Visum Vietnam
15 September 2020

Wanneer je beslist om voor een langere tijd in Vietnam te gaan wonen of werken, dan komt hier heel wat bij kijken. Je zet het huidige leven in eigen land een tijdje stop en daar moet van alles voor geregeld worden. Maar niet alleen voor het stopzetten van je huidige leven hier, maar ook om je nieuwe leven in Vietnam te kunnen beginnen, moet van alles in orde gebracht worden.

Het begint allemaal bij de documenten die je nodig hebt om in Vietnam te mogen verblijven. Het is jammer genoeg niet zo dat je er gewoon kan toekomen en kan verblijven zonder toestemming. Je moet hier op voorhand een visum voor aanvragen. Lees verder om te weten te komen hoe je een visum Vietnam kan aanvragen, wat dit kost en waar je verder rekening mee moet houden.

Visum Vietnam aanvragen

Uiteraard moet je een visum aanvragen om voor een langere periode in Vietnam te mogen verblijven. Tot 1 januari 2018 werd er in Vietnam gebruikt gemaakt van een visa on arrival. Dit was eigenlijk een soort brief die je toegang verleende tot Vietnam en die je het recht gaf om bij aankomst een inreisstempel te kopen. Dit gaf als gevolg dat de wachtrijen op de luchthaven in Vietnam serieus opliepen en dat er ook wel eens iets misliep. Er wordt daarom sinds januari 2018 aangeraden om niet meer van deze methode gebruik te maken.

Nu wordt er aangeraden om online een visum aan te vragen. Alles kan hierbij op voorhand netjes online geregeld worden. Je hoeft je er dus bij aankomst niet meer druk om te maken. Je kan nog altijd gebruik maken van een visa on arrival, maar dan is er geen garantie meer dat alles correct gaat verlopen en de kosten van zo’n visa lopen veel hoger op dan een visum online aan te vragen.

Hoe een visum Vietnam aanvragen?

Er zijn twee mogelijkheden om een visum Vietnam aan te vragen. De gemakkelijkste, snelste en goedkoopste manier is om dit online te doen. Je vraagt simpelweg online een visum aan door een aanvraagformulier in te vullen. Het enige dat je dan hoeft te doen is wachten en na een tijdje krijg je het online visum gewoon via mail toegestuurd. Met dit visum kan je 30 dagen in Vietnam blijven.

De tweede mogelijkheid om een visum Vietnam aan te vragen, is via de ambassade van Vietnam. Dit wordt vaak aangeraden als je niet aan de voorwaarden voldoet om een online visum te kunnen aanvragen of wanneer je langer dan 30 dagen in dat land wil verblijven. Het nadeel aan het aanvragen van een visum bij de ambassade, is dat de kosten dan veel hoger oplopen. Dan betaal je voor een visum gemakkelijk tot wel 185 euro.

Voorwaarden visum aanvragen Vietnam

Het is natuurlijk logisch dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen alvorens je een visum Vietnam kan en mag aanvragen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen op het moment dat je een visum aanvraagt en een aantal voorwaarden die in orde moeten zijn als je in Vietnam aankomt.

Bij het aanvragen van een visum Vietnam, moet je paspoort minstens 30 dagen geldig zijn na het verlopen van het visum. Ook mag je op het moment van aanvragen niet reeds in Vietnam aanwezig zijn en moet je ervoor zorgen dat je al minstens 1 adres hebt waar je gaat overnachten. Dit moet ingevuld worden op het aanvraagformulier. Je moet weten waar exact je gaat binnen- en uitreizen in Vietnam en uiteraard mag je de laatste 3 jaar niet uitgewezen zijn in Vietnam. V

ervoer hoeft nog niet geregeld zijn. Bij aankomst moet je je paspoort en het geprinte visum kunnen voorleggen, mag je geen gevaar vormen voor de omgeving en mag je geen overdraagbare ziektes hebben die ernstig zijn. Dit zijn de enige voorwaarden waaraan je moet voldoen bij aankomst in Vietnam.

Visum Vietnam kosten

Zoals je al kon lezen, lopen de kosten van het aanvragen van een visum bij de ambassade, hoog op. Dat is gelukkig niet zo bij het aanvragen van een online visum Vietnam. Wanneer je een visum aanvraagt, dan lopen de kosten op tot 49,95 euro. Wanneer je een spoedprocedure aanvraagt, dan komt er een extra kost bij van 17,5 euro per visum. Dit omdat er dan een tussenpersoon zich mee bezig moet houden.

Je hebt verschillende betalingsmogelijkheden bij het aankopen van een visum Vietnam. Je kan betalen met Ideal, PayPal, Bancontact, Mastercard, Visa en American Express. Transactiekosten worden bij een normale aanvraag nooit aangerekend. Bij een spoedprocedure is dit helaas anders. Dan worden er wel transactiekosten bij aangerekend.

Wanneer een visum Vietnam aanvragen?

Dit bepaald je eigenlijk volledig zelf. Wanneer een reis of langer verblijf in Vietnam al enige tijd vastlig, kan je gerust een aantal maanden op voorhand al een visum Vietnam aanvragen. Dan ben je gerust dat dit in orde is en hoef je hier niet meer mee bezig te zijn. Je betaalt dan ook maar de gewone kost van 49,95 euro.

Wanneer je echter onverwacht naar Vietnam gaat of je bent vergeten een visum aan te vragen, kan je nog steeds een paar dagen op voorhand een visum aanvragen, maar dan moet je in de aanvraag wel vermelden dat het om een spoedaanvraag gaat. Dan krijg je binnen de 3 werkdagen het visum doorgestuurd, al betaal je hier zoals eerder vermeld dan wel 17,5 euro extra voor.

Wanneer je het visum Vietnam ontvangt

Als mensen een visum Vietnam aanvragen, denken ze vaak dat ze een bepaald document of kaart zullen ontvangen, maar dat is niet waar. Eigenlijk is het visum Vietnam niet meer dan een bevestiging op mail dat je de aanvraag hebt ingediend en dat deze is goedgekeurd. Deze bevestiging print je af en stop je dan in je handbagage.

Hierop staan alle gegevens op die op je paspoort staan en de geldigheidstermijn van het visum. Dit visum wordt dan gevraagd bij het inchecken van de hoofdbagage dus houd ze zeker altijd bij de hand!