Veiligste landen ter wereld
17 July 2022
Veilige landen

De wereld wordt elk jaar veiliger om in te leven en te reizen, ondanks wat het nieuws u wil doen geloven. Elk jaar stelt het Institute for Economics and Peace een studie op over de Global Peace Index, waarbij 163 landen worden beoordeeld op “drie gebieden van vreedzaamheid” in samenwerking met de Economist Intelligence Unit.

Het instituut beoordeelt zaken als terrorisme, militarisme, maatschappelijke vrede of onenigheid, lokale en internationale conflicten, en nog veel meer om elk land drie beoordelingen te geven die vervolgens bij elkaar worden opgeteld om de algemene ranglijst te krijgen.

We hebben een lijst samengesteld van zeven landen die echt juweeltjes zijn voor toeristen en expats, aan de hand van de GPI-scores in combinatie met informatie uit het tweejaarlijkse Travel and Tourism Competitiveness Report van 2017 van het World Economic Forum. Ze liggen niet allemaal in Noord-Europa, ondanks de populaire opvatting. Ja, IJsland lijkt elk jaar bovenaan de lijst te staan, maar er zijn nog veel meer onontdekte locaties die de ideale omgeving bieden voor een gelukkig bestaan.

Georgia

Georgia

Als een bezoek aan dit land op de grens van Europa en Azië nog niet op uw bucketlist staat, voeg het dan nu toe. Deze voormalige Socialistische Sovjetrepubliek, die in het westen grenst aan de Zwarte Zee en in het noorden aan het Kaukasusgebergte, heeft sinds haar onafhankelijkheid in 1991 een lange weg afgelegd.

De kleine natie van 3,7 miljoen mensen heeft een van de meest opmerkelijke economische omwentelingen in de wereldgeschiedenis doorgemaakt, na zeventig jaar verstikkende centrale economische planning in de Sovjet-Unie, een periode van burgeroorlog en politieke onrust te hebben doorstaan. Tussen 2003 en 2015 is het bbp van Georgië jaarlijks met gemiddeld 6% gegroeid, terwijl de armoedecijfers sterk zijn gedaald. Vandaag de dag heeft Georgië een van de laagste misdaadcijfers van Europa, een bloeiende restaurantscene in de hoofdstad Tbilisi en een pittoreske wijnroute in de regio Kakheti, die door publicaties als Wine Enthusiast, Conde Nast Traveler en Anthony Bourdaine is uitgeroepen tot een wijnregio om in de gaten te houden.

Ondanks de groeiende opwinding komen er minder bezoekers naar Georgië dan de regering van het land zou willen. Dit werd bevestigd toen de natie hem onverwacht uitnodigde voor een diner met de eerste minister van Georgië tijdens een recente viering van zijn zes miljoen bezoekers. Hier is een link naar de video. Zorg dat je er bent voordat iemand anders er is.

Oman

Oman

Hoewel het Midden-Oosten bekend staat om zijn onrust en omwentelingen, heeft het Sultanaat Oman weinig gemeen met zijn door rivaliteit geplaagde buren Jemen, Saudi-Arabië en Iran aan de andere kant van het water. Dit welvarende land, dat het grootste deel van zijn inkomsten uit de olievoorraden haalt (en probeert te diversifiëren), is een oase van rust, maar het is geen voor de hand liggende plaats om naartoe te gaan, vooral niet voor Amerikaanse toeristen.

Het land is enorm optimistisch over zijn potentieel en streeft ernaar snel een populaire toeristische en expat bestemming te worden. Je begint het te geloven nadat je hier enige tijd hebt doorgebracht. In de afgelopen 50 jaar heeft de economie van Oman een enorm spectaculaire groei doorgemaakt. In de jaren zeventig is zij met meer dan 1000% gegroeid. De Omaanse economie is sinds 1980 dertien keer gegroeid. Het BBP per persoon in Oman bedraagt 24.700 dollar, wat ongeveer gelijk is aan het BBP per persoon in de VS.

Oman is een gewilde locatie voor zakenlieden vanwege de lage vennootschapsbelasting van 12%, de nultarief voor de inkomstenbelasting en de openheid voor buitenlandse arbeidskrachten. Omdat Oman strenge religieuze, morele en wettelijke normen handhaaft, kent het land zeer lage misdaadcijfers. Het is een van de landen in de regio met het mooiste en meest gevarieerde landschap, gelegen aan de rand van het Arabisch Schiereiland. Denk aan een adembenemende kustlijn die kan wedijveren met de stranden in Brazilië of Hawaï, of denk aan de gladde zandduinen van de woestijn Empty Quarter die zich uitstrekken tot aan de horizon.

Fruitboomgaarden en traditionele bedoeïenennederzettingen zijn overal in het weelderige zuiden te vinden. De hoofdstad van Muscat verschilt sterk van het aangrenzende Dubai of Abu Dhabi. Haar ontspannen charme is opgewekt en aanstekelijk tegelijk omdat er niet veel hoogbouw is en veel klassieke witgekalkte architectuur.

Slovenia

Slovenia

Het is gemakkelijk om deze Oost-Europese natie, die ongeveer zo groot is als New Jersey, over het hoofd te zien. Slovenië wordt vaak vergeten bij het maken van reisplannen voor Europa omdat het gelegen is tussen drie populaire, meer trendy buren: Italië, Oostenrijk en Kroatië. Italië en Slovenië liggen al jaren met elkaar overhoop onder het mom van West-Europa tegen Oost-Europa uit het tijdperk van de Koude Oorlog.

Slovenië voelt zich momenteel net zo ontwikkeld als zijn westelijke buren en is lid van de eurozone en de Europese Unie. Hoewel het geen perfecte veilige havens zijn, zijn de banken doeltreffend en ongecompliceerd. Hoewel niet zo goedkoop als in Boedapest, is onroerend goed toch redelijk geprijsd en van hoge kwaliteit. De stad zal niet lang onder de radar blijven vanwege de nabijheid van de Middellandse Zee, de uitgestrekte Alpen en de overheerlijke wijnen en keuken. De Europese Commissie heeft Ljubljana in 2016 de felbegeerde titel van “Groene hoofdstad van Europa” toegekend.

Wanneer u de talrijke parken, het autovrije historische district en de verschillende cafés langs de Ljubljanica rivier bezoekt, is het eenvoudig te begrijpen waarom. Naast de eco-cultuur heeft Slovenië een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld: diefstal is goed voor meer dan 90% van alle gerapporteerde criminele overtredingen. Slovenië is een van de rijkste Slavische naties en heeft de laagste dreigingsrangschikking van de Overseas Security Advisory Council. Slovenië verdient zeker uw aandacht met zijn stranden, skigebieden, golfbanen en schilderachtige landschap.

Hong Kong

Hong Kong

Hongkong heeft zijn status als mondiaal knooppunt verstevigd dankzij de veilige straten, doeltreffend openbaar vervoer, een uitstekend onderwijssysteem en een overvloed aan restaurants. Deze “Aziatische wereldstad” is in alle opzichten een bloeiende stad en lijkt het antwoord van Azië te zijn op westerse megasteden zoals New York, die gemiddeld 26 miljoen toeristen per jaar ontvangen. Hongkong werd een “Speciale Administratieve Regio” van China in 1997, toen de soevereiniteit van Hongkong werd overgedragen van de Britten aan China. Dit betekende het begin van 50 jaar onafhankelijkheid en gaf Hongkong zijn eigen grondwet, munteenheid, paspoorten en officiële talen.

Als het gaat om terroristische aanslagen en natuurrampen, heeft Hongkong regelmatig een van de laagste cijfers ter wereld (waardoor het in onze boeken boven Japan staat op de veiligheidsschaal). Hongkong heeft ongelooflijk betrouwbare politie- en hulpdiensten in het geval van wat dan ook. Bedrijven en buitenlanders worden voortdurend naar de kust getrokken door een concurrerende economie. De spectaculaire skyline van Hong Kong is een vrij zichtbare indicator van de snelle recente groei van de stad.

Terwijl veel Europese naties een economische neergang doormaakten, is Hongkong nog steeds in ontwikkeling, zij het niet snel. De regering van Hongkong heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het BBP van de natie in 2014 met 2,3 procent is gegroeid. Het is het soort ontwikkeling dat een stabiele en voorspelbare natie zou doormaken. In 2015 werd het Cyber Security and Technology Crime Bureau opgericht, waarmee de positie van Hong Kong als nummer 4 op onze lijst verder werd verstevigd.

Singapore

Singapore

Vanwege de strenge beperkingen en strenge straffen voor zelfs de kleinste overtredingen, zoals graffiti, water drinken in de metro of kauwgom spuwen in het openbaar. Naast offshore goudopslag staat deze eilandnatie bovenaan de lijst omdat het ook een van de laagste misdaadcijfers van de hele wereld heeft. In 2016 rapporteerde de lokale politie een periode van 135 dagen waarin helemaal geen misdaden werden gepleegd. Vanwege deze bemoedigende statistieken doen veel winkels en eetgelegenheden in Singapore ‘s nachts niet eens de moeite om hun deuren op slot te doen.

De Wereldbank rangschikt Singapore voortdurend als het beste land om zaken te doen, vanwege de hoge normen voor internationale handel, het beheer van bouwvergunningen en de bescherming van investeerders. Wat economische vrijheid betreft, staat het land op de tweede plaats in de wereld (na Hong Kong) volgens de vaak geciteerde Heritage Foundation Index of Economic Freedom. Singapore ligt in het hart van Azië, waar de groei van de 21e eeuw zich concentreert.

Het is DE locatie waar de nieuwe rijken van Indonesië tot India hun rijkdom opslaan. Ondanks de ligging op een locatie waar corruptie af en toe in het dagelijks leven kan worden waargenomen, is het ook een van de minst corrupte naties ter wereld. Rijke expats kiezen Singapore vaak als hun nieuwe thuis; bijna een op de vijf Singaporezen is miljonair. Leuk weetje: Meer dan de helft van Singapore’s rijkste mensen hebben hun rijkdom in minder dan 10 jaar vergaard.

Een nadeel van wonen in of reizen naar dit welvarende land kunnen de strenge beperkingen en het toezicht zijn (er zijn netwerken van camera’s die alle openbare woonblokken en parkeerplaatsen bestrijken). Maar dat is een kwestie van voorkeur.

New Zealand

New Zealand

Dit land met twee eilanden in het zuiden van de Stille Oceaan wordt beschreven als afgelegen en schitterend, gezien de vulkanen, gletsjers, meren en nationale parken. Dit “Mekka van Midden-aarde” is ongeveer even groot als het Verenigd Koninkrijk, hoewel het slechts 4,5 miljoen inwoners telt, tegen 64 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. Het zijn de uitzichten die je hier ademloos achterlaten, niet oorlog of geweld.

Een van de populairste locaties om een bolthole te bouwen, of een plek om je te verbergen terwijl de rest van de wereld rellen uitlokt, verwoestingen aanricht of kernwapens inzet, is Nieuw-Zeeland. Het is een soort toevluchtsoord, ver van de rest van de wereld. Het is een perfecte plaats om goud op te slaan, heeft een geweldig paspoort, is ongebonden, onafhankelijk, heeft een koele positie op het zuidelijk halfrond, is geen lid van grote allianties zoals de EU, en is een veilige haven.

Nieuw-Zeeland is een van de minst corrupte en meest vreedzame naties ter wereld, en zijn reputatie wordt hoog gehouden door regels die misbruik van het recht op vrije meningsuiting voorkomen en een betrouwbare politiemacht die niet willekeurig zal optreden. U kunt hier naar hartelust kamperen en trektochten maken omdat er zelfs geen potentieel gevaarlijke wilde dieren zijn.

Iceland

Iceland

IJsland staat al sinds 2008 bovenaan de lijst van veiligste landen, wat niet verwonderlijk is, aangezien het land bekend staat om zijn egalitaire samenleving, ontspannen cultuur en bijna totale gebrek aan corruptie. In 1980 werd IJsland het eerste land ter wereld waar een vrouwelijke president werd verkozen, en in 2009 werd een openlijk homoseksuele premier verkozen. De politie in dit gebied draagt geen wapens, en ook al is het toegestaan om een vuurwapen te bezitten, het verkrijgen ervan is een lastige procedure die veel papierwerk vereist en onderworpen is aan regelgeving.

IJsland is het enige NAVO-lid zonder een regulier leger, marine of luchtmacht en scoort slecht voor moordzaken, het aantal gedetineerden en terroristische aanslagen. In de Better Life Index presteert IJsland stelselmatig beter dan de meeste andere landen wat betreft algemeen welzijn. IJsland heeft een uitzonderlijk hoge levensstandaard, zelfs in vergelijking met andere Europese landen. Het land heeft de hoogste werkgelegenheids- en inkomensniveaus en presteert beter dan gemiddeld op het gebied van welzijn, gezondheid, milieu, persoonlijke veiligheid, burgerlijke betrokkenheid en onderwijs- en vaardigheidsniveaus. 86 procent van de IJslanders tussen de 15 en 64 jaar heeft betaald werk en vormt daarmee de meerderheid van de bevolking.

De gemiddelde levensverwachting is 83 jaar. 98 procent van de IJslanders zegt iemand te kennen op wie ze kunnen rekenen in tijden van nood. Het land heeft een sterk gemeenschapsgevoel en een hoge mate van burgerparticipatie. Over het algemeen zijn IJslanders gelukkiger met hun leven dan de gemiddelde mens. Alsof je nog meer motivatie nodig had om af te reizen naar deze serene oase van thermale baden, geisers en het noorderlicht.

Het is goed te benadrukken dat Syrië momenteel helemaal onderaan de lijst staat, gevolgd door Afghanistan en Irak, om u een grondige indruk te geven van de veiligheid in de wereld. Deze landen zijn momenteel zo onveilig dat bij het ontwerpen van vliegroutes zelfs luchtvaartmaatschappijen vermijden er overheen te vliegen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Verenigde Staten nooit in de top 10 van veiligste landen voorkomt. De recente politieke verdeeldheid, de ernst van de georganiseerde interne conflicten, en de moordcijfers zijn allemaal belangrijke oorzaken. Des te meer reden om buiten uw comfortzone te kijken wanneer u beslist waar u gaat wonen of waar u uw volgende vakantie gaat doorbrengen.