Nieuwe baan? Vraag VOG aan!
29 June 2022
VOG

Als je een nieuwe baan begint is het in sommige branches nodig om een VOG aan te vragen. In bijvoorbeeld een kinderopvang is dit wettelijk verplicht.

Wat is een VOG?

VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. In deze verklaring blijkt dat je in het verleden geen strafbare feiten hebt gepleegd en dus geen bezwaar vormt voor het vervullen van een belangrijke of specifieke functie in de samenleving. Bij sommige beroepen, zoals een politicus die een belangrijke functie heeft, is dit heel belangrijk. Sommige strafbare feiten kunnen een bezwaar vormen voor de ene baan, maar voor de andere niet. Heeft u bijvoorbeeld wel eens een snelheidsovertreding gehad? Dan kan dit een probleem zijn als je wilt solliciteren voor taxichauffeur. Maar als u wilt solliciteren voor de functie als bijvoorbeeld baliemedewerker niet.

Wanneer heb je een VOG nodig?

Wanneer dit door de werkgever en/of door de overheid wordt verplicht. Mensen die werken in een kinderdagverblijf moeten altijd in bezit zijn van een VOG. Heb je geen strafblad of nog nooit strafbare feiten gepleegd die een probleem kunnen zorgen voor de functie waarvoor je wilt solliciteren? Dan ontvang je een VOG.

Hoe werkt het aanvragen van een VOG?

Je kunt een VOG aanvragen bij de gemeente maar dat is vaak onhandig en onnodig. Je kunt een VOG makkelijk digitaal aanvragen via het VOG-aanvraagformulier van VOGnodig. Je betaalt hetzelfde bedrag als je de verklaring bij gemeente zou aanvragen en je kunt alles zelf vanachter je computer regelen. Je vult het aanvraagformulier in. Vervolgens zal de screeningsautoriteit je mailen. In deze mail staat dat je jezelf moet identificeren door middel van je DigiD. Zorg er dus voor dat je het juiste e-mailadres invult. De volgende stap is het screenen van de VOG. Binnen 4 weken krijg je een bericht over de aanvraag.

Hoeveel kost het om een VOG aan te vragen?

Als je een VOG aanvraagt via VOGnodig betaal je twee bedragen. Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld betaal je 8,00 euro. Je betaalt hier voor het klaarzetten van de gegevens die je hebt ingevuld bij de screeningsautoriteit en voor de pre-scanning. Op een later moment betaal je 33,85 euro aan de screeningautoriteit voor het uitvoeren van de screening. In totaal betaal je voor de digitale VOG-aanvraag dus 41,85. Precies hetzelfde als bij de gemeente maar dan snel geregeld vanachter je computer.

Wat kun je doen als je VOG wordt afgewezen?

Is je VOG aanvraag afgewezen en ben je het er niet mee eens? Dan kun je een bezwaarschrift maken tegen de beslissing. Je kunt alsnog een VOG krijgen na de boordeling van Dienst Justis. Maar je kunt ook een definitieve afwijzing krijgen.