Met 5 Tips een Burn-out op je Werk voorkomen
16 March 2022

Als mensen denken aan het behandelen van een burn-out op het werk, is de standaardreactie eigenlijk altijd: “neem vakantie”. En hoewel dit af en toe effectief kan zijn, is dit lang niet altijd een goed idee. Want je kunt best een pauze nemen van je werk, maar het moment dat je weer aan het werk gaat heb je weer het gevoel dat je tegen dezelfde problemen aanloopt. Heb jij het gevoel dat je tegen een burn-out aan zit? Dan heb je hier een aantal tips waar je mee aan de slag kan gaan.

1.   Praat met je leidinggevende

Als je het gevoel hebt dat je je supervisor kunt benaderen (want lang niet altijd zo is) laat hem of haar dan weten waar je mee zit en dat je graag hulp zou willen om dit probleem aan te pakken. Misschien kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Vind je het een te grote stap om naar je leidinggevende te gaan, ga dan praten met een arbo arts of psycholoog. Is er een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf, stap daar op af.

2.              Vind een lichtpunt

Is er een lichtpuntje – los van je pauze – in je dag waar je echt naar uit kijkt? Werk je graag aan een bepaalde taak? Overleg met je leidinggevende en kijk of het mogelijk is om meer van die dingen op te nemen in je takenpakket.

3.              Neem een pauze

Hoewel bedrijven dol zijn op mensen die zo “gedreven” zijn dat ze nooit een pauze nemen, is dat een directe weg richting de burn-out. Natuurlijk wil jij niet als enige pauze nemen als de rest dat niet doet, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat jij ontslagen wordt voor deze reden. Je hebt immers pauze nodig. Laat je hersenen de kans om na te denken over iets dat niet werkgerelateerd is voor minimaal 15 minuten. Loop even naar buiten voor een hap frisse lucht of check even je socials.

4.              Zorg beter voor jezelf

Hoe zit het met je gezondheid. Eet je goed? Doe je aan lichaamsbeweging? Drink je genoeg water? Beoefen je mindfulness of meditatie? Slaap je wel genoeg? Soms kan het negeren van lichamelijke problemen je mentale problemen versterken. Denk dus goed aan jezelf!

5.              Verander van bedrijf

Soms moet je accepteren dat het simpel gewoon niet gaat werken het gewoon niet als je op deze voet doorgaat bij dit bedrijf. En dat is niets om je voor te schamen. Erken dat het probleem misschien niet bij jou ligt, maar bij je (werk)omgeving en ga op zoek naar andere job! Er wordt veel personeel gezocht Groningen, of personeel gezocht Zuid-Holland: je vindt zo werk wat wel bij je past.

Een burn-out ligt, zeker na de pandemie, altijd op de loer. Neem daarom deze 5 tips in acht en pas goed op jezelf!