Wonen en werken in Israël
3 November 2020

Iedereen heeft wel eens van Israël gehoord. Dit is maar goed ook, want het is een heel erg mooi land. Israël ligt in het Midden-Oosten. Zo heb je de bekende hoofdstad Jeruzalem. Jeruzalem is een hele bekende stad. Dit komt omdat de stad ook in de bijbel staat. Verder heb je ook nog steden zoals Tel Aviv.

Visum Israël

Wanneer je als Nederlander wil wonen en werken in Israël, is het niet nodig om een visum aan te vragen. Dit komt omdat Israël bezoek aan het land open heeft gesteld voor maximaal 90 dagen. Wel moet je er rekening mee houden dat het wel verplicht is om een gratis bezoekersvisum aan te vragen.

Het kan voorkomen dat je langer wilt verblijven in Israël dan 90 dagen. Dit is ook helemaal geen probleem, maar het is wel verplicht om contact op te nemen met het ministerie van binnenlandse zaken in Jeruzalem. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met een van de plaatselijke afdelingen.

Het is niet mogelijk om een visum aan te vragen door middel van een kopie van je paspoort. Dit komt omdat met alleen een kopie van je paspoort het visum niet geldig is. Op het moment dat je je paspoort in stuurt voor een visum komt er een stempel op je paspoort te staan. Deze maakt dat je het land binnen mag.

Nadat je je paspoort opgestuurd hebt, krijg je deze terug met een stempel en de rest van de papieren die je nodig het om het visum aan te vragen. Op die manier ben je direct klaar om het land binnen te gaan.

Werken in Israël

Als digital nomad of expat is het natuurlijk logisch dat je aan het werk wilt in het land. Wanneer je aan werken denkt voor een digital nomad of expat denk je natuurlijk direct aan een co-working spot. Deze plekken zijn goed bereikbaar voor digital nomads en expats.

In Jeruzalem zijn er een hele hoop co-working spots te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld het Israël center for entrepreneurship. Zo heb je voor 1200 ILS of €300,- per maand een hele goede werkplek die 24 uur per dag bereikbaar is. Dit maakt dat je kunt werken wanneer je maar wilt werken. Naast altijd open te zijn, heeft het Israël centrer for entrepreneurship ook nog een aantal voordelen. Zo hebben ze hele snelle wifi, airconditioning, kantoorbenodigdheden, een bibliotheek, een keuken, een terras, gratis water en gratis koffie. Dit zijn best wat voordelen voor die prijs.

Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een iets goedkopere werkplek. Deze kun je vinden bij Urban place Jerusalem. Zo heb je voor 690 ILS of €172,50 al een goede en goedkope werkplek. Deze werkplek is ook dag en nacht beschikbaar. Naast dat de werkplek altijd open is, heeft deze plek nog meer voordelen. Zo beschikken ze over hele snelle wifi, airconditioning, kantoorbenodigdheden, een keuken, een eigen locker, allerlei leuke activiteiten, gratis koffie, gratis thee en gratis drinkwater. Dit maakt dat je voor weinig geld heel veel verschillende voordelen hebt.

Naast dat er in Israël een hele hoop co-working spots zijn, zijn er ook een hele hoop andere plekke waar je kunt werken. Hierbij moet je denken aan een koffietent of een andere plek waar ze gratis wifi hebben. Als digital nomad of expat zijn dat de ideale plekken om gratis aan het werk te gaan.

Internet Israël

In Israël is het internet heel erg toegankelijk. De wifi is bijna overal namelijk heel erg snel. Naast dat het internet heel erg snel is, zijn er op best wel veel plekken gratis internet te vinden. Zo heb je in de grote steden bijna overal gratis wifi. Als digital nomad of expat zijn er dus heel wat cafétjes of andere plekken waar je aan het werk kunt.

Het is minder makkelijk om in de dorpen of op het platteland wifi te vinden. Daarom kun je het beste als digital nomad of expat bij de grote steden blijven. Daarnaast is het platteland helemaal niet zo interessant.

Waarom Israël?

Israël is een prachtig land. Naast dat het er mooi uit ziet, is het goed bereikbaar voor mensen vanuit het buitenland. Israël heeft een score van 2,81 van de 5 op nomadlist.com. Dit is best wel een hoge score. De score is alleen een beetje naar beneden gegaan, omdat er niet altijd vrede heerst in Israël.

In Israël spreken ze Hebreeuws. Deze taal is heel erg lastig om te leren. Gelukkig spreken ze in Israël over het algemeen goed Engels. Als Nederlander heb je dan best wel een groot voordeel in Israël. Op het moment dat je als Nederlander in Israël alleen op straat loopt, kun je je redelijk goed redden.

Daarnaast is het internet in Israël aanzienlijk snel. Verder is het er best wel warm. Daarom is het belangrijk om verkoeling te vinden. Gelukkig is dit ook best makkelijk te vinden.

Wanneer je op straat loopt, is het geen probleem om iemand aan te spreken. In Israël zijn ze namelijk heel erg vriendelijk tegen buitenstaanders. Dit maakt ook dat het makkelijk is om iemand een vraag te stellen of een gesprek mee te beginnen.

Het kan voor komen dat er iets mis gaat tijdens je verblijf in Israël. Dan wil je natuurlijk wel goed geholpen worden. Gelukkig zijn de ziekenhuizen in Israël op en top. Op die manier heb je niet het gevaar dat er iets mis gaat in het ziekenhuis.

Hotspots

Israël is een bijbels land. Dit maakt dat het bekend staat om veel verschillende Bijbelse gebouwen. Maar de Bijbelse gebouwen zijn niet het enige wat Israël te bieden heeft. Zo is Jeruzalem zelf al een hele bezienswaardigheid in Israël. Ook heeft het land een aantal hele mooi stranden.

Ook is het niet lastig om lekker eten te vinden in Israël. Israël zelf heeft namelijk een heerlijke keuken en verder zijn er ook nog vele andere restaurantjes te vinden. Van goedkope straatkraampjes tot dure restaurants zijn allemaal te vinden in Israël.

Ook zijn er veel hotels te vinden in Israël. Het is daarom ook helemaal niet lastig om een plek te vinden om te overnachten. De hotels zijn vaak niet al te duur voor wat je krijgt. Zo heb je al snel een best wel luxe kamer voor niet al te veel geld.

Er zijn heel erg veel dingen die leuk zijn om te bekijken in Israël, namelijk:

  • De tuin van Gethsemane: de tuin van Gethsemane is een kleine tuin die bekend staat, omdat Jezus er vroeger in geboden zou hebben. Ook zou dit de plek zijn waar Jezus zou verblijven in de nacht wanneer hij opgepakt werd.
  • Israëlmuseum: in het midden van Jerusalem staat het Israëlmuseum. In dit museum staan meer dan 500.000 objecten. Daarbij staat het museum ook bekend om zijn archeologische vondsten, Joodse kunst en etnografische objecten. In dit museum vind je van alles. Daarom is het ook zeker de moeite waard om een kijkje in te nemen.
  • Het holocaust museum Yad Vashem: In Jeruzalem is nog een heel bekend museum te vinden, namelijk het holocaust museum Yad Vashem. Dit museum zal je ongetwijfeld raken. Dit komt omdat er in Israël heel erg veel Joden wonen. Het monument is gratis te bezoeken. Je moet wel boven de 10 jaar oud zijn voordat je naar binnen mag.

Wonen in Israël

Wanneer je als digital nomad of expat gaat verhuizen naar Israël, krijg je vaak een huis toegewezen. Het verschilt per baas welk huis je aangewezen krijgt. Dit kan een appartementje of een vrijstaand huis zijn.

Het komt af en toe ook voor dat je geen huis aangewezen krijgt als je gaat wonen in Israël. Op het moment dat dit het geval is, kun je het beste bellen naar een aantal collega’s. Zo weet je direct wat hun ervaring is met het zoeken van een huis. Het is vaak ook wel effectief om direct een appartementencomplex of een huurbaas te bellen. Op die manier ben je direct op de hoogte van de vrijstaande plekken en de eisen.

De woningprijzen in Israël zijn nogal duur. Dit maakt dat je een hoop geld kwijt bent aan het huren van een woning. Leven in Israël is wel heel erg makkelijk en prettig.

Emigreren naar Israël

Wanneer je helemaal naar Israël wilt emigreren, is het verplicht om het nodige papierwerk in te vullen. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de post naar het juiste adres gestuurd wordt. Het is heel erg makkelijk mogelijk om dit online aan te passen.

Als je woont in een huis is het natuurlijk ook wel handig om te beschikken over gas water en elektriciteit. Om dit af te sluiten kun je natuurlijk op internet kijken, maar het is ook mogelijk om een energiemaatschappij te bellen en op die manier een contract af te sluiten.

Ook is het mogelijk om tv en internet af te sluiten. Voor een niet al te hoge prijs heb je al snel best wel een goed wifi-netwerk. In de meeste pakketten krijg je ook direct al een aantal tv-zenders. Hierbij kun je vooral Israëlitische zenders verwachten.

Vertrek jij liever naar een wat meer tropische digital nomad bestemming? Bekijk dan ook eens: