Verhuizen naar Portugal
28 June 2022

Overweeg je om naar Portugal te verhuizen? Je bent niet de enige! Veel mensen voelen zich aangetrokken tot Portugal vanwege het relaxte levenstempo, de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. Maar er zijn nog veel meer redenen om te gaan wonen en werken in Portugal

Eén van de grootste trekpleisters van Portugal is het heerlijke weer. Het land heeft het hele jaar door milde temperaturen, waardoor het een geweldige plek is om te wonen als u de koude winters van Midden- en Noord-Europa wilt ontvluchten. Het klimaat is ook perfect voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen.

Een ander voordeel van wonen in Portugal zijn de lage kosten van levensonderhoud. Portugal is een relatief betaalbaar land, vooral in vergelijking met andere West-Europese landen. Zo profiteer je in Portugal van goede huisvesting en lekker eten tegen lage prijzen.

Als je op zoek bent naar werk, zijn er tal van mogelijkheden in Portugal. Veel Nederlandse bedrijven hebben namelijk vestigingen in Portugal en er is een groeiende vraag naar tweetalige werknemers. Er zijn ook veel mogelijkheden om als zelfstandige aan de slag te gaan, vooral in de toeristische sector en de horeca.

Heb jij altijd al willen wonen en werken in het buitenland? En kies jij ervoor om een nieuw leven te beginnen in Portugal? Dan zijn er bepaalde procedures die je moet volgen. Dit geldt ook als je een EU-burger bent. Hieronder vind je een lijstje met belangrijke dingen die je moet doen als je gaat wonen en werken in Portugal:

  1.  Beëindig je dienstverband in Nederland
  2. Zeg je Nederlandse ziektekostenverzekering op
  3. Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen (na aankomst in Portugal moet je je binnen 8 dagen inschrijven bij de Portugese autoriteiten. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Je kunt je persoonlijk inschrijven bij het dichtstbijzijnde gemeentehuis of politiebureau. Zorg er dan voor dat je de volgende documenten bij je hebt: je paspoort of identiteitskaart, bewijs van adres in Portugal (bijvoorbeeld een huurcontract) en een ingevuld registratieformulier. Wanneer je je hebt ingeschreven, ontvang je een bewijs van inschrijving. Dit document bewijst dat je langer dan 3 maanden in Portugal mag verblijven).
  4. Vraag een Portugese verblijfsvergunning aan (als je geen EU-burger bent)
  5. Open een Portugese bankrekening

Zodra je je papieren in orde hebt, is het tijd om je verhuizing te gaan plannen. Doe onderzoek naar de kosten van levensonderhoud en huisvesting in Portugal, zodat je je budget daarop kunt afstemmen. En daarna is het eindelijk tijd om je koffers in te pakken!