Wonen en werken in Maleisië
14 December 2019

Wonen en werken in Maleisië, iets dat ontzettend in populariteit toe neemt. Maleisië is vooral onder digital nomads erg in trek omdat het enerzijds ver weg is, maar aan de andere kant is Maleisië een goed ontwikkeld en welvarend land vergeleken met andere landen in dit wereld deel. Dit zorgt er voor dat de overgang van Nederland niet te drastisch is.

Ook reizen veel mensen naar Maleisië om te ontsnappen aan de winterse temperaturen in Europa, Maleisië beschikt over een heerlijk tropisch klimaat. Hierdoor is het een stuk prettiger hier te vertoeven in de wintermaanden dan in het doorgaans koude Europese klimaat.

Kom je niet naar Maleisië om te werken, dan zijn er nog steeds veel mogelijkheden om je er voor langere tijd te vestigen. Het land heeft vrij soepele visum regelgevingen. Wat er voor zorgt dat je gemakkelijk een aantal maanden per jaar in het land kan verblijven op alleen een toeristenvisum.

Werken in Maleisië

Wonen en werken in Maleisië is op meerdere manieren mogelijk. De makkelijkste manier is om via een Nederlandse werkgever uitgezonden te worden naar het land of als digital nomad. Als digital nomad zijnde kan je gemakkelijk verblijven op alleen een toeristenvisum, dit omdat je geen daadwerkelijk fysiek werkzaam bent in Maleisië maar online.

Het is net als in Bali vrijwel onmogelijk om een baan te vinden bij een bedrijf uit Maleisië. Bedrijven in Maleisië mogen alleen buitenlanders aannemen als het aantoonbaar is dat ze geen Maleisiërs kunnen vinden die geschikt zijn voor de functie. Voorbeelden hiervan zijn hoge management functies waarvoor je enorm goede aantoonbare kwalificaties moet hebben (liefst universitair).

Visumregelingen

Wat zijn de regels in Maleisië wat betreft het visum? Wij zullen hier alle benodigde informatie wat betreft dit onderwerp met je delen om je met alle benodigde kennis op reis te laten gaan.

Toeristenvisum

Wanneer je minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft is het niet verplicht een visum te hebben. Er zitten dan ook geen visumkosten aan verbonden voor een bezoek aan dit land. De enige voorwaarde hieraan is dat je verplicht bent een retourticket of ander bewijs kunt laten zien dat aantoont dat je het land binnen de vastgelegde 90 dagen weer verlaat.

Bij aankomst in Maleisië krijgen Nederlandse reizigers automatisch een toeristenstempel in het paspoort dat 90 dagen geldig is voor verblijf in Maleisië.

Wil je langer dan 90 dagen in Maleisië verblijven? Dan is het zaak om voordat de 90 dagen verstreken zijn een tripje te maken naar een ander land dan Maleisië, vervolgens vlieg je weer terug het land in en krijg je een nieuwe 90 dagen geldige toeristenvisum. Dergelijke trip wordt ook wel een zogeheten ‘Visa run’ genoemd. Veel digital nomad expats verblijven op deze manier voor langere tijd in Maleisië. Let er wel op dat visaruns officieel gezien eigenlijk niet mogen, maar in de praktijk wel prima werken.

Om eventuele problemen te voorkomen bij de immigratiedienst is het aan te raden om voor een ruimere periode naar het buitenland af te reizen. Een korte vakantie van een week naar bijvoorbeeld Bali is voldoende, dit om vragen en in het ergste geval weigering te voorkomen. Over het algemeen wordt er niet zo heel moeilijk gedaan. Als je maar kunt aantonen dat je geen werk doet in Maleisië en je een ticket van een uitgaande vlucht binnen de 90 dagen kunt laten zien.

Werkvisum

Op het moment dat je een baan vindt in Maleisië moet je werkgever een werkvisum aanvraag doen bij de daarvoor bestemde instantie in Maleisië. Wij hebben een aantal voorwaarden die hiervoor gelden voor je op een rijtje gezet:

  • Je moet minimaal 27 jaar oud zijn
  • Je moet minimaal RM5,000 per maand verdienen
  • Het bedrijf dat jou aanneemt moet over een paid up capital beschikken van minimaal RM350,000

Een aanvullende regel hierop is dat elke expat die contractueel meer dan RM8,000 verdient automatisch een werkvisum krijgt.

Waarom is Maleisië zo aantrekkelijk voor digital nomads?

Maleisië is een prachtig en relatief goedkoop land. Het land is prettig reisbaar en de bevolking spreekt er goed Engels, in tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen in omgelegen landen. Ook is de infrastructuur en de internetverbinding over het algemeen prima. Dit alles zorgt er voor dat Maleisië een zeer prettige bestemming is voor de digital nomad uit welk land dan ook.犀利士
medium wp-image-6519 alignright” src=”https://werkenvanuithetbuitenland.nl/wp-content/uploads/2019/12/Maleisië-300×225.jpg” alt=”Maleisië” width=”300″ height=”225″ />

Maleisië beschikt over een enorme veelzijdigheid qua activiteiten die er te doen zijn. Zo is er mogelijkheid de wereldstad Kuala Lumpur te verkennen tot aan trips door de jungle of een bezoek aan tropische eilanden.

Soepele visumregelgeving

Zoals hierboven al beschreven is de regelgeving omtrent het visum voor Maleisië vrij soepel. Zo is het mogelijk 90 dagen te verblijven op alleen een toeristen visum. Dit voorkomt tijdrovende en langdradige afspraken bij immigratie kantoren voor visum verlengingen zoals je bijvoorbeeld in Bali wel hebt.

Internetverbinding

De internetverbinding is over het algemeen prima in Maleisië. In het land zijn enorm veel plekken die beschikken over gratis WiFi. Vooral rond de vele terrassen en binnen diverse winkel centrums is er gratis WiFi beschikbaar.

Naast bovenstaande locaties is er ook de mogelijk zelf voor een internetverbinding te zorgen. Dit doe je door een lokale simkaart met een internetbundel aan te schaffen. Deze simkaarten overal door heel Maleisië verkrijgbaar en het bereik is over het algemeen prima om mee te werken (3G) of zelfs (4G) als jou telefoon hiervoor geschikt is.

Met een simkaart dat een internetbundel bevat ben je niet meer afhankelijk van een WiFi connectie door jou telefoon als hotspot te gebruiken. Dit maakt het mogelijk vanaf elke locatie online aan het werk te kunnen. Prijzen van een simkaart zijn afhankelijk van de internetbundel die er op staat maar voor 10GB internet betaal je ongeveer €8,00

 

 

Levensonderhoudskosten

De leveronderhoudskosten in Maleisië zijn relatief laag vergeleken met die in Nederland. Je kunt er gemakkelijk rondkomen van RM20 tot RM50 per dag voor alle maaltijden inclusief drinken. Natuurlijk zijn hierin uitzonderingen.

Eten

Vanwege de toenemende inflatie in Maleisië is de welvaart de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast goedkope eettentjes heb je nu net zo veel zeer luxe restaurants waar je gemakkelijk RM100 voor een maaltijd betaald.

Als je echter goedkoop bij bijvoorbeeld een foodcourt eet, kost een maaltijd gemiddeld rond de RM8. De verschillen hierin zijn enorm, maar voor ieder budget zijn er voldoende mogelijkheden.

Ook de locatie speelt een grote rol in de prijzen voor het eten. Hoe verder je uit het toeristische centrum gaat, hoe goedkoper je eten wordt.

Huisvesting

In Maleisië is er een enorm aanbod beschikbaar voor het huren van een huis, flat, of appartement. Prijzen hiervan verschillen nogal en zijn afhankelijk van hoe luxe een woning is en de locatie hiervan. Een studio met één kamer in het centrum van Kuala Lumpur kost ongeveer RM3,500 per maand. In buitenwijken van de stad beginnen de huurprijzen bij zo´n RM2,000 per maand.

Kuala Lumpur heeft meerdere wijken waar expats graag wonen. Een van de meest populaire expatwijken is Mont Kiara, Hier vind je veel internationale bedrijven, scholen, en andere faciliteiten gericht op expats. Een nadeel hierin is dat het wel een beetje het echte local gevoel onderdrukt aangezien het er barst van de toeristen.

De makkelijkste manier om een geschikte huurwoning te vinden is door het gebruik te maken van een agency. Een agency vertegenwoordigd huisbazen en wooncorporaties er onderhandeld en adverteert namens hen. Elke agency heeft een eigen website waarop de aangeboden huurwoningen staan beschreven. Huurcontracten voor huurwoningen zijn in Maleisië veelal voor minimaal 1 jaar. Vaak betaal je 1 maand borg en 1 maand vooruit.

Vervoer

Vervoer in Maleisië is heel betaalbaar en in veel gevallen zelfs nog goedkoper dan in Bali. Je doet er goed aan om taxi-apps te downloaden als Uber en Grab. Dit zijn goedkope taxi-apps waarbij je online snel en gemakkelijk een taxi kan boeken die jou komt ophalen op de door jou aangegeven locatie. Ook zijn er voldoende lokale taxi’s in Maleisië maar deze zijn over het algemeen een stuk duurder dan Uber of Grab taxi’s.

Openbaar vervoersmiddelen zoals de bus werkt in Maleisië ook zeer gemakkelijk. Je kunt alle routes vinden op Easybook.com, je ziet dan meteen de vertrektijden en de kosten hiervan. De bussen zijn allemaal heel schoon en zelfs best luxe. Een lange afstandsrit kost rond de €7,50.

Een volgende optie is het huren van een scooter of auto. Scooter verhuur bedrijven zijn online gemakkelijk te vinden en zijn over het algemeen vrij goedkoop. Je betaald zo’n RM30 per dag voor het huren van een scooter in Maleisië

Maleisië is een uitstekende plek voor het huren van een auto. Het weggennetwerk rond de steden is prima voor Nederlandse begrippen en het is een leuke manier om in alle vrijheid het land te verkennen. De huurauto’s zijn altijd vrij nieuw en veilig. Enige voorwaarde aan het huren van een auto is dat de bestuurder minimaal 21 moet zijn. Er zijn verschillende auto verhuurbedrijven actief waar je een auto kunt huren. Het aanbod aan auto’s is vrijwel gelijk alleen de prijzen hiervan willen nog wel eens verschillen. Vergelijk deze dus goed van te voren. Over het algemeen betaal je in Maleisië zo’n €35 per dag voor het goedkoopste model huurauto. Let erop dat je voor het huren van een auto een creditcard nodig hebt.

Wat is er te doen in Maleisië

Maleisië is een land met een enorm scala aan activiteiten die er te doen zijn. Het land heeft bruisende steden, interessante bezienswaardigheden, een prachtige natuur, en sprookjesachtige tropische eilanden. Wij hebben een aantal bijzondere plekken voor je uitgelicht.

Kuala Lumpur

Bij een bezoek aan een wereldstad als Kuala Lumpur zal je misschien niet gelijk weten waar je moet beginnen. De stad is overweldigend groot en er zijn fantastische bezienswaardigheden.

In Kuala Lumpur staan een aantal enorme wolkenkrabbers, Genaamd de Petronas Towers. Aan de voet van deze torens is een park aangelegd, het idee achter dit park was om Kuala Lumpur wat meer groen te geven. Leuk om eens door heen te wandelen en de twee imposante torens te bekijken.

Een andere leuke plek om eens doorheen te struinen is: Chinatown, Chinatown is één van de meest levendige plekken van Kuala Lumpur. Je vindt hier karakteristieke Chinese huisjes, waar zowel ’s avonds als overdag een typische Chinese markt is. De markt heeft een enorm aanbod aan verschillende goedkope prulletjes en nep-merkkleding. Al met al een leuke ervaring om eens op je gemakje door heen te wandelen.

Voor het allermooiste uitzicht van Kuala Lumpur moet je bij de Helipad Lounge Bar zijn. De Helipad Lounge Bar is overdag een helikopterplatform dat ’s avonds transformeert in een unieke rooftopbar. Hier heb je terwijl je geniet van een cocktail een waanzinnig en memorabel uitzicht over Kuala Lumpur.

Langkawi

Langkawi is een van de bekendste eilanden van Maleisië. Het eiland is uitgegroeid tot een echte toeristen magneet, en niet geheel zonder reden. Langwaki beschikt over prachtige stranden, luxe resorts en een prachtig oerwoud. Je kan er veel activiteiten doen als, duiken, wildlife spotten of grotten ontdekken. Langwaki is ondanks het toerisme lekker rustig, een uitgelezen mogelijkheid om lekker op de prachtige stranden neer te ploffen en tot rust te komen.

 

Taman Negara

Taman Negara is het grootste en oudste regenwoud van Maleisië. Het is zelfs nog ouder dan het welbekende Amazone-regenwoud. In het regenwoud staan enorme oude bomen. Taman Negara leent zich uitstekend voor mensen die wel van wildlife houden en het gebied ter voet of per longtailboot te verkennen.

Handige informatie en weetjes

Wij hebben wat handige informatie en weetjes over Maleisië voor je op een rijtje gezet.

Valuta

De munteenheid van Maleisië heet ringgit, de afkorting die hiervoor gebruikt wordt is: RM De bevolking zelf noemt de munt regelmatig Maleisische Dollar. 1 Maleisische ringgit is gelijk aan €0,22. Een gemakkelijke berekening hiervoor is om jouw euro simpelweg door 4en te delen.

Inentingen

Vertrek je binnenkort naar Maleisië? Zorg dan dat je de juiste inentingen hebt en goed voorbereid op reis gaat. Wij hebben de aangeraden inentingen voor je op een rijtje gezet.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor een reis naar Maleisië aangeraden: Vaccinatie tegen DTP en vaccinatie tegen hepatitis A

Bij een langer verblijf in Maleisië worden de volgende vaccinaties aangeraden: Vaccinaties tegen Hepatitis B, en inentingen tegen rabiës, oftewel hondsdolheid.

In Maleisië komt ook malaria voor. Er wordt geadviseerd naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling met malaria tabletten mee te nemen.

Vliegtijden en Tijdsverschil

De vliegtijd van Amsterdam Schiphol naar Kuala Lumpur in Maleisië bedraagt 12 uur en dit betreft een rechtstreekse vlucht

De vliegtijd van Amsterdam Schiphol naar Penang in Maleisië is iets langer. Deze vliegtijd is 14 uur en 35 minuten inclusief 1 tussenlanding

Tijdens onze zomertijd is het in Maleisië 6 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Maleisië 7 uur later. Maleisië valt onder tijdzone UTC +8

Conclusie

Maleisië is een enorm veelzijdig land met een groot aantal aan verschillende culturen. Het land is uitstekend voor digital nomads vanwege het relatief goedkope leven en de goede faciliteiten. Het land is voor Nederlands uitstekend vanwege de welvaart die het land geniet. Het land is ver weg maar toch zijn de verschillen niet enorm voor Nederlandse expats vergeleken met buurlanden als Indonesië

Het Tropische klimaat, het lekkere eten, en het enorme scala aan activiteiten die er te doen zijn zorgen er voor dat Maleisië een uitstekende uitvalsbasis is voor mensen die uit de dagelijkse sleur van het Nederlandse leven willen ontsnappen