Neem de tijd voor een bezoek aan Vietnam
21 April 2020

Met één keer een rondreis door Vietnam heb je nog lang niet alles ervan gezien. Het geeft je wel de gelegenheid de sfeer van het land te proeven, dat grenst aan China, Cambodja en Laos.

Vietnam voelt voor veel mensen een stuk authentieker dan bijvoorbeeld Thailand. Het heeft alles te maken met de ontwikkeling van het land die wat minder snel gaat. Dat merk je vooral in grote steden als Ho Chi Minh (het vroegere Saigon), een metropool met zoveel mensen en verkeer dat je als westerling wel even moet acclimatiseren. Naast drukke steden bepalen bijzondere natuurgebieden de kwaliteit van het land.

Rijstvelden, palmbomen en bossen

Volgens kenners is een vakantie van twee weken eigenlijk tekort om het land een beetje te leren kennen. Ga er gerust een maand naartoe. In het zuiden tref je rijstvelden en palmbomen, in het hoogland tref je de jungle en ook uitgestrekte gebieden waar landbouw bedreven wordt. Hier zijn de omstandigheden zeer goed voor het telen van koffie, thee en rubber. In het noorden tref je overigens ook veel bos, maar er is ook sprake van een massale ontbossing dat bij hevige regenval tot flinke modderstromen kan leiden.

Bij Vietnam ligt het eilandje Whale Island. Een echt bounty eiland met wuivende palmen, witte stranden en een azuurblauwe zee. Het ligt op tachtig kilometer van Nha Trang, ook wel de beach capital genoemd. En de naam? Inderdaad, je kunt er walvissen spotten.

Nationaal park en een eiland

In het zuiden van Vietnam ligt het Cat Tien National Park dat maar liefst 72.000 hectare beslaat. Een van de grootste nationale parken in het land met een divers landschap. Het Wereld Natuurfonds wist het park nieuw leven in te blazen nadat het door de oorlog veel schade had geleden. Je kunt er nachtsafari’s doen, fantastische wandelingen maken en heel veel soorten vogels spotten. Mountainbiken is er ook toegestaan. Het park maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed.

Een van de meest bezochte regio’s is de Mekong delta. Het schilderachtige stadje Ben Tre maakt hier deel vanuit. Veel boottochten gaan in de richting van Ben Tre dat aan de oever van de delta ligt. Het gebied is ook bekend om de fruitbomen en de kokos waar de vrouwen snoepjes van maken. Je kunt het eiland trouwens heel goed op een huurfiets ontdekken. Een eiland verderop ligt My Tho dat een stuk drukker is.

Voor 39,95 heb je een visum voor Vietnam . Vraag het online aan en ga niet langer voor een visum on arrival. Die laatste is achterhaald en kan voor problemen zorgen bij de douane. Met het online aangevraagde visum mag je gedurende dertig dagen eenmaal Vietnam bezoeken op de door jezelf ingevulde locatie, mits je ook vast één overnachting hebt vastgelegd.