Werken vanuit een hangmat: de keiharde testresultaten

Een hangmat is gemaakt om je in slaap te wiegen, bij voorkeur tussen twee palmbomen op een hagelwit strand. In ons koude kikkerlandje kun je zo’n hangmat maar enkele maanden per jaar fatsoenlijk gebruiken. Daarom is de hangmat tot symbool verworden voor het goede leven in het algemeen en exotische bestemmingen in het bijzonder.

Het leek mij –als zelfbenoemd levensgenieter– dan ook gepast om in Turkije een korte video te schieten in een hangmat die ik tegenkwam. In deze video heb ik het vooral over de geschiktheid van Turkije als bestemming voor digital nomads. Wat ik in al mijn enthousiasme helemaal vergat, was jou te vertellen hoe het is om vanuit een hangmat te werken. In dit artikel ga ik daar iets verder op in.

Productief in een hangmat

Voor de één klinkt het als een oxymoron, terwijl de ander er juist van droomt: werken in een hangmat. Ikzelf behoor tot de categorie die het nuttige graag met het aangename verenigt, ook al betekent dat enig verlies in productiviteit. We werken immers om te leven, nietwaar?

Laten we eerlijk zijn: een hangmat is niet de meest comfortabele werkplek. Je ligt doorgaans met gestrekte benen in het ding en kunt maar met grote moeite je knieën buigen. Een computersteun van je bovenbenen maken is dus moeilijk, waardoor je nekspieren extra werk verrichten. Daarom is een hangmat niet geschikt voor langdurige werkzaamheden. In Turkije beperkte ik mij dan ook tot het lezen en beantwoorden van e-mails, met af en toe een uitstapje naar een interessant blog over lifestyle design, passief inkomen of reizen.

Brainstormen

Een hangmat leent zich beter voor brainstormen. Mijn ervaring is dat hangmatsessies, door de aard van mijn vakanties, meestal kort zijn. Slapen komt er in een hangmat niet van. Maar waar een hangmat zich wel prima voor leent, is het brainstormen. De wiegende beweging van de mat brengt je al gauw naar dat grijze gebied tussen waken en slapen, waarin grote ideeën voor het oprapen liggen. Ik raad je dan ook aan om een notitieblokje bij de hand te houden.

Wildhangen

Wie eenmaal de smaak de pakken heeft, wil eigenlijk overal en altijd een hangmat bij zich hebben. Of het nu tussen twee dennebomen op de Veluwe is of op een bouwplaats, een hangmat brengt je overal in een inspirerende sfeer.  Voor de ‘wildhangers’ zijn er daarom ultracompacte hangmatten die je makkelijk in je backpack stopt.

Bang dat er boven op die berg of diep in de bossen geen wifi is? Met een USB-modem of mifi-router gebruik je het 3G-signaal van mobieletelefoonproviders om toch online te kunnen. Maar offline werken kan ook heerlijk zijn.

3 reacties op “Werken vanuit een hangmat: de keiharde testresultaten

  1. Leuk filmpje!

    Maar uh, ik vind het heerlijk om te werken vanuit m’n hangmat. Ik heb dan ook een hangmat in m’n kantoor hangen en lig daar dan ook vaak in. Mijn hangmat is wel wat groter als die waarin jij ligt in je filmpje, wellicht dat dat het wat confortabeler maakt.

  2. Pingback: Laat Het Lot Je Bestemming Kiezen | Werkenvanuithetbuitenland.nl

  3. Pingback: 6 redenen waarom jij een siësta zou moeten slapen | Werkenvanuithetbuitenland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *