Tijdelijke verhuizing naar het buitenland als zzp’er? Vergeet deze zaken niet mee te nemen!
9 August 2021

Niet iedereen die gaat werken vanuit het buitenland is ook een digital nomad. Een digital nomad trekt immers rond zonder vaste verblijfplaats. Het is om verschillende redenen denkbaar dat je tijdelijk naar het buitenland moet verhuizen, bijvoorbeeld omdat je partner daar een aanstelling krijgt. Als zelfstandig ondernemer kun je dan proberen je werkzaamheden vanuit het buitenland zo veel mogelijk voort te zetten. Sta jij aan de vooravond van zo’n verhuizing naar het buitenland? Vergeet dan de volgende zaken niet te regelen en mee te nemen!

Inktcartridges

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat, laat je je huis natuurlijk niet altijd ongebruikt staan, want dat is weggegooid geld. Of je je huis nu verkoopt of verhuurd, je wil de spullen die je zelf nodig hebt natuurlijk meenemen naar je nieuwe adres in het buitenland. Daar horen ook alle kantoorbenodigdheden om kantoor aan huis te kunnen houden bij. Hoewel veel kleine zaken natuurlijk ook ter plekke gekocht kunnen worden, ga je apparaten als een printer niet opnieuw aanschaffen als je al een hebt. Ga er echter niet van uit dat je in het buitenland de benodigde inktcartridges voor die printer even goed kunt krijgen als in Nederland. Om hoge verzendkosten voor verzending naar het buitenland te ontlopen, kun je beter voldoende voorraad inkt cartridges meenemen naar het buitenland. Deze gaan immers niet over de datum als ze afgesloten blijven.

Adapters stopcontacten

Ga je naar een land waar andere stopcontacten gebruikt worden dan in Nederland? Dan is het erg lastig als je daar pas ter plekke achter komt, want dan moet je nog adapters zien te regelen voordat je up and running bent. Zoek dit van tevoren goed uit. Zijn er inderdaad andere stopcontacten ter plekke? Koop dan alvast voldoende adapters voor vertrek. Dat wil niet zeggen dat je voor ieder apparaat per se een aparte adapter nodig hebt. Voor een heel stekkerblok heb je natuurlijk maar één adapter nodig.

Tweede telefoon (of dual-sim toestel)

Het is denkbaar dat je voor je klanten de schijn wilt ophouden dat je nog steeds vanuit Nederland werkt. Daarom wil je natuurlijk ook graag je Nederlandse mobiele telefoonnummer dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt kunnen blijven gebruiken. Ook als je nieuwe Nederlandse klanten zoekt is het niet handig om een buitenlands nummer op je website te hebben staan. Maar tegelijkertijd wil je je eigen gezinsleden en anderen in het land van bestemming kunnen bellen zonder zorgen over hoge kosten. Neem daarom ook ter plekke een nieuw telefoonabonnement of een prepaid simkaart en zorg voor een tweede toestel of een dual-sim toestel om deze in te gebruiken.

Naar het buitenland gaan blijft een mooi avontuur dat een verrijking voor je leven kan zijn. Probeer dus zeker ook niet in problemen te denken maar in kansen en oplossingen. En geniet ervan!