Wonen en werken in Spanje
15 January 2020

Veel mensen zien Spanje als een land van zon, zee, strand, vakantie en ontspanning en dromen ervan om te leven in een land als Spanje. Spanje wordt dan ook steeds populairder als land om heen te trekken voor digital nomads om bovenstaande redenen. Het land beschikt over uitstekend gefaciliteerde plekken om te werken, er heerst een moderne levensstijl en het klimaat is voor ons als Nederlanders zijnde zeer aangenaam.Wonen en werken in Spanje

Spanje is een land waar digital nomads zich over het algemeen snel thuis voelen. Het fijne klimaat, de lekkere keuken in combinatie met prima de infrastructuur en internetverbindingen, maken Spanje een uitstekende plek om te wonen en werken als digital nomad.

In dit artikel zullen we alle belangrijke informatie en handige weetjes met je delen om de keuze voor jou verblijfplaats binnen Spanje te vergemakkelijken. Zo zullen we de levensonderhoudskosten met je delen en de meest populaire steden om te leven als digital nomad in Spanje verder voor je uitlichten. Veel leesplezier!

Visumregelingen

We zullen beginnen met een zeer belangrijk punt, namelijk: de geldende visumregelingen binnen Spanje.

Als Europese burger is het erg gemakkelijk geworden om je te vestigen in Spanje. Sinds de gestelde wet over het vrije verkeer van ingezetenen van de Europese Unie is het mogelijk het land vrij in te reizen. Vooral als digital nomad zijnde is dit zeer gemakkelijk omdat je je geld buiten Spanje verdiend en verder aan vrij weinig regels verbonden zit.

Je gaat dus als het ware als toerist zijnde het land in waardoor je zonder problemen voor drie maanden in Spanje kunt verblijven. Indien je van plan bent langer dan drie maanden in Spanje te verblijven ben je verplicht een NIE (Número de identidad de Extranjero) aan te vragen. Een NIE is vergelijkbaar met het BSN-nummer dat wij in Nederland kennen.

Al met al is het dus zeer gemakkelijk je voor langere tijd te vestigen in Spanje in vergelijking met andere digital nomad hotspots zoals bijvoorbeeld Bali, waar veel strengere en ingewikkelde regelingen worden gehanteerd wat betreft het visum.

Populaire bestemmingen voor de digital nomad in Spanje

Waar moet je in Spanje zijn en wat moet je er over weten? We zullen de 3 populairste en aantrekkelijkste steden om heen te trekken als digital nomad hier verder voor je uitlichten.

1.      Madrid

We beginnen met de hoofdstad van Spanje, namelijk: Madrid!

De stad

De hoofdstad van Spanje heeft een zeer rijke geschiedenis en cultuur. De stad beschikt bijvoorbeeld over het Koninklijk paleis wat een echte must-see is. Madrid ligt centraal gelegen en is rijk aan cafés waar je over het algemeen prima kan werken vanwege de goede internetverbinding. Ook voor mensen die wel houden van wat nachtelijk vertier is Madrid een uitstekende keuze vanwege het gevarieerde nachtleven waar altijd wel wat te doen is.Digital nomad Madrid

Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Madrid

Madrid heeft dan ook een uitstekende rating op de NomadList, en dat is niet zonder reden. De internetverbinding is er bijvoorbeeld erg goed (gemiddeld 30 Mbps). Iets wat natuurlijk van essentieel belang is in het leven een grote rol speelt in de productiviteit van een digital nomad! Verder is de stad veilig en is er voldoende te zien en te doen.

Werken in Madrid

En er zijn tientallen cowork spaces in de stad Madrid te vinden. Bijvoorbeeld The Shed CoWorking, dat over het algemeen zeer hoog aangeschreven staat. Voor 100 euro per maand kan je hier een maandelijks lidmaatschap afsluiten. Je krijgt dan toegang tot de coworking-space en alle gemakken die daarbij horen. Bijvoorbeeld een eigen bureau en een uitstekende WiFi verbinding!

Huisvesting in Madrid

Madrid is een stad dat over het algemeen dat niet erg bekend staat vanwege het goedkope leven zoals in bijvoorbeeld Azië. Vooral de huurprijzen van huisvesting in Madrid is de laatste jaren erg gestegen, dit komt voornamelijk vanwege het opkomende aantal toeristen dat de stad trekt.

Wanneer leven in het centrum van Madrid belangrijk voor je is, moet je rekenen op een maandelijkse huur van ongeveer 400-500 euro per maand in een gedeeld appartement. Populaire buurten om te wonen als expat zijn Malasaña en Chueca, dit zijn buurten waar veel te doen is en beschikken over een bruisend nachtleven voor de avonturier.

Diegenen die liever iets goedkoper willen wonen doen er verstandig aan om huisvesting buiten het stadscentrum te zoeken. De prijzen liggen er een stuk lager namelijk ongeveer 250-300 euro per maand. Om je gerust te stellen: Wees niet bang om het leven binnen het centrum te missen, het openbaar vervoer is uitstekend geregeld binnen de stad. Je bent zeer gemakkelijk binnen no-time van net iets buiten het centrum in het centrum.

Eten in Madrid

Madrid heeft een enorm aanbod aan verschillende supermarkten die over het algemeen zeer goedkoop zijn in vergelijking met de supermarkten in Nederland. De prijzen zijn laag genoeg om prima te kunnen leven van ongeveer 20 euro in de week aan boodschappen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw eetgewoontes maar het is zeker mogelijk. Voor vers fruit en verse groenten doe je er goed aan om de lokale markten te bezoeken waar een enorm aanbod hier aan is voor zeer scherpe prijzen!

Voor de mensen die niet zo’n held in de keuken zijn biedt Madrid voldoende mogelijkheden om lekker uit eten te gaan. Prijzen hier voor zijn zeer uiteenlopend, je kan bij bijvoorbeeld een lokaal etenszaakje voor een euro of 10 een prima diner krijgen. Maar je kan ook zeer luxe voor honderden euro’s uit eten gaan. Voor ieder budget zijn hier voldoende mogelijkheden beschikbaar dus.

2.      Barcelona

Een volgende stad die onmiskenbaar in de top 3 meest populaire Spaanse steden voor digital nomads staat is Barcelona.

De stad

De kleurrijke stad Barcelona is een van de mooiste bestemmingen binnen Europa wat betreft cultuur, historie en karakter. Het fijne klimaat, de multi-culti vibe en de goede levenskwaliteit van de stad maakt Barcelona een zeer aantrekkelijke plek om te werken voor veel digital nomads.Digital nomad barcelona

Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Barcelona

De Spaanse stad Barcelona is zeer geschikt voor digital nomads. De snelheid van de internetverbinding is ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland, daar in tegen is het er net allemaal wat goedkoper dan in Nederland en een stukje warmer. Dit gecombineerd zorgt er voor dat Barcelona zeer aangenaam is om in te wonen en werken voor digital nomads.

Werken in Barcelona

Barcelona heeft een zeer levendige community van digital nomads, het is dus gemakkelijk soortgelijken te vinden en ervaringen en kennis met elkaar te delen. De stad beschikt over een enorm aantal aan Coworking spaces zoals bijvoorbeeld het zeer populaire Betahaus. Betahaus is volgens NomadList de nummer 1 coworking space in Barcelona. Hier is het mogelijk een maandelijks lidmaatschap af te sluiten vanaf 143 euro. Je kan dan gebruik makken van alle gemakken die Betahaus biedt zoals super snelle WiFi, eigen bureau, heerlijke koffie.

Huisvesting Barcelona

Als je wil gaan wonen en werken in Barcelona is het natuurlijk wel zo prettig om ook een eigen plekje te hebben en niet enorme hoge prijzen moet betalen voor het verblijf in bijvoorbeeld hotels. Een appartementje is daarom wel net zo relaxt! Toch liggen de huurprijzen in vergelijking met digital nomad hotspots in bijvoorbeeld Azië toch nog wel behoorlijk hoog. Voor een één kamer appartement binnen het centrum betaal je zo’n 600 euro.

Voor diegenen die dit een te hoog bedrag vinden zijn er voldoende goedkopere opties net buiten het centrum te vinden. Je kan dan altijd nog gebruik maken van het openbaar vervoer om je dagelijks leven toch binnen het centrum van Barcelona te kunnen voortzetten! Je wil hier natuurlijk niets van missen.

Eten in Barcelona

Een van de grote voordelen aan de stad Barcelona is dat er aan lekker eten voor je absoluut geen gebrek zal zijn! Naast de lekkere traditionele tapas en de Spaans Catalaanse keuken, vind je ook talloze restaurants uit de hele wereld. Bovendien is uit eten gaan in Barcelona over het algemeen vrij goedkoop. Zo zijn er voldoende mogelijkheden om voor ongeveer 10 euro een heerlijk 3-gangen menu te krijgen.

3.      Valencia

Tot slot de prachtige stad, Valencia! Valencia staat zeer hoog aangeschreven onder digital nomads. Met als resultaat dat de stad op #27 staat op de NomadList! Ben jij dus van plan om te leven als digital nomad in Spanje? Lees dan dit artikel over Valencia eens goed door!

De stad

Valencia is een typische studentenstad. Je zult er dan ook veel studenten van overal ter wereld tegen komen. Om al deze studenten kunnen te verwelkomen zijn er voldoende woonruimten beschikbaar tegen fatsoenlijke prijzen. Je hoeft dus niet bang te zijn om geen plekje te kunnen vinden wanneer jij besluit te gaan werken in Valencia.Digital nomad Valencia

De stad Valencia is zoals hierboven al vermeld een typische studentenstad. Je kan in Valencia dus ook prima terecht voor wat nachtelijk vertier in een van de vele clubs die de stad biedt!

Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Valencia

Valencia is zeer aantrekkelijk onder digital nomads vanwege het fijne klimaat, tijdens de zomerdagen kan je temperaturen van om en nabij de 25 graden verwachten wat natuurlijk goed te doen is. Maar ook in de winterdagen blijft Valencia zeer aangenaam. In Januari is het er bijvoorbeeld om en nabij de 15 graden. Geen Nederlandse vrieskou meer dus, Hoe lekker klinkt dat?

Verder is Valencia zeer populair onder digital nomads vanwege het redelijk goedkope leven dat je er kan lijden en de enorm snelle internetverbinding (Gemiddeld 43 Mbps!!). Ook zijn er voldoende activiteiten te doen en is de stad zeer veilig.

Werken in Valencia

Als digital nomad zijnde is het zeer belangrijk, waar je ook ter wereld bent. Een goede werkplek te hebben. Stel de internetverbinding is zo slecht dat je er niet kan werken maar de plek zelf is wel geweldig, kan je er als nog niet blijven. Gelukkig hoef je je daar in Valencia geen enkele zorgen om te maken. De internet verbindingen over het algemeen overal top.

Mocht jouw WiFi in je accommodatie niet zo denderend zijn, zijn coworking space in Valencia voldoende aanwezig. Bijvoorbeeld Wayco, Wayco zit gelegen in het historische centrum tegen het Turia park aan. Lidmaatschappen zijn ook zeer redelijk geprijsd. Vanaf 75 euro per maand kan je hier al van alle gemakken gebruik maken, zoals bijvoorbeeld je eigen bureau en een uitstekende WiFi verbinding.

Huisvesting in Valencia

Over het algemeen is het leven in Valencia vrij goedkoop in vergelijking met het leven in Nederland. Zo ook de huisvesting. Voor een kamer binnen het centrum betaal je zo’n ongeveer 350 euro. Een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld de hoofdstad Madrid of in Barcelona.

Eten in Valencia

Zoals overal in Spanje is eten een zeer belangrijk deel van de Spaanse cultuur. In Valencia zijn er dan ook honderden cafétjes en restaurants te vinden over de hele stad verdeeld. Een leuk feitje is, het populaire Spaanse gerecht ‘Paella’ is uitgevonden in Valencia! Je vind dan ook talloze restaurants die dit gerecht verkopen op elk hun eigen bereide wijze. Voor dit gerecht wat uitermate geschikt als diner schikt betaal je zo’n 10 euro, niet erg duur dus

Handige Informatie en weetjes

Tot slot zullen we je van wat handige informatie en weetjes over het land Spanje voorzien.

Valuta in Spanje

Spanje beschikt sinds 1 januari 2002 net als Nederland over dezelfde munteenheid namelijk: De euro.

Inentingen Spanje

Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht en er worden geen inentingen aangeraden ook niet bij langer verblijf.

Kosten vliegticket Spanje

De kosten van een vliegticket naar Spanje toe zijn zeer variabel. Zo ligt het eraan in welke periode je vertrekt en naar welke bestemming je vliegt binnen Spanje. De goedkoopste vliegtickets naar Spanje zijn naar Barcelona, voor een retourtje betaal je in sommige gevallen nog geen 100 euro.

Vliegtijden en tijdsverschil in Spanje

De vliegtijd van Amsterdam naar Barcelona bedraagt zo’n 2 uur en 10 minuten. Vlieg je van Amsterdam naar Madrid dan bedraagt de vliegtijd zo’n 2 uur en 40 minuten.

Spanje valt net als Nederland in tijdzone UTC +1, er is dus geen sprake van een tijdsverschil.

Conclusie

De conclusie luid dat Spanje een aantal zeer aantrekkelijke bestemmingen heeft voor digital nomads. De bestemmingen binnen Spanje zijn weliswaar minder goedkoop dan digital nomad hotspots in Azië, maar desalniettemin zitten er ook vele voordelen aan verbonden. Zoals bijvoorbeeld de korte vliegtijd, de uitstekende infrastructuur, de goede internet verbinding en de hoge kwaliteit van het leven met bijvoorbeeld uitstekende ziekenhuizen en zorginstellingen. Iets dat op digital nomad hotspots in Azië nog wel eens te wensen over laat.