Wonen en werken in Qatar
3 November 2020

Je kent het land vast wel, Qatar. Qatar is een mooi midden-oosters land. In Qatar zijn een aantal grote steden. Zo heb je de hoofdstad Doha. Doha is een hele mooi en grote stad.Qatar

Dit komt omdat grotendeels van de bevolking van Qatar in of rondom Qatar woont. Verder heb je nog Ar Rayyan, Umm Salal Muhammad, Al Wakrah, Lusail, Al Khor en Al Khawr.

Visum Qatar

Op het moment dat je als Nederlander een bezoek wou brengen aan Qatar, was het eerst nodig om een visum aan te vragen. Nu is dat niet meer het geval. Op het moment dat je minder lang dan 180 dagen blijft, hoef je geen visum aan te vragen om in Qatar te verblijven.

Op het moment dat je langer dan 180 dagen blijft, moet je wel een visum aanvragen. Het aanvragen van een Visum gaat best wel makkelijk. Wanneer je een visum aanvraagt moet je je paspoort opsturen. Dit kan niet met een kopie. Op het moment dat je alleen een kopie op stuurt is je visum niet geldig. Dit komt omdat er een stempel op je paspoort moet staan.

Wanneer je je paspoort hebt opgestuurd, krijg hem terug met een stempel en de benodigde papieren voor je visum.

Werken in Qatar

Op het moment dat je als digital nomad of expat wilt werken in Qatar, ben je op best een goede plek. In de hoofdstad Doha zijn heel erg veel werkplekken te vinden. Hierbij moet je denken aan gezellige koffietenten. Er is veel gratis wifi beschikbaar in de stad.

Verder zijn er in en rondom de stad best een aantal co-working spots te vinden. Zo heb je bij het RWAQ center voor €230 per maand al een co-working spot met een eigen bureau. Hierbij krijg je direct zo veel drinken als dat je zelf wilt, snelle wifi, airconditioning, kantoorapparaten en ergonomische stoelen.

Als je liever iets goedkopers hebt, kun je ook gaan voor één van de Servcorp locaties. Voor maar €181,70 per maand ook best een goede co-working spot met een eigen bureau. Hierbij krijg je zo veel water en koffie als je wilt, snelle wifi, airconditioning en kantoorapparaten.

Internet Qatar

In Qatar hebben ze veel verschillende plekken met gratis internet. Dit is heel erg handig voor als je aan het werk wilt op een lekkere rustige plek met een mooi uitzicht. Als digital nomad of expat is het in Qatar dus heel erg toegankelijk.

Op het platteland of uit de grotere steden is het heel erg lastig om gratis wifi te vinden. Verder is het ook niet heel erg nuttig om uit de grote steden te gaan, want op het platteland valt niet echt heel erg veel te zien.

Waarom Qatar?

Dat Qatar een mooi land is weet je nu wel. Naast dat het een mooi land is, heeft het nog best wel een hoge score op nomadlist.com, namelijk een 2,85 van de 5. Nomadlist.com geeft aan dat het een fijn land is om te zijn, maar het voor vrouwen en kinderen minder toegankelijk is.

Het internet is in Qatar over het algemeen best wel snel. Daarnaast is het heerlijk warm en op het moment dat je behoefte hebt aan verkoeling is dit ook heel erg makkelijk te vinden.

In Qatar spreken ze als moedertaal Arabisch. Dit is best wel een mooie taal, maar het is heel erg lastig om te leren. Gelukkig heb je als Nederlander niet heel erg veel last van het talenverschil. De meeste mensen in Qatar hebben het Engels namelijk wel goed onder controle.

Op die manier kun je iemand op straat aan spreken en met de meeste mensen een gesprek voeren of een vraag stellen. Het is ook best makkelijk om een gesprek aan te gaan met iemand op straat in Qatar. Dit komt omdat ze niet alleen heel erg vriendelijk tegenover elkaar zijn, maar ook nog eens tegenover mensen die uit het buitenland komen.

Op het moment dat er een ongeluk gebeurt en je gewond raakt, wil je natuurlijk wel goed opgevangen worden. Qatar heeft haar ziekenhuizen zeer goed op orde. Dit betekent dat je goed wordt verzorgd. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je van een klein ongevalletje sterft, omdat het ziekenhuis niet in orde is.

Aangezien Qatar in het Midden-Oosten ligt en het echt een olieland is, zijn de benzineprijzen heel erg laag. Daarom is het ook niet al te duur om tijdens je verblijf een auto te huren. Dit maakt dat je niet zo veel geld uit hoeft te geven aan een taxi.

Hotspots

Aangezien Qatar het rijkste land van de wereld is, vind je al snel een hele hoop hotspots in Qatar. Zo vind je bijvoorbeeld in Doha een prachtige skyline. Verder is het heel erg makkelijk om langs een aantal mooie strandjes te komen.

In Qatar is lekker eten niet moeilijk te vinden. Overal kun je wel restaurantjes vinden met het meest lekkere eten. Verder is het ook heel erg makkelijk om super luxe hotelletjes en enorme winkelcentra. In de grote steden zal je dit dan ook overal vinden.

Op het moment dat je aan komt op Hamad International Airport, het vliegveld van Doha, zie je al direct wat voor mooie stad Doha is. Voor weinig geld kun je al een taxi vinden die je naar je bestemming brengt. Dit komt omdat de benzine in het land ook zo goedkoop is.

Qatar is met heel erg veel verschillende dingen best wel goedkoop. Dit is alleen niet het geval met alcohol. Alcohol is in Qatar heel erg duur. Zo kun je alleen drinken bij dure bars in grote hotels. Hierbij kost een biertje of een wijntje al snel €8,- tot €9,-.

Er zijn een hele hoop dingen die heel erg leuk zijn om even een kijkje te nemen in Qatar, namelijk:

  • National museum of Qatar: het national museum of Qatar staat vol met allemaal prachtige kunstwerken. Het gebouw is enorm en het is echt prachtig om te zien. Aan de binnenkant is het net zo indrukwekkend als aan de buitenkant.
  • Manko Doha: De Manko Doha is een hele grote en indrukwekkende bar. Behorend bij het Intercontinental hotel is het de meest bezochte bar van Qatar. Naast dat er heerlijke cocktails te bestellen zijn en dat je er lekker kunt zitten, wordt er ook prachtige muziek gedraaid. Zo wordt er elke week een DJ vanuit Parijs ingevlogen.
  • Souq Waqif: De Souq Waqif is de grootste bazaar van Qatar. Als je naar het Midden-Oosten gaat, moet je er bijna wel één bezocht hebben. In deze bazaar vind je verschillende kraampjes met allerlei dure kruiden, stoffen, Qatari agenten in traditioneel kostuum op paarden, valkeniers en heerlijke restaurantjes.
  • Nobu: Voor mensen die van sushi houden is Nobu hét restaurant om heen te gaan. Nobu staat bekend om haar heerlijke sushi. Deze heerlijke sushi komt wel met een prijsje. De sushi is namelijk wel heel erg duur.
  • Festival City Doha: Wie houdt er nou niet van shoppen? In Qatar zijn er heel erg veel verschillende winkelcentra te vinden waar je goed kunt shoppen. Festival City Doha is het grootste winkelcentrum van Qatar. Hier vind je ook de meest dure winkels. Het winkelcentrum bevat maar liefst 400 winkels, restaurants, een bioscoop en een indoor-sneeuwpiste. Dit maakt dat je wel een dagje weg bent in dit winkelcentrum.

Wonen in Qatar

Op het moment dat je als digital nomad of expat naar Qatar verhuist, krijg je vaak een huis toegewezen van je baas. Dit kan een appartement of een vrijstaand huis zijn.

Het kan ook voorkomen dat je geen huis toegewezen gekregen hebt. In dat geval kun je het beste als eerste een aantal collega’s raadplegen. Op die manier kom je achter hun ervaringen en kun je wat tips ontvangen. Ook kun je gewoon naar een appartementencomplex bellen of ze nog een plek vrij hebben.

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de huurprijzen in Qatar best wel hoog zijn. Voor een éénkamerappartement ben je al snel tussen de €1000,- en de €1500,- aan huur kwijt.

Een vrijstaand huis is nog duurder dan een éénkamerappartement. Voor een vrijstaand huis ben je al snel €3000,- of meer kwijt.

Emigreren naar Qatar

Voordat je naar Qatar kan emigreren moet je wel het nodige papierwerk invullen. Op het moment dat je een huis hebt gevonden, wil je namelijk wel dat je post op het juiste adres aan komt. Dit is heel erg makkelijk online aan te passen.

Verder is het ook altijd handig om gas, water en elektriciteit af te sluiten. Hiervoor kun je heel erg makkelijk een belletje plegen naar een energieleverancier. Op die manier heb je zo je gas, water en elektriciteit afgesloten.

Het is ook mogelijk om tv en internet af te sluiten in Qatar. Als je er voor kiest om internet en tv af te sluiten, heb je al snel best wel een snel wifinetwerk. Hierbij krijg je ook direct een aantal tv-zenders. Hierbij kun je verwachten dat je alleen maar Arabische zenders te zien krijgt.

Vertrek jij liever naar een digital nomad bestemming binnen Europa? Bekijk dan ook eens