Het hele jaar weg? Nergens voor nodig!

Waarom zou je het hele jaar in het buitenland moeten zitten? Ervaar het beste van twee werelden en werk een gedeelte van het jaar in het buitenland.

Als je de artikelen op deze site leest krijg je de indruk dat ik heel Nederland vanuit het buitenland wil laten werken. Dat is ook zo, maar dat hoeft van mij echt niet permanent. In Nederland heb je je vrienden, je familie en zakenrelaties. Je kunt stukken beter in levenden lijve netwerken dan op afstand.

Aan de andere kant is er heel wat te zeggen voor werken vanuit bijvoorbeeld Thailand: je leeft er als koning voor de helft van wat je in Nederland betaalt, de inspiratie ligt er letterlijk voor het oprapen op en je doet er waardevolle nieuwe contacten op. En als je er óók nog eens kunt bijkleuren (ik ga er nu even vanuit dat je een blankneus bent zoals ik) is dat mooi meegenomen, toch?

En-en in plaats van of-of

Je hoeft echt niet voor het één of het ander te kiezen. Waarom zou je niet gewoon enkele maanden van het jaar in het buitenland doorbrengen? De Amerikaanse blogger Corbett Barr overwintert altijd in Mexico en werkt daar keihard aan zijn digitale projecten. WVHB-volger Nevil Hulspas vertelde op de Facebook-pagina dat hij drie maanden vanuit het mooie Kroatië werkt en deelde wat foto’s van zijn verblijf.

Hier in Thailand ben ik ook heel wat ‘nomads’ tegengekomen die pakweg de helft van het jaar in Europa of Amerika zitten en de andere helft van het jaar, meestal de winter, in Azië of Zuid-Amerika doorbrengen. Zelf zou ik dat prima kunnen!

‘Droog oefenen’ in Nederland

Werken vanuit het buitenland is iets voor wereldburgers, voor levensgenieters. Maar ik zal niet ontkennen dat je in Nederland óók kunt genieten. Er zijn immers ook digitale nomaden die ervoor kiezen vanuit Nederland te werken. Denk aan de broeierige Amsterdamse grachten of de relaxte strandtenten aan de Noordzee. Genoeg inspiratie!

In Nederland blijven hoeft heus niet te betekenen dat je je aan je thuiskantoor moet kluisteren. Als ik mijn ouders in Kampen bezoek, ga ik ook graag langs bij coworking-kantoren. De nieuwe site Werkpleknomaden.nl is een goede plek om flexwerkplekken te vinden. Niet alleen staan er coworking-kantoren op, maar ook strandtenten, cafetaria’s en andere openbare plekken met wifi. (Ik ontdekte er zelfs een gedeeld kantoor in Kampen waar ik nog nooit van gehoord had…)

Voordat je naar het buitenland is het goed om ‘droog te oefenen’. Kijk eerst eens of het iets voor je is om op verschillende plekken je werk te doen. Zijn er stopcontacten voorhanden? Is de wifi snel en betrouwbaar genoeg? Zijn er veel afleidingen? Kun je veilig je spullen laten staan en naar de wc? Als je hier eenmaal gewend aan bent geraakt, is het misschien tijd voor een welverdiende werkvakantie…

Waar zou jij naartoe gaan?

Stel dat je aan de wisselvallige Nederlandse zomer kon ontsnappen. Waar zou je heen gaan? Of zou je liever in de winter je spullen pakken? Ik ben benieuwd hoe jij jouw ‘ideale jaar’ zou indelen. Laat hieronder je reactie achter en inspireer andere bezoekers!

5 reacties op “Het hele jaar weg? Nergens voor nodig!

 1. Hey, goed verhaal. Zelf werk ik veel vanuit het mooie Noordoost-Hongarije. Ik heb daar twee huizen (met internet) in het rustige dorpje Sály. Het weer is er 20 x beter dan in Nederland. Het is een uur van het vliegveld. De bakker komt langs met verse broodjes en de buurman met flessen zuivere zelfgemaakte wijn.
  Ik zit er meestal 2x 10 weken per jaar en werken gaat uitstekend daar: je hoort alleen vogeltjes, je ruikt bloesem, versgemaaid gras en rozen, je ziet niemand (tenzij je dat wilt) en die heerlijke zon op je lijf werkt voor mij superinspirerend.
  Edwin Bierling

  • Dankjewel. Jouw verblijfplaats in Hongarije klinkt als een droom! Frankrijk maar dan betaalbaar, zeg maar. Ik krijg nu zin om terug te gaan naar Europa…

  • Dankjewel. Jouw verblijfplaats in Hongarije klinkt als een droom! Frankrijk maar dan betaalbaar, zeg maar. Ik krijg nu zin om terug te gaan naar Europa…

 2. Vrijheid is een hoog goed. Materie loslaten ook. En nu ik een bedrijf aan het opzetten ben waardoor ik niet aan 1 plek gebonden ben, lijkt t me heerlijk (periodes) vanuit t buitenland te werken!

 3. Precies wat wij doen! 3 maanden in Tenerife met gezin en al, 9 maanden in Nederland: best of both worlds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *