Wonen en werken in Columbia
25 February 2020

Diegenen die nog nooit in Columbia zijn geweest, beseffen misschien niet hoeveel het land Columbia eigenlijk te bieden heeft. Het land begint zich steeds verder te onttrekken aan haar turbulente verleden en trekt zich op aan het groeiende aantal buitenlandse toeristen dat er naar toe trekken. Columbia begint zich steeds meer te ontpoppen tot modern land, met veel potentieel voor digital nomads.Columbia strand

Het land staat bekend om zijn rijke cultuur, prachtige stranden en bergachtige omgevingen. Maar dit is niet het positieve punt, het land begint zich namelijk steeds meer te ontwikkelen als echte technologie hotspot. Dit vanwege het feit dat er steeds meer lokale en internationale bedrijven zich vestigen, in een van de vele landelijke steden.

Steeds meer digital nomads, die het zat zijn om zich in de bekende hotspots zoals bijvoorbeeld Bali te begeven. Kiezen er voor om naar Columbia te trekken, niet zonder reden! Columbia bezit namelijk eigenlijk alles wat een digital nomad zich maar wenst. Namelijk, een groeiende technologie sector, een dynamische business omgeving, prachtige reis opties en last, but not least: een leuke en vriendelijke bevolking.

Visumregeling Columbia

Voor dat je daadwerkelijk naar Columbia vertrekt om als digital nomad lekker aan de slag te gaan is het aan te raden even te checken of je hiervoor een visum nodig hebt. Gelukkig is dat voor Columbia een fluitje van een cent. Iedereen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, krijgt namelijk bij aankomst een gratis toeristenvisum. Dit toeristenvisum is een toestemmingsbewijs dat 90 dagen geldig is.

Zodra je op het vliegveld in Columbia aan komt krijg je een toestemmingsbewijs dat geldig is voor een verblijf van 90 dagen. Je krijgt als bewijs hiervan een stempel in je paspoort. Wil je langer dan 90 dagen in Columbia verblijven? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade van het land.

Hoewel je op het vliegveld bij binnenkomst een toeristenvisum krijgt dat geldig is voor 90 dagen, dien je wel te beschikken over een aantal zaken. Dit is als volgt:

 • een geldig paspoort, dat langer dan 90 dagen geldig is
 • één lege visumpagina voor de stempel
 • een uitreisticket (je moet kunnen aantonen dat je het land weer verlaat binnen de 90 dagen)

Tip: Het is mogelijk het toeristenvisum van Columbia te verlengen tot 180 dagen. Als je dit wil dan kun je je visum verlengen bij de lokale immigratie kantoren in de steden Bogota Medellìn of Cali. De kosten hiervoor zijn om en nabij $100.000 p.p.

Columbia voor digital nomads

Na een kijkje op de NomadList kom je er al snel achter, dat Columbia beschikt over een aantal populaire steden om heen te trekken, als digital nomad. Dit zijn:

 • Medellín (47 op de Nomadlist)
 • Cartagena (179 op de NomadList)
 • Bogota (358 op de Nomadlist)

We zullen je in dit artikel, per stad, voorzien van een handige ‘Digital nomad guide’ de guide bevat alle informatie dat belangrijk is voor digital nomads. Veel lees plezier!

1.      Medellín

Medellín staat momenteel als nummer 47 genoteerd, op de NomadList met beste digital nomad hotspots. Wanneer je bekijkt wat de stad allemaal te bieden heeft, is het niet moeilijk om te zien waarom het zo populair is onder digital nomads. Het fijne klimaat, goede internetverbinding en veel fijne plekken om vandaan te werken onder het gezelschap van meerdere digital nomads, is een kleine opsomming  waarom de stad zo populair is.Digital nomad Medellin

Het weer in Medellín

Het weer in Medellín wordt eigenlijk tijdens alle seizoenen als zeer prettig ervaren het hele jaar door. Er valt zo nu en dan wel wat regen, maar over het algemeen is het er constant vrij warm en plezant. Een airconditioning of verwarming is over het algemeen niet nodig in deze stad, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

De lage levensonderhoudskosten in Medellìn

De levensonderhoudskosten in Medellín zijn veel lager dan die in de US, Australië en Europa. Het is ongeveer te vergelijken met andere digital nomad hotspots in Azië. Zoals bijvoorbeeld; Bali. Eten, accommodatie, transport, entertainment zijn er over het algemeen erg goed betaalbaar. Voor een uitgebreid diner betaal je een bedrag van ongeveer €4,00,-. Een kopje koffie zal je zo’n €1,00 kosten. De prijs voor een één kamer appartement is variabel van ongeveer €350 tot €600 per maand.

Goede internetverbinding Medellín

De stad beschikt over een stabiele en snelle internetverbinding. Overal verspreid door de stad vind je openbare plekken waar een goede internetverbinding beschikbaar is. Dit geldt zelfs voor sommige openbare parken! Heerlijk werken vanuit de buitenlucht (tot dat je batterij leeg is)

Wonen in Medellín

Om nog even terug te komen op de levensonderhoudskosten en dan vooral het wonen in Medellín. Hebben we een aantal populaire buurten om te wonen uitgelicht, inclusief de kosten hiervan.

De meest populaire buurten om te wonen in Medellín als digital nomad, zijn het zuiden en het westen van het stadscentrum. Hierin is El Pablado waarschijnlijk de meest toeristische hotspot, maar is ook gelijk de wat duurdere buurt. Een één kamer appartement kost hier om en nabij €550,-

De meer westelijke buurten, Laureles, Estadio en Floresta bieden een wat meer authentiek Colombiaans gevoel. Het is er ook iets goedkoper dan in El Pablado. Een éénkamer appartement in deze buurten kost om en nabij de €350,-.

Enkele manieren om je aan een leuke woonplek te helpen zijn:

Werken in Medellín

Wanneer je als digital nomad aan het werk moet, dan is het uiteraard belangrijk dat je beschikt over een goede internetverbinding. Wanneer jij in Medellín bent is dit geen enkel probleem! Een snelle en stabiele internetverbinding is overal in de stad te vinden. Er zijn vele straten en zelfs openbare parken waar een gratis WiFi verbinding is. Werken vanuit een park klinkt natuurlijk leuk, maar wat als het begint te regenen? Dan zijn er in Medellín, gelukkig veel leuke koffie zaakjes of coworking spaces beschikbaar, om je werk in voort te zetten. Bijvoorbeeld:

 • Siembra Coworking – Hier kun je zelf uitvinding of jij het beste werkt vanaf een privé kamer, een persoonlijk bureau, of in de buitentuin.
 • Seedspace – Een leuke coworking space dat 24/7 geopend is en gratis dag passen verleend.
 • Selina Medellin Cowork – Een coworking space dat naast een werkplek, ook yoga en meditatie lessen verzorgt! Een ideale plek om tijdens het werken door je innerlijke rust even terug te vinden.
 • La Casa Redonda – Een gezellige coworking space dat de mogelijkheid biedt je huisdier mee te nemen!

Medellín beschikt eigenlijk over zoveel leuke koffie zaakjes en cowork spaces dat we deze lijst oneindig lang kunnen maken. Maar dit zijn in onze ogen, de absolute top keuzes op het gebied van coworking spaces. Doe er je voordeel mee nu en breng ze een bezoekje!

Vervoer in Medellín als digital nomad

De kosten voor vervoer in de stad Medellín zijn erg betaalbaar. De metro kost zo’n 2000 peso’s per ritje door de gehele stad. Naast de metro is het mogelijk gebruik te maken van bussen, de prijs hiervan is vergelijkbaar met die van de metro.

Een ritje met een taxi is afhankelijk van de afstand die afgelegd moet worden en is variabel per taxi. Echter, is dit wel zeer betaalbaar. Voor een rit van het westen van de stad naar het zuiden moet je uitgaan van een paar euro.

Eten in Medellín

Voor goedkoop eten ben je in Medellín absoluut op de goede plek. Er zijn vele restaurants, waar je voor slechts enkele euro’s, een prima avondmaal kan verkrijgen. Wel praten we nu over lokale restaurants, er zijn namelijk ook duurdere, meer toeristische restaurants. Hier rekenen ze over het algemeen hogere en meer Amerikaanse prijsstandaarden. Voor ieder budget is er dus genoeg mogelijk in Medellín mits je, je op de goede plekken begeeft.

2.      Cartagena

Cartagena is voor vele reizigers een droom. De stad is beschikt over prachtige stranden, rooftop pools met uitzicht over de stad en een uitbundig nachtleven. Het is bijna onmogelijk om je in een stad als Cartagena te vervelen. Dit gezegd te hebben denk je vast, wat heb ik hier als digital nomad aan? Nou, de stad beschikt namelijk ook over voldoende faciliteiten die belangrijk zijn in het leven als digital nomad. Denk hierbij aan, voldoende coworking spaces, goed internet, lekker weer en een relatief goedkoop leven.Cartagena Digital nomad

Het weer in Cartagena

Het weer in Cartagena is warm. De gemiddelde temperatuur in Cartagena is (25)!! Graden het hele jaar door. In mei, juni en juli is er het regenseizoen. Maar dit is in verhouding tot regenseizoenen in andere aan het strand gelegen steden erg gematigd.

Levensonderhoudskosten in Cartagena

De levensonderhoudskosten in Cartagena zijn nogal variabel. Over het algemeen gezien is Cartagena de op één na duurste stad in Columbia na Bogota.

Zaken zoals huisvesting en sportschool abonnementen zijn hier wat hoger geprijsd dan in andere delen van Columbia. Echter vind je overal, mits je goed zoekt, voldoende mogelijkheden om te eten in goedkope restaurants en te drinken in goedkopere barretjes. Eten en drinken in Cartagena is een stuk goedkoper dan in Bogota. Je kan Cartagena zien als een echte toeristen stad, eigenlijk niemand kookt er en is klaar om te feesten.

Wonen in Cartagena

Een éénkamer appartement of studio in de wijk Bocagrande of het centrum van de stad, zal je mimimaal €600,- per maand gaat kosten voor een degelijke plek. Wil je zeker weten dat een plek je positief gaat bevallen? Druk dan ongeveer €200 boven die 600 op.

Dit is in vergelijking met Medellín dus een behoorlijk verschil. Cartagena is dan ook een meer geschiktere plek voor digital nomads met een wat ruimer budget.

Werken in Cartagena als digital nomad

Cartagena is voor digital nomads die houden van leuke cafés om vanuit te werken, de hemel op aarde. Er zijn vele cafés te vinden die beschikken over een uitstekende WiFi verbinding waar prima mee te werken valt.

Werk je liever onder rustigere omstandigheden dan in soms drukke openbare cafés? Dan biedt Cartagena je hier volop de mogelijkheid voor in de vorm van coworking spaces. Een overzicht met alle coworking spaces in Cartagena vind je hier!

Vervoer in Cartagena

In tegenstelling tot Medellín beschikt Cartagena niet over een metro systeem om jezelf mee te transporteren. Je bent daarom om je te verplaatsen in Cartagena veelal op taxi’s aangewezen.

Een belangrijk punt om op te letten hierin, is dat de taxi waar je in stapt beschikt over een meter! De taxi’s in Cartagena staan er namelijk om bekend, dat ze hoge prijzen rekenen voor niet-lokale bevolking. Een tip hiervoor is downloaden van de taxi app Cabify, in deze app kun je van te voren de plaats invoeren waar je heen wil. Vervolgens krijg je direct te zien wat de rit je gaat kosten.

Eten in Cartagena

Zoals hierboven al aangegeven, zijn de levensonderhoudskosten in Cartagena relatief gezien wat hoger dan in Medellín. Dit geldt ook voor het eten. Echter, zijn er mits je goed zoekt, voldoende mogelijkheden wat betreft goedkope lokale restaurants.

Voor een gemiddeld diner bij een wat goedkoper lokaal restaurant betaal je een bedrag van om en nabij de €7,00,- Dit is in vergelijking met Europese prijzen voor een diner natuurlijk nog steeds erg laag.

3.      Bogota

Bogota is een enorm grote stad met faciliteiten vergelijkbaar met de Europese standaarden in sommige gebieden, maar met derde wereld criminaliteit in andere gebieden van de stad. Het is dus erg belangrijk om de veiligheid goed in acht te nemen wanneer je je in deze stad begeeft.Bogota Digital Nomad

De stad Bogota is werkelijk gigantisch, de stad telt het enorme aantal inwoners van meer dan 8 miljoen(!!)  Het is bijna onmogelijk elke buurt van de stad te verkennen. Wanneer je persoonlijke voorkeur uitgaat naar grote steden, met een Latin cultuur, een bruisend nachtleven en een klein beetje een chaotisch gevoel. Dan is Bogota een uitstekende keuze voor jou.

Het weer in Bogota

Het weer in Bogota, is in vergelijking met de andere uitgelichte steden, in Columbia. Een heel stuk minder aangenaam en zonnig. Dit heeft veel te maken vanwege de ligging van de stad. De stad bevind zich namelijk op ruim 2-en-een-halve kilometer hoogte en heeft geen tropisch klimaat. De gemiddelde maximum temperatuur in Bogota is 18 tot 20 graden Celsius.

De zon komt op in de morgen, maar je kan in de middagen dagelijks flinke stortbuien verwachten. Dit is de voornaamste reden waarom Bogota, een minder populaire stad is om heen te trekken voor digital nomads.

Levensonderhoudskosten in Bogota

Bogota is de meest dure stad in heel Columbia, maar een belangrijk punt om rekening mee te houden hier in is, dat dit volgens Colombiaanse standaarden zijn. Deze zijn over het algemeen vrij laag, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld andere Europese hoofdsteden.

Terwijl niets echt super goedkoop is in Bogota, zijn er toch voldoende goede deals te scoren. Plus, je hebt er toegang tot een van de meest bruisende nachtlevens binnen heel Latijns America. Dit feit zorgt er voor, dat het toch voor veel mensen. De paar euro’s extra hier en daar waard is, om heen te gaan.

Wonen in Bogota

Het is voor veel mensen lastig te bepalen welke buurt nou het prettigst wonen is in Bogota. Dit komt door het feit dat de stad echt enorm is, wat het vinden van de perfecte spot soms lastig kan maken. De meeste digital nomads en andere reizigers, kiezen er voor om zich in één van de vier volgende buurten te vestigen. Dit zijn :

 • Zona T
 • Chapinero
 • Parque 93
 • La Candelaria

Deze buurten zitten vol met leuke cafés, restaurants, bars, clubs en sportscholen. Alles wat een digital nomad nodig kan hebben, zijn in deze buurten ruim beschikbaar. Plus, een ander belangrijk punt. Deze buurten beschikken allemaal over een uitstekende internetverbinding.

Werken in Bogota als digital nomad

Wanneer je in Bogota als digital nomad aan het werk wil gaan. Dan zul je vrij snel het enorme aanbod aan verschillende coworking spaces ontdekken. In Bogota is hier namelijk absoluut geen gebrek aan. Het lastige deel hiervan is, het vinden van de beste coworking space, voor jou persoonlijk.

Wij hebben twee suggesties voor je wat betreft de beste coworking spaces in Bogota, om je op weg te helpen met je keuze hierin.

Panda Lab

Panda Lab is warme, gezellige coworking space dat zich bevindt in het middelpunt van alle drukte.. Maar toch ook net niet. De coworking space begeeft zich op een prettige locatie binnen de drukte van de stad, maar dan zonder de herrie die hierbij hoort ?..

De prijs van een maandelijks abonnement bij Panda Lab, begint vanaf 385000.00 COP per maand.

HubBOG

HubBOG is de op coworker.com’s meest gereviewde coworking space in heel Bogota. Maar waar heeft het deze prestigieuze prijs aan te danken?

Die vraag is vrij simpel. Het biedt alles dat je nodig hebt, voor de beste coworking ervaring.

HubBOG is de grootste tech hub in de stad. Wanneer jij graag in contact wil komen met andere developers, ondernemers, en zeer vaardige freelancers. Dan is dit de plek voor jou om heen te gaan!

De prijs van een dag pas bij HubBOG, begint vanaf 50000.00 COP per dag.

Vervoer in Bogota

Er zijn een aantal zaken die je moet begrijpen over Bogota. Ten eerste, het is enorm. Met 11 miljoen mensen dat zich er dagelijks verplaatsen, kun je je wel voorstellen dat het soms nogal chaotisch en moeilijk kan zijn, om te navigeren binnen de stad.

Ten tweede, vanwege dit grote aantal mensen dat zich dagelijks verplaats binnen de stad kun je altijd en overal verkeersdrukte verwachten. Vooral tijdens piekuren tussen 14:30-17:30 is dit een ware hel en je tijd absoluut niet waard.

Een goede manier om je te verplaatsen is ‘The Transmileno’. Dit is Bogota manier van openbaar vervoer, in de vorm van een metro en het werkt naar behoren. Tuurlijk kan je ook hier enorme drukte verwachten, maar het werkt vrij oké. Echter, de Transmileno kan soms gevaarlijk zijn om mee te reizen. Het is dan ook sterk af te raden, om hier gebruik van te maken tijdens de donkere uren in de avond.

Een andere optie is het gebruik maken van de taxi app Uber. De app werkt goed in de stad en is relatief goedkoop. Echter, zit ook hier weer een keerzijde aan. De app Uber is technisch gezien namelijk verboden in Columbia en veel taxi chauffeurs haten Uber. Dit kan in sommige gevallen zelfs zo extreem zijn, dat ze een Uber chauffeur omsingelen, om vervolgens de politie te bellen. Dus wees hiervoor gewaarschuwd, om nare en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Eten in Bogota

De prijs voor eten in Bogota is zeer variabel. Er zijn voldoende mogelijkheden voor bijvoorbeeld een goedkoop diner van een paar euro. Terwijl je in Zona T (de toeristische buurt) ruim 20 euro voor een diner kan betalen. Over het algemeen gezien valt dit reuze mee, gemiddeld gezien zou je voor €5,00,- een prima diner kunnen verkrijgen.

Handige tips en informatie voor digital nomads in Columbia

Na de drie belangrijkste digital nomad steden in Columbia te hebben uitgelicht. Zullen we je tot slot, voorzien van een aantal handige tips en informatie over het land Columbia.

De valuta in Columbia

In Columbia betaal je met de Colombiaanse peso, dit is de officiële munteenheid in Columbia. De peso is onderverdeelt in caventos. Wanneer je de Peso in handen hebt zal je, je al gauw rijk rekenen met de grote eenheden die de munteenheid telt. Er zijn bijvoorbeeld brieven van 50.000 en 100.000 Peso, maar wat is deze munteenheid nou eigenlijk waard?

Momenteel is de huidige koers van de Colombiaanse Peso ten opzichte van de Euro 3658,13 (25-2-2020). Belangrijk om rekening mee te houden, is dat de koersen van de Colombiaanse Peso nogal schommelt. De meeste actuele koersen vind je hier!

Inentingen voor Columbia

Verplichte vaccinaties

Voor Columbia is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor alle reizigers die komen uit Brazilë, Angola, Congo en Oeganda. Deze verplichting geldt ook als je een overstap binnen één van deze landen hebt gehad, van langer dan 12 uur.

Aanbevolen vaccinaties, ongeacht de verblijfsduur

Ongeacht de verblijfsduur, zijn er een aantal vaccinaties voor een reis naar Columbia die worden aangeraden. Dit betreft:

 • DTP
 • Hepatitis A&B
 • Gele koorts

 Aanbevolen vaccinaties, bij een langer verblijf

 • Hepatitis A&B
 • Rabiës (hondsdolheid)

Voor actuele informatie, wat betreft de aanbevolen vaccinaties. Is het verstandig om een kijkje te nemen op de website van het GGD.

Tijdsverschil en vliegtijden Columbia

Columbia is een land dat ligt in Zuid-Amerika, met als hoofdstad Bogota. De tijdzone Columbia in valt is UTC-5. Het land kent geen winter of zomertijden zoals wij dat in Nederland kennen. Dit resulteert in het feit, dat het tijdens onze zomertijd in Columbia 7 uur vroeger is dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd, is het in Columbia dus 6 uur vroeger.

De vliegtijden naar Colombia zijn afhankelijk van de luchthaven waar jij naar toe vliegt. Een vlucht naar Bogota, zal gemiddeld ongeveer 14 uur duren. Terwijl een vlucht naar Medellín, wel 22 uur kan gaan duren!

Conclusie Columbia als digital nomad bestemming

Het land Columbia heeft eigenlijk alles wat een plek aantrekkelijk kan maken voor digital nomads, om heen te trekken. Echter, is het zeer belangrijk dat je van te voren de juiste research doet. Wat betreft de stad, waar jij je wil gaan vestigen. De verschillen hierin zijn namelijk enorm. Medellín en Cartagena beschikken bijvoorbeeld, over een volledig ander klimaat dan Bogota.

Desalniettemin zou je, je als digital nomad in Columbia absoluut niet hoeven te vervelen. Er is voldoende te doen in het land en het beschikt over veel leuke bezienswaardigheden en een bruisend nachtleven!

Een ander belangrijk punt waarom Columbia zo aantrekkelijk is om heen te trekken onder digital nomads. Is vanwege de goede internetverbinding en vele coworking spaces, die natuurlijk een belangrijk steentje bijdragen, aan het waarborgen van een hoge productiviteit.