Wat doe je met je woning in Nederland als je gaat werken in het buitenland?
20 April 2021

Of je nu een tijd als digital nomad wil reizen en onderweg blijven werken, of je baan in het buitenland aangeboden, je moet bepalen wat je wil gaan doen met je woning in Nederland. Tenzij je al weet dat je definitief emigreert, kan het prettig zijn om je woning niet van de hand te doen, zodat je er ook naar kunt terugkeren. Met de huidige woningmarkt in Nederland en zonder zicht op het ontspannen daarvan, kan het namelijk nog wel eens moeilijk worden om op korte termijn een nieuwe woning te vinden wanneer je wilt terugkeren naar Nederland. Wat zijn je opties en waar moet je aan denken?

Huurwoning onderverhuren

Heb je een huurwoning die je niet kwijt wilt raken, dan zou het fijn zijn om deze te kunnen verhuren aan een ander zodat jij de vaste huurder blijft en er nog steeds aanspraak op maakt als je terugkeert naar Nederland. Alleen mag je als huurder je huurwoning niet zomaar onderverhuren. Hiervoor is de nadrukkelijke toestemming van de verhuurder nodig. Deze afspraken kun je het beste maar op papier vastleggen als je verhuurder daarvoor openstaat. Als jij een goede huurder bent, dan is dit misschien het geval. Let er wel dat je dat met de onderhuurder duidelijke afspraken vastlegt over de tijdelijkheid van de onderhuurovereenkomst, zodat deze niet in het huis kan blijven zitten als jij terug wilt komen. In principe kan de onderhuurder als deze minimaal een jaar kan blijven zitten zelf een energiecontract en een internetabonnement afsluiten voor jouw adres, zodat jij die vaste lasten kunt opzeggen. Maar je kunt de kosten natuurlijk ook doorberekenen aan de onderhuurder.

AirBnB

Door je woning te verhuren via AirBnB kun je ook de vaste lasten proberen te dekken. Een koopwoning mag je gewoon als zodanig verhuren, maar een huurwoning mag je in principe maar ten dele verhuren via AirBnB. Tenzij de verhuurder je expliciet toestemming verleent om de hele woning op die manier te verhuren. Als je je woning gaat verhuren via AirBnB, moet je zelf je energiecontract voor de woning aanhouden. Je kunt deze kosten wel doorberekenen aan de huurders. Een werkende internetverbinding is een service die je eigenlijk niet achterwege kunt laten als huurders wilt vinden op AirnBnB, maar je kunt natuurlijk wel je internetabonnement downgraden naar een goedkoper abonnement. Vergelijk online internet providers voor een kleiner abonnement.

Koopwoning verhuren

Heb je een koopwoning, dan kun je overwegen die te verhuren. Heb je nog een lopende hypotheek op de woning, dan heb je hiervoor toestemming nodig van de hypotheekverstrekker. Dit kan moeilijk worden, omdat banken hier vaak niet zo happig op zijn. Het verhuren van je huis waarop een hypotheek rust zonder toestemming is niet onmogelijk, maar wel risicovol. Zolang de bank er niets van merkt en je rente en aflossingen iedere maand keurig betaald worden, is er doorgaans niks aan de hand. Maar als de bank ontdekt dat de woning verhuurd wordt, bestaat de mogelijkheid dat deze de huuropbrengst opeist en je gedwongen wordt je huis te verkopen. De restschuld komt dan voor jouw rekening. Mag je wel verhuren? Houd er dan rekening mee dat de maximale huurprijs door de gemeente bepaald wordt. Natuurlijk kleven er ook nog bepaalde regels aan het verhuren van je woning.

Het aanhouden van je woning brengt dus wel het een en ander met zich mee. Je kunt je afvragen of je dat op je hals wilt halen. Maar als je er de moeite voor neemt, kun je mogelijk je woning aanhouden en de vaste laste dekken met verhuur van de woning.