Wonen en Werken in Bali
4 December 2019

Tijdelijke update: Corona virus Bali

vanwege het feit dat wij veel vragen krijgen met betrekking tot het corona virus in Bali. Hebben wij besloten hier een kleine update over te geven.

Momenteel is Bali (16/3/2020) als veilig te beschouwen, al blijft dit erg lastig in te schatten. Er heerst geen paniek onder de bevolking noch onder de expat community. Wel worden er door vele restaurants een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Onder andere door middel van het opnemen van de lichaamstemperatuur en het verplicht moeten desinfecteren van de handen bij binnenkomst.

Maar tot nu toe is er zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, zeer weinig te merken van het hele corona virus op Bali. Toch is het zeer belangrijk om eventuele mogelijke veranderingen hierin in acht te nemen. De situatie kan snel omslaan en niemand weet precies wanneer.

De exacte aantallen geconfirmeerde corona cases, zijn in Bali vrij onbekend. Dit vanwege het feit dat Indonesië er weinig over publiceert, om de grote aantallen toerisme waar het land van leeft en dan met name Bali te behouden.

Recentelijk is er één Britse vrouw overleden aan de gevolgen van het corona virus in Bali. Maar ook hierover, wordt door de Indonesische regering maar erg weinig over losgelaten.

Voor een ieder in Bali is het aan te raden de hygiëne voorschriften die gelden voor het corona virus in acht te nemen. Desinfecteer je handen met enige regelmaat en probeer lichamelijk contact met mensen te vermijden.

Werken vanuit Bali

Werken vanuit Bali. Voor de meeste mensen klinkt dit als een droom, slechts voor enkelen is dit werkelijkheid. Het is lastig om ter plaatse werk te vinden vanwege het feit dat de meeste functies niet door buitenlanders bekleed mogen worden. Op deze manier beschermt Indonesië de werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Enkele uitzonderingen in de vorm van management functies daargelaten. Voor deze functies moet een bedrijf een zogeheten sponsorship met een werknemer aangaan om de buitenlandse werknemer van een werkvergunning te voorzien. Dit is voor de meeste Balinese bedrijven veel te duur, een werkvisum voor een buitenlander in Bali kost rond de 1500,- euro per jaar. Een flink bedrag voor Balinese begrippen.

Hoe is het dan wel mogelijk?

Je droom om te gaan werken in Bali kan je ook op een andere manier in vervulling laten gaan, namelijk door locatie onafhankelijk werk te gaan doen als ‘Digital nomad’ voor de mensen die onbekend zijn met deze term zal ik in het kort even uitleggen wat dit inhoud.Digital Nomad

Digital nomads zijn freelancers, ondernemers die hun werk online en dus niet locatie gebonden kunnen uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld online marketeers, programmeurs of vloggers/bloggers. Dat niet afhankelijk zijn van een vaste locatie zoals een kantoor biedt de mogelijkheid om te reizen terwijl er online gewerkt wordt en dus al reizend geld te verdienen.

Wat heb je nodig?

De basisbehoeften als digital nomad zijn simpel gezegd alleen een Laptop, internetverbinding en stroom. Voor jou dagelijkse werkzaamheden doe je er goed aan om een huis of appartement te zoeken waarin een goede en stabiele internetverbinding aanwezig is. Een alternatief hiervoor is werken in Co-working spaces, die jou aan deze behoeften voorzien.

In onderstaand artikel hebben wij de beste en 5 onmisbare gadgets op een rijtje gezet om het leven als digital nomad wat te vergemakkelijken.  Beste gadget digital nomads

Co-Workingspaces Bali

In Bali zijn vele co-workingspaces te vinden, Bali staat dan ook bekend als absolute hotspot voor digital nomads. Co-workingspaces zijn accommodaties die zich lenen voor digital nomads om als werkplek te gebruiken. Bij het uitkiezen van een co-workingspace is het belangrijk om goed te kijken of er voldoende stroomvoorzieningen aanwezig zijn en of er een goede internet verbinding is.

Op Bali zijn twee zeer populaire hotspots voor digital nomads, namelijk de plaatsjes Ubud en Canggu. Ubud is wereldwijd misschien wel de meest bekende en allereerste digital nomad hotspot ter wereld! Ubud ligt midden tussen de rijstvelden en heeft een beetje een relaxte hippie sfeer en imago. ’s Avonds is het er rustiger en er is geen echte party scene hier. Maar als jij graag in groen gebied, in rust wil wonen en veel soortgelijken om je heen hebt dan is Ubud een goede keuze voor jou.

In tegenstelling tot Ubud beschikt Canggu wel over een uitbundige party scene en ligt het dichtbij plaatsen als bijvoorbeeld Seminyak dat vol zit met discotheken en barretjes voor nachtelijk vertier. Ook een verschil met Ubud, is dat Canggu aan het strand ligt. Ideaal voor een vrije dag natuurlijk, dus als jij liever aan het strand zit en wel houdt van wat nachtelijk vertier is Canggu dus een goede optie voor jou.

Internet en simkaart op Bali

Zoals in het kopje ‘Wat heb je nodig?’ al te hebben verteld valt een goede internetverbinding onder de basisbehoeften voor het werken als digital nomad in Bali, Wifi op Bali is over het algemeen prima. Het belangrijkste is hierin jou locatie, kies dus je locatie op basis van een goede internetverbinding. In het meer toeristische zuiden van Bali is de internet verbinding van zelf sprekend vele malen beter dan wanneer je naar het minder toeristische en de bergachtige omgeving in het noorden trekt.

In de co-working spaces is de internetverbinding vaak erg goed. Maar als back-up kan het handig zijn om een SIM kaart te kopen met een internetbundel er op. Deze kan je dan gebruiken als mobiele hotspot om ten alle tijden te beschikken over een internetverbinding, waar dan ook. Deze SIM kaarten zijn over heel Bali te verkrijgen in verschillende winkeltjes of op het vliegveld bij aankomst. De prijzen hiervan verschillen een beetje per winkel, dit is zoals bij alles in Bali onderhandelbaar. Maar een kaartje met 8GB internet zou normaal gesproken nog geen 10,- Euro moeten kosten. Visum Bali

Voor Bali is het verplicht om een visum te hebben om er te mogen verblijven. Bij aankomst krijg je een gratis visum van 30 dagen, Dit visum kan je niet verlengen. Na deze 30 dagen moet je het land dus verlaten.

Een volgende optie is om bij aankomst in Bali op het vliegveld een visum van 30 dagen te kopen, Deze is verlengbaar met 30 dagen en kan je op Bali zelf 4 keer verlengen met een maand. In Totaal kan je dan dus zes maanden in Indonesië verblijven.

De laatste optie is om in Nederland bij de Indonesische ambassade een visum voor 60 dagen aan te vragen, Vervolgens kan je deze 4 keer verlengen met een maand, hierna zal je Indonesië moeten verlaten. Wat veel mensen in Bali doen die er langer willen verblijven dan 6 maanden is een zogeheten visa-run威而鋼
, dit houdt in dat je het land verlaat naar bijvoorbeeld een ander land als Maleisië en dan weer terug vliegt. Op deze manier vervalt je visum en kan je het hele proces weer opnieuw doen.

Waarom Bali?

Over het algemeen is het leven in Bali relatief goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld Europese landen, je hoeft er dus geen vermogen te verdienen om er goed te kunnen leven. Ook heeft Bali vele paradijselijke plekken om jou van een onvergetelijke tijd te voorzien.

Het klimaat

Het weer op Bali is buiten de regenseizoenen om perfect, er is nagenoeg geen bewolking, geen belachelijke hitte vanwege de wind die er staat en er is altijd een strand in de buurt. Het regenseizoen loopt vanaf november tot en met maart en wordt gevolgd door een droge periode van april tot en met oktober. In het regenseizoen valt er gemiddeld 200 tot 300 millimeter neerslag per maand. Dit zorgt voor stortbuien die je je bijna niet kan voorstellen. In Nederland valt er in de regenachtige maanden bijvoorbeeld 70mm per maand.

De lokale bevolking

De lokale bevolking zijn over het algemeen zeer vriendelijke en open mensen, het is makkelijk een praatje met ze te maken over van alles en nog wat en zijn zeer behulpzaam. Natuurlijk zijn ook hierin uitzonderingen nagelaten. Het enige puntje is dat Balinezen er alles aan doen om geld te verdienen aan toeristen, verwar vriendelijkheid dus niet met gulzigheid om geld aan jou verdienen op wat van manier dan ook.

Levensonderhoudskosten

Travelhack:

In Indonesie kan er vaak maximaal 2 miljoen rupiah gepint worden. Dit staat gelijk aan ongeveer 130 euro. Een Nederlandse bank rekent 3 tot 5  euro kosten per keer dat je geld uit de ATM haalt. Daarnaast wordt er ook vaak een ongunstige wisselkoers aangehouden. Om deze reden raden wij aan om te pinnen met een debit of een creditcard. Stel je geeft per maand 1200 euro uit, dat staat gelijk aan 10x pinnen.

De kosten hiervoor zijn al gauw in het totaal meer dan 50 euro per maand, dit alleen om bij je eigen geld te komen. Met de debitcard van N26 betaal jij slechts 1.7% opslag per keer, het aanvragen van de kaart is volledig gratis. Vervolgens kun jij vanuit je Nederlandse bank overmaken naar je N26 rekening zonder kosten. Het pinnen in Indonesie is hiermee stukken voordeliger.

In vergelijking… bij de Rabobank betaal je € 3,50 + 1,1% koersopslag per geldopname, 1,1% koersopslag bij pinbetalingen. Met een Rabo MasterCard is dit nog meer: € 4,50 + 2% koersopslag. Om deze reden gebruiken wij zelf N26.

Vervoer

Bali Scooter

In Bali is de beste manier om jezelf te verplaatsen zonder twijfel met de scooter. Ik zou iedereen die er aan denkt om iets te huren qua transport het afraden om een auto te huren, het verkeer is er een gekkenhuis en er zijn vergeleken met Nederland vrij weinig verkeersregels. Ook is het zo dat je met de auto vrijwel de gehele weg in de file staat vanwege de enorme verkeersdrukte. Een scooter is dan natuurlijk ideaal omdat je hier dan lekker langs heen of tussendoor kunt crossen. Let op: je bent niet verzekerd als je geen motorrijbewijs hebt! Scooters in Bali zijn veelal motor scooters van 120cc+ dus hou dit goed in gedachten.

Kosten van het huren van een scooter is ongeveer €45 per maand afhankelijk van het model en de locatie waar je deze scooter huurt. Zoals alles in Bali is ook dit onderhandelbaar dus laat je niet oplichten door een veel te hoge prijs te betalen!

Benzine is spotgoedkoop in Bali, je betaald voor een volle scooter tank zo’n €1,20. Er van uitgaande dat je ongeveer 3x per maand je scooter vol tankt ben je dus voor €50 per maand helemaal klaar qua vervoer.

Heb je geen zin om zelf het chaotische verkeer van Bali te trotseren? Gebruik dan taxi-apps zoals Uber, Grab of Gojek. Deze applicaties laten van te voren precies zien hoe veel je kwijt bent voor een door jou gekozen rit en zijn veel goedkoper dan de welbekende ‘’Blue-Bird’’ Taxi in Bali.

Huisvesting

Huisvesting kan je van zelf sprekend zo duur maken als je zelf wil. Maar voor een appartement met schone kamer, 2-persoonsbed, airco, eigen badkamer, goede wifi moet je uitgaan van een bedrag startende vanaf 200 euro per maand. Dit is ook een beetje afhankelijk van de locatie waar jij graag wil verblijven, in hotspots zoals Seminyak, Canggu, Kuta en Ubud liggen de prijzen wat hoger dan in de minder toeristische hotspots.

Uiteraard zijn er ook vele opties mogelijk om een huis of villa te huren. Prijzen hiervan zijn zeer uiteenlopend, zo zijn er huizen van 600 euro per maand te huur maar ook bijvoorbeeld luxueuze  villa’s van 3000 euro per maand. Voor elk budget zijn er hier genoeg mogelijkheden in.

Eten

Nasi Bali

Ook de prijs van het eten kan enorm verschillen en kan je zo duur maken als je zelf wil. Er zijn genoeg Warungs (restaurants) in Bali waar je rijst, kip en groenten kan krijgen voor nog geen €2,00! Natuurlijk zijn er ook westerste restaurants die ook gewoon westerse prijzen hanteren. Als jij er geen problemen mee hebt om net als de lokale bevolking dagelijks aan de nasi met kip te zitten ben je in Bali zeer goedkoop uit en aan het juiste adres. Eet je liever westers zoals steak of iets dergelijks ben je van zelf sprekend een stuk duurder uit.

Hotspots in Bali

In Bali zijn vele toeristische hotspots te vinden om te verblijven, Deze hotspots zijn veelal te vinden in het zuiden van Bali bij Kuta, Seminyak, Canggu.. Reden waarom deze plekken zo populair zijn bij toeristen is omdat het dichtbij het vliegveld is en er vele luxueuze resorts zitten. Ook beschikken deze plekken over prachtige stranden en een ontelbaar aantal aan restaurants in lokale en westerste stijlen. Mensen die van nachtelijk vertier houden zijn hier ook op het goede adres. Zo beschikken Kuta, Seminyak en Canggu over talloze clubs en barren.

Wat meer binnenlands gelegen hotspots zijn Ubud en Sanur, Grote verschillen vergeleken met de hotspots in het zuidelijke deel van Bali zijn dat het er veel rustiger is en dan vooral in de nacht.

Kuta

Kuta is een levendige badplaats en wordt regelmatig als het Lloret de Mar van Indonesië genoemd. Dit vanwege het bruisende nachtleven, het enorme aantal toeristen en de vele resorts. De echte Balinese cultuur is hier een beetje op de achtergrond geraakt en is meer gericht op de enorme hoeveelheid Australische party-toeristen die hier zijn. Kuta beschikt over mooie stranden dat erg populair is bij beginnende surfers vanwege de kleine golven en het stikt er van de surfscholen.

Seminyak

Seminyak strand

Seminyak ligt net iets boven het zeer drukke en toeristische Kuta en is een uitstekend relaxt alternatief voor mensen die op zoek zijn naar wat meer rust. Seminyak staat bekend om de zeer stijlvolle uitstraling en heeft vele luxe accommodaties en prachtige beachclubs zoals Patato head en Ku De Ta, dat beschikt over infinity pools met uitzicht over het strand dat garant staat voor de mooiste sunsets. Ook Seminyak beschikt net als Kuta over een gezellig nachtleven, het grote verschil is dat het in Seminyak allemaal wat meer classy en relaxed is en je er minder enorm dronken Australiërs gaat vinden.

Canggu

Canggu is zonder twijfel de meest hippe bestemming op Bali. Wat eerder een surfdorpje was is nu een verzameling van fancy beachclubs, bars en restaurants. Het is niet bepaald een bestemming van de vele bezienswaardigheden maar echt puur gericht op het lekkere eten, de leuke feestjes en de vele winkel gelegenheden.

Canggu staat bekend om de grote hoeveelheid hippe restaurants gericht op een healthy-lifestyle. De gerechten op de menu-kaarten van deze restaurants zijn mega gezond en zien er ook nog eens fantastisch uit. Een goede plek om je Instagram volgers mee te inspireren en natuurlijk jaloers te maken.

Ubud

Ubud rijstvelden

Ubud wordt gezien als het culturele hart van Bali en is een fijne plek om volledig tot rust te komen. In het centrum van Ubud zijn veel leuke winkeltjes en restaurants te vinden, buiten het centrum is het ontzettend groen en beschikt Ubud over een prachtige natuur, overal zie je rijstvelden en palmbomen om je heen wat voor een prachtig paradijselijk gevoel zorgt. Ubud is echt een oase van rust en heeft ook geen partyscene in tegenstelling tot de hier boven beschreven plaatsen in Bali. Dit is echt een plek waar je voor je rust en je culturele verlangens komt.

In de omgeving van Ubud zijn veel leuke bezienswaardigheden om je mee te vermaken. In Ubud zelf heb je bijvoorbeeld Monkey Forest, een toeristische trekpleister waar zo’n 250 apen leven. in dit prachtige park leven de apen als een soort beschermers van de tempels. Net iets buiten Ubud zijn er verschillende prachtige watervallen waarin je een verfrissende duik kan nemen en wat Instragram worthy foto’s kan maken.

Ubud beschikt over prachtige villa’s met zwembaden die uitzicht hebben over de rijstvelden net buiten de bewoonde wereld waar je volledig tot rust kan komen.

Conclusie

Bali is prachtig vanwege de veelzijdigheid die het eiland te bieden heeft. In de binnenlanden zijn er dorpen met fantastische uitzichten over rijstvelden, vulkanen en andere culturele bezienswaardigheden. In de plaatjes aan de kust zijn er plekken met fantastische stranden, beachclubs en een bruisend nachtleven. Zo is er voor iedereen wat te beleven.

Het leven in Bali is over het algemeen zeer goedkoop vergeleken met Nederland. Levensonderhoudskosten zijn een stuk lager dan in Nederland en het eten is er fantastisch.

De mooie stranden, het lekkere weer en de paradijselijke omgeving zorgen er voor dat werken-wonen in Bali voor mensen die uit de dagelijkse sleur van het leven in Nederland willen ontsnappen een fantastische plek is.