Websites maken in Suriname
17 August 2014

Maurichino Zschüschen heeft Nederland een poosje voor Suriname verruild. Het gezicht achter webbureau Freshned vertelt ons hoe en waarom.

In plaats van dat ik Maurichino op het spoor kwam, stuurde hij mij vorig jaar een mailtje. Hij was fan van deze site en vroeg zich af of WVHB niet aan een facelift toe was. Van het één kwam het ander en inmiddels beheert zijn bedrijf Freshned meerdere van mijn sites.

Sinds kort zit Maurichino zelf ook in het buitenland. Niet wild rondreizend van de ene bestemming naar de andere, maar op één vaste plek buiten Paramaribo. De hoogste tijd om hem te vragen hoe zijn verblijf verloopt.

Kun je eerst eens vertellen wat jouw werk inhoudt?
Ik heb mijn eigen internetbureau –Freshned– en levert diensten zoals webdesign, web development, app-ontwikkeling, SEO, huisstijl-ontwerp, grafisch ontwerp, social media-marketing en copywriting. Sommige van deze dingen doe ik zelf, maar vaak huur ik freelancers in om mij te helpen.

Normaalgesproken werk ik 5-6 uur per dag, maar dat kan op drukke dagen makkelijk uitlopen naar 10 uur. Ook omdat ik graag voor mijn eigen site actief blijf en blogposts schrijf of de social media-accounts beheer.

Hoe kwam je op het idee om naar Suriname te gaan?
Ik ben naar Suriname gegaan omdat ik een nieuwe markt wil gaan verkennen en wil proberen deze te betreden. Suriname staat nog erg in de kinderschoenen op gebied van internet en is nu aan het opkomen. Ik ben hier al meerdere keren geweest; het huis waar ik nu in zit is van mijn familie die hier ook wonen.

Hoe is het om daarvandaan te werken?
Het werken in ons eigen huis is goed te doen. De snelheid van het internet is niet te vergelijken met de snelheid die ik in Nederland gewend was, maar goed genoeg om mijn werk te kunnen doen.

Qua tijdverschil loop ik hier 5 uur achter op Nederland, maar dat heb ik nog niet als probleem ervaren. Soms is het tijdverschil juist een groot voordeel, bijvoorbeeld bij onderhoud aan een website. Als het in Nederland nacht is, kan ik hier rustig in de avond onderhoud uitvoeren zonder dat bezoekers uit Europa er last van hebben.

Het klimaat in Suriname vind ik fijn; ondanks de 30+ graden is het niet zo benauwd als het op tropische dagen in Nederland kan zijn. In huis of op een overdekt terras of balkon kan je goed je werk doen. Alleen de hevige regen in de ochtend of middag is een soort van minpunt. Het blijft warm, alleen komt het met bakken uit lucht vallen en voor je het weet staan de straten of je erf onder water.

Grotendeels werk ik vanaf het terras en mijn kamer. Ik hoef dus alleen drinken of eten te bestellen als ik bijvoorbeeld mijn werk uitvoer vanuit een café. Overigens is dat eten en drinken hier niet duur; voor € 3 tot € 5 eet je al met z’n tweeën. Een drankje kost € 0,60 tot € 1.

Is het makkelijk om voor Surinaamse bedrijven aan de slag te gaan?
Ik heb al heel wat gesprekken gehad over de verschillen tussen zakendoen in Nederland en Suriname. Bedrijven in Suriname benaderen is moeilijker dan ik had verwacht en zeker anders dan in Nederland. Een groot deel ziet of begrijpt het nut van een website niet en ze zijn al tevreden als ze een Facebook-pagina hebben, die dan nog eens slecht wordt bijgehouden.

Ook heb ik begrepen dat managers hier meer delegeren. In Nederland kun je nog vragen of werknemers iets voor je willen doen en dan wordt het gewoon gedaan. Hier moet je er echt op hameren, anders kan het zomaar zijn dat er niks gebeurt of dat je niks hoort. Heb je een afspraak met een Surinaams bedrijf, bel dan altijd voor de zekerheid van te voren om hen daaraan te herrineren.

Een groot voordeel voor Nederlanders en Vlamingen is dat je in Suriname gewoon Nederlands kunt praten. Je hoeft dus geen moeilijke taal te leren om te communiceren en een overgroot deel is ook de Engelse taal voldoende machtig.

Hoe reageren klanten erop als je zegt dat je in Suriname zit?
Naast met wat bedrijven in Suriname, werk ik vooral samen met mensen uit Nederland. Tot nu heb ik nog alleen maar positive reacties gehad en vinden mensen het leuk en hebben er veel respect voor. Mochten mijn klanten in Nederland iemand ter plekke willen spreken, heb ik altijd verschillende mensen die dat voor me kunnen doen.

Ben je andere digitale nomaden in Suriname tegengekomen?
Ik ben nog geen digitale nomaden hier tegengekomen. Wel heb ik een Nederlander ontmoet die in 2006 naar Suriname is verhuisd en hier als freelancer werkt als tekstschrijver en in de marketing. Met hem heb ik ook af en toe contact en we proberen elkaar ook te helpen.

Hoe ziet Suriname eruit als je niet aan het werk bent?
Suriname heeft een prachtige natuur en een groot deel is ook nog onbewoond; circa 80% bestaat uit bossen. Verblijf je buiten de stad Paramaribo, zoals ik (20 kilometer buiten Paramaribo), dan kan je al snel genieten van al die natuur. De achtertuin staat vol met bomen, planten en er komen heel wat dieren voorbij. Zelf vind ik dit heerlijk; gordijnen en raam open en direct die warmte voelen en het gezang van de vogeltjes horen.

In mijn vrije tijd trek ik graag de jungle in of ga ik juist naar de stad voor de bios of een restaurantbezoek. Daarnaast doe ik aan fitness en zwem ik graag (in de natuur). En simpelweg relaxen is ook niet verkeerd.

Wat mis je in Suriname?
Waar ik wel mis is het online kunnen bestellen van producten en diensten. Waar ik in Nederland regelmatig kwaliteitsproducten of -diensten voor een goede prijs online bestelde, moet ik daarvoor naar een winkel of bedrijf hier in Suriname. Via mijn drukker in Nederland kan ik bijvoorbeeld alles online regelen. Hoge kwaliteit en recente computerbenodigdheden zijn hier moeilijk te verkrijgen of duurder dan in Nederland. Post of bestelde artikelen worden gewoonlijk afgeleverd bij het postkantoor. Alleen wanneer ze heel veel post hebben voor jouw adres kan het zijn dat ze de poststukken na een bepaalde tijd komen bezorgen.

Ben je tot bepaalde inzichten gekomen tijdens je verblijf?
Tot nu heeft mijn verblijf mijn brein een extra impuls gegeven. Waar ik vooral bezig ben met ontwerpen geeft het ook weer nieuwe ideeën en hier voel ik mezelf veel relaxer. Ik ben er zeker van dat mijn verblijf hier positief is voor mijn onderneming en ben ook steeds bezig met dingen te proberen of uit te breiden voor mijn bedrijf.

Wat zijn je plannen?
Ik blijf zeker nog tot half oktober. Voor oktober zal ik gaan beslissen of ik toch langer zal verblijven in Suriname. Ik heb nu het gevoel dat ik hier meer tijd nodig zal hebben om de Surinaamse markt goed te kunnen betreden, maar ik denk ook dat je met meerdere bedrijven samen de Surinaamse zakenwereld beter kan overtuigen van het nut van een goede website en huisstijl etc. en dat ze zoveel meer kunnen bereiken.

Ik wil proberen om van Freshned een internationaal bedrijf te maken, dus met klanten over de hele wereld. Wat reizen betreft heb ik nog geen plannen om te gaan werken vanaf een andere locatie dan Nederland of Suriname.