PayPro weert Nederlanders in het buitenland

Helaas: ik mag de handige betaalservice PayPro niet meer gebruiken. De ‘merchant’ accepteert alleen nog maar verkopers die hun bedrijf in Nederland hebben geregistreerd. Wat mij betreft schiet PayPro zich hiermee in eigen voet.

Ik gebruikte PayPro om er betalingen voor mijn e-book te verwerken. Wie op de betaalknop klikte, kon aan PayPro betalen met een creditcard of via iDEAL, waarna PayPro de bezorging van mijn e-book regelde. Handig, want zo had ik er totaal geen omkijken naar.

Verplicht BTW betalen

Al sinds het begin bleek dat PayPro niet berekend was op verkopers die in het buitenland zitten. Zo moest ik verplicht 19% BTW afdragen terwijl die eigenlijk verlegd had moeten worden omdat ik in het buitenland zit en hier al (de lokale variant van de) BTW betaal. Toen ik daarover klaagde, beweerde een medewerker dat verkopers eigenlijk helemaal niet in het buitenland mochten zitten om van PayPro gebruik te maken. Om verdere problemen te voorkomen opende ik een nieuwe account op mijn ouders’ adres en droeg ik schoorvoetend de Nederlandse BTW af.

Méér informatie nodig

Toen ik € 1000 aan inkomsten dreigde te bereiken, vroeg PayPro mij om een ‘raamovereenkomst’ te ondertekenen. No worries. Maar afgelopen lente kwamen daar meerdere mailtjes achteraan. Ik citeer één daarvan:

PayPro ontwikkelt zich doorlopend en evenzo de wet- en regelgeving omtrent betaaldiensten. Hierdoor is het vanaf nu niet meer mogelijk om als particulier verkoop-activiteiten te verrichten. […]

We hebben geconstateerd dat je in het verleden 1 of meerdere producten verkocht hebt via PayPro en daarom hebben wij je account gekwalificeerd als “verkopers” account. Indien dit niet het geval is en je PayPro alleen wilt gebruiken voor affiliate- of promotiewerkzaamheden dan kan je dit aangeven op www.paypro.nl/mijnaccount.

Indien je verkoopactiviteiten uitoefent verzoeken we je daarom vriendelijk te controleren of je het volgende al aangeleverd hebt en indien dit niet het geval is alsnog te doen:

1. Kopie paspoort of ander geldig identiteitsbewijs
2. Kopie uitreksel [sic] van de KvK

Eerst struikelde ik over de wat harkerige schrijfstijl (ik ben te huur, PayPro, en uiteraard reken ik jullie, tegen alle regels in, óók BTW) voordat de inhoud pas echt tot me doordrong. Punt 1 is geen probleem: ik heb een paspoort. Punt 2 is wel een probleem: ik woon en werk immers officieel in Spanje, dus heb mijn banden met Nederland verbroken. Ook al ben ik stout en gebruik ik een PayPro-account met mijn ouderlijk adres, een KvK-uittreksel kan ik niet overleggen.

De stekker eruit

PayPro was erg handig. De makkelijkste betalingsverwerker om je bij aan te melden als je iDEAL-betalingen wilde accepteren. Maar helaas zwichten deze jongens nu voor druk van bovenaf. Tientallen, honderden Nederlanders die officieel in het buitenland wonen en via internet producten of diensten verkopen, moeten nu ergens anders hun heil zoeken. Een dure grap voor PayPro, als je het mij vraagt.

Vorige week vrijdag trok PayPro de stekker eruit voor verkopers zonder KvK-registratie. Sindsdien kunnen lezers mijn boek via E-junkie kopen. Geen iDEAL bij deze Amerikaanse merchant, maar ook geen 19% BTW of commissie per verkoop. Tegen $5 per maand kan ik onbeperkt Paypal-betalingen verwerken en e-books naar klanten laten sturen.

8 reacties op “PayPro weert Nederlanders in het buitenland

 1. Heb je ook geen Nederlandse bankrekening meer?

  Je zou via deze weg namelijk alsnog iDeal kunnen integreren denk ik.
  Wat me vooral verbaast is dat je niet gewoon het Spaanse inschrijving nummer kan gebruiken bij PayPro en dat ze dit weigeren. Mollie vraagt ook om KvK, misschien dat zij echter wel openstaan voor bedrijven in het buitenland.

  Al met al lijkt het mij voor reizende Internet ondernemers het meest praktisch om een Limited op te richten. Hiermee kun je ook bijna overal terecht.

  • Hoi René, een bankrekening in Nederland heb ik nog wel. Hoe zie je die iDEAL-integratie zonder Nederlands KvK-nummer voor je?

   Een limited oprichten is inderdaad iets wat ik aan het bestuderen ben. Bedrijfsstructuren in Belize en de Britse Maagdeneilanden lijken het meest interessant. Daarover later meer op deze site!

   • Je zult af en toe naar Nederland komen. Het is werkelijk een fluitje van een cent om je in te schrijven bij de KvK als privé persoon. Het zou me trouwens niets verbazen als ze daar ook oplossingen hebben voor deze specifieke situatie. Wel fff scheiden natuurlijk. Dus een andere Kvk kiezen dan die van de woonplaats van je ouders en dan de situatie voorleggen.
    Als dat geen soelaas biedt, alsnog inschrijven als privé-persoon.

 2. Beste André,

  Als ik naar de pagina E-book ga en klik op “voeg toe aan winkelwagen”
  Krijg ik een foutmelding via Paypro. Heb je de andere link om dit via e-junkie te doen?

  Mvg Jaap

 3. Is het nu wel mogelijk om paypro te gebruiken als buitenlander (Belgisch paspoort) en als niet-ingeschreven in Nederlandse kvk? Op hun register-page staat “of vergelijkbaar voor buitenlandse bedrijven”. Moet de bankrekening overigens nog steeds NL zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *