Shiba Inu: hype of blijver in de toekomst?
30 November 2021

Door de verregaande digitalisering zijn er tegenwoordig als digital nomad legio manieren waarop je vanuit het buitenland (waar dan ook ter wereld) kunt werken om je geld te verdienen. De laatste jaren is vooral het handelen in crypto’s een populaire manier geworden. Maar in welke digitale munt ga je dan investeren? Veel mensen kiezen voor bitcoin, de oudste en bekendste cryptomunt. Kun en wil je wat meer risico nemen? Dan kun je ook kiezen voor een nog relatief onbekende, maar opkomende crypto. Een goed voorbeeld hiervan is de Shiba Inu coin.

De oorsprong en achtergrond van de Shiba Inu coin

Shiba Inu wil de op Ethereum gebaseerde tegenhanger zijn van Dogecoin, dat een mijnalgoritme heeft dat op Srypt is gebaseerd. Memecoin Shiba Inu en het SHIB-token maken deel uit van de groep altcoins met een hondenthema. Net als bij Dogecoin gaat het hier om het Japanse hondenras Shiba Inu. De munt is geïntroduceerd in augustus 2020 door een crypto-expert die zich Ryoshi noemt. Bij de introductie zijn in een 22-pagina tellend artikel (‘woof paper’) de ideeën over de munt uiteengezet. De hoofdlijn hieruit samengevat is dat de munt een experiment in decentraliseerde gemeenschapsopbouw wil zijn, en de macht wil teruggeven aan de gewone mens.

Hoeveel is Shiba Inu waard?

Eind oktober verkochten veel cryptobeleggers opeens behoorlijk wat altcoins. Shiba Inu was een van de weinige munten die de dans ontsprong. De koers steeg flink, en de waarde bleef records vestigen. Doordat er alleen al in een maand een koersstijging van duizend procent werd genoteerd, drong de munt door tot de top tien van grootste crypto’s. Hoewel dit een indrukwekkend percentage is, gaat het om kleine bedragen. Ten tijde van de rally onlangs werd de munt verhandeld tegen ongeveer 0,00006 euro. De waarde nu bedraagt ongeveer de helft daarvan. Hoewel het niet heel realistisch is te denken dat de munt ooit 0,01 euro waard zal zijn, zijn prijsstijgingen in de toekomst zeker niet uitgesloten. Wil je hiervan meeprofiteren? Shiba Inu is onder andere te koop bij Litebit.

Heeft de Shiba Inu coin praktisch toepassingen?

Vooralsnog is het lastig om aan te duiden welk doel de munt dient. Volgens specialisten is de munt niet gebouwd voor geavanceerde toepassingsmogelijkheden. Denk hierbij aan handelen, lenen of gamen. Omdat de munt gebaseerd is op het Ethereum-platform zou deze theoretisch ingezet kunnen worden voor zogenaamde smart contracts. Hierin kunnen afspraken tussen verschillende partijen worden vastgelegd en automatisch worden uitgevoerd, zonder dat er derde partijen zoals banken tussen zitten.

Of de munt een hype is, of een blijvertje in de toekomst? Dat is nog lastig te voorspellen. Hoewel er tekenen zijn dat professionele beleggers hun aandacht hebben gericht op de munt, heeft het ontbreken van een duidelijk doel een negatieve invloed op de toekomst mogelijk.