Online juridische dienstverlening met Rocket Lawyer

Rocket Lawyer is een online juridische dienstverlener. Voor zover ik weet de enige legal tech die in 5 landen actief is. We helpen jaarlijks miljoenen mensen met het opstellen van juridische documenten. Rocket Lawyer Nederland is nu ruim 2 jaar actief en de teller is al voorbij de half miljoen documenten. We stellen online een aantal dynamische vragen, waarna ons platform de juiste, persoonlijke versie van je rechtsgeldige document genereert. Het document is direct klaar en kan worden gedownload. Je kunt bij ons documenten los kopen voor € 19,90 of onze dienstverlening onbeperkt afnemen.

Dat bieden we aan tegen een vast bedrag per maand van €39,90 incl btw. Iedereen die nieuw bij ons is, mag al onze documenten opstellen, downloaden en printen met een gratis proeflidmaatschap van 7 dagen. Zo proberen we ondernemers kennis te laten maken met deze manier van juridische zaken regelen. We bieden meer dan 150 documenten aan en daarnaast kunnen leden ook bij ons terecht met juridische vragen want het eerste half uur sparren met een advocaat is ingegrepen in het lidmaatschap, daarna krijg je 33% korting op het uurtarief van de advocaat.

 

Op deze manier kunnen we juridische hulp bieden voor een prijs iedereen zich kan veroorloven.

 

Veel van onze lezers zijn werkzaam vanuit het buitenland, zijn de juridische documenten en diensten wereldwijd toe te passen?

Juist voor mensen die geen tijd hebben om naar een advocaat te gaan, het nieuwe werken omarmen en overal toegang willen hebben tot juridische dienstverlening, biedt ons online platform een uitkomst. We zijn naast Nederland ook actief in de Verenigde staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje, dus in belangrijke landen kun je direct van start.

Wel is het recht in elk land net iets anders en zul je documenten moeten gebruiken die voor dat land rechtsgeldig zijn.

Kunnen onze bezoekers ook bij jullie terecht voor juridisch advies mbt (internationale) belastingen?

Helaas nog niet, we zijn in 2017 gestart in Nederland en werken vraaggestuurd. We ontvangen maar weinig mensen met belastingvragen. Ik denk dat ondernemers met deze vragen vaak al een accountant hebben en hen vragen wanneer ze juridische documenten nodig hebben. Waar deze ondernemers niet bij stilstaan is dat ze aan hun accountant de hoofdprijs betalen. Juridische documenten maken is niet de core business van accountants dus zij besteden het uit en berekenen een mooie marge door. Slimme ondernemers doen het gewoon zelf!

 

Je kunt het abonnement voor 7 dagen gratis proberen, wat krijgt de klant dan precies?

Onbeperkte toegang tot meer dan 150 juridische documenten. Zo kun je dus in 1 week alles regelen wat je nodig hebt. Natuurlijk hopen we dat je daarna ook lid blijft, maar opzeggen gaat net zo makkelijk. Via je account, telefoon, mail of contactformulier.

 

Is het als Nederlandse ondernemer wel nodig om een abonnement op een juridische dienstverlening te hebben?

Elke ondernemer heeft met regelmaat juridische documenten nodig. Je kunt deze natuurlijk op laten stellen door een advocaat of accountant maar betaalt dan snel € 1000,- voor één document. Als je bij ons één jaar lid bent, kost dit je minder dan € 400,- ex btw. Gegarandeerd dat je meer dan één juridisch document per jaar gebruikt. En als je dan toch al een lidmaatschap hebt, dan leg je ook de iets lichtere afspraken gemakkelijk en snel , professioneel vast. Je dekt je risico’s dus beter in voor minder dan de helft van het geld dat je voor één document bij een advocaat betaalt.

Ik raad af om zelf een juridisch document in elkaar te knutselen. Dit is eigenlijk gevaarlijker dan geen documenten gebruiken, want je denkt dan dat je het goed geregeld hebt, maar je zet er gemakkelijk afspraken in die niet rech犀利士
tsgeldig zijn. Wanneer je dan bij een juridisch geschil terugvalt op je copy-paste document, zal de rechter niet in mee (kunnen) gaan. Of je vergeet juist belangrijke afspraken vast te leggen en dan gaat je “partner” zo met je idee, geld, product of wat dan ook vandoor of komt (te) gemakkelijk onder de afspraken uit.

 

Op het internet zijn er steeds meer wetgevingen dan een aantal jaren geleden, hoe kunnen ondernemers hiervan het beste op de hoogte blijven?

Het is essentieel dat juridische dienstverlening constant up to date is. Bij Rocket Lawyer Nederland hanteren we interne processen waarmee onze juristen ervoor zorgen dat onze documenten op elk moment bijgewerkt zijn naar de nieuwste wetten door onze samenwerking met Sdu, de uitgever van Nederlandse wetboeken. Als je dus regelmatig je documenten bij ons update weet je zeker dat je goed zit zonder moeite te hoeven doen om wijzigingen in wetgeving te volgen. Ook schrijven we juridische wegwijzers waarin we bepaalde zaken uitleggen en bloggen we over de belangrijke wetswijzigingen, maar in principe proberen we ondernemers niet te belasten met veel leeswerk.

 

Wat zijn jullie populairste documenten onder Nederlandse ondernemers?

Dat is erg divers. Veel ondernemers zijn bezig met de privacy van hun klanten, dus documenten die dit regelen gaan hard. Maar ook arbeidscontracten, geheimhoudingsverklaringen en de overeenkomst van opdracht zouden (letterlijk) we niet kunnen aanslepen als ze niet digitaal waren geweest. Dit zijn natuurlijk documenten die je vaker nodig hebt, vandaar ook de grote afname. Ook voor startende ondernemers hebben we handige documenten. Denk dan aan een ondernemingsplan of algemene voorwaarden.

 

Welke documenten zijn handig voor Nederlanders in het buitenland?

Dat ligt maar net aan in welke fase je bevindt en wat je in het buitenland doet. Maar ik kan me voorstellen dat een algemene volmacht handig is om je zaken in Nederland te laten regelen. Daarnaast zou je je huis kunnen verhuren. Hiervoor hebben we een goed huurcontract met diplomatenclausule zodat je er weer in kunt als je terug komt. Bijna alle documenten zijn gratis online te ondertekenen, waardoor je ze gemakkelijk kunt gebruiken in het buitenland.

 

Waar staat Rocket Lawyer over 10 jaar?

Nog steeds online op www.rocketlawyer.com/nl/nl maar wellicht zijn we er dan ook in je spraakassistent. Over 10 jaar is onze dienstverlening nog uitgebreider en hebben we nog meer manieren gevonden om zelf je juridische zaken te regelen. Uiteraard nog gemakkelijker en sneller. Met de ontwikkelingen in artificial intelligence zijn we in staat om nog veel meer te automatiseren. Ik hoop ook dat de orde van advocaten tegen die tijd stappen heeft gezet om samen te werken met legal tech zodat advocaten en tech minder gescheiden zijn. Ons doel is om juridische dienstverlening zo toegankelijk, makkelijk en efficiënt mogelijk te maken zodat iedereen het zich kan veroorloven om juridische zaken goed te regelen .