9 locatie-onafhankelijke banen
26 February 2011

Om in een goedkoop buitenland euro’s te kunnen verdienen, dien je eerst een grensoverschrijdende baan te hebben. Met deze lijst doe je inspiratie op voor jouw locatie-onafhankelijke carrière.

Een computer en een internetverbinding zijn onontbeerlijk voor locatie-onafhankelijk werk. Geen wonder dat er dan ook veel IT-gerelateerde banen in de onderstaande lijst staan. Maar ook creatievelingen kunnen prima op afstand voor hun klanten werken. Kijk mee naar de mogelijke banen:

1. Copywriter
Op de eerste plek omdat ik er zelf één ben. Als copywriter of tekstschrijver produceer je teksten voor bedrijven, instellingen of websites. Van jaarverslagen tot pakkende reclameteksten.

2. Webdesigner
In de IT-wereld doet het er steeds minder toe waar je fysiek zit. Al is het voor sommige klussen handig om met de klant een schets te maken, telefonisch of via Skype kun je heel wat regelen.

3. Grafisch ontwerper
Ben je goed met Photoshop en/of DTP-software? Als grafisch ontwerper kunnen je klanten je prima per telefoon briefen, waarna jij op afstand voor hen aan de slag gaat.

4. Vertaler
Je hoeft niet eens beëdigd te zijn om professioneel te kunnen vertalen. Ook hoef je niet op kantoor bij andere vertalers te zitten. De meesten werken tegenwoordig gewoon vanuit huis, en dat kan net zo goed vanuit het buitenland zijn.

5. Blogger

Misschien wel de mooiste baan van allemaal: bloggen over een onderwerp dat je passie is, er een expert in worden en er langzaam maar zeker inkomsten mee genereren.

6. Boekhouder
Je wordt natuurlijk niet zomaar boekhouder. Maar als je hier al ervaring mee hebt, kun je misschien doen wat Rob Blok deed. Je klanten sturen hun facturen ingescand naar je server, waarna je op afstand hun boekhouding doet.

7. Reisjournalist
Al is een reisjournalist bijna altijd onderweg, hij of zij dient toch een thuisbasis te hebben. En waarom kan dat niet een buitenlandse bestemming zijn?

8. Coach
Een opkomende beroepsgroep van mensen die je helpen het meeste uit je carrière en je privéleven te halen. Ik heb er zelf ook één in de arm genomen en het bevalt me prima. Als je graag mensen helpt hun tijd beter in te delen en prioriteiten te stellen, is dit een ideale baan voor jou.

9. Social media consultant
Als social media consultant of community manager help je bedrijven om zich op sociale netwerksites als Twitter en Facebook te profileren. Ook kun je e-books of video-cursussen over dit onderwerp uitbrengen. Lees ter inspiratie eens het interview met Erik van der Wal of investeer in zijn e-book.

Deze lijst is bij lange na niet compleet. Daarom ook mijn vraag aan jou: ken jij nog mensen die vanuit het buitenland werken? Of denk je dat je jouw baan ook vanuit het buitenland kunt uitvoeren? Plaats een reactie om deze lijst samen uit te breiden.

Foto: eigen collectie