Interview met Mick van Zadelhof van De Moderne Nomaden!

Bij werkenvanuithetbuitenland.nl zijn wij altijd zeer benieuwd naar de verhalen van andere digital nomads. Vooral nu de wereld zich langzaam begint te herstellen van de corona pandemie ben ik benieuwd om te horen waar alle digital nomads zich nu bevinden, en natuurlijk wat hun plannen zijn voor de toekomst.

Dit maal sprak ik met Mick van Zadelhoff. Mick startte zijn website de moderne nomaden en verdiend hier online geld mee door het plaatsten van affiliate links. Hij is hier zeer open over en leert andere digital nomads in spe hoe dit ook te doen. 

Kun je in het kort wat over jezelf en je achtergrond vertellen?

Sinds 5 jaar leef ik als digital nomad. Dat doe ik tegenwoordig vooral door geld te verdienen met mijn blog De Moderne Nomaden. Daar plaats ik zo nu en dan affiliate linkjes en die geven mij voldoende inkomen om te reizen! Veelal kun je me vinden in Oost-Europa.

Hoe ben je er bij gekomen om dit werk te gaan doen en hoe ben je precies begonnen?

Geld verdienen met een blog komt je niet aanwaaien. Toen ik begon aan mijn leven als digital nomad moest ik het van een blog inkomen dan ook niet hebben. Ik werkte destijds als online marketeer en kon zo mijn reisleven in stand houden. Vanaf het moment dat ik op mijn blog over online ondernemen ging schrijven, gingen dingen plots anders. Ik kreeg meer websitebezoekers en besloot om aan de slag te gaan met affiliate marketing. Dit is een vorm van marketing waarbij je op commissiebasis producten en diensten promoot. Dat begon met een commissie van 27 cent, haha. Inmiddels is het gelukkig een volwaardig inkomen.

In welk land bevind jij je momenteel en waarom heb je voor dat land gekozen?

Een saai antwoord; Nederland. Gemiddeld reis ik zo’n acht maanden per jaar, de rest van de tijd vind je me in met name Venray en Dordrecht. Reden daarvoor is dat ik het leuk vind om in Nederland zo nu en dan een evenement te organiseren voor upcoming digital nomads. Vanuit het buitenland is dat wat lastig te doen.

Heeft het corona-virus veel impact gehad in jouw bestaan als digital nomad?

Aan het begin van de coronacrisis zat ik vast op een tropisch eiland genaamd Koh Samui. Dit ligt in Thailand en is een geweldige plek. Ik vond een groep backpackers waarmee we samen een villa huurden. Toen voor een schijntje, vanwege corona. Het was een geweldige tijd waarbij de luxe in overvloed was. En zo zijn er tal van situaties geweest waarbij corona eerder positief uitpakte dan negatief. Denk bijvoorbeeld aan mijn blog, welke de websitebezoekers letterlijk omhoog zag schieten na iedere persconferentie.

Het grootste nadeel aan deze situatie, buiten al het leed dan natuurlijk, vind ik vooral dat reizen een stuk moeilijker is geworden. Je doet niets meer zonder erover na te denken. Voor mijn spontane leven is dat een flinke tegenvaller.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik moet hier wel eerlijk zijn… Ik werk eigenlijk niet zoveel. Met een blog bouw je aan een passief inkomen en daarmee is het meeste werk eigenlijk al gedaan. Ik werk nu dan ook vooral wanneer ik daar zin in heb en ga dan lekker in een werkflow zitten. Het liefst zonder strand, zwembad of cocktails. Gewoon in mijn eigen zone in een appartement met een koffie to go. Dan werk ik het best.

Wat vinden je opdrachtgevers ervan dat je vanuit het buitenland werkt?

Ik heb op dit moment nog één marketingklant; een dj-bedrijf in Nederland. Door de jaren heen is dat een goede vriend van me geworden. Hij zegt altijd dat hij vindt dat ik ‘het leven heb uitgespeeld’. Dat vind ik een grappige uitdrukking, ook al zie ik zelf meer nuance in de digital nomad levensstijl. Zeker is in ieder geval dat hij het eerder leuk dan vervelend vindt als ik in het buitenland zit.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe klanten krijgt? En heb je hierbij tips voor beginnende digital nomads?

De vorm die ik aan het begin gebruikte om marketingklanten te krijgen was zowel simpel als geniaal. Ik maakte letterlijk een lijstje van honderd e-mailadressen van bedrijven voor wie ik wel wat klusjes wilde doen. Liefst bedrijven die overduidelijk een marketeer nodig hadden. Ik schreef hun een persoonlijk mailtje met alvast ideeën daarin. Dit resulteerde keer op keer in een volle agenda!

Hoe ben je naar Nederland gaan kijken sinds je niet meer in Nederland woont?

Nederland is een prachtig land waar veel perfect geregeld is. Toch vind ik het jammer hoe we constant onze potentie niet benutten door alle regels en dingen. Wat me verder opvalt is de hoeveelheid burgerlijke mensen in Nederland, alsof we constant ons oerinstinct onderdrukken. Dat maakt dat ik me op reis vaak wat vrijer voel om mezelf te zijn.

Mensen die in Nederland wonen en werken bouwen automatisch een pensioen op, hoe zie jij jezelf pensioneren?

Hele burgerlijke vraag, haha. Als ik mijn pensioen haal, dan hoop ik dat mijn leven al voldaan is. Maar vermogen opbouwen doe ik op dit moment door te investeren in aandelen en crypto.

Wat is jouw favoriete plek ter wereld om te wonen & werken en waarom?

Novi Sad in Servië. Wat een geweldige plek is dat zeg! Het is er heerlijk goedkoop en de mensen zijn er chill. Daarbij is het niet een bestemming die door digital nomads wordt beheerst en kan je er dus lekker opgaan in de lokale bevolking. Inmiddels heb ik daar al best wat vrienden zitten.

Welke landen staan nog op jouw bucketlist en wat zijn je verwachtingen hiervan?

Ik vind het moeilijk om een bucketlist te hebben als digital nomad. Ik merk vaak dat als iets in me opkomt, ik daar binnen enkele maanden al heen ben gegaan. Maar voor nu zou ik het wel leuk vinden om naar Denemarken en Albanië te gaan, dan ben ik in alle Europese landen geweest! Nu is dat geen doel op zich, maar dat kan ik wel afstrepen van mijn bucketlist ?.

Wat zijn je plannen voor je bedrijf in de toekomst?

Inspireren van anderen om digital nomad te worden. Dat doe ik al een tijdje, maar ik wil het groter aanpakken. Mijn bedrijf is heel persoonlijk, als in, ik ben het gezicht daarvan. Het lijkt me leuk om een keer bij een talkshow aan te schuiven om de digital nomad lifestyle te promoten. Ik denk dat daar het laatste woord nog niet over gezegd is. Verder heb ik ideeën voor het starten van een digital nomad camping. Vind ik zelf heel vet, maar alles komt op zijn tijd!

Wat is jouw favoriete boek en welke les heb je eruit gehaald?

Mag ik hier mijn eigen boek benoemen? Haha. Nee, mijn favoriete boek is The Alchemist. Een klein verhaaltje wat als uitkomst heeft dat het doel in je leven slechts een middel is om de weg te bewandelen. Dat je leert te begrijpen dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Op die manier leerde ik in het moment te leven. Als je grote doelen hebt, dan helpt het als je van de stappen daarnaartoe kan genieten. Dan maakt het eigenlijk niet eens uit of je het doel zelf óók haalt. Zo ben ik een keer van Nederland naar Turkije gefietst, terwijl de bestemming India was. Of ik daarvan baalde? Nee, natuurlijk niet. Die reis was intens vet!

Veel mensen dromen ervan om naar het buitenland te vertrekken, maar relatief weinig mensen maken deze stap. Wat zou je tegen deze twijfelende groep mensen willen zeggen?

Stop met overdenken. Leven als digital nomad is makkelijk te beginnen. Ga gewoon eens voor een paar maanden werken vanuit het buitenland en kijk hoe het je bevalt. Of gooi het hele roer om en laat alles achter. Dat kan eigenlijk geen verkeerde keuze zijn als je het mij vraagt. Of je vindt het tof en blijft leven als digital nomad, of je vindt het niet tof en hebt ervan geleerd. Het leven is te kort voor een leven lang twijfelen en het perfecte moment voor een grote stap kan je alleen zelf creëren.

Wel een kleine kanttekening. Ik heb zelf een keer een reisdepressie gehad door het maken van de keuze om alles op te geven. Daarop heb ik besloten om in Nederland altijd één kamer te houden in iemand anders huis in Nederland. Zo is er als je er helemaal klaar mee bent in ieder geval altijd een plekje om terug te komen en een plekje voor wat spulletjes.

Heb je daarnaast nog een tip voor deze mensen hoe ze geld kunnen verdienen en locatie onafhankelijk kunnen worden?

Online geld verdienen is moeilijk in het begin. Echter wordt het steeds makkelijker naarmate je er meer mee bezig bent. Mijn grootste tip zou zijn om een online skill aan te leren zoals Facebook marketeer, webdesign, programming of content maker. Terwijl je die skill leert zoek je wat bedrijven om deze skill gratis voor uit te voeren. Zij blij, jij een plek om te leren. Vanuit dit netwerk komen vaak je eerste klanten. Dat duurt misschien wel even, maar je wilde niet morgen al weg toch?

Doe het op je eigen tempo en negeer af en toe dat advies uit je omgeving. Veel mensen zullen je vragen naar hoe je het aan gaat pakken. Dat kan je onzeker maken. Soms is zeggen dat je het zelf ook nog niet weet, maar de kennis onderweg op gaat doen, gewoon het beste antwoord. Dat is mijn laatste gratis tipje, doe ermee wat je wilt en geniet vooral van die stappen richting dat leven als digital nomad. Als het goed is, zijn die het al meer dan waard!