Netwerken als digitale nomade: zó doe je dat

Digitale nomaden reizen vaak alleen of in koppels. Maar een mens heeft vrienden nodig en een ondernemer moet netwerken. Hoe doe je dat als reizende ondernemer?

Jurgen Dhaese en Yamile Yemoonyah hebben hun familie en vrienden achtergelaten toen ze een paar jaar geleden de wereld in trokken als digitale nomaden. Mensen in Nederland zullen hun levensstijl nooit helemaal begrijpen en als zelfstandige ondernemers hebben ze geen collega’s. Leven ze een eenzaam leven? Nee hoor, ze netwerken aan de lopende band en zijn omringd door vrienden die hun lifestyle helemaal snappen. De sleutel tot die waardevolle contacten? Ze zijn lid van communities zoals de Dynamite Circle.

Wat een verademing

“Ik kom zelden op een plek waar ik niemand ken” vertelt online ondernemer Yamile Yemoonyah. Toen zij in 2011 de wereld introk met haar laptop, sloot ze zich vrijwel direct bij de Dynamite Circle aan. De community is onmisbaar voor haar geworden. “In het begin miste ik de vriendschappen thuis wel, maar ik heb in korte tijd veel mensen leren kennen op reis. Inmiddels heb ik een grote vriendenkring opgebouwd die vooral uit digitale nomaden bestaat. We leiden hetzelfde leven en dat verbindt ons.”

Jurgen Dhaese reist als sinds 2012 rond en zit op dit moment in Ho Chi Minh stad, waar hij een groep van tientallen digitale nomadenvrienden en –kennissen om zich heen heeft. Jurgen: “Hoe meer mijn levensstijl af ging wijken van het gemiddelde, des te minder raakvlakken ik had met mensen in Nederland. Via de Dynamite Circle ontmoette ik andere reizende ondernemers. Wat een verademing was dat! Eindelijk mensen om me heen die me helemaal begrepen en die met dezelfde dingen bezig waren als ik. Mijn vrienden in Nederland zijn nu carrière aan het maken bij een groot bedrijf terwijl ik met weinig geld door het buitenland reis. Ze vinden mijn verhalen wel leuk, maar kunnen nooit echt begrijpen hoe ik leef.” 

Verschillende communities

De Dynamite Circle is een online community speciaal voor mensen die reizen en een eigen bedrijf hebben. Het is niet de enige optie. Yamile: “Ik maak ook veel gebruik van Meetup.com, dat is niet alleen voor werkende reizigers maar voor iedereen die het leuk vind om bij elkaar te komen. Foundersgrid en Liveyourlegends zijn ook interessante communities. En je kunt ook op zoek naar mensen via Facebookgroepen, Couchsurfing of AirBNB.”

Als ze naar een nieuwe plek gaat, vraagt Yamile in de communities wie daar nog meer zijn. “Ik stel bijvoorbeeld voor om samen wat te gaan drinken. Maar er zijn ook standaard meetings. Bij de Dynamite Circle komen bijvoorbeeld één keer per maand groepjes bij elkaar, wereldwijd.”

Het grootste voordeel van die ontmoetingen is dat je elkaar kunt helpen en van elkaar kunt leren, vindt Jurgen. “Het is leerzaam om met anderen te praten over online geld verdienen. En toen ik een maand geleden in Ho Chi Minh aankwam, konden de mensen die daar al langer zaten me vertellen wat voor simkaart ik het beste kon kopen, waar ik fijn kon werken, waar ik moest zijn om mijn visum te verlengen of waar ik spullen voor mijn laptop kon kopen. Ik ben ook wel eens zelf de eerste geweest op een locatie, dat was heel onwennig en het koste heel veel tijd en moeite om alles zelf uit te zoeken.”

Backpackers en locals

Natuurlijk zijn andere reizigers en locals ook leuk om te ontmoeten. “Maar backpackers hebben een heel andere reisstijl, die willen zich voornamelijk bezatten en je kunt niet met ze over werk praten. En locals laat je uiteindelijk weer achter. De kans dat je die nog ooit terug ziet is nihil”, vertelt Yamile.

Bij reizende vrienden gaat dat anders. Jurgen: “Iedereen die ik via de Dynamite Circle ken, heeft de vrijheid om rond te trekken en te werken waar hij of zij wil. We stellen ook allemaal ongeveer dezelfde eisen aan een stad, dus iedereen zoekt elkaar op of gaat in dezelfde steden wonen. Het is heel normaal om elkaar in een half jaar tijd drie keer tegen te komen in drie verschillende landen op drie verschillende continenten.” 

Sterke of oppervlakkige vriendschap?

Vriendschap tussen digitale nomaden is bijzonder. Je zit in hetzelfde schuitje maar verliest elkaar wel voortdurend uit het oog. Maakt dat een vriendschap sterker of oppervlakkiger? Jurgen: “Het werkt zowel versterkend als verzwakkend. We snappen elkaar als geen ander maar vliegen wel voortdurend uit elkaars leven. Als iemand zegt: ‘Ik ga even een maand naar de VS’, kijkt niemand daar raar van op. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘Misschien zie ik je over een paar maanden daar of daar weer’. Dat vind ik wel wat hebben. Het is alleen een ander soort vriendschap dan in Nederland, waar je je vrienden elke week ziet en weet dat ze over een jaar waarschijnlijk nog op dezelfde plek wonen en dezelfde dingen doen.”

Yamile: “Wat ik vooral bijzonder vind, is dat vriendschappen op reis veel sneller gaan. Misschien omdat je je onbewust realiseert dat je niet tien jaar samen in dezelfde stad woont. Je praat veel sneller met iemand over intieme onderwerpen, over dingen waar je normaal gesproken alleen met je beste vrienden over praat.” Yamile komt tot de conclusie dat deze levensstijl je vriendschappen eigenlijk alleen maar rijker maakt. “Je ontmoet meer mensen, de band is hecht en je kunt overal op de wereld met elkaar afspreken. Ik zou het niet anders willen.”

Andere netwerken

Behalve de Dynamite Circle ($ 90 per kwartaal) zijn er andere communities van rondreizende ondernemers. De grootte en het gehalte aan daadwerkelijke digitale nomaden verschilt onderling.

Ken je zelf nog andere netwerken? Laat hieronder je reactie achter en ik voeg ze aan de lijst toe.

2 reacties op “Netwerken als digitale nomade: zó doe je dat

    • Ja, klopt! Een veelbelovend concept, zoals Pieter “Levels” er wel meerdere heeft. Zou hem graag een keer interviewen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *