Interview met Nathalie van Haaren digital nomad in: Senegal!

Wij van werkenvanuithetbuitenland.nl zijn altijd zeer benieuwd naar de verhalen van andere digital nomads. Dit maal sprak ik met Nathalie van Haaren, een digital nomad in: Senegal!

Introductie Nathalie van Haaren:

Mijn naam is Nathalie van Haaren, ik kom oorspronkelijk uit Nieuwegein maar ik ben opgegroeid tussen Zuid Amerika en Europa i.v.m. het werk van mijn ouders. Ook mijn master studie heb ik in het buitenland gedaan en ik woonde op mijn 24e voor een jaar in Ethiopië. Mijn interesse in het buitenland begon al van jongs af aan.

Twee jaar geleden zegde ik mijn corporate baan op op de Zuid-as om te gaan freelancen als consultant. Na een burn-out en volledig herstel merkte ik aan alles dat het werk en de omgeving waarin ik mij bevond niet meer bij en mijn ambities paste. Ik stopte en had in een twee maanden mijn eerste klanten. Ik werkte als trainer en consultant voor bedrijven die innovatie methodieken wilde leren en aan programma ontwikkeling deden.

Mijn vriend heeft in deze periode ook zijn 9-5 baan bij Philips opgezegd om te gaan ondernemen in West Africa. Na 1.5 lange afstand heb ik in februari dit jaar ook besloten om deze kant op te komen en mijn werk zo vorm te geven dat ik locatie onafhankelijk kan werken. Ik volg op dit moment een studie tot Gecertificeerd Coach, en heb ik mijn eigen coaching klanten. Daarnaast werk ik op dit moment ook voor het trainingsinstituut zodat ik mijn praktijk verder kan uitbouwen.

Wil je meer weten over de coaching van Nathalie? Bekijk dan hier haar website!

Hoe ben je er bij gekomen om dit werk te gaan doen en hoe ben je precies begonnen?

Ik had altijd al een interesse en affiniteit met persoonlijke ontwikkeling, trainen en kennis overbrengen. Vanaf jongs af aan had ik al projecten waar ik bijvoorbeeld Spaanse les gaf aan de onderbouw, deed ik vrijwilligers werk als docent “geld besteden” aan groep  8 en begeleide ik een Postivie Psychologie programma voor studenten aan Univeristy College Utrecht.

In mijn werk later als trainer, realiseerde ik me vaak dat het “echte” werk en het toepassen van kennis makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoeveel dingen van onze studie passen we nou echt toe? Zo merkte ik dat “coaching” mensen kan aanzetten tot blijvende verandering in de richting waar JIJ naar toe wilt. Zoals ik al vertelde werkte ik voorheen op de Zuidas en heb inmiddels 1.5 jaar geleden mijn baan opgezegd om internationaal als freelance consultant aan de slag te gaan, zo kon ik destijds ook vaker mijn vriend opzoeken die inmiddels in Senegal woonde.

In februari zegde ik ons appartement  Amsterdam op en vertrok ik naar Dakar. Binnen drie weken had ik een mooie klus bij de Senegalese overheid om een ontwikkel programma voor ondernemers in de digitale economie op te zetten. Helaas gooide Covid roet in het eten, werd mijn opdracht op hold gezet en werden we gerepatrieerd terug naar Nederland.

In totaal heb ik 3.5 maanden in Nederland gezeten, in deze periode heb ik mijn eigen droom waargemaakt om een coach opleiding te doen en ben ik inmiddels begonnen, en ook weer terug in Dakar

In welk land bevind jij je momenteel?

Senegal is een van de meest ontwikkelende landen in West Afrika, een verborgen Frans sprekende parel als je het mij vraagt. Er zijn hier ontzettend veel kansen als ondernemer, en daarnaast is de cultuur, het eten, strand zee en surf sfeer echt heel erg fijn.

Hoe ziet  jouw gemiddelde werkdag eruit?

In de ochtend, opstaan ik neem geen calls of afspraken aan voor 10, zet ik intenties voor de dag. Discovery calls met potentiële coachee plan ik altijd in op Woensdag en Vrijdag en mijn Coaching dagen zijn Maandag, Dinsdag en Donderdag. Omdat ik nu ook part-time een baan heb waarmee ik de opbouw van mijn praktijk kan combineren is dit

Wat vinden je klanten en of opdrachtgevers ervan dat je vanuit het buitenland werkt?

Vooral heel gaaf, en vaak moeten ze ook even opzoeken waar Senegal ligt.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe klanten krijgt? En heb je hierbij tips voor beginnende digital nomads?

Begin met waar je goed in bent en werk vanuit alignement- dit klinkt misschien een beetje spiritueel maar zo hou je het langer vol. Toen ik nog als freelance consultant werkte, werkte ik vaak met klanten die mijn inhuurde voor mijn kennis en kunde, en ik deed leuke opdrachten maar werkte bijvoorbeeld met mensen die niet per se bij mij paste. Nu heb ik besloten dat de mensen die ik coach een 100% match moeten zijn, niet alleen geef ik hen mijn energie kennis en kunde ik wil graag aan het eind van de dag ook energie overhebben.

Hoe ben je naar Nederland gaan kijken sinds je niet meer in Nederland woont?

Ik heb vaak niet in Nederland gewoond dit komt omdat ik internationaal ben opgegroeid, in het buitenland heb gestudeerd en gewerkt. Daardoor is Nederland wel een thuis maar niet mijn THUIS. Nederland is een fijn klein land, met veel kennis en kunde en vaak geliefd vanuit het buitenland. Alles is fijn geregeld en ja dat mis ik wel eens! Zeker in Afrika

Mensen die in Nederland wonen en werken bouwen automatisch een pensioen op, hoe zie jij jezelf pensioneren?

Ik ben op dit moment bezig om meerdere inkomstenstromen op te zetten. Ik belegde als sinds dag 1 sinds dat ik begon met werken. Dit wil uitbouwen en in o.a in vastgoed investeren.

Wat is jouw favoriete plek ter wereld om te wonen & werken en waarom?

Wonen toch wel in Afrika. Ik woonde voorheen in Ethiopië en het continent heeft voor mij iets magisch en iets RAWS, het is niet gepolijst. Mensen zijn vrolijk, bescheiden, en ontzettend gastvrij

Welke landen staan nog op jouw bucketlist en wat zijn je verwachtingen hiervan?

Een van de continenten waar ik nog nooit ben geweest is Zuid-Oost Azië. Ik weet dat veel Digital Nomads hier zitten. Zelf zou ik het fantastisch vinden om daar een paar maanden te werken.

Later als ik een gezin heb zou ik graag met ze in Spanje willen wonen zodat ze mijn moedertaal ook mee krijgen

Wat zijn je plannen voor je bedrijf in de toekomst?

Ik zit nu in de start fase dus mijn doel nu is groei, mijzelf laten coachen zodat ik nog sneller kan gaan. Vaak houden wij onszelf klein. Ik coach graag een bepaalde groep vrouwen, vrouwen die niet alleen hun corporate baan opzeggen maar een bedrijf op richten en daarnaast iets terug willen doen voor de community waarin ze wonen. Met de winst die ik maak wil ik graag investeren in lokale programma’s voor vrouwelijke ondernemers hier in Senegal en doordat ik met internationale vrouwen werk een globale impact maken.

Wat maakt in jouw beleving een geweldige bestemming voor digital nomads?

Iedereen heeft zijn eigen criteria, maar enkele veel voorbeelden zijn: lage kosten van levensonderhoud, snelle en betrouwbare internetverbinding, co-working spaces en een digtale community, lekker weer, goed en betaalbaar eten, een leuk nachtleven en een interessante cultuur.

In het afgelopen 10 jaar is Afrika hard op weg om de thuisbasis te worden van digitale start-ups over de hele wereld. Enkele van de beste startups barsten los uit grote Afrikaanse steden zoals Kigali, Lagos, Nairobi, Johannesburg en Accra.

Er zijn veel redenen waarom Afrika een geweldige bestemming is om te verkennen.

  • Snelgroeiende startup-community.
  • Veel kansen voor digitale ondernemers (Weet dat gemiddeld bedrijf vaak niet eens een eigen website heeft bijvoorbeeld!)
  • Lagere kosten van levensonderhoud
  • Diverse buitenactiviteiten, mooi weer en natuur.
  • Een rijke cultuur en verschillende soorten eten om uit te kiezen.

Dakar is een diverse stad vol levendige kunst, dans en tradities. Er zijn zoveel stranden om te relaxen om te onthaasten en op te laden. Naast de stranden is Dakar een stad vol felle kleuren, levendige mensen en moderne restaurants.

Het is ook de thuisbasis van ‘s werelds hoogste standbeeld, het Monument uit de Afrikaanse Renaissance en met een Franse koloniale achtergrond vindt je hier veel wijn en kaas!

Dakar is na Lagos en Accra een van de snelst groeiende tech-hubs in West-Afrika. De gemiddelde kosten van levensonderhoud in Dakar liggen tussen de $1500 – $1750 per maand. Als het gaat om het vinden van co-working-plekken om te werken, zijn dit mijn favorieten:

Wat is jouw favoriete boek en welke les heb je eruit gehaald?

Take the big leap! Ga niet wachten totdat alles perfect is uitgedacht, daar heb je onderweg nog tijd voor.

Veel mensen dromen ervan om naar het buitenland te vertrekken, maar relatief weinig mensen maken deze stap. Wat zou je tegen deze twijfelende groep mensen willen zeggen?

Kijk waar die twijfels en onzekerheden vandaan komen zijn ze extern of intern gevormd, en kijk dan hoe ga jij in het algemeen om met twijfel el onzekerheid. Met elke verhuizing en elk land waar ik in heb gewoond spelen twijfel en onzekerheid een rol. Het zijn emoties die erbij horen, dat is normaal. Ik heb besloten om desondanks mijn twijfel toch door te zetten omdat dit past bij wie ik wil zijn en mijn dromen. Het is onderdeel van een hoger doel.

Heb je daarnaast nog een tip voor deze mensen hoe ze geld kunnen verdienen en locatie onafhankelijk kunnen worden?

Van een online-shop tot, les geven, beleggen, websites bouwen, online coaching. Maar er zijn ook steeds meer bedrijven waarbij locatie geen rol speelt. Ze zijn er echt! Je moet even goed zoeken. Je hoeft niet meteen te ondernemen om locatie onafhankelijk te kunnen werken.