Remote werken: hoe je effectief en efficiënt kunt werken op afstand!
6 December 2022

Werken op afstand is de laatste jaren steeds normaler geworden. Dankzij de technologische mogelijkheden is het voor veel mensen mogelijk om vanuit huis te werken, of op een andere locatie dan het kantoor. Dit heeft veel voordelen, maar vraagt ook wat aanpassing en organisatie. In dit artikel geven we je tips om op een goede manier remote te kunnen werken.

  1. Zorg voor een goede werkplek

De eerste stap is het creëren van een goede werkplek. Dit is belangrijk, omdat je anders snel afgeleid zult worden en minder productief zult zijn. Kies een ruimte in huis waar je rustig kunt werken en zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt. Zorg ook voor een ergonomische werkplek, zodat je geen last krijgt van je rug of nek. Werk je vanuit een andere locatie, of misschien zelfs tijdens je gezinsvakantie vanuit het buitenland op één van de campings vacanceselect, dan is het ook belangrijk dat je je goed kunt concentreren. Werk bijvoorbeeld in de vroege ochtenduren, of juist in de avonden om zo productief mogelijk te kunnen zijn, maar ook om te kunnen genieten van de omgeving waar je je bevindt. Woon je in het buitenland, dan zorg je idealiter gezien dat je in je daar een rustige plek hebt om je terug te trekken om je werk te kunnen doen.

  1. Stel een schema op

Wanneer je thuis werkt, is het belangrijk om een schema op te stellen. Dit geeft je structuur en houdt je gemotiveerd. Begin de dag met een to-do lijstje en maak een planning voor de rest van de dag. Zo weet je precies wat je moet doen en kun je efficiënt werken. Wanneer je eenmaal in de werkmodus zit, is het belangrijk om door te gaan totdat je klaar bent met je werk. Dit voorkomt dat je steeds weer afgeleid zult worden en uiteindelijk minder werk zult afkrijgen.

  1. Zorg voor sociale contacten

Het is belangrijk om ook sociale contacten te hebben wanneer je op afstand werkt. Wanneer je thuis werkt, kun je dit bijvoorbeeld regelen door een keer per week een lunchafspraak te maken met een collega, of door een borrel te organiseren met je vrienden of familie. Zo blijf je toch betrokken bij je sociale netwerk en voorkom je dat je je eenzaam voelt. Wanneer je in het buitenland werkt, kun je sociale contacten onderhouden door bijvoorbeeld een keer per week een Zoom call te maken met je vrienden of familie, of door je aan te sluiten bij een expatclub.

  1. Blijf gezond

Wanneer je thuis werkt, is het belangrijk om gezond te eten en te sporten. Wanneer je de hele dag achter een computer zit, is het extra belangrijk om zo nu en dan goed te bewegen. Zorg ervoor dat je dagelijks een half uur aan beweging krijgt, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen, fietsen of te gaan sporten in de sportschool. Zorg ervoor dat je dagelijks veel water drinkt, gezond en gevarieerd eet en voldoende slaapt.