Wonen en werken in Tbilisi Georgië
8 December 2019

Wonen en werken in Georgië, iets dat je niet veelvuldig hoort vergeleken met andere digital nomad hotspots. Toch wordt dit land steeds populairder onder digital nomads en dan hebben we het voornamelijk over de hoofdstad: Tbilisi.

Stel je hierbij voor dat het een plek is dat voelt als oost Europa met een tintje van Midden Oosten / Centraal Azië, en waar je een jaar kan verblijven met alleen een toeristen visum. Waar je een van de beste wijnen ter wereld kan drinken voor spotgoedkope prijzen en waar eten, accommodaties en uitstapjes een van de goedkoopste ter wereld zijn.

Tbilisi is de knusse hoofdstad van Georgië. De stad beschikt over een oud centrum op de heuvels met prachtige kerken en uitzichten over de stad. Maar Tbilisi heeft ook een modern gezicht, er zijn vele hippe clubs en barretjes te vinden.Tbilisi

Tbilisi heeft een Mediterraans klimaat en de bevolking is warm en vriendelijk. Toeristen zijn hier zeer welkom en het is makkelijk hier te settelen vanwege alle hulp die je wordt aangeboden en de soepele regelgeving wat betreft visums.

 

Waarom is Tbilisi zo aantrekkelijk voor digital nomads?

犀利士

De laatste jaren is Tbilisi aan het uitgroeien tot een zeer opkomende en aantrekkelijke plek voor digital nomads. Maar waarom is dat zo? Wij zullen een aantal belangrijke punten en informatie voor je uitlichten, om voor jou de keuze omrent jou ditigal nomad hotspot te vergemakkelijken.

Regels omtrent Visum

Sinds 2014 is er in Georgië een nieuwe wetregelgeving gekomen. In plaats van de oude wetregelgeving is er een nieuwe wetregelgeving gekomen waarin staat vastgelegd dat een toerist niet meer 180 dagen, maar een heel jaar in Georgië en dus Tbilisi mag verblijven. Je hoeft dus niet meer eindeloos rekening te houden met visa-runs en tijdrovende administratieve rompslomp rondom visum aanvragen bij ambassades.

Alle burgers met een Europese, Amerikaanse en Britse nationaliteit mogen gebruik maken van het 1 jaar geldende toeristen visum. Het is dus gemakkelijker om te settelen voor een langere periode.

Internet connectie

Het hele concept wat betreft coworking spaces zoals die op andere digital nomad hotspots aanwezig zijn is een beetje nieuw en in opbouw hier. Momenteel beschikt Tbilisi over 2 bekende coworking spaces namelijk: Impact Hub en Vere loft, deze twee coworking spaces bieden maandelijkse lidmaatschappen aan met verschillende prijzen en mogelijkheden.Co-workingspace digital nomad

Hoewel coworking spaces niet heel nadrukkelijk aanwezig is zijn 99% van de cafés en restaurants zeer laptop vriendelijk en beschikken ze over een uitstekende internet verbinding. Tbilisi staat bom vol met coffee shops die beschikken over uitstekende koffie, verschillende hapjes en niet geheel onbelangrijk natuurlijk een goede internetverbinding. Genoeg plekken dus om lekker vanuit te werken.

Een leuke bijkomstigheid is dat de stad beschikt over een gratis WiFi hotspot genaamd Tbilisi Loves you. Deze WiFi connectie is niet bepaald geschikt om te gebruiken voor je werk vanwege de zwakke verbinding, maar kan gebruikt worden om even een appje te versturen of je mail te checken on the go.

Vliegen naar Georgië

Er gaan wekelijks verschillende directe vluchten vanaf Schiphol naar de hoofdstad van Georgië: Tbilisi

De vliegtijd Amsterdam Schiphol – Tbilisi bedraagt 4 uur en 30 minuten. Een prettige bijkomstigheid is dat de vlucht vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks is. Kosten van een rechtstreekse vlucht is rond de 250,- euro.

Een groot voordeel hieraan is dat je je als Nederlandse digital nomad niet meteen aan de andere kant van de wereld begeeft. Dit maakt het gemakkelijker om even terug naar Nederland te gaan of familie bijvoorbeeld langs te laten komen!

Levensonderhoudskosten

Huisvesting

Zoals in bovenstaand kopje al vernoemd is het leven in Georgië heel goedkoop. In Tbilisi zijn er veel low-budget vriendelijke appartementen en accommodaties te vinden. Zo zijn er op booking.com en Airbnb vele opties te vinden voor nog geen 20 euro per nacht voor een volledig appartement. Als je voor langere tijd wil verblijven doe je er verstandig aan om te kijken voor één van de vele flats die er in Tbilisi te verhuur staan om de kosten iets te drukken.

In vergelijking met andere landen is het leven in het centrum van deze hoofdstad nog steeds erg goedkoop. De prijs voor een volledig eigen appartement ligt tussen de 200-1000 euro. Deze prijs is afhankelijk van de locatie en hoe luxe het appartement is. Als je geld wil besparen kan het lonen om net buiten het centrum te gaan zitten. De prijzen zijn hier iets lager dan in het centrum. Dit is ook leuk om echt de lifestyle van de lokale bevolking te ervaren in de kleinere dorpen rondom het centrum van de stad.

Het eten in Tbilisi

Door de gevolgen van inflatie zijn de prijzen van boodschappen in supermarkten in Tbilisi een beetje gestegen, het zelfde geld voor de prijzen voor alcohol en benzine. De prijs voor boodschappen is ook afhankelijk van het gebied waar je zit. De goedkoopste optie voor jouw boodschappen is in lokale supermarkten waar ze lokaal geproduceerde producten verkopen zoals verse groenten, fruit en vlees.

Voor de mensen die niet zelf willen/kunnen koken zijn er in Tbilisi genoeg opties om buiten de deur te eten voor relatief goedkope prijzen, Tbilisi heeft vele goedkope pubs waar ze veel traditioneel bereide Europese of Aziatische gerechten serveren. Voor een volledig avondmaal betaal je ongeveer 7 á 8 euro inclusief een drankje of twéé.

Een voorbeeld van een zeer populair traditioneel Georgisch gerecht is Khinikali. Het bestaat uit deeg dat gekookt is in heet water, gevuld met traditioneel bereid vlees.

Vervoer

Vervoer in Tbilisi is iets ingewikkelder dan in andere Europese landen. Er zijn mini busjes of marshrutkas’s zoals de locals het noemen, bussen, metro’s en taxi’s. de mini busjes oftewel marshrutka’s werken als volgt: Als je in wil stappen moet je zwaaien net zoals je normaal bij een taxi doet. Uit stappen tijdens de vooraf aangegeven route kan op elk moment dat jij wil, roep naar de chauffeur dat je er uit wil en hij stopt op het eerst mogelijke moment. Super handig maar wel even wennen.

Kaartjes voor de bus en metro kosten 0,18 cent, de marshrutka kost 0,29. Er bestaat ook een mogelijkheid om een metro money card aan te schaffen. Deze bied een aantal voordelen. Als je bijvoorbeeld voor de 2e keer op 1 dag gebruik maakt van de marshrutka wordt de prijs van 0,29 verlaagd naar 0,24 cent. Belangrijk punt om te onthouden is dat je alleen toegang hebt tot het metro station met een metro money card. In de marshrutka’s kan wel cash worden betaald.

Wat is er te doen?

In Georgië is er voor iedereen, met verschillende interesses genoeg te doen. Zo beschikt Georgië en vooral Tbilisi over een prachtige natuur, leuke bezienswaardigheden en genoeg mogelijkheden voor diegenen die wel houden van een beetje nachtelijk vertier. In onderstaand stuk geven wij jou een aantal tips en informatie wat betreft de activiteiten die er te doen zijn.

Natuur

Georgië is een van de weinige landen dat beschikt over een ontzettend divers klimaat. Hier zou je bij wijze van spreken in de ochtend met je ski’s de pistes kunnen trotseren en in de middag een duik kunnen maken in de zee, of de woestijn verkennen en genieten van het uitzicht vanaf een bergrug. Voor de avonturiers onder ons is Georgië dus een uitstekende keuze vanwege de diversiteit die het te bieden heeft.Georgië natuur

Voor mensen die van het outdoor leven houden beschikt Georgië over uitstekende wandel paden, deze zijn erg leuk om authentieke dorpjes en bergen te ontdekken in de regio van Tusheti en Svaneti. Waar elke familie over een eigen uitkijktoren beschikt ter bescherming dat vroeger werd gebruikt om de vijand te spotten. Een erg leuke en bijzondere bezienswaardigheid.

Culturele bezienswaardigheden

Het oude centrum van Tbilisi is een leuke optie voor een uitstapje. Het oude centrum heeft vele gezichten. Zo beschikt het over hippe restaurants, barretjes en clubs. Maar is er ook veel verval vanwege achterstallig onderhouden gebouwen en gebieden.

In de hoofdstraat kan je voor spotgoedkope prijzen heerlijk eten en drinken, hier zijn ook vele toeristische hotspots te vinden. Meubels van sjiek rotan, hier en daar een kunstgalerie en prachtige kerken.

In het oude centrum van Tbilisi staan een aantal mooie kerken. Waaronder de Betlemi kerk dat sprookjesachtig wordt verlicht door tientallen kaarsen dat zorgt voor een prachtig aangezicht.Tbilisi

Tbilisi beschikt ook over een aantal prachtige musea waaronder: Museum of Georgia, in de kelder van dit streng bewaakte musea waar ze lands schatten bewaren staan zeer waardevolle sieraden en andere kostbaarheden van soms wel 3000 (!) jaar oud. Deze schatten bevatten enorm veel goud en edelstenen. Alle schatten zijn voorzien van tekst en uitleg over de schat over bijvoorbeeld de herkomst en het verhaal er achter in meerdere talen, waaronder Engels.

Uitgaan in Tbilisi

Tbilisi beschikt over een uitermate gezellig nachtleven. De bevolking geniet sinds lange tijd van oorlogen in het verleden van hun vrijheid. Dit heeft zich geuit in een enorme opkomst van goede clubs en bars in de stad.

De meest bekende club is de club genaamd Bassiana. Deze club is al meerdere malen gekozen tot beste underground club ter wereld. Dus geen Berlijn of Ibiza maar Tbilisi beschikt over de beste underground club ter wereld! Iets dat je van te voren nooit had verwacht natuurlijk als je denkt aan het land Georgië en de stad Tbilisi.

De wijnen

Voor de wijnliefhebbers onder ons is Tbilisi een waar walhalla! Georgië staat bekend om zijn goede wijnen en dat is wel te merken aan de grote hoeveelheid wijn gerelateerde barretjes die er in Tbilisi te vinden zijn.

Vanuit de stad zijn er veel mogelijkheden om deel te nemen aan een tour dat jou mee neemt naar de beste en bekendste wijnhuizen van omliggende wijnstreken. Bij deze tour zal je overnachten in bekende wijnhuizen waarbij je alles leert wat betreft het verleden van deze wijnhuizen. Dat je er overnacht is niet zonder reden, want deze tour gaat natuurlijk gepaard met vele glazen wijn, proost!

Handige informatie en weetjes

Wij hebben wat handige informatie en weetjes over Georgië en dan met name Tbilisi voor je op een rijtje gezet.

Valuta

De munteenheid in Georgië is Lari, de meest recente wisselkoers (5 December 2019) van de Euro naar Lari is:1 euro is 3,28 Lari waard. Geen enorme verschillen vergeleken met de Euro en geen gedoe met constant omrekenen dus, wel zo makkelijk!

Inentingen

Wat een zeer prettige bijkomstigheid is in vergelijking met andere digital nomad hotspot zoals bijvoorbeeld Bali of Thailand is dat er voor een bezoek aan dit land geen inentingen worden geadviseerd door zorginstanties.

Kosten

Georgië is over het algemeen een zeer goedkoop land, met prijzen waar je als Nederlander zijnde alleen maar van kan dromen. Wij hebben een aantal voorbeelden van de gemiddelde prijzen voor je uitgezocht. Deze zijn als volgt:

  • Biertje €0,90
  • Avondeten: €5-8
  • Toegang club of museum €5-10
  • Metrokaartje €0,18
  • Sigaretten €1,00
  • Fles wijn €5,00
  • Taxi vanaf het vliegveld naar het centrum €7-10
  • Overnachting budget hotel €10,00

Tijdsverschil

Wat ook een voordeel is vergeleken met een andere digital nomad hotspot als bijvoorbeeld Bali is dat Georgië maar een tijdsverschil heeft van +3 in wintertijd en +4 in zomertijd. Voor veel digital nomads is dit handiger wat betreft werktijden

In Georgië is het 3 uur later dan in Nederland. Georgië valt onder tijdzone UTC +4

 

Conclusie

Georgië, en dan in het bijzonder Tbilisi is een opkomende hotspot voor digital nomads. Dit vanwege de variatie die het land en stad te bieden heeft wat betreft cultuur, klimaat en de mogelijkheid om er een jaar te verblijven op alleen een toeristen visum. De in verhouding tot andere Europese landen goedkope levensonderhoudskosten spelen hierbij uiteraard ook een grote rol. En last but not least: De WiFi is er uitstekend!

Tbilisi is een leuke stad waarbij enorm veel te zien en te doen is, er zijn geweldige restaurants in verschillende prijsklassen. Het is er erg veilig op straat, ook in de nachtelijke uren. Openbaar vervoer is er goed geregeld en zeer goedkoop.

Ben jij dus op zoek naar een nog een beetje een onontdekte plek, en hou je wel van een avontuur? Dan is Georgië en dan voornamelijk Tbilisi een uitstekende locatie voor jou!