Wat zijn de goedkoopste landen in Europa om te leven en werken?
26 June 2020

Je bent afgestudeerd en nu is het tijd om aan de slag te gaan. Echter zijn er weinig tot geen baanmogelijkheden voor je. Of je had een baan maar jouw contract is geëindigd en ben je dus weer werkloos. Geen prettige situatie en aangezien je niets te verliezen hebt, waarom niet verhuizen naar een ander land binnen Europa. Waar kun je het best beginnen of werken aan een nieuw begin?

Niet ver van huis

Wil je liever niet te ver van Nederland gaan, dan is Duitsland een prima keus. Ja, vlak naast je vaderland. Als je perfect in staat bent te budgetteren en niet te vaak uitgaat, lukt het zeker wel. Met ruwweg EUR 1100,- per maand kun je zeker rondkomen in Duitsland. Uiteraard let je er ook op waar je je geld besteedt en waaraan.

Iets verder van huis

Heb je geen last van heimwee? Dan kun je in Tsjechië, dat iets verder van huis ligt, ook wel van wal steken met een nieuw begin. Zorg er wel voor dat je gewend raakt aan hun munt, de Tsjechische kroon. Op die manier kun je een beter overzicht op na houden betreffende je betalingen, om te veel uitgeven te voorkomen. Er heerst een mooie balans tussen werk en leven, in het bijzonder voor expats. Het is hier toch iets duurder dan in Berlijn. Ongeveer EUR 1400 heb je nodig minimaal voor de maand.

Richting het oosten

Hou je van reizen, kennismaken met nieuwe culturen en gewoonten? Een beetje meer naar het oosten ligt Hongarije. En met name de hoofdstad Budapest functioneert echt als hub voor werkzoekende expats en toerisme. Er valt dus genoeg te doen. Los van goedkoop leven en volop werk, verveel je je er dus nooit. Een perfecte mix van werk en plezier. Met zo een EUR 950, lukt het de maand rond te komen.

Naar het zuidoosten

Een van de goedkoopste landen, als niet het goedkoopst, van Europa om er te leven is toch wel Bulgarije. Met een minimaal budget van EUR 720 is het te doen in een maand. De prijs van een pakje sigaretten, schrik niet, ligt rond de EUR 2,-. Het leven in Bulgarije is zelfs goedkoper dan in sommige Aziatische streken.

Indien Nederland je geen arbeidsmogelijkheden meer biedt, zijn er tal van opties binnen Europa. En zeker als je goed weet te letten op d centjes. Bulgarije valt hierbij op als het goedkoopste land om er te leven en werken.