Ondernemen zonder zorgen
27 April 2024

Dat jouw eigen bedrijf veel winst maakt, zegt helaas nog niet alles over de financiële gezondheid. Vaak zijn er genoeg factoren buiten jouw invloed om, die alsnog een grote invloed op de staat van jouw bedrijf kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opdrachtgevers die een lange betalingstermijn hanteren, of die hun betalingstermijn steeds verder opschuiven. Je kunt hier als ondernemer niet veel aan doen, maar moet vaak wel op de blaren zitten.

Focus op je sterke punten

Daarom doen steeds meer ondernemers aan het factuur verkopen, via factoring. Door je facturen aan iemand anders over te laten, maar wel voldoende geld binnen te krijgen, kun jij je zonder zorgen richten op je sterke punten. Zzp’ers die de hele dag buiten bezig zijn met klussen, zouden ‘s avonds niet ook nog eens voor de computer moeten zitten om al hun financiële zaken zelf uit te zoeken. Als je je facturen aan een ander bedrijf overdraagt, zijn zij vervolgens verantwoordelijk voor het contact met jouw opdrachtgevers. Zzp’ers die met factoring werken ervaren minder stress dan hun collega’s die alles zelf proberen te doen. 

Veel ervaringen

Steeds meer zzp’ers en midden- en kleinbedrijven maken gebruik van een factoringbedrijf. Dat betekent dus ook dat er online veel ervaringen te lezen zijn, en dat je als ondernemer weet waar je aan begint. De drempel ligt zo een stuk lager om zelf te gaan kijken welke opties er allemaal zijn. Het grootste voordeel? Volgens veel ondernemers die ervaring hebben met factoring, is dat het verminderde contact met klanten. Een factoringbedrijf gaat de moeilijke gesprekken, waarvan een zzp’er ze zelf misschien niet wil voeren, juist graag aan. Zo zetten zij zich in om jou en jouw bedrijf elke dag een stukje verder te helpen.

Geldzaken zo geregeld

Naast dat factoring een sociale last wegneemt, is het ook nog eens een manier om geldzaken sneller af te handelen. Voor elke factuur die je aan een factoringbedrijf verkoopt, krijg je binnen 24 uur het eerste deel van jouw verdiende geld al binnen. Dat zijn dus dubbel zoveel succeservaringen, en je ziet steeds sneller resultaat van al jouw harde werk. Natuurlijk houdt een factoringbedrijf uiteindelijk een deel van jouw verdiende bedrag zelf, maar in ruil daarvoor vermindert jouw wachttijd van 30 dagen naar een dag. Hoewel de prijs natuurlijk per contract verschilt, vinden veel ondernemers dit het zeker waard.

Nergens aan vast 

Als je wilt beginnen met factoring, ga dan op zoek naar een bedrijf dat zich specifiek op ZZP’ers richt. Vaak wordt dit ook wel ‘American factoring’ genoemd. Door voor American factoring te kiezen, kun jij jouw facturen per stuk verkopen, en zit je voor de rest nergens aan vast. Mocht je een klant hebben met wie je graag zelf het contact onderhoudt? Dan kan dat zonder verdere besprekingen. Nieuwe klanten en klanten met een lange betalingstermijn laat je aan de andere kant juist door een factoringbedrijf afhandelen. Veel andere bedrijven zijn je al voorgegaan, vrijwel altijd met een positief resultaat.