Online beveiligingstips voor ‘digital nomads’
26 May 2022

Vrijwel een ieder maakt tegenwoordig gebruik van het internet. Het doet er daarbij niet toe of je nu op een fysieke locatie te werk gesteld bent of als je op afstand kunt werken. Ook als je op vakantie bent kun je met je laptop en via het internet gemakkelijk doorwerken aan lopende projecten. Je kunt dan enerzijds genieten van een welverdiende vakantie en anderzijds blijven werken. Een bijkomend aspect waar je zeker rekening mee moet houden is uiteraard online security, de veiligheid van je gegevens. Hieronder enkele tips.

Kies regelmatig voor een nieuw wachtwoord

Probeer allereerst alle belangrijke programma’s op je laptop te voorzien van een wachtwoord. Je zult er goed aan doen om daarbij sterke wachtwoorden te gebruiken.. Je kunt sterke wachtwoorden maken door gebruik te maken van letters, tekens, en als het kan ook cijfers. Waak ervoor, dat je je wachtwoorden niet in een document of op je bureaublad opslaat. Verder is het niet raadzaam om steeds weer hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Je kunt het best een programma of app gebruiken, die je wachtwoorden beheert. Als je bijvoorbeeld je geluk wil beproeven op een online casino site als Unibet NLl, dan kun je via het wachtwoordbeheer programma je wachtwoord van de site erbij halen om in te loggen.

Voor belangrijke websites zoals die van de banken kun je het best gebruik maken van de tweefactorauthenticatie optie. Je dient dan bij het inloggen niet alleen je wachtwoord in te geven, maar ook de code die je via sms, app of e-mail binnenkrijgt.

Browsen via de incognito modus

Als je wil bankieren, doe dat dan op je eigen computer. Vermijd voor het verrichten van transacties zoveel als mogelijk openbare computers. Als je geen andere keus hebt, dan kun je gebruik maken van openbare computers, maar browse dan wel via de incognito modus. Log verder altijd uit je programma’s, als je klaar bent en van plan bent de computer te verlaten.

Openbare wifi

Openbare wifi’s op luchthavens of in de trein kun je het best vermijden. Het zijn juist de hackers die via deze openbare wifi’s proberen aan je gegevens te komen om hun slag te slaan. Je kunt ook gebruik maken van een VPN- verbinding om belangrijke websites op een veilige wijze te bezoeken.

Bereid je voor op een eventueel verlies of diefstal

Het kan best dat je je mobiele apparaat eens kwijtraakt en daarmede ook je wachtwoorden en belangrijke gegevens. Sommige smartphones hebben ingebouwde tracking programma’s waardoor je te weten kan komen waar je telefoon zich bevindt. Mocht je mobiel die optie niet hebben, dan kun je beter van alle belangrijke documenten op je apparaat een back up maken. Je kunt hiervoor een externe harddrive gebruiken of een usb- sleutel.

Investeer in webbeveiliging

Als je gebruik wil maken van een veilige webomgeving om bijvoorbeeld transacties uit te voeren of belangrijke stukken uit te wisselen, dan heb je een veilige webomgeving nodig. Vooral als het gaat om confidentiële stukken. Door te investeren in webbeveiliging kun je erop rekenen, dat je eigendommen online beschermd worden.