MiFi: overal ter wereld een hotspot bij je
22 February 2012

Een mifi-router zet het 3G-signaal om in een WiFi-netwerk. Je kunt daarna met meerdere apparaten tegelijk van dit WiFi-signaal gebruik maken.Heb je ooit van mifi gehoord? Dankzij deze handige uitvinding kun je vrijwel overal ter wereld op internet. Niet alleen met je laptop, maar met wel vijf apparaten tegelijkertijd.

Stel je voor dat je een prachtige villa op een Thais eiland hebt gevonden, maar niet een vaste internetverbinding wilt nemen. Met je mifi-router los je dit probleem snel op. Geen gedoe met kabels, want hij is geheel draadloos. En zowel jij als je mede-reiziger(s) kunnen er verbinding mee zoeken.

Hoe het werkt

Een mifi-router verbindt zich met het 3G-netwerk dat je mobiele telefoon gebruikt, en zet dit signaal vervolgens om in een wifi-netwerk met een straal van ongeveer 10 meter. Het leuke van zo’n mifi-modem is dat hij niet constant op de netspanning hoeft te zijn aangesloten; je kunt hem opladen en vervolgens urenlang gebruiken. Op terrasjes, in parken, op het strand, waar je maar toegang tot internet wilt hebben.

Voordelen en nadelen

Een mifi-modem is natuurlijk ideaal voor stelletjes die met twee laptops tegelijkertijd online willen, of voor flashpackers die ook hun smartphone en tablet meenemen. Je moet er wel een apart simkaartje voor kopen –prepaid of met data-abonnement– op je bestemming. Daarmee word je beperkt tot het 3G-netwerk van de betreffende provider.

Hebbeding

Laat ik eerlijk zijn: ik heb er nog geen in huis, want ik heb nog geen smartphone (hoe ouderwets!) of ander wifi-slurpend apparaat dan mijn laptop. Maar voor een reis naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië lijkt zo’n mifi-router me een echt hebbeding. Heb jij er eens één mogen testen of heb je zelf een mifi-router? Laat ons hieronder je ervaringen lezen!