Wonen en werken Oostenrijk
3 November 2020

Iedereen kent het prachtige land Oostenrijk wel. Het land ligt midden in de alpen. Dit maakt het een ideale plek voor een vakantie. Met geen tekort aan prachtige natuurlijklandschappen en plekken met sneeuw om te skiën.

Zo heb je Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Deze stad is de belangrijkste stad van Oostenrijk. Dit komt niet alleen omdat het de hoofdstad is, maar ook omdat in Wenen op het gebied van wetenschap, cultuur, geschiedenis en entertainment het meeste gebeurd.

Visum Oostenrijk

Als Nederlander ben je een Europeaan. Dit houdt in dat je vrij mag reizen door heel Europa heen. Dit zorgt er voor dat je reis en de tijd van je verblijf niet gehinderd wordt. Zo kun je vanuit Nederland makkelijk doorreizen naar Oostenrijk zonder dat je problemen tegen komt.

Op het moment dat je naar Oostenrijk reist, is het wel verplicht om een geldig identiteitsbewijs bij je te hebben. Hierbij moet je denken aan een Nederlands paspoort of ID-kaart. Deze zijn door heel Europa geldig.

Aangezien je als Nederlander uit Europa komt, is het ook heel erg makkelijk om met de auto naar Oostenrijk te reizen. Zo rij je makkelijk door Duitsland naar Oostenrijk. Door de auto te nemen, kun je een hoop geld besparen op een vlucht. Verder heb je dan direct al een vervoersmiddel in Oostenrijk zelf. Zo hoef je niet constant taxi’s te bellen om heen en weer te rijden.

Werken in Oostenrijk

In Oostenrijk is het best lastig om een goede werkplek te vinden. Dit komt omdat er geen co-working spots te vinden zijn in Oostenrijk. Dit scheelt je wel een hele hoop geld. Een co-working spot is namelijk best wel duur.

In Oostenrijk vind je wel al snel een fijne koffietent. Hier kun je lekker aan het werk gaan. In koffietenten is het namelijk heel erg makkelijk om gratis wifi te vinden. Naast een werkplek en gratis wifi is er in een koffietentje ook heerlijke koffie met een lekker groot stuk gebak te vinden. In Oostenrijk noemen ze dit ook wel kaffee und kuchen.

Internet Oostenrijk

In Oostenrijk is het makkelijk om goede wifi te vinden. De wifinetwerken zijn namelijk goed aangelegd en zijn vaak ook heel erg snel. Als digital nomad of expat vindt je daarom al snel een fijne en mooie plek om aan het werk te gaan.

In Oostenrijk zijn ook hele hoge bergen en grote weides te vinden. Als je hier langs rijdt, is het heel erg lastig om wifi te vinden. Naast het prachtige landschap is het daarom als digital nomad of expat namelijk niet nuttig om te bezoeken.

Waarom Oostenrijk?

Oostenrijk is een prachtig land met geweldige natuurlandschappen en cultuur. Oostenrijk scoort een 3,71 van de 5 op nomadlist.com. Dit is een hele hoge score voor een land.

Het internet in Oostenrijk is heel erg snel. De tempratuur in Oostenrijk is ook ideaal. Het is namelijk niet te warm en niet te koud. Omdat de tempratuur zo fijn is, is het minder makkelijk om verkoeling te vinden.

In Oostenrijk spreken ze Duits. Voor veel Nederlanders is deze taal niet al te lastig. Het kan ook voorkomen dat je als Nederlander geen Duits spreekt. In Oostenrijk is het vaak dan wat minder toegankelijk. Oostenrijkers spreken namelijk niet al te goed Engels.

In Oostenrijk zijn ze wel heel erg vriendelijk. Dit maakt dat je gewoon naar iemand op straat af kan stappen zonder dat je hier vervelende reacties van krijgt. Zo kun je gemakkelijk naar de richting vragen of een andere vraag stellen als je dat zal willen.

Ook heeft Oostenrijk veel goede ziekenhuizen. Dit maakt dat als je een ongeluk krijgt tijdens je verblijf in Oostenrijk, je goed verzorgt wordt. Zo is de kans dat je nog verdere blessures op loopt heel erg klein. Leven in Oostenrijk is daarom ook niet moeilijk.

Hotspots

In Oostenrijk zijn er heel erg veel verschillende hotspots. Zo heb je niet alleen prachtige landschappen, maar is de cultuur in Oostenrijk ook zeker wel te vinden.

In Oostenrijk zijn ze dol op lekker en veel eten. Daarom zul je ook in eten niks tekort komen. Oostenrijkers vinden het heerlijk om een groot stuk vlees te eten. Daarom kun je heel erg veel vlees verwachten als je naar een restaurantje gaat om eten te halen.

Ook plekken om te shoppen en hotels zul je niet tekort komen in Oostenrijk. Ze hebben namelijk grote winkels en winkelcentra. Verder zijn er ook heel wat hotels te vinden waar je kunt overnachten.

Ook als je uit wilt gaan, zul je geen tekort vinden aan uitgaansgelegenheden. Oostenrijkers zijn dol op een lekker biertje. Je zult daarom voor weinig geld al snel heel erg veel bier kunnen krijgen.

Er zijn heel veel dingen die de moeite waard zijn om een kijkje naar te nemen in Oostenrijk, namelijk:

  • Schloss Schönbrunn: De nummer één meest bezochte plek van Oostenrijk is Schloss Schönbrunn. Het slot heeft ook zeker wel zijn plaats verdient. Qua uitstraling lijkt het slot wel een beetje op het paleis van Versailles. Er vinden veel rondleidingen in dit kasteel plaats. Om een plekje te krijgen, kun je online je plaats reserveren. Het is ook mogelijk om het zelf te bekijken. Een groot deel van het park is namelijk gratis te bezoeken.
  • Hallstatt: Hallstatt is de meest gefotografeerde plek van Oostenrijk. Dit is ook wel logisch, omdat het er uit ziet alsof het uit een sprookje komt. Hallstatt is een klein dorpje gelegen aan een meer. Het dorpje is beroemd geworden om de zoutproductie.
  • Grossglockner: De grossglockner alpen hoog straat is, wat de naam al zegt, een straat die hoog in de alpen ligt. Deze straat staat bekend om het mooiste uitzicht te hebben van heel Oostenrijk. Voordat je de straat op mag rijden, moet je eerst een tol betalen. Afhankelijk van de weersomstandigheden is de route tussen mei en oktober de hele dag geopend.
  • Hofburg: Het Hofburg in Wenen is het oude keizerlijk paleis in Oostenrijk. Aangezien het gebouw van de keizer is geweest, kun je verwachten dat het gebouw heel erg groot en indrukwekkend is. Het gebouw is dat namelijk ook. Het Hofburg bestaat uit meerdere gebouwen die samen één vormen. Zo is het ook als residentie gebruikt voor de eerste wereldoorlog.
  • Schloss Hohensalzburg: Schloss Hohensalzburg is een van Europa’s best bewaarde middeleeuws kasteel. Door de strategische ligging van het kasteel was het bijna niet te veroveren. Als je op de kasteelmuren staat, heb je een prachtig uitzicht over Salzburg. Je kunt met een kabellift naar boven gebracht worden, maar het is ook mogelijk om zelf een heel eind te gaan lopen. Het is namelijk best een eindje naar boven.
  • Stift Melk: Stift Melk of de Abdij van Melk is één van de beroemdste kloosters ter wereld. Het ligt hoog aan een klif aan de oevers van de Donau. Het gebouw ziet er indrukwekkend uit en is zeker de moeite waard om te bekijken.

Wonen in Oostenrijk

Als digital nomad of expat kan het wel eens voorkomen dat je baas je weg stuurt om een tijdje te wonen en werken in Oostenrijk. Als dit het geval is, krijg je vaak een huis toegewezen. Dit kan variëren van een appartement tot een vrijstaand huis.

Soms komt het ook voor dat er geen huis toegewezen wordt. In dat geval is het beste om een collega raad te plegen. Die hebben vaak ervaring met het zoeken van een huis in Oostenrijk. Als je hier niet veel wijzen van wordt, kun je altijd naar een huisbaas of een appartementencomplex bellen of er nog ergens een plekje vrij is.

De prijzen die je betaalt voor een woning verschilt een beetje per plek. Over het algemeen zijn de prijzen niet al te duur. Zo is het wel mogelijk om je woning te betalen. Het verhuizen naar Oostenrijk is ook niet moeilijk. Je kunt namelijk makkelijk een verhuisbedrijf vinden die je spullen wel naar Oostenrijk wilt verhuizen.

Emigreren naar Oostenrijk

Voordat je in een land mag wonen, heb je eerst een verblijfsvergunning nodig. Ook als je naar Oostenrijk gaat is dit het geval. Omdat Oostenrijk bij Europa hoort, is het aanvragen van een verblijfsvergunning heel erg makkelijk. Als je van plan bent langer dan drie maanden te blijven in Oostenrijk, is het verplicht om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Als je zo lang in Oostenrijk wilt blijven als je wilt, moet je een studievisum of werkvisum aanvragen. Als digital nomad of expat is dat vaak een werkvisum. Voordat je deze aan kunt vragen, moet je er voor zorgen dat je de juiste papieren bij de hand hebt.

Het komt goed van pas om gas, water en elektriciteit in je huis te hebben. Dit moet je natuurlijk bij een energiemaatschappij af sluiten. In Oostenrijk is dat niet zo moeilijk om te doen. Je hoeft namelijk alleen maar naar de site van een energiemaatschappij te gaan of een belletje te plegen en je bent klaar.

Ook is het handig om internet en tv af te sluiten. Dit kan bij verschillende providers. Vaak heb je al voor weinig geld best wel een snel netwerk. Ook is het vanzelfsprekend dat je er een aantal tv-zenders bij krijgt. De tv is alleen iets minder goed beschikbaar voor mensen die niet zo goed Duits kunnen. Dit komt omdat alle programma’s vertaald worden naar het Duits.

Vertrek jij liever naar een wat meer tropische digital nomad bestemming? Bekijk dan ook eens: