Wat kost een maand op Koh Samui? Uitgaven in oktober 2013

Ik roep nu wel vaak dat Thailand zo goedkoop is, maar is dat wel zo? Om mijn woorden kracht bij te zetten, heb ik mijn uitgaven eens een maand bijgehouden. In oktober gaf ik gemiddeld ruim € 32 per dag uit op Koh Samui.

Koh Samui is een eiland en ook nog eens een populaire toeristenbestemming. Wie direct uit Europa aankomt, zal vrijwel alles hier goedkoop vinden. Marta en ik kwamen echter uit Chiang Mai, dat bekend staat als één van de goedkoopste steden ter wereld. Ik vermoed dat vrijwel alles op Koh Samui een derde zo duur is als in Chiang Mai. Eind november zullen we het weten: dan heb ik weer een maand in Chiang Mai doorgebracht en mijn uitgaven genoteerd.

Klik hier voor het totaaloverzicht van mijn uitgaven op Koh Samui in oktober 2013

Luxe leven

In een Google-spreadsheet vind je een tabel van mijn kosten van levensonderhoud op Koh Samui. Laat ik voorop stellen dat ik niet mijn best heb gedaan om zo goedkoop mogelijk te leven. Zo’n beetje de helft van alle dagen ontbeet ik buitenshuis en de overige twee maaltijden scoorde ik ook vaak in een restaurantje. Daarnaast reed ik op een motorscooter rond. Met een aparte categorie voor koffie wilde ik mijn vermeende verslaving in kaart brengen (het valt mee, al zeg ik het zelf).

Van de 10.000 baht die we aan huur betaalden, heb ik in oktober 8.000 baht opgehoest, wat neerkomt op € 190. Uitgaan deden we weinig; we kenden weinig mensen en ‘s avonds wil je niet over die slecht verlichte wegen pruttelen. Verder heb ik nog wat sport-gerelateerde uitgaven (fitness en kayakhuur) en zijn we een weekendje naar Koh Tao geweest. Af en toe schoof ik aan in het IT Complez voor de relatief snelle internetverbindingen.

Een maand van 25 dagen

Uitgaven bijhouden is saai, heb ik gemerkt. Ik vergat het daarom geregeld en moest dan weer in mijn geheugen (en portemonnee) graven om te herinneren wat ik nou waaraan uitgegeven had. Tegen het einde van de maand werd mijn administratie een zooitje. Daarom heb ik de maand na 25 oktober afgebroken. De uitgaven voor de hele maand liggen waarschijnlijk boven de € 900. Voor de 25 dagen die ik wel heb bijgehouden heb, was mijn daggemiddelde € 32,28.

Beetje duur?

Ik ben eerlijk gezegd wel geschrokken van dit getal. Ik dacht eerder rond de € 700 per maand oftewel € 23 per dag te zitten. En de kosten voor allerlei online diensten en tools heb ik niet meegerekend. Na een paar dagen in Chiang Mai heb ik het idee dat de maand november onder dat streefgetal blijft.

Ik ben benieuwd naar je reactie. Hou jij jouw uitgaven bij op de plek waar je nu bent? Wat zijn jouw kosten van levensonderhoud daar? Leef je het liefst zo goedkoop mogelijk in landen als Thailand, of vind jij dat je best de lokale economie mag spekken? Laat hieronder je reactie achter!

4 reacties op “Wat kost een maand op Koh Samui? Uitgaven in oktober 2013

  1. Goedkoop, ik kom wel op het dubbele uit! Maar ik ga dan ook wel 5 keer per week stappen, wat al begint op 50 meter afstand. Dat scheelt dan wel weer een scooter die ik liever niet huur in verband met ongelukken en alles zit hier op loopafstand. Dat is dan weer het voordeel als je je vriendin en kat meeneemt, dan blijf je wat vaker thuis. Ook mijn onderkomen is wat duurder, 650 BTH per maand. Ben benieuwd of je foto’s hebt van je onderkomen. Ik kan ook wel voor 300 BTH per dag een bungalowtje huren, maar ik heb graag zeezicht en een frisse bries.

    Is dit bedrag voor jullie samen? Dan is het natuurlijk spotgoedkoop, 1 keer huur, 1 motorbike. Ik zie een snorkeltoer staan, een PADI is vele malen mooier! Wellicht een nieuwe uitdaging, je PADI halen. Zeker omndat je in de mooiste duikgebieden ter wereld komt. Meestal wel prijzig die duiken.

    • Hoi BM, deze uitgaven zijn alleen voor mezelf. Wel heb ik sommige dingen (gedeelde restaurantrekeningen, huishuur) iets meer dan mijn deel ingelegd. Mail me als je wat foto’s wilt zien van ons bungalowtje. Hij zag er prima uit; helemaal van beton, gerenoveerd en iets van 60 vierkante meter.

      Een PADI-brevet heb ik al, maar deze keer besloot ik het bij snorkelen te houden. Het is zeker de moeite waard om terug te keren op Koh Tao en er meerdere duiken te doen, ook al zijn ze inderdaad wat prijzig.

  2. Het valt mij mee, ben je in CM een stuk goedkoper uit? Ik ben op Samui ongeveer hetzelfde kwijt; 7000THB huur voor een vrijstaande bungalow, ex internet (950 THB) en electriciteit, maar dat is vaak een lachertje: 500-600 per maand. Eten kost me zo’n 10.000 per maand en uitgaan doe ik niet al te vaak; een biertje kost hier zo 100 baht. Ben benieuwd wat je in CM betaalt!

  3. wat wjweb zegt geloof ik niet mooie praatjes bungalow voor 7000 bht vind ik voor samui erg goed koop want ik leef hier op het platte land en ik ben al 6000 bht kwijt en elke unit rond 7 bht kwijt aan stroom nou dat water is niet veel interne theb je al voor 400bht ..het eten is redelijk … en wat ik miss hier op site is de via run ook zon 4000 bht per maand… maar op samui is het duurde dan op het platte land en ik ben al rond 900 euro per maand kwijd ….ik ben al 9 maanden hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *