Wonen en werken in Portugal
17 January 2020

Spreek over een leven leiden als digital nomad in Portugal en de meeste mensen zullen gelijk aannemen dat je in Lissabon zal verblijven. Dit is niet zonder reden! Hoewel sommige digital nomads kiezen voor een verblijf in Porto of de Algarve, zullen de meeste digital nomads in Portugal zich voornamelijk vestigen in de prachtige hoofdstad, namelijk: Lissabon. Digital nomad Lissabon

De reden waarom dit zo is, is makkelijk te begrijpen. Lissabon staat namelijk bekend als één van de grootste digital nomad hotspots in de wereld, naast Chiang Mai, Medellin en Bali. Lissabon staat zelf als nummer 9. Op de NomadList! Het is een plek waar je gemakkelijk mede digital nomads zal ontmoeten en andere soort gelijken zal tegen komen.

Andere redenen waarom Portugal en dan vooral Lissabon zo populair is onder digital nomads, zullen we verder uitlichten in dit artikel. Veel lees plezier!

Visumregelingen

Als Nederlander zijnde heb je de mogelijkheid om je overal binnen Europa vrij te vestigen of te werken. Wanneer jij je wil vestigen in Portugal dien je je in te schrijven bij de gemeente van de desbetreffende woonplaats waar jij gaat wonen. Dit geldt alleen als jij je voor altijd wil gaan vestigen in Portugal. Hiervoor heb je een uitschrijf bewijs vanuit Nederland nodig.

Als digital nomad in Portugal is dit gelukkig niet nodig. Als Europese burger kan je gemakkelijk overal binnen de Europese lidstaten inreizen en gaan wonen en werken. Zoek een plekje uit waar jij je graag wil gaan vestigen binnen Portugal en geniet van alles wat daar bij komt kijken!

Voor Europese digital nomads die niet constant bezig willen zijn met ingewikkelde visumregelingen en visa-runs is Portugal dus een ideale bestemming, omdat het zeer makkelijk is je er voor langere tijd te vestigen.

Populaire bestemmingen voor digital nomads in Portugal

Wat zijn nou de meest populaire bestemmingen voor de digital nomad in Portugal? En wat maakt deze bestemmingen zo populair? Wij zullen het hier met je delen en je voorzien van handige tips. Veel lees plezier!

 

1.      Lissabon

Met stipt op nummer 1 staat de prachtige hoofdstad van Portugal, namelijk: Lissabon! Lissabon staat op nummer 9(!) van de Nomadlist en dit is zeer zeker niet zomaar zo. De redenen waarom dit zo is, zullen we hier verder voor je toelichten.

De stad Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon is de meest ontwikkelde stad binnen Portugal en de meest toeristische. De stad is de meest populaire bestemming voor stedentrips en staat bekend, om de grote hoeveelheden activiteiten en bezienswaardigheden die er zijn. De historische binnenstad biedt genoeg afwisseling om er enkele dagen te kunnen spenderen.

Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Lissabon

Lissabon heeft een uiterst goed goede score op de Nomadlist (4.37/5!!) en staat als nummer 9 op de lijst! dat is zeer zeker niet zonder reden, er wordt zeer positief gescoord op de nomadlist, onder andere vanwege de hoge internetsnelheid, gemiddeld (34Mbps). Iets dat natuurlijk erg belangrijk is in het leven van een digital nomad om een hoge productiviteit te kunnen waarborgen.Digital nomad Lissabon

Verder is de stad zeer veilig en beschikt de hoofdstad over een uiterst prettig klimaat. Zelfs nu op, 16 januari 2020 is het er 17 graden! In de zomers kun je er temperaturen verwachten van om en nabij de 30 graden. Erg lekker dus wanneer je het koude en regenachtige Nederland voor een tijdje wil ontvluchten en wil genieten van de zon.

Een ander positief punt aan Lissabon is dat het dagelijks leven in de Portugese hoofdstad een stuk goedkoper in tegenstelling tot veel andere Europese hoofdsteden. De Nomadlist wijst uit dat je gemiddeld zo’n 1500 euro per maand kwijt in totaal kwijt bent aan levensonderhoudskosten en huisvesting.

Werken in Lissabon als digital nomad

Voor mensen die lekker aan het werk willen kunnen zijn tijdens het verblijf in Portugal is in Lissabon zeker aan het goede adres! Van de zo’n 150 Co-working spaces die er in Portugal zijn, is de helft daar van ongeveer in Lissabon! Verder zijn er voldoende koffie-tentjes waar je lekker aan het werk kunt, deze beschikken over het algemeen over een uitstekende Wi-Fi verbinding en heerlijke koffie en snacks.

Een van de beste co-working spaces die er te vinden is: Second home, Second home heeft meerdere locaties door heel Europa verspreid, maar die in Lissabon is waarschijnlijk een van de beste! De werkplek heeft een fijne met licht gevulde open ruimte en staat bekend om zijn fantastische koffie. Een maandelijks abonnement hier kost zo’n 150 euro per maand, je hebt dan de mogelijkheid om 5 dagen per week van alle gemakken gebruik te maken dat Second home aanbiedt.

Een goede andere iets goedkopere optie is Beta-i, Beta-i is een vrij grote en zeer bekende co-working space binnen de digital nomad scéne in Lissabon. Beta-i host een groot aantal aan activiteiten voor digital nomads, onder andere feestjes! Prijs voor een maandelijks abonnement bij Beta-i is ongeveer 80 euro per maand voor een eigen bureau en alle gemakken die daarbij komen. Ook is het mogelijk een dag-pas aan te schaffen, deze is verkrijgbaar vanaf zo’n 8 euro per dag.

Huisvesting in Lissabon

Aan mogelijkheden voor huisvesting in Lissabon voor digital nomads is er absoluut geen gebrek. Op Airbnb vind je een enorm scala aan aanbod hieraan, Airbnb staat bekend als zeer betrouwbaar medium om een accommodatie op te boeken. Kosten van een 1-kamer studio met eigen badkamer is ongeveer 500-600 euro per maand! Dit kan je uiteraard duurder vinden in de vorm van een luxe huis of villa, maar er zijn ook goedkopere low-budget kamers beschikbaar startende vanaf een bedrag van zo’n 200 á 300 euro.

Een zeer belangrijk punt om op te letten bij het boeken van een accommodatie is dat het moet beschikken over een goede Wi-Fi verbinding. Dit zorgt er voor dat je zelfs in je accommodatie je werk kan blijven voortzetten, wel zo prettig!

Eten in Lissabon

Lekker uit eten gaan in Lissabon is absoluut niet moeilijk, de Portugese hoofdstad beschikt over een enorm aanbod aan restaurants. In elke vorm en voor iedereen, met welke smaak of budget dan ook zijn er voldoende mogelijkheden beschikbaar. Over het algemeen is het uit eten gaan in Lissabon vrij goedkoop, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. Voor een goed diner zal je in Lissabon niet snel meer dan €10,- betalen.

Een erg populaire en bekende eetgelegenheid in Lissabon is de Time Out Market. De Time Out Market is in het centrum van Lissabon en is erg leuk om eens geweest te zijn, de markt bestaat uit zo’n 50 kraampjes van bestaande restaurants waar je vele verschillende soorten eten kunt halen. Van pizza tot sushi en van sushi tot het traditionele Portugese gerecht Patéis de nata! In het midden van de markt is een gezellige wijnbar te vinden. Een absolute aanrader om eens heen te gaan als je in Lissabon bent. Ander saillant detail: Het is er ook nog eens erg goedkoop!

2.      Porto

Lissabon is altijd digital nomad hotspot nummer één geweest binnen Portugal, maar Porto begint Lissabon aardig achterna te gaan op de lijst. Porto staat inmiddels namelijk op nummer 20 van de Nomadlist. Hoewel Porto is misschien minder groot dan Lissabon en misschien een minder grote digital nomad community heeft, begint het er te komen en wordt Porto steeds populairder onder digital nomads. Nadeel aan Porto is, is dat het meer noordelijk gelegen ligt. De winters zijn er kil en grijs en vanzelfsprekend, is dit niet iets waar je naar op zoek bent als digital nomad zijnde. De zomers daar in tegen zijn zeer aangenaam. Het is er niet te warm en niet te koud, je kan er temperaturen van om en nabij de 25 graden verwachten.Digital nomad Porto

 

Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Porto

Porto beschikt wel degelijk over een aantal zeer aantrekkelijke punten voor digital nomads, Namelijk:

  • Er is een groeiende digital nomad community, leuk om deel te nemen hieraan!
  • Porto is aanzienlijk goedkoper om te leven dan in de hoofdstad Lissabon
  • Porto heeft een uitstekende Wi-Fi verbinding, gemiddelde snelheid (31Mbps)
  • De stad is erg veilig
  • Voldoende werkplekken in de vorm van Cafés en Co-work spaces

 

Werken in Porto

Zoals hierboven al te hebben aangegeven beschikt Porto over een aantal erg aantrekkelijke punten voor digital nomads. De internetsnelheid is over het algemeen zeer goed, dit is misschien wel het belangrijkste punt voor een digital nomad om een hoge productiviteit te kunnen waarborgen. Geen enkele digital nomad zit namelijk te wachten op een trage en onstabiele internetverbinding.

Ook aan werkplekken zijn er in de vorm van leuke koffiezaakjes, cafés en Co-workspaces in Porto absoluut geen gebrek. Een Co-work space in Porto die zeer goed bekend staat en een uitstekende beoordeling is, is Porto i/o. Deze Co-work space biedt abonnementen aan in verschillende vormen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een dag pas aan te schaffen, een week abonnement af te sluiten en een maandelijks abonnement af te sluiten. Wanneer je besluit een maand abonnement af te sluiten krijg je 24/7 toegang tot het gebouw. Ideaal dus voor digital nomads die zich niet willen beperken tot de standaard werktijden, prijs van een maand abonnement bij Porto i/o is €130.

 

Huisvesting in Porto

Zoals eigenlijk overal is het vinden van een geschikte woonplek dat betaalbaar is, altijd het lastigste deel van het vestigen naar een andere plaats. De meeste digital nomads die voor korte periode naar Porto trekken huren vaak een accommodatie via Airbnb. Dit is een makkelijke en betrouwbare manier op een appartement of huis te huren in verschillende prijsklassen.

Voor diegenen die er voor kiezen voor langere tijd naar Porto te trekken is het verstandig om eens op LongTermLettings.com te kijken. Deze website biedt meerdere accommodaties aan in Porto voor langere periodes. Prijzen hiervan starten vanaf ongeveer €400 euro voor maandelijkse huur.

Een andere optie is om Facebook groepen voor expats in Porto in de gaten te houden. Hier worden regelmatig accommodaties zoals appartementen aangeboden.

Eten in Porto

Voor lekker en goedkoop eten ben je in Porto absoluut op de goede plek. Er is een enorm aanbod aan restaurants waar iedereen met welke smaak dan ook absoluut aan zijn trekken komt. De stad is wat goedkoper dan Lissabon en dat geldt ook zeker voor de restaurants die er zijn. Voor een goed diner betaal je in Porto gemiddeld nog geen 10 euro!

Handige informatie en weetjes.

Tot slot zullen we je voorzien van wat handige informatie en weetjes over het land Portugal, zoals bijvoorbeeld vliegtijden en de valuta.

Valuta in Portugal

Portugal beschikt net als Nederland sinds 1 januari 2002 over de zelfde munteenheid, namelijk: Euro. Dit wordt als veel Europese digital nomads als zeer prettig ervaren aangezien er niet constant hoeft worden omgerekend in lastige valuta’s in bijvoorbeeld Azië.

Inentingen voor Portugal

Voor een verblijf in Portugal zijn er geen verplichte inentingen en worden er ook geen inentingen aangeraden door de GGD.

Kosten vliegticket Portugal

Vliegtickets naar Portugal zijn over het algemeen vrij goedkoop. Voor een directe vlucht vanaf Eindhoven Airport naar Lissabon betaal je gemiddeld nog geen 80 euro!

Vliegtijden en tijdsverschil

De vliegtijden naar Portugal zijn afhankelijk vanaf waar je vertrekt en waar je land binnen Portugal. Als je vanaf Eindhoven naar Lissabon vliegt bedraagt de vliegtijd nog geen 3 uur. Wanneer je een rechtstreekse vlucht hebt vanaf Amsterdam naar Porto is de vliegtijd zo’n 2 uur en 30 minuten.

De taal in Portugal

Over het algemeen is Portugees de 1e taal in Portugal. Andere populaire talen binnen het land zijn Engels, Frans en Spaans. Spaans wordt zelfs door 10% van de bevolking in Portugal als moedertaal gesproken.

Conclusie wonen en werken in Portugal als digital nomad

Voor Europese digital nomads is Portugal een uitstekende uitvalsbasis, zeker als je liever wat dichter bij huis wil zijn binnen een Europees land. Het weer is er over het algemeen zeer aangenaam en de leven onderhoudskosten zijn er lager dan gemiddeld in Europa. De Wi-Fi snelheid is er erg snel in tegenstelling tot andere digital nomad hotspots in bijvoorbeeld Azië

Enige nadeel is dat het vrij koude winters heeft. Vooral voor diegenen die de koude winters in Europa willen ontvluchten is dit een nadelig punt. Voor diegenen die de koude Europese winters graag willen ontvluchten naar bijvoorbeeld Bali doe je er goed aan om deze blog eens te bekijken!