Wonen en werken in Mexico
14 December 2019

Wonen en werken in Mexico, iets dat voor de gemiddelde Nederlander een onbereikbaar en grijs gebied is. Heb ik er een werk visum voor nodig? Wat moet ik allemaal weten en regelen? Wij geven in dit blog bericht een volledige uitleg met informatie en adviezen om alles een beetje voor je te vergemakkelijken.

Ook zullen wij informatie en kennis met je delen wat betreft leuke activiteiten en handige weetjes over Mexico.

Visumregelingen

Welk visum heb ik nodig voor mijn reis, werk of vrijwilligerswerk in Mexico? Wij zullen alle benodigde informatie met je delen om het zo duidelijk mogelijk voor je te maken zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Toeristenvisum

Een visum aanvragen voor Mexico is niet verplicht voor een verblijf tot 180 dagen. Bij aankomst in Mexico krijg je na het invullen van een formulier een tourist card, verlies deze niet! Je kan je tourist card verlengen door dit aan te vragen bij het immigratiebureau. Wat vele reizigers doen die langer dan 180 dagen in Mexico willen verblijven op een toeristen visum is de grens over reizen. Vervolgens vlieg je weer terug en kan je opnieuw een tourist card krijgen. Dit wordt veelal gedaan om langdurige administratieve procedures te omzeilen tijdens een poging tot het verlengen van je visum bij het immigratie bureau.

Werkvisum

Voor mensen die willen werken in Mexico moet er een werkvisum worden aangevraagd bij het INM, dit is een immigratie instituut dat deze werkvisums verstrekt in Mexico. Vereiste hieraan is wel dat het moet worden aangevraagd door een werkgever, je kan dus niet op eigen houtje een werkvisum regelen. Als een werkvisum eenmaal aan je verstrekt is zit er geen maximale geldigheid aan je verblijf. Er zijn twee type werkvisums mogelijk: voor tijdelijk verblijf zonder de intentie te hebben langer dan de vast gelegde tijd te verblijven. Of: voor verblijf met de bedoeling om uiteindelijk inwoner te worden.

De basisbehoeften voor het aanvragen van een visa zijn:

  • Een ingevuld aanvraag formulier
  • Geldig paspoort
  • Pasfoto in kleur die maximaal 6 maanden oud is
  • Documenten dat je legaal in het land mag verblijven
  • Documenten wat betreft werk contracten

Vrijwilligersvisum

Iedereen 犀利士
mag in Mexico niet-betaald werk uitvoeren op een toeristenvisum. Op het moment dat je geld of andere beloningen voor je werk ontvangt is het verplicht een werkvisum aan te vragen.

Actuele informatie omtrent visum wetgeving in Mexico

De meest actuele informatie check je hier

Waarom is Mexico zo aantrekkelijk voor Digital nomads?

Mexico is momenteel samen met Thailand en Bali één van de meest populaire digital nomad hotspots. De reden waarom is niet zo vreemd. Elke dag lekker Mexicaans eten terwijl je lekker in het zonnetje kunt werken. Het leven is Mexico is ook relatief goedkoop, dit in combinatie met het lekkere weer zorgt er voor dat er vele digtal nomads naar toe trekken om te werken. Werken in Mexico is ideaal voor iedereen die niet vies zijn van een feestje, zonnen en lekker eten. Er valt tijdens het werken in Mexico genoeg te beleven dus je gaat je gegarandeerd niet vervelen.Digital nomad mexico

De omgeving rondom Cancun en Tulum zijn erg populair om te wonen en werken. In deze levendige plaatsen zijn veel clubs, barretjes te vinden en de stranden zijn er adembenemend. Een goede formule voor digital nomads die wel houden van een beetje vertier. Ook Mexico-stad wordt steeds aantrekkelijker om heen te gaan voor digital nomads.

Soepele visum regelgeving

Zoals hierboven al aangegeven is het vrij gemakkelijk om voor een langere tijd in Mexico te verblijven. Je kan op jouw toeristen visum 90 dagen verblijven zonder lange en tijdrovende aanvraag procedures zoals bijvoorbeeld in Bali. Dit maakt het aantrekkelijker voor digital nomads om naar Mexico toe te trekken.

Internetverbinding

De internetverbinding is over het over het algemeen prima in Mexico, en dan vooral in de grotere steden. Het land is enorm dus in uithoeken van het land waar minder bevolking is en waar de infra structuur niet geweldig is zal dit minder zijn maar over het algemeen kan je je in Mexico wat betreft de internet verbinding prima redden. Iets dat natuurlijk erg belangrijk is aangezien dit een eerste basisbehoefte is als digital nomad zijnde.

Levensonderhoudskosten

Het leven in Mexico is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Natuurlijk zijn hierin uitzonderingen zoals bijvoorbeeld de populaire uitgaansgelegenheden in Mexico-stad, hier zijn de prijzen vergelijkbaar met die in Nederland. Basale kosten zoals gas, water en licht zijn veel goedkoper dan in Nederland. Wij zullen verdere kosten verder voor je behandelen en uitlichten.

Eten

Laten we beginnen met een van de beste dingen van Mexico, het heerlijke eten. Mexico staat bekend om zijn vele restaurants over het hele land verspreid in iedere prijsklasse. Hoe meer toeristisch de plek waar je zit is hoe duurder het eten is. In het toeristische Tulum betaal je bijvoorbeeld het dubbele voor de in Mexico wel bekende taco vergeleken met een dorpje een paar kilometer verder op. Bij bijvoorbeeld goedkope local restaurantjes betaal je nog geen euro voor kleine taco’s, in toeristische bestemmingen kan dit bedrag wel oplopen tot €5,. Wil je iets luxer uit eten en bestel je bijvoorbeeld een stuk zalm betaal je ongeveer €15, deze prijzen zijn vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.Eten mexico

Mexico beschikt over veel grote supermarkten dus als je wil zijn er genoeg mogelijkheden om zelf te koken. Dit is natuurlijk een goed alternatief om de kosten voor het eten wat te drukken. Mexicaanse supermarkten beschikken over een enorm aanbod aan vers fruit en groenten, vergeet de tequila niet!

Huisvesting

De kosten wat betreft huisvesting zijn vergelijkbaar met wat je gewend bent in Nederland. Een eenkamerappartement buiten het centrum kost gemiddeld rond € 250. Voor een luxer appartement in het centrum van Mexico-stad betaal je gemiddeld € 800. Voor ieder budget zijn er hier genoeg mogelijkheden in beschikbaar.

Verder barst Mexico van de luxe hotels en resorts in verschillende prijsklasse. De prijzen hiervoor zijn veel goedkoper dan in Nederland. Voor een nacht in een luxe resort betaal je ongeveer €40 per nacht.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Mexico is spotgoedkoop vergeleken met de Nederlandse tarieven hiervoor. Ook een ritje in een taxi of heel erg goedkoop. Een zeer belangrijk punt om rekening mee te houden voor je eigen veiligheid is: Stap niet zomaar ergens op straat in een willekeurige taxi. De chauffeurs van straat taxi’s hebben niet allemaal een taxi vergunning. Daardoor heb je geen idee wie er achter het stuur zit en of diegene betrouwbaar is. Hierdoor loop je het risico op een beroving of een zogeheten ‘expres kidnap’ waarbij ze je 24 uur lang vasthouden om onder dwang 2 keer het maximale bedrag uit een geldautomaat te halen.

Taxi Mexico

De taxi’s vanaf taxistandplaatsen zijn wel betrouwbaar, neem bijvoorbeeld een van de taxis de sitio. Een betrouwbaar en spotgoedkoop taxi bedrijf waarbij elke chauffeur beschikt over een taxivergunning.

Een andere optie is de zogeheten ‘collectivo’ Dit zijn minibusjes die overal langs de weg stoppen. Ze rijden vooraf uitgestippelde routes en kosten enkele peso’s. als je onderweg tijdens het rijden van de route besluit dat je uit wil stappen geef je dit aan bij de chauffeur en deze stopt op de eerst mogelijke plek aan de kant van de weg.

Auto huren

Vooral het zuiden van Mexico is een super bestemming om een auto te huren en het gebied te verkennen. Het openbaar vervoer in Mexico is prima geregeld maar met een huurauto ervaar je toch wel meer het gevoel van vrijheid. Wij hebben een wat informatie en tips hierover voor je opgesteld voor het huren van een auto in Mexico.

Hoe zijn de wegen in Mexico?

Wanneer je aan het huren van een auto in Mexico zit te denken vraag je je vast af hoe de wegen daar zijn. Zoals al eerder aangegeven is de infra structuur in Mexico over het algemeen prima en dan vooral in de grotere steden. De wegen zijn breed en goed geasfalteerd. Tussen de bestemmingen ligt een kaarsrechte snelweg met hier en daar een kruispunt.

Hoe zit het met de verkeersregels in Mexico?

De verkeersregels in Mexico komen redelijk overeen met de verkeersregels in Nederland. Net als in Nederland rijden ze rechts en halen ze links in, Toegestane snelheden zijn als volgt: Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u en daar buiten maximaal 100km/u. Tanken wordt voor je gedaan in Mexico door een van de medewerkers van het tankstation. Het is wel gebruikelijk om hier een kleine fooi voor te geven.

Is je Nederlandse rijbewijs geldig?

Voor het autorijden in Mexico heb je genoeg aan je Nederlandse rijbewijs. Het is dus niet verplicht een internationaal rijbewijs in je bezit te hebben.

Wat kost het huren van auto in Mexico?

Het huren van een auto in Mexico is niet heel erg duur, je huurt een auto voor zo’n 15 á 20 euro per dag. Een aanrader hiervoor is Rentalcars.com.

Op deze site kan je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en zijn de voorwaarden vooraf duidelijk aangegeven. Zo kom je niet voor ongewenste verassingen te staan. Wat ook een voordeel aan dit bedrijf is dat ze beschikken over een Nederlandse klantenservice, erg handig voor het geval je vragen hebt over het huren van een auto of als je onderweg eventuele problemen hebt.

 

Wat is er te doen in Mexico?

Mexico beschikt over een geweldige veelzijdigheid aan activiteiten. Zowel voor cultuur als natuurliefhebbers zijn er enorm veel excursies en activiteiten om aan deel te kunnen nemen. Zo bied Mexico je de mogelijkheid om deel te nemen aan duikexcursies, jungletochten, grotten verkennen en bijzondere dieren spotten.

Spendeer je liever je tijd door simpelweg te genieten van de rust en zon op een van de mooiste stranden ter wereld dan ben je in Mexico ook aan het goede adres. Deze veelzijdigheid zorgt er voor dat steeds meer mensen voor Mexico als vakantie bestemming kiezen.

 

De hoofdstad

Mexico-stad beschikt over een goed ontwikkelde infrastructuur, dit zorgt voor een goede internet verbinding. Mede door die reden is Mexico-stad aan het uitgroeien tot een aantrekkelijke plaats voor digital nomads. Mexico-stad is enorm, de stad telt zo’n 22 miljoen(!!) inwoners. Meer dan in heel nederland!

Mexico-stad is uitgegroeid tot de culturele hoofdstad van Latijns-Amerika met een enorm aanbod aan musea en galerieën. De stad heeft een levendig nachtleven beschikt over fantastische restaurantjes. Overal in Mexico-stad mengen eeuwenoude invloeden zich met het moderne stadsleven.

Cancun

Cancun is een geweldige bestemming voor welke reiziger dan ook, van stelletjes tot gezinnen tot soloreizigers. Je vindt er niet alleen heerlijke stranden maar er zijn ook volop cultuur en geschiedenis. Ook beschikt Cancun over prachtige aquaparken die de mogelijkheid bieden om een droom van vele mensen uit te laten komen, namelijk: zwemmen met dolfijnen!Cancun

Cancun staat bekend om zijn bruisende nachtleven, vooral tijdens het onder Amerikaanse studenten zeer bekende spring break. Cancun is dan overspoeld met Amerikaanse studenten die tijdens hun vakantie flink de bloemetjes buiten zetten. Een mooie ervaring om eens van dichtbij mee te maken.

 

Handige informatie en weetjes

Wij hebben wat handige informatie en weetjes over Mexico voor je op een rijtje gezet.

Valuta

De Mexicaanse peso is de munteenheid van Mexico. De munt wordt afgekort met de letters MXN. De valuta wordt aangeduid met het valutateken $.

De meest actuele koers (8-12-2019) is €1,00=21,466 peso. Je doet er verstandig aan om deze koers tijdens je verblijf in Mexico een beetje in de gaten te houden aangezien dit nog wel eens wil schommelen. Een handige site hiervoor om dit te checken vind je hier.

Inentingen

Als je naar Mexico reist is het belangrijk reisadvies in te winnen en je goed voor te bereiden. In sommige gebieden van Mexico komt malaria voor. Je dient je daarom goed te beschermen tegen muggenbeten. Het wordt aangeraden malaria tabletten te gebruiken om deze ziekte te voorkomen.

Dtp

Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Mexico.

Hepatitis A&B

Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Mexico.

Rabiës

Er is een gematigd risico op rabiës in Mexico. Vaccinatie hiervoor wordt dus aangeraden.

Vliegtijden

De vliegtijd naar Mexico-stad vanaf Amsterdam Schiphol bedraagt 11 uur en 30 minuten. Dit betreft een rechtstreekse vlucht. Je hoeft dus geen rekening te houden met een tussenlanding. Als je vanaf Amsterdam Schiphol naar Cancun wilt vliegen dan is de vliegtijd 13 uur en 49 uur, de vlucht bevat dan één tussenlanding

Tijdsverschil

Mexico is een land die in drie tijdzones ligt. De belangrijkste en tevens de hoofdstad: Mexico-stad ligt in de tijdzone UTC-7,

 

Conclusie

Mexico is een erg opkomende plek onder digital nomads. De faciliteiten voor digital nomads zijn er uitstekend en dan vooral de nummer 1 basisbehoefte, namelijk: een goede internet verbinding. Verder is het leven er over het algemeen vrij goedkoop vergeleken met Nederland.

Het land beschikt over een enorme veelzijdigheid wat betreft activiteiten die er te doen zijn. Zo zijn er veel culturele bezienswaardigheden maar ook fantastische stranden en een bruisend nachtleven!

Mexico is een uitstekende keuze voor vele digital nomads en kan aan welke behoefte dan ook voldoen.