Wonen en werken in Japan
5 December 2020

Japan is een tijdloos land, een plek waar oude tradities versmelten met het moderne leven alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als je graag meer wilt weten over werken in Japan, dan ben je hier aan het juiste adres! Het land ligt vlak bij de noordoostkust van Azië en bestaat uit honderden eilanden. De vier belangrijkste eilanden zijn: Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku. Bovendien bestaat twee derde van het land uit bergen, die zo hoog en steil zijn, dat je er niet kunt wonen of werken.

Dit moet je weten over Japan 

Internetsnelheid 80.4 mbps één van de snelste ter wereld
Luchtkwaliteit Erg goed
Levenskwaliteit Erg goed
Engels gesproken Redelijk
Nachtleven Erg goed
Gezondheidszorg Erg goed
Veiligheid Extreem veilig
Vrouw vriendelijk Ja
Vriendelijkheid naar buitenlanders Vriendelijk
Stopcontact Type A (zelfde als Amerika)

 

Japan is een erg interessant land, er wonen meer dan 50.000 mensen in Japan, die ouder zijn dan 100 jaar. Op kerstavond gaan Japanners massaal naar Kentucky Fried Chicken. Comics en strips zijn zo populair, dat er meer papier gebruikt wordt dan voor WC papier. Er is een eiland in Japan, dat vol zit met konijnen, het heet dan ook Rabbit Island (Okunoshima). De treinen rijden bijna altijd op tijd met een gemiddelde vertraging van maar 18 seconden. Door de vergrijzing zijn er meer huisdieren dan kinderen in Japan. Het is soms zo druk in de treinen en metro`s, dat reizigers door speciale treinmedewerkers naar binnen worden geduwd.

Visum Japan – Hoe zit dit? 

Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal negentig dagen in Japan verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden blijven, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de ambassade van Japan in Den Haag. Hoewel je als toerist geen visum nodig hebt moet je wel een aantal documenten kunnen overleggen. Je moet in het bezit zijn van een retourvlucht of een vlucht naar je volgende bestemming en natuurlijk een geldig paspoort.

Wil je een werkvisum aanvragen dan kun je een dit aanvragen door een sponsor te zoeken, dan moet je een Certificate of Eligibility aanvragen wat betekent dat de werkgever voor jou garant kan staan en daarna kun je,  je aanvraag indienen. Neem hier wel goed te tijd voor want dit proces neemt ongeveer 2 maanden in beslag. Wat dan wel weer fijn is, is dat hier geen kosten aan verbonden zijn. Heb je eenmaal je visum dan is het verstandig zodra je gesetteld bent je te melden bij het gemeentehuis zodat je, je verblijfsvergunning krijgt.

Werken in Japan 

Over het algemeen zijn Japanners erg beleefd en dit geld ook op het werk. Je kunt overal te maken krijgen met een slechte baas, maar buiten Japan zal je zelden werkplekken vinden die zo beleefd en attent zijn. Omgangsvormen en gemeenschappelijke beleefdheid zijn erg belangrijk in de Japanse cultuur, en mensen op de werkvloer doen hun best om attent en niet-confronterend te zijn.

Bovendien is het belangrijk om te beslissen of je remote wilt werken of bij een Japans bedrijf in dienst te gaan. Wil je, je huis opgeven of tijdelijk onderverhuren? Ook is het handig om te checken of je ingeschreven wilt blijven staan in je gemeente of je helemaal uit Nederland uit te schrijven.

Denk goed na of je voor een Japanse werkgever wilt werken want hier kennen ze niet een goed werk-privé balans die wij in Nederland kennen. Op papier werk je van 9 tot 5 maar in realiteit ligt dit veel hoger. Bovendien is de hiërarchie in Japan goed te merken binnen de bedrijfscultuur.

Internet in Japan 

Japan heeft een zeer hoge algemene snelheid van internettoegang. In 2014 had 94,8% van de huishoudens internet via mobiel en 81,7% via de pc, en hadden 101 miljoen mensen in totaal toegang tot internet.

Je kunt makkelijk aan een sim kaart komen om op je eigen telefoon of tablet internet te gebruiken. Er is veel keuze aan verschillende pakketten voor buitenlanders. Je kunt bijvoorbeeld verschillende pakketten verkrijgen met alleen internet met een duur van een week of langer. Simkaarten zijn verkrijgbaar op het vliegveld, bepaalde winkels of online te bestellen.

Waarom Japan 

Japan

Japan heeft een enorm rijke cultuur en geschiedenis en wordt steeds populairder. Bovendien heeft het een prachtige natuur en is er veel te zien en beleven. Het land is enorm veilig met lage criminaliteitscijfers, efficiënt transportsysteem en goede restaurants. Daarom ook ideaal om te wonen en werken.

Vanwege zijn ligging, culturele en taalbarrières is Japan van oudsher een wat lastigere bestemming om carrière te maken. Aangezien steeds meer Japanners Engels spreken en bedrijven Engels als voertaal hebben is het steeds makkelijker om als buitenlander je te settelen in dit prachtige land.  Vanaf 2020 is Engels dan ook verplicht vak op de basisschool. Hierdoor zullen banen voor Engelssprekenden toenemen.

Hotspots voor digital nomads/expats in Japan 

Eén van de beste aspecten van remote werken is dat je op afstand kan werken. Klaar met de lange uren in het verkeer en de saaie kantoorroutine. Of je nu als digitale nomad werkt vanuit verschillende coffeeshops in de buurt van je huis of maandenlang over de hele wereld rondreist, er is een prachtig aspect van vrijheid dat samen gaat met de discipline die nodig is om het te laten werken.

De iconische hoofdstad heeft veel te bieden voor digitale nomaden die in Japan wonen. Het is enorm en daarmee ook één van de grootste metropolen ter wereld, met een bevolking die ruim boven de 13 miljoen mensen uitsteekt. Als je rond de klok leeft, dan is dit de plek waar je moet zijn. Tokio zelf bestaat uit veel verschillende stadscentra (Shibuya, Shinjuku, Ginza) en nog veel meer, waardoor er veel te ontdekken is.

De kosten van levensonderhoud in Tokio zijn zonder twijfel duurder dan in de andere plaatsen binnen het land. De accommodatie, hoewel nog steeds goedkoper dan sommige Europese steden zoals Londen en Parijs, zal een aanzienlijk deel van je geld opslokken. Naast Tokio zijn er ook nog een aantal andere steden die zeker het overwegen waard zijn. Osaka is de voedselhoofdstad van Japan. De centraal gelegen stad ligt 500 kilometer ten westen van Tokio. Hier kun je terecht als je van eten en drinken houdt en kennismaken met ‘soulfood’ van Osaka, zoals takoyaki, yakisoba en natuurlijk, okonomiyaki.

Osaka is een andere uitgestrekte stad, compleet met winkelcentra, eindeloze ondergrondse winkelstraten en een bruisend nachtleven. Het is dan ook aanzienlijk goedkoper dan Tokio. De oude keizerlijke hoofdstad van Japan, Kyoto ligt op een steenworp afstand van Osaka. Dit is waar je in Japan zou moeten wonen als je door rustige traditionele straatjes wilt dwalen en het werelderfgoed, de UNESCO-status en eeuwenoude tempels voor de deur wilt hebben. Er zijn talloze leuke dingen te doen in Kyoto om je bezig te houden. En hoewel het perfect klinkt, zijn de keerzijde van Kyoto de toeristen, die in het hoogseizoen enorm talrijk zijn. Accommodatie is ook vrij duur in deze stad.

Kobe is niet alleen beroemd om zijn rundvlees, het is ook de zesde grootste stad van Japan en één van de meest multiculturele steden van het land. Het was één van de eerste steden in Japan die openstond voor buitenlanders. Hierdoor is er genoeg buitenlands eten om van te genieten en een gemeenschap van westerlingen om dingen mee te ondernemen. Er is hier een historisch gebied met veel westerse woningen, evenals een vrij groot Chinatown om te verkennen.

Als laatste Fukuoka, deze snelgroeiende start-up stad van Japan is een geweldige optie voor digitale nomaden die van het leven aan zee houden. Fukuoka ligt op Kyushu, het twee na grootste van de Japanse ‘thuiseilanden’, en biedt zandstranden, hippe winkelcentra en een levendige tech-scene. Het leven is goed hier, zo goed dat het vaak wordt gerangschikt als één van de meest leefbare steden ter wereld, geholpen door de milde winters en zwoele zomers. Er zijn ook gemakkelijke veerverbindingen naar Zuid-Korea als je op zoek bent naar meer avonturen.

Wonen en levensonderhoud in Japan  

Japan heeft een reputatie vanwege de hoge kosten van levensonderhoud, vooral Tokio, dat jaarlijks in de top tien van duurste steden ter wereld staat. Net als de meeste grote steden ter wereld, vormt huur in Japan een groot deel van de kosten van levensonderhoud, gevolgd door autobezit en transport. Wonen in Japan is echter niet altijd duur en de kosten kunnen worden beheerst, afhankelijk van waar je, je bevindt, door lokale producten te kiezen en door verstandig te leven met je salaris.

Huur 

Een appartement huren kost tussen de 385 en 800 euro. Zo ligt de huur in Tokio bijvoorbeeld een stuk hoger in vergelijking met andere plaatsen. Gelukkig zijn er genoeg steden en regio’s in Japan waar het verblijf betaalbaar is.

Eten 

Lokale supermarkten zijn relatief goedkoop als je voornamelijk Japans eten koopt, zoals seizoen groenten, zeevruchten en sojabonenproducten. Voorgekookte producten kunnen ‘s avonds kort voor sluitingstijd tegen gereduceerde prijzen worden gekocht. Het kan handig zijn om rond de supermarkten in de buurt te winkelen om een idee te krijgen van de gemiddelde prijzen, kwaliteit, selectie en kortingsdagen.

Vervoer 

Vervoer in Japan is waarschijnlijk waar je het minst druk om hoeft te maken. Er zijn weinig andere landen waar het vervoer zo goed en efficiënt is als in Japan. Er zijn verschillende opties qua vervoer in Japan. De trein is de meest gebruikte optie (de shinkansen), daarnaast heb je bussen, binnenlandse vluchten, taxi’s en uiteraard de metro. De Metro is relatief goedkoop, zo koop je voor zo’n 7 euro een dagkaart, voor 10 euro een tweedaagse kaart en 13 euro een driedaagse kaart.

Emigreren naar Japan 

Japan is een geweldige plek om te wonen, maar misschien niet de beste plek om te werken. Dat gezegd hebbende, is het waarschijnlijk een beter idee om hier vandaag naartoe te verhuizen dan zo’n 20 jaar geleden. Er is veel meer steun ten opzichte van buitenlanders, er zijn meer banen en mensen zijn meer gewend om met niet-Japanse mensen om te gaan.