar je tal van verblijfsplekken kan vinden.

2.      Kaohsiung

Met een score van 3,5 op 5 op de Nomadlist, scoort Kaohsiung het tweede best als ideale bestemming voor digital nomads of expats. Vooral omwille van de lage leef kosten per maand, heel goede plekken om te werken, gratis wifi in de stad en de vriendelijkheid naar toeristen en buitenlanders toe.

Een van de belangrijkste dingen die een rol spelen, is natuurlijk het goedkope leven dat je kan leiden wanneer je gaat werken en wonen in Kaohsiung. Als je alle maandelijkse kosten optelt, kan je voor een dikke 1000 dollar alles betalen. Valt zeer goed mee, toch? De internetsnelheid is er nog beter dan in Taipei, hier behaal je een internetsnelheid van 25Mbps. De veiligheid is er bovendien goed en de vrouwvriendelijkheid scoort er erg hoog. Ideaal dus als je als vrouwelijke digital nomad er wil gaan werken en wonen.

Het hele jaar door is het heel warm in Kaohsiung, dat kan misschien een nadeel zijn als je niet echt van hoge temperaturen houdt. Tijdens de warmste maanden juni, juli en augustus wordt het er net geen 40 graden. Ook tijdens de andere maanden vind je nauwelijks verkoeling door de temperaturen van 25-30 graden.

Werken als digital nomad in Kaohsiung

Als je als digital nomad gaat verhuizen naar Kaohsiung en je bent er net aangekomen, dan moet je zeker naar de twee beste co working spaces die er te vinden zijn. Het eerste is Kaohsiun Dao Teng International Business Center. Dit is een harmonieuze en comfortabele co working plek en je voelt je er meteen als een vis in het water. Een tweede plek die een enorme aanrader is als je aankomt in Kaohsiung, is Kaohsiung Hub. Een fijne plek met allerlei faciliteiten zoals een ping pong tafel om even te pauzeren, een terras buiten en een coole ‘chill’ zone met een lounge, waar je tijdens je breaks kennis kan maken met anderen.

Huisvesting in Kaohsiung

Onder een dak leven, als je gaat verhuizen naar Taiwan, kan je heel goedkoop in Kaohsiung. Zelfs wanneer je er met je familie gaat wonen, kan je nog alle kosten betalen voor maar 1500 dollar per maand! Wil je een studio gaan huren voor 1 persoon, dan ben je maar 275 dollar per maand kwijt. Kies je toch voor wat meer luxe en verblijf je liever in een hotel, ook dan betaal je je niet blauw. Je kan al gemakkelijk een maand in een hotel wonen aan de gemiddelde prijs van 365 dollar per maand. Ook op Airbnb, waar de verblijven vaak wel wat duurder zijn, vind je wel iets naar je zin!

Visum Taiwan

Als je tijdelijk wil gaan leven in Taiwan en er ook wil gaan werken, dan hoef je geen visum aan te vragen wanneer je maar 90 dagen of korter daar gaat verblijven. De kans is groot dat je er natuurlijk langer gaat verblijven, zeker wanneer het de bedoeling is om er echt te gaan wonen. Wanneer dat het geval is, kan je best contact opnemen met het Taipei Representative Office van Taiwan en dat is gelegen in Den Haag.

Internet Taiwan

Het internet in Taiwan wordt door de meeste digital nomads wel als goed beschouwd. De internetsnelheid varieert rond de 20 Mbps. Niet super snel, maar zeker wel snel genoeg. Het fijne aan leven in Taiwan, is dat je in heel veel steden daar gratis Wifi hebt en zeg nu zelf, wat wil je nog meer als je naar daar gaat om er te leven en te werken?

Waarom Taiwan?

Er zijn verschillende redenen waarom wonen en werken in Taiwan een aanrader is. Het eiland is heel gemakkelijk te bereiken, je kan zelfs een rechtstreekse vlucht nemen naar de hoofdstad Taipei. Wanneer je van plan bent om veel met het openbaar vervoer te reizen in Taiwan, dan kan je hier al zeker gerust in zijn. Het OV is daar erg goed geregeld. Er rijden voldoende treinen en bussen en ze zijn er zelfs op tijd! Taiwan is een eiland in de Oost-Chinese zee en wanneer je in een normale tijdspanne bijvoorbeeld eens naar Hongkong of Shanghai wil, moet je natuurlijk meteen het vliegtuig nemen, dan ben je er op een kleine twee uur. Er wordt naast Chinees, natuurlijk ook nog Engels gesproken in Taiwan. Dit gaat op de ene plek al wat vlotter dan de andere, maar in het algemeen gaat het best wel goed. De levenskwaliteit is er gewoon goed en dat maakt het er aangenaam om te leven en te werken!

Hotspots voor digital nomads/expats

Uiteraard ga je wel werken in Taiwan, maar het belangrijkste is dat je er ook nog leeft en dus af en toe ook wat vrije tijd neemt. Dan is het de ideale moment om op zoek te gaan naar de hotspots van Taiwan. Het leuke aan dit land is dat het echt een mix is van mooie natuur en prachtige bergen langs de ene kant en de drukke steden waar je naar hartenlust kan ontdekken, shoppen en dineren. Prachtige natuurfenomenen die je echt gezien moet hebben in Taiwan zijn Sun Moon lake, Taroko Gorge en de Hot Springs in Tainan.

Wonen in Taiwan

Als digital nomad of expat gaan wonen in Taiwan, dan ben je toch al snel tussen de 1200 en 1900 dollar per maand kwijt aan kosten. Een hotel kost gemiddeld 54 dollar per nacht en bij een Airbnb betaal je 59 dollar per nacht. Wanneer je eens iets wil gaan eten of drinken in Taiwan, betaal je voor een ongeveer 1 dollar. Voor een kopje koffie ben je dan weer bijna 5 dollar kwijt. Gaan avond eten in een restaurant, kan al vrij goedkoop vanaf 4,5 dollar. Al moet je dan natuurlijk geen hoogwaardige maaltijd verwachten. Een van de belangrijkste zaken als buitenlander is dat je je er zeer veilig kan voelen, ook als vrouw voel je je er op je gemak!

Emigreren naar Taiwan

Zoals bij een emigratie naar elk land, komt er ook bij het emigreren naar Taiwan heel wat bij kijken. Informeer je goed over geld in het buitenland, welke kosten je zal maken en hoe je kosten kan besparen. Let op dat je de juiste informatie hebt als het gaat over reisdocumenten zoals een visum voor langer dan 90 dagen en een paspoort. Vraag alle info aan de ambassade van Taiwan die gelegen is in Den Haag. Begin op tijd met het verhuizen naar Taiwan te plannen, op die manier bezorg je je zelf een heleboel stress en zenuwen eens het zover is!

Blijf jij toch liever in Europa om als digital nomad aan het werk te gaan? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen: