Nieuwe cryptomunten
12 March 2021

Als het gaat om beleggen in cryptocurrency, is Bitcoin niet de enige naam in het spel 

Wil je Wall Street-analisten op hun meest verward zien? Vraag hen naar de voorspellingen van cryptocurrency voor 2021. Terwijl Bitcoin (CCC:BTC-USD), Ethereum (CCC:ETH-USD), XRP (CCC:XRP-USD) en anderen in waarde omhoog zijn geschoten, leek Wall Street nog nooit zo aarzelend over “digitaal goud,” een naam die ze gebruiken om zich te beroepen op een veiligheidsmarge. 

Maar zoals elke ervaren cryptobelegger weet, is dat niet de manier waarop cryptocurrencies werken. In plaats daarvan is het een digitale populariteitswedstrijd waar winnaars blijven winnen en verliezers in het stof bijten. 

Dus, welke cryptocurrencies kunnen u rijk maken in 2021? 

Om die vraag te beantwoorden, moeten we de wereld van de altcoins verkennen – opkomende munten die je goedkoop kunt kopen. Dat komt omdat het loont om er vroeg bij te zijn. Een investering van $1000 in de ICO (initial coin offering) van Ethereum zou vandaag bijvoorbeeld $3,3 miljoen waard zijn. Ondertussen zou $1.000 geïnvesteerd in Bitcoin vandaag “slechts” 4-5x upside kunnen opleveren als je JP Morgan’s verheven richtprijs van $146.000 mag geloven. 

Maar er zijn ook aanzienlijke risico’s omdat cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben. In plaats daarvan komt hun waarde van hun gebruikers. Hoe meer gebruikers een munt heeft, hoe nuttiger hij wordt, en hoe hoger de prijs stijgt. Maar als een munt uit de gratie raakt, is er niets dat kan voorkomen dat de prijs tot nul daalt. Dat betekent dat investeren in cryptocurrency een sterk geloof vereist dat anderen het uiteindelijk voor nog meer van je zullen kopen. 

Vandaag investeren mensen in cryptocurrencies om slechts één reden: om geld te verdienen. Tot nu toe hebben cryptocurrencies die belofte waargemaakt. Kleine beleggers hebben flink geprofiteerd van de waardestijging van Bitcoin en andere munten. 

Maar de risico’s in 2021 nemen toe – in hun kern dienen cryptocurrencies alleen om rijkdom van de ene partij naar de andere over te hevelen. En er zijn onlangs enkele nieuwe concurrenten opgedoken. 

“China heeft al een door de Centrale Bank gesteunde crypto ontwikkeld, en in de VS werd het besproken als onderdeel van de C-19 stimulus,” schrijft Laura Gonzalez, Ph.D., universitair hoofddocent Financiën aan de California State University, Long Beach. “Er is ook voldoende bewijs van speculatie, en de waarde van de huidige crypto’s zal worden beïnvloed door de aankomende door centrale banken gesteunde digitale valuta’s.” 

Met andere woorden, ongereguleerde cryptocurrencies zullen op een dag ook concurreren met door de staat gesponsorde cryptocurrencies. 

Dit is de conclusie: als u een uiterst conservatieve portefeuille hebt en “risk-on” activa moet toevoegen, kan het kiezen van een mandje met top-rated cryptocurrencies iets voor u zijn. Het is een goedkope manier om aan grote macro-economische risico’s blootgesteld te worden. Maar laat u niet misleiden door te denken dat cryptocurrencies “digitaal goud” zijn. Als er in 2021 een verrassende economische vertraging optreedt, zal geen enkele hoeveelheid hoop crypto overeind houden. 

Als je bereid bent om die risico’s te nemen, dan wil je misschien je zoektocht beginnen met de top 28 cryptocurrencies die je moet kennen voor 2021: 

 • Ethereum 
 • Bitcoin 
 • XRP 
 • Stellar (CCC:XLM-USD) 
 • Cardano (CCC:ADA-USD) 
 • Dogecoin (CCC:DOGE-USD) 
 • Polkadot (CCC:DOT1-USD) 
 • Neo (CCC:NEO-USD) 
 • Celsius (CCC:CEL-USD) 
 • Nano (CCC:NANO-USD) 
 • Chainlink (CCC:LINK-USD) 
 • Lisk (CCC:LSK-USD) 
 • Monero (CCC:XMR-USD) 
 • OMG Netwerk (CCC:OMG-USD) 
 • QTUM (CCC:QTUM-USD) 
 • Tether (CCC:USDT-USD) 
 • Litecoin (CCC:LTC-USD) 
 • Binance munt (CCC:BNB-USD) 
 • NEM (CCC:XEM-USD) 
 • TRON (CCC:TRX-USD) 
 • Dash (CCC:DASH-USD) 
 • Zcash (CCC:ZEC-USD) 
 • Bitcoin Gold (CCC:BTG-USD) 
 • Bitcoin Cash (CCC:BCH-USD) 
 • Bitcoin SV (CCC:BSV-USD) 
 • EOS (CCC:EOS-USD) 
 • VeChain (CCC:VET-USD) 
 • Dai / MakerDao (CCC:DAI-USD) 

Hoewel elk een enorm potentieel heeft, zijn sommige veiliger dan andere. Daarom heb ik de cryptocurrencies georganiseerd op basis van hun totale risico-beloningspotentieel, van meest evenwichtig naar minst. Met dat in gedachten, laten we eens een kijkje nemen in de wilde wereld van cryptocurrency.

5-Sterren Munten

Ethereum (ETH) 

Ethereum is een relatieve nieuwkomer die de gelederen heeft opgeklommen dankzij zijn superieure technologie en zijn vermogen om “slimme contracten” te creëren. 

Geschatte marktwaarde: $200 miljard 

Jaar van oprichting: 2015 

Kosten per transactie: $10 

Rendement 2020: 470% 

Score: ★★★★★ 

Ether, de cryptocurrency van de Ethereum-blockchain, is een technologisch geavanceerde versie van Bitcoin die nog sneller zal groeien. In plaats van zichzelf als “digitaal goud” te beschouwen, draait Ethereum op een reeks contracten. Daardoor lijkt het meer op Google Wallet of Apple Pay – een systeem dat transacties kan goedkeuren of uitstellen op basis van gebeurtenissen in de echte wereld. Online kopers en verkopers zouden bijvoorbeeld transacties kunnen opzetten die alleen worden uitgevoerd wanneer de postdienst onafhankelijk de levering van goederen verifieert. 

Ethereum is ook razendsnel vergeleken met Bitcoin: transacties worden in 15 seconden afgehandeld, in plaats van in 15 minuten. Hoewel de transactiekosten nog steeds hoog zijn, maakt de snelheid Ethereum bruikbaar voor real-time gebruik, in plaats van alleen als een opslag van waarde. Tenslotte is Ethereum ook wijdverspreid, met meer dan 600.000 wallet adressen in gebruik. Naarmate ontwikkelaars meer 

Ethereum is ook razendsnel vergeleken met Bitcoin: transacties duren slechts 15 seconden om te verrekenen, in plaats van 15 minuten. Hoewel de transactiekosten nog steeds hoog zijn, maakt de snelheid Ethereum bruikbaar voor real-time gebruik, in plaats van alleen als een opslag van waarde. Ten slotte heeft Ethereum ook een wijdverspreide adoptie, met meer dan 600.000 wallet adressen in gebruik. Nu ontwikkelaars diensten en protocollen toevoegen om cryptocurrencies bruikbaarder te maken, lijkt Ethereum te blijven winnen. 

Deze kwaliteiten hebben Ethereum naar mijn nummer 1 plaats geduwd in termen van risico-beloningspotentieel. Ondanks de latere start dan veel andere munten, heeft het een winnende combinatie van wijdverspreid gebruik, technologische superioriteit en relatieve veiligheid (in vergelijking met kleinere munten, tenminste).

Bitcoin (BTC) 

Bitcoin is de meest gebruikte cryptocurrency. Hoewel het technologisch niet de meest geavanceerde is, blijft het het peloton aanvoeren. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 920 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2009 

Kosten per transactie: $15 

Rendement 2020: 309% 

Score: ★★★★★ 

De eerste succesvolle cryptocurrency blijft de koploper. Met zijn pioniersvoordeel won de Bitcoin niet alleen snel aan naamsbekendheid. Het werd ook de de-facto cryptocurrency voor mainstream beleggers. Kleinere beleggers kunnen gebruik maken van de diensten van Square (NYSE:SQ) en Paypal (NASDAQ:PYPL) om zo weinig als $1 te kopen (of zo veel als ze kunnen “hodllen”). Ondertussen kunnen institutionele beleggers de Chicago Mercantile Exchange (CME) gebruiken om miljoenen dollars in futures te verhandelen. 

  

Dat maakt Bitcoin tot een essentiële allocatie. De nummer 1 van de wereld is goed voor bijna tweederde van de hele cryptocurrency markt en zorgt voor liquiditeit tussen kleinere altcoins. Door zijn omvang is hij ook bestand tegen 51%-aanvallen, waarbij grote miners van cryptocurrency’s proberen om met hun rekenkracht de blockchain te manipuleren. 

Maar hoe populair hij ook is, Bitcoin heeft ook een aantal nadelen. Als een van de eerste blockchains is het grootboek van Bitcoin groot en log. Transacties kosten soms $12 om te voltooien en het duurt meer dan 15 minuten om te wissen. Dat is prima voor het doel als “digitaal goud”, maar het verhindert het gebruik van de BTC als dagelijks betaalmiddel. (Mensen die met Bitcoin betalen zullen vaak diensten van derden gebruiken om kleine bedragen over te maken). 

Bitcoin is ook extreem gevoelig voor macro-economische bewegingen – de munt verloor de helft van zijn waarde tijdens de meest recente daling van de Amerikaanse aandelenmarkt. En als 2021 een zwak economisch herstel of een gemuteerde stam van het nieuwe coronavirus laat zien, zou Bitcoin gemakkelijk 50-80% van zijn waarde kunnen verliezen. Maar voor wie in cryptocurrency wil investeren, blijft Bitcoin de meest liquide optie. Het is een essentiële munt om te houden, en een die in 2021 hoge ogen zal gooien.  

XRP (XRP) 

XRP is een gecentraliseerde cryptocurrency die gericht is op het wegnemen van de hoge kosten van interbancaire transfers. 

Marktkapitaal bij benadering: 24 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2012 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 16% 

Score: ★★★★★ 

Als je dit jaar maar op één cryptocurrency zou kunnen wedden, zou XRP het zijn. XRP is de grootste valuta met een 10x potentieel voor 2021. 

XRP is het vreemde eendje in de cryptocurrency-wereld. Opgericht door Ripple Labs, is XRP een gecentraliseerde munt die wordt gemijnd, beheerd en bestuurd door Ripple Labs (in plaats van een brede gemeenschap). Aan de ene kant geeft dat de munt de voordelen van Visa (NYSE:V) en andere gecentraliseerde betalingsverwerkers. Deze omvatten de mogelijkheid om te onderhandelen met grote banken, transacties snel uit te voeren en het beleid te controleren. 

 Aan de andere kant stellen critici zich terecht vragen: “Waarom zou je dan überhaupt een cryptocurrency gebruiken?” 

XRP heeft ook zijn deel van boekhoudkundige problemen gehad. Specifiek, in december 2020, klaagde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Ripple en twee leidinggevenden aan voor het verkopen van XRP-tokens als niet-geregistreerde effecten. Ripple controleert ook meer dan de helft van het aanbod van XRP. 

Toch heeft XRP een enorm potentieel. De munt wordt gebruikt door financiële instellingen als een alternatief voor het SWIFT-netwerk, waardoor het een toepassing in de echte wereld heeft. En de lage prijs per munt maakt het een verleidelijk doelwit voor gokkers – het is makkelijker om XRP 1.000% te zien stijgen naar $3,5 dan BTC hetzelfde te zien doen naar $454.000. 

Stellar (XLM) 

Stellar, een goede concurrent voor de kroon van XRP, biedt goedkope, grensoverschrijdende transacties. 

Geschatte marktkapitalisatie: $11 miljard 

Jaar opgericht: 2014 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 189% 

Score: ★★★★★ 

2021 lijkt het jaar van Stellar te worden. Na een achterstand op de Bitcoin in 2020, verraste Stellar zowel analisten als beleggers door in de eerste week van januari met 200% omhoog te schieten. De munt is sindsdien de verwachtingen blijven overtreffen. 

Veel van het succes is te danken aan de tegenslagen van XRP. Net als XRP is Stellar ontworpen om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken. Nu de regelgevingsproblemen voor rivaal XRP toenemen, is Stellar snel 

Veel van zijn succes komt voort uit de tegenslagen van XRP. Net als XRP werd Stellar ontworpen om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken. Nu de regelgevingsproblemen voor rivaal XRP toenemen, is Stellar snel op weg gegaan om de leegte op te vullen. Maar een deel ervan is ook een kwestie van geluk. In januari gaf het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) banken toestemming om onafhankelijke node-verificatienetwerken te gaan gebruiken. Dezelfde week kondigde de Oekraïense regering een partnerschap aan met Stellar Development om een nationale digitale munt te creëren. 

Dit alles zorgt voor perfecte investeringsvoorwaarden voor Stellar, een top cryptocurrency voor 2021. 

Cardano (ADA) 

Cardano is de grootste cryptocurrency van de derde generatie, en het zit vol met nog veel meer opwaarts potentieel in 2021. 

Geschatte marktkapitalisatie: 27 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2017 

Kosten per transactie: 7 cent 

Rendement 2020: 441% 

Score: ★★★★★ 

ADA, dat draait op het Cardano-netwerk, is een van de technologisch meest opwindende cryptocurrencies tot nu toe. Zijn proof-of-stake systeem betekent dat het efficiënter kan werken dan het standaard proof-of-work systeem. En het gebruik van slimme contracten betekent dat het transacties kan bijhouden zoals bitcoin, terwijl het betalingen afhandelt zoals Ethereum. Kortom, het is een derde-generatie munt die zijn voorgangers verbetert. 

ADA/Cardano heeft nog genoeg werk te doen in het komende jaar. Het hebben van een superieur technologisch product betekent immers niets als mensen het niet willen adopteren. Maar drie belangrijke gebieden maken het een top cryptocurrency voor 2021. 

Ten eerste, ADA heeft momentum. De munt had slechts drie jaar nodig om een marktkapitalisatie van $10 miljard te bereiken – een derde van de tijd die het Bitcoin kostte om hetzelfde te doen. Ten tweede staat de munt op slechts 30 cent per munt, waardoor het een verleidelijk doelwit is voor gokkers om op te lopen. Ten slotte heeft het de mogelijkheid om transacties en slimme contracten af te handelen. Dit maakt het een natuurlijke verbetering voor andere cryptocurrencies zoals Bitcoin. 

Dogecoin (DOGE) 

Dogecoin, een internetmeme die cryptocurrency is geworden, leert de wereld over geld verdienen. 

Geschatte marktkapitalisatie: $7 miljard 

Jaar opgericht: 2013 

Kosten per transactie: 3 cent 

2020 Rendement: 118% 

Score: ★★★★★ 

In 2013 richtte IBM (NYSE:IBM) software engineer Billy Markus Dogecoin op als een meme grap. En zoals de meeste memes, zag Dogecoin zijn 15 minuten van roem. In 2017 schoot DOGE kortstondig 85.000% omhoog toen het internet zijn nieuwe amusement vond; het verloor vervolgens 98% van zijn waarde. 

Maar in de wereld van cryptocurrencies en memes bestaan tweede daden wel degelijk. In december 2020 liet Tesla (NASDAQ:TSLA) CEO Elon Musk de Dogecoin in een week tijd weer met 200% stijgen door er simpelweg over te tweeten. In 2021 zou deze nieuwe populariteit de munt naar speculatieve hoogten kunnen stuwen. Dogecoin heeft zijn verdiensten: de snellere blocktijd maakt het beter in het verwerken van betalingen dan Bitcoin kan. Maar in een activaklasse waar populariteit het elke dag van de week wint van bruikbaarheid, zou Dogecoin snel 1.000% kunnen opbrengen. 

 Zorg er wel voor dat u uw winst pakt. 

4-Sterren Gewaardeerde Munten 

Polkadot (DOT) 

Samen met Cardano/ADA is Polkadot een andere veelbelovende cryptocurrency van de derde generatie om te overwegen. 

Geschatte marktkapitalisatie: 27 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 205% 

Score: ★★★★ 

In december kondigde Binance een fonds van $10 miljoen aan om projecten op Polkadot, een nieuwe cryptocurrency, te ondersteunen. De koers van DOT schoot binnen een week met 41% omhoog. En meer winsten zijn mogelijk op komst. 

Opgericht door Gavin Wood, de Chief Technology Officer van het Ethereum Project, verbetert het protocol oudere blockchains. Vanuit technologisch oogpunt is het belangrijkste verschil van Polkadot het gebruik van parachains – meerdere blockchains die parallel kunnen draaien. Dat lost een enorm probleem op voor Bitcoin, dat een enkele, groeiende blockchain heeft die alle miners (en transactors) moeten opslaan. Ontwikkelaars hebben ook schaalbaarheid, slimme contracten en beveiliging toegevoegd. 

Toch moeten beleggers onthouden dat in de wereld van cryptocurrencies de beste technologieën niet altijd de winnaars zijn – het zal sterke marketing (en wat geluk) vergen om Polkadot te laten wedijveren met zijn grotere concurrenten. 

Neo (NEO) 

NEO – “het Chinese Ethereum” – lijkt klaar om te schitteren als de Chinese Communistische Partij het toestaat. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 3 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2016 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 63% 

Score: ★★★★ 

Laat u niet misleiden door NEO’s slaperig ogende rendement in 2020. NEO (voorheen bekend als Antshares) is een van de vroegste en grootste cryptocurrency-ondernemingen van China. De munt daalde hard in 2018 toen de Chinese overheid hard optrad tegen cryptocurrency exchanges. Maar in 2021 kende de munt een opmerkelijke heropleving toen Chinese toezichthouders hun pijlen richtten op Ant Group, een betalingsverwerker. 

Nu de Chinese Communistische Partij haar houding ten opzichte van cryptocurrencies heroverweegt, heeft NEO een kans om opnieuw te schitteren. 

Celsius (CEL) 

Geldschieter Celsius is een cryptocurrency met de potentie om een bank te worden.

Geschatte marktkapitalisatie: 1 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2018 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 3,717% 

Score: ★★★★ 

In 2018 crowdfundde Celsius Network $20 miljoen om een leenplatform voor cryptocurrency te creëren. Sindsdien heeft het netwerk $ 6,2 miljard aan leningen geschreven en $ 11 miljoen aan rente-inkomsten geproduceerd, waardoor het meer op een bank lijkt dan op een valuta. En door zich te registreren als een vrijgestelde emittent bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is Celsius omhoog geschoten, zelfs als andere regelgevingsgerelateerde valuta’s zoals XRP het moeilijk hebben gehad. In feite was het rendement in 2020 een van de hoogste van alle andere munten. 

Toch heeft Celsius veel risico voor potentiële beleggers. Zoals bedrijven van Bear Stearns tot Lehman Brothers ondervonden, kunnen slechte leningen snel de stabiliteit van een hele leenoperatie bedreigen. En het Celsius Network heeft in het verleden rode vlaggen doen rinkelen, vooral met zijn onduidelijke onderpandvereisten. Met andere woorden, Celsius zou ook kunnen ontploffen zoals een bank als ze niet de juiste controles hebben. 

Niettemin zou CEL nog steeds kunnen blijven stijgen. Het is een van de grootste pure-play P2P-kredietverstrekkers in de cryptoruimte, waardoor het een cryptocurrency is om in de gaten te houden in 2021. 

Nano (NANO) 

Wil je je eigen blockchain hebben? Nano geeft elke gebruiker zijn eigen grootboek. 

Marktkapitalisatie bij benadering: <$1 miljard 

Jaar opgericht: 2015 

Kosten per transactie: N/A 

Rendement 2020: 54% 

Score: ★★★★ 

Nano is een uitstekend voorbeeld van het spelen van de cryptocurrency-loterij. Na in 2020 zijwaarts te hebben gehandeld, sprong Nano in de eerste week van 2021 plotseling 400% omhoog. Waarom? Sommigen zullen wijzen op een hack in december op een Italiaanse cryptocurrency-uitwisseling. Anderen zouden kunnen wijzen op de redelijk superieure technologie van Nano. Maar in de wereld van de microcap altcoins heeft timing veel meer te maken met geluk. 

Maar nu de vraag toeneemt, moet je opletten. Een korte-termijn piek is vaak hoe nieuwe munten aan populariteit winnen. Met de mogelijkheid om volledige blockchains aan individuele accounts toe te wijzen, lijkt Nano een aantrekkelijk Bitcoin-alternatief. 

3-Sterren Munten 

Chainlink (LINK) 

Chainlink is een cryptocurrency die anderen in staat stelt om slimme contracten uit te voeren. Maar kan LINK in zijn eentje slagen? 

Marktkapitalisatie bij benadering: $13 miljard 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 428% 

Score: ★★★ 

Chainlink is zo anders als het maar kan. In plaats van zijn eigen blockchain te beheren, draait Chainlink slimme contracten op andere blockchains. Dat maakt LINK een anomalie in de cryptocurrency wereld – een munt die relatief agnostisch is aan welke blockchain het ook werkt. Het is een formule die in theorie goed klinkt. 

Vanuit het oogpunt van beleggers heeft de complexiteit van Chainlink echter tegengewerkt. Om gebruik te maken van het protocol is nog steeds hardcore programmeerkennis nodig, en dat verkleint het potentiële publiek. Wat Chainlink nodig heeft is een sterke sponsor – een bedrijf als Ripple Labs, bijvoorbeeld – om de slimme contracten op de markt te brengen en te implementeren zoals vereist. 

Als de munt die sponsor kan vinden, zal LINK omhoog schieten. Anders kunnen beleggers verwachten dat de munt in 2021 zal stagneren als nieuwere smart-contract munten het overnemen. 

Lisk (LSK) 

Lisk is een vroege gedelegeerde proof-of-stake munt die werd verslagen door concurrenten. Kan het zijn kracht herwinnen? 

Marktkapitalisatie bij benadering: <$1 miljard 

Jaar van oprichting: 2016 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 104% 

Score: ★★★ 

Lisk werd in 2016 gelanceerd met veel optimisme. De gedelegeerde proof-of-stake munt werd aanvankelijk geprijsd op $ 8 toen opgewonden ICO-investeerders LSK zagen als een alternatief voor de problemen van Bitcoin en Ethereum. Gebouwd op JavaScript, een van de meest voorkomende programmeertalen, beloofde Lisk de ontwikkeling van applicaties open te stellen voor een veel breder scala aan ontwikkelaars. 

Het optimisme duurde echter niet lang. Toen de programmeringsproblemen van Lisk aan het licht kwamen, begon de prijs van de munt te dalen – bepaalde eigenaardigheden in de programmeertaal maakten het relatief inefficiënt en vatbaar voor niet-deterministisch gedrag. Tegen 2017 had LSK bijna al zijn waarde verloren om zich te vestigen op slechts 10 cent. En ondanks een tweede enorme run-up in de cryptocurrency-bubbel van 2018, is de munt sindsdien teruggezakt en uit de top-100 muntgrafieken per market cap gevallen. 

Interesse in de munt heeft echter geweigerd om volledig te verdwijnen. Eerder dit jaar voegde Robinhood Lisk toe aan zijn lijst van gevolgde cryptocurrencies, waardoor de prijzen met meer dan 250% stegen. Dat betekent dat, hoewel Lisk misschien belangrijke technologische problemen heeft, hernieuwde interesse in de munt ontwikkelaars kan stimuleren om terug te keren naar de tekentafel om de munt te verbeteren. Als dat gebeurt (en dat is een grote “als”), zou Lisk snel weer aan kracht kunnen winnen en de grotere munten opnieuw kunnen uitdagen. 

Monero (XMR) 

Monero is de nummer 1 op privacy gerichte cryptocurrency. 

stock.comBerekende marktkapitaal: 4 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2014 

Kosten per transactie: 4 cent 

Rendement 2020: 244% 

Score: ★★★ 

Monero is lang een geliefde munt geweest vanwege zijn privacy-toepassingen. In tegenstelling tot Bitcoin, is Monero’s publi 

Monero is lang een geliefde munt geweest vanwege zijn privacytoepassingen. In tegenstelling tot Bitcoin is het publieke grootboek van Monero verborgen – buitenstaanders kunnen de blockchain niet gebruiken om de bron, bestemming of het bedrag van een transactie te achterhalen. En de gemeenschap is blijven werken aan het verbeteren van de privacy – van het verbeteren van valse transacties tot het verhullen van de identiteit van de ontvanger. 

Maar Monero liep al vroeg tegen problemen aan. Omdat transacties zo privé zijn, werd het al snel een favoriet van Darknet-gebruikers die hun sporen wilden verbergen. Na een reeks schandalen kelderde de prijs van XMR in 2017. Toch heeft de cryptocurrency een opleving gehad in de afgelopen maanden. Sinds februari is de munt met bijna 300% gestegen, omdat privacyzorgen centraal zijn komen te staan. 

Nu we naar 2021 gaan, ziet XMR eruit als een cryptocurrency met tweede-windpotentieel. Beleggers zouden hier nota van moeten nemen. 

OMG Netwerk (OMG) 

OMG is een munt die is gebouwd op het Ethereum-netwerk en lijkt klaar om mee te liften op ETH’s jaspanden 

Geschatte marktkapitalisatie: 1 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 280% 

Score: ★★★ 

OMG Network, opgericht in 2017, werd gebouwd om Ethereum aan schaal te helpen winnen. In plaats van elke transactie op de Ethereum-blockchain uit te voeren, zou het OMG-netwerk sidechains gebruiken om verschillende transacties samen te groeperen voordat ze naar de hoofdblockchain worden verzonden. Deze transacties worden beveiligd door de munt van het OMG-netwerk, OMG. 

Ondanks de relatieve belofte is de interesse van investeerders in het OMG-netwerk echter gematigd. Net als Dai/MakerDAO en andere cryptocurrencies die afhankelijk zijn van andere blockchains, heeft OMG moeite gehad om genoeg interesse te wekken om een eigen leven te leiden. Toch is het een van de weinige munten die Robinhood volgt, waardoor het een potentiële kleinere doorbraakmunt is voor 2021. 

Verwacht geen vuurwerk. Maar met genoeg interesse van Robinhood, verwacht je ook niet dat OMG helemaal verdwijnt. 

QTUM (QTUM) 

QTUM brengt een geavanceerde versie van slimme contracten op de markt. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 1 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 44% 

Score: ★★★ 

In veel opzichten lijkt QTUM veel op Lisk – een proof-of-stake cryptocurrency die het beste van zowel Bitcoin als Ethereum combineert. En net als Lisk, werd QTUM dit jaar opnieuw in de schijnwerpers gezet nadat handelsapp Robinhood de munt toevoegde aan zijn lijst van gevolgde valuta’s. In de tweede week van februari was QTUM met 270% gestegen. 

Maar daar beginnen de overeenkomsten op te houden. In tegenstelling tot Lisk, dat is geschreven in het veelgebruikte JavaScript, is QTUM geschreven in het veel snellere C. Dat heeft de gemeenschap in staat gesteld om sterke protocollen te ontwikkelen die gelijke tred hebben gehouden met veel van Bitcoins eigen aanpassingen. 

QTUM blijft een niche-munt – vanaf het begin van 2021 blijft de cryptocurrency buiten de top-50 per market cap. Maar als beleggers verder weg beginnen te kijken naar interessante technologieën, zou QTUM zijn moment kunnen zien om te schitteren. 

2-Sterren Munten 

Tether (USDT) 

Met zijn waarde 1:1 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, is Tether nuttig voor korte termijn holdings. Maar het is geen langetermijninvestering. 

Geschatte marktkapitalisatie: 24 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2014 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 1% 

Score: ★★ 

Tether is ‘s werelds grootste “stablecoin”. Zijn waarde is 100% gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat betekent dat ongeacht hoe hoog of laag andere cryptocurrencies gaan, Tether theoretisch op $1 blijft. Dat maakt Tether nuttig als 1) een valuta, 2) een spaarmiddel voor de korte termijn en 3) een arbitragemethode tussen verschillende beurzen. 

Als een lange termijn investering is het echter niet bijzonder interessant. De waarde van Tether zal nooit ver afwijken van $ 1. Eerdere boekhoudschandalen hebben ook de stabiliteit van de munt bedreigd. In 2017 daalde de munt tot 92 cent, en controverse lijkt om de paar maanden te blijven opduiken. 

Toch is Tether nog steeds nuttig voor het overbrengen van cryptocurrency tussen wallets zonder groot koersrisico. En met veel exchanges die nu tot 12% rente bieden op stablecoins, is het een valuta die in 2021 nog steeds niet over het hoofd gezien mag worden. 

Litecoin (LTC) 

Litecoin is de grootste “Bitcoin-kloon” en heeft nog steeds geen eigen leven geleid. 

Geschatte marktwaarde: $8 miljard 

Jaar van oprichting: 2011 

Kosten per transactie: 7 cent 

Rendement 2020: 200% 

Score: ★★ 

Litecoin is de grootste van de “Bitcoin-klonen”, waardoor het veel begrijpelijker is voor de meeste beleggers. De oprichter, een voormalig Google-ingenieur, ontwierp Litecoin door de oorspronkelijke codebase van Bitcoin te gebruiken en deze aan te passen om blokken vier keer zo snel te maken. Daardoor is de verificatie van de jongere fork goedkoper en sneller dan die van Bitcoin. De omvang van Litecoin maakt het ook minder kwetsbaar voor een “51%-aanval” dan andere Bitcoin-achtige munteenheden. 

Mijn beoordeling van twee sterren komt neer op momentum. Hoewel het ooit een populair Bitcoin-alternatief was, heeft Litecoin sindsdien geworsteld om zich te onderscheiden van zijn grotere broer. Hoewel het een goed aandeel kan zijn voor 2021, zal het eerder meeliften op het succes van Bitcoin dan op zichzelf schitteren. 

Binance-munt (BNB) 

Binance’s munt van eigen bodem heeft nut op zijn platform, maar niet veel anders. 

Marktkapitalisatie bij benadering: $5 miljard 

Jaar van oprichting: 2017 

Kosten per transactie: N/A 

2020 Rendement: 160% 

Score: ★★ 

Binance, een van ‘s werelds grootste cryptocurrency exchanges, lanceerde een eigen munt om de transactiekosten te verlagen. De munt werd bekend als Binance Coin, of BNB. En dankzij de royale kortingen voor het gebruik van BNB is de munt van eigen bodem van Binance een belangrijke speler geworden. 

Beleggers moeten BNB echter zien als een secundaire munt voor het overmaken van geld tussen verschillende valuta’s binnen Binance. Dat komt omdat de waarde van BNB berust op het vermogen van Binance om meer gebruikers aan te trekken. In oktober hebben medewerkers van Forbes documenten vrijgegeven waarin wordt beweerd dat Binance en zijn oprichter een ingewikkelde bedrijfsstructuur hebben opgezet om Amerikaanse toezichthouders te misleiden. 

Met zulke vrienden, wie heeft er vijanden nodig? 

NEM (XEM) 

NEM is een speculatieve cryptocurrency die nog steeds aan zijn leven hangt na een massale diefstal in 2017. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 2 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2015 

Kosten per transactie: 13 cent 

Rendement 2020: 512% 

Score: ★★ 

NEM, of New Economy Movement, is ontworpen als een alternatief voor de “mainstream” Bitcoin. De munt beloont gebruikers voor het aanhouden van XEM voor de lange termijn. De cryptocurrency struikelde echter ernstig in 2017 toen Coincheck, een Japanse exchange, onthulde dat hackers meer dan $ 500 miljoen aan klantengelden hadden gestolen. Sindsdien heeft NEM zijn muntwaarde onder de 30 cent per dollar zien verhandelen. Dat maakt het kopen van NEM voor 2021 een speculatief spel. 

Hoewel het gemakkelijk uw geld zou kunnen verdubbelen (dankzij de lage basis), zijn er geen duidelijke katalysatoren aan de horizon. 

TRON (TRX) 

TRX, dat door zijn controversiële oprichter werd opgehemeld, is de droom van een speculant die uitkomt. Maar dat maakt het riskant voor de lange termijn. 

Marktkapitalisatie bij benadering: $ 2 miljard 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: N/A 

Rendement 2020: 103% 

Score: ★★ 

Sinds de lancering in 2017 is TRON op een wilde rit geweest. De munt piekte in januari 2018 op 8,01 cent om slechts twee maanden later te kelderen naar 2,3 cent. Het heeft zich sindsdien slechts licht hersteld. Dus, waarom maakt deze Ethereum-concurrent de “top-cryptocurrency” lijst? 

In 2020 kocht de oprichter, de Chinese miljonair Justin Sun, BitTorrent, een centraal peer-to-peer file-sharing systeem. Dat zette TRON weer op de kaart. Controverse heeft Mr. Sun overal gevolgd – werknemers hebben stapels honderd-dollarbiljetten op zijn bureau gezien, terwijl anderen hebben gewezen op plagiaatachtige gelijkenissen tussen TRON en Ethereum. 

Beleggers in TRON zullen de bamboozling moeten accepteren die nodig is om deze altcoin te promoten. Alle anderen zouden kunnen overwegen om weg te blijven. 

Dash (DASH)

De grootste splitsing van Litecoin, Dash, heeft nog steeds moeite om tractie te vinden. 

Geschatte marktwaarde: $1 miljard 

Jaar van oprichting: 2014 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 109% 

Score: ★★ 

Dash, gecreëerd in 2014, was de meest significante splitsing van Litecoin. Het was een vroege winnaar onder de cryptocurrencies, bereikte een piek van $ 1.051 in december 2017 en het landde bijna in de top-10 munten door grootte. Sindsdien is het succes sporadisch geweest. De munt is niet in staat geweest om zich te onderscheiden van andere sneller groeiende munten. 

Als 2021 rond rolt, zal Dash waarschijnlijk stijgen op de jaspanden van Litecoin. Maar zal het opnieuw de top-10 bereiken? Dat is veel minder waarschijnlijk. Toch is het, als een vroege winnaar, de moeite waard om op je radar te houden. Zoals we weten, gebeuren er de hele tijd tweede daden in crypto. 

Zcash (ZEC) 

Zcash is een op privacy gerichte cryptocurrency met programmeerfouten. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 1 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2016 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 99% 

Score: ★★ 

Net als Monero heeft Zcash privacy hoog in het vaandel staan. Gebruikers van Zcash kunnen ervoor kiezen om hun transacties te verbergen op het Zcash grootboek, waardoor het ideaal is voor privacy-georiënteerde individuen. Het succes van Zcash op het gebied van privacy is echter niet altijd even groot: gebruikers vinden manieren om gebruikers te identificeren, zelfs met adresafscherming. 

Naarmate de privacyproblemen met cryptocurrency toenemen in de ontwikkelingslanden, zou Zcash wel eens meer ingang kunnen vinden in de opkomende wereld. 

Bitcoin Goud (BTG)  

 Als een kleine splitsing in de Bitcoin-weg, zou Bitcoin Gold terug kunnen komen om te winnen. Maar de kans is klein. 

Marktkapitalisatie bij benadering: <$1 miljard 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 32% 

Score: ★★ 

Een 2017 harde vork in Bitcoin creëerde Bitcoin Gold. Maar net als Bitcoin SV en vele andere splitsingen, heeft BTG nooit helemaal zijn voet aan de grond gekregen. Sinds 2018 heeft de munt bijna 97% van zijn waarde verloren. In grootte is het gedaald van de nr. 5 munt tot onder nr. 80. 

Maar voor degenen die bereid zijn om een vlieger te nemen, heeft Bitcoin Gold nog steeds een zekere invloed. Als een eerdere nieuwkomer in de cryptocurrency-ruimte, heeft Bitcoin Gold brede ondersteuning op verschillende beurzen. En het vertrouwensniveau blijft relatief hoog, ondanks enkele spraakmakende diefstallen in 2017-18. Hoewel er niet al te veel katalysatoren zijn voor BTG, geeft zijn oorspronkelijke link met Bitcoin het nog steeds het potentieel voor een tweede act. 

Gokkers moeten er rekening mee houden. 

1-ster gewaardeerde munten 

Bitcoin Cash (BCH) 

Bitcoin Cash is een grote Bitcoin-fork die zijn draai nog niet heeft gevonden. Dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. 

Geschatte marktwaarde: 8 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

Rendement 2020: 77% 

Score: ★ 

Bitcoin Cash kwam als een van de vroegste (en meest prominente) Bitcoin-forks. In het begin was het ook de meest succesvolle. Maar vandaag is het een schaduw van zijn vroegere zelf. 

In 2017, toen de bezorgdheid over de schaalbaarheid van Bitcoin toenam, brachten Amaury Sechet en een groep programmeurs Bitcoin Cash uit om te concurreren. Met een bloktijd van 10 minuten en grotere blokgroottes, kan BCH theoretisch meer transacties per seconde verwerken dan zijn oudere rivaal. 

Vanuit een investeringsstandpunt is de vork echter een enorme teleurstelling geweest. De verbeteringen bleken veel te klein om beleggers enthousiast te maken, waardoor de prijs van BCH spiraalvormig steeg van een piek van $4.355 in 2017 naar slechts $700 of zo vandaag. Hoewel BCH op korte termijn waarschijnlijk Bitcoin zal volgen, blijft de munt een schaduw van zijn vroegere zelf. Mijn aanbeveling? Verkoop BCH en zoek groenere weiden. 

Bitcoin SV (BSV) 

Bitcoin SV is een mislukte bitcoin fork die zich in levenden lijve blijft vasthouden.   

Marktkapitalisatie bij benadering: 3 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2018 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 65% 

Score: ★ 

Bitcoin Satoshi Vision (SV) ontstond in 2018 in een fork met Bitcoin Cash. De “burgeroorlog” tussen Bitcoin Cash en Bitcoin SV kwam voort uit concurrerende visies op blokgrootte en transactiekosten. En de resulterende burgeroorlog heeft beide partijen pijn gedaan. Vandaag de dag handelt Bitcoin SV als een schaduw van zijn vroegere zelf, met bijna 90% van zijn waarde verloren sinds de vork. De winst in 2020 weerspiegelt die waarheid. 

Als beleggers naar 2021 kijken, blijft Bitcoin SV een speler die waarschijnlijk een “pas” krijgt. De cryptocurrency heeft helaas te weinig naamsbekendheid en te weinig differentiatie van Bitcoin. 

EOS (EOS) 

EOS is een nieuwkomer in de cryptocurrency, maar weinig technologische differentiatie maakt het een coin met weinig potentieel. 

Geschatte marktkapitalisatie: 2 miljard dollar 

Jaar van oprichting: 2017 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 1% 

Score: ★ 

EOS, de valuta van het EOS.IO protocol, heeft gedurende zijn geschiedenis meestal zijwaarts gehandeld. Als valuta lijkt het veel op het netwerk van Ethereum, met verschillende verbeteringen in de manier waarop transacties worden goedgekeurd. Maar als investering is het een beetje een teleurstelling gebleven. 

Hoewel EOS de lijst maakt vanwege zijn relatief grote omvang, moeten beleggers die naar deze minder bekende munt kijken, opletten voor belangrijk nieuws over opnames voordat ze investeren. 

VeChain (VET) 

VeChain is een Chinese cryptocurrency die helpt de voedselveiligheid bij te houden. 

Marktkapitalisatie bij benadering: $ 1 miljard 

Jaar van oprichting: 2017 

Kosten per transactie: N/A 

Rendement 2020: 260% 

Score: ★ 

VeChain is een in China gevestigde cryptocurrency die samenwerkt met voedselgroepen om voedsel en veiligheid te volgen. In juli 2019 inkte het een deal met Walmart China voor zijn Blockchain Food Safety-programma. En in september 2020 bundelde het zijn krachten met een Chinese voedselveiligheidsgroep waar McDonald’s China deel van uitmaakt. 

Hoewel zijn traject nog onduidelijk lijkt, hebben deze overwinningen geholpen bij zijn plaatsing op deze lijst, waardoor VeChain een nominale munt is om te volgen. 

Dai / MakerDao (DAI) 

Dai is een stablecoin die de wielen van het Ethereum-netwerk smeert. 

Marktkapitalisatie bij benadering: 1 miljard dollar 

Jaar opgericht: 2014 

Kosten per transactie: Nominaal 

2020 Rendement: 0% 

Score: ★ 

Net als Tether is Dai een stablecoin waarvan de waarde 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. De technologie is echter iets gecompliceerder. Gebouwd op het Ethereum-netwerk, stelt Dai beleggers in staat om geld te lenen met Ether als onderpand. In het verleden konden spaarders er ook tot 8,75% rente mee verdienen. De rente is sindsdien gedaald tot nul. 

Dat is waarom beleggers die op zoek zijn naar eenvoudige buy-and-hold altcoins beter Tether kunnen overwegen. Hoewel Dai Ethereum zou kunnen helpen, blijft zijn rentegenererend vermogen laag, net als zijn opwaardering. 

Op de datum van publicatie had Tom Yeung geen posities (direct of indirect) in de effecten die in dit artikel worden genoemd. 

Tom Yeung, CFA, is een geregistreerd beleggingsadviseur op een missie om eenvoud te brengen in de wereld van beleggen.