Interview met Lucy Deutekom, Digital Nomad in Dublin
2 September 2020

Wij van Werkenvanuithetbuitenland.nl, zijn altijd benieuwd naar hoe andere digital nomads hun leven leiden en hoe zij het werken vanuit het buitenland ervaren. Ik sprak met Lucy Deutekom over haar bestaan als digital nomad in Dublin.

Kun je in het kort wat over jezelf en je achtergrond vertellen?

Ik ben Lucy, geboren in Londen, en opgegroeid in Amsterdam. Na mijn studie Politicologie heb ik als beleids- en communicatiemedewerker gewerkt en na een aantal jaar ben ik als freelance taaldocent en reisredacteur gaan werken. Ik heb altijd al een voorliefde voor Engeland en de Engelse taal gehad en heb steeds naar manieren gezocht hoe ik werken en reizen kon combineren. Dat kon als reisleider, en dit heb ik sinds 2013 gedaan. In 2015 werd ik benieuwd naar Dublin, alhoewel ik er nog niemand kende. Wat aanvankelijk drie maanden zouden worden, is nu alweer vijf jaar.

Hoe ben je er bij gekomen om dit werk te gaan doen en hoe ben je precies begonnen?

Ik geef in Dublin Engels als vreemde taal, hiervoor heb ik het Certificate of English Language Teaching (CELT) gehaald. Ik geef ook Nederlandse les online, daar is vanwege covid nu online werk in. Verder schrijf ik op het moment mijn tweede reisboek over de Wild Atlantic Way – de Ierse westkust. Mijn eerste reisboek over Dublin komt in oktober 2020 uit.

In welk land bevind jij je momenteel en waarom heb je voor dat land gekozen?

Ik vertrok zonder veel verwachtingen in 2015 naar Dublin voor een nieuw avontuur. Het leuke is dat als je zonder strak plan ergens naartoe gaat, er heel veel op je pad komt. Ik zou het mensen ook willen aanraden niet al te veel te plannen en dicht te timmeren als je naar een nieuw land vertrekt. De mooie dingen die gebeuren zijn juist de dingen die je niet kon plannen.

Hoe lang bevind jij je al in het buitenland?

Ik heb een aantal maanden in Engeland en Spanje gewoond. In Dublin woon ik vanaf 2015.

Heeft het corona-virus veel impact gehad in jouw bestaan als digital nomad?

Gek genoeg heeft het corona-virus mij de extra werkmogelijkheid bezorgd, om Nederlandse taallessen vanuit Dublin te doen (via zoom). Voor het schrijven van mijn boek over Dublin was het heel onhandig dat de pubs en musea dichtgingen en dat er een 2 kilometer restrictie gold! Gelukkig was dat tijdelijk, en had ik al veel content van voor de lock-down.

Waarom heb je er voor gekozen om niet terug naar Nederland te gaan?

Ik mis natuurlijk mijn vrienden en familie, maar Dublin ligt niet ver van Amsterdam en normaal gesproken reis ik om de drie of vier maanden op en neer. Omdat ik hier inmiddels met mijn Ierse partner woon, en ik erg gehecht ben geraakt aan Ierland, ga ik niet terug naar Nederland.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik ben echt een avondmens en dat betekent dat ik mijn schrijfinspiratie ’s avonds krijg (en soms ’s nachts). Dan kan ik uren geconcentreerd werken en ben ik heel productief. Ik ontdekte al snel na mijn studie dat ik geen 9 tot 5 mens ben, ik vond het echt vreselijk! Ik wil achter de laptop zitten als ik me productief voel, en dat is juist vaak buiten kantoortijden om, ook in het weekend.

Ik kan trouwens wel heel goed met deadlines omgaan en een goede werkdiscipline heb ik ook. Maar ik ben een echte digital nomad in de zin dat ik de vrijheid nodig heb om productief – en creatief – te zijn.

Wat vinden je klanten en of opdrachtgevers ervan dat je vanuit het buitenland werkt?

Zolang je goed werk aflevert en je communicatie helder is, kan je heel goed voor Nederlandse werkgevers werken in het buitenland, is mijn ervaring. Wel zorg ik ervoor dat ik ze persoonlijk ontmoet, als ik in Nederland ben. Dan reis ik desnoods heel Nederland door, maar elkaar live zien, is heel waardevol.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe klanten krijgt? En heb je hierbij tips voor beginnende digital nomads?

Ik ben zelf ook nog druk bezig mijn online profiel uit te breiden en te versterken. Gelukkig vind ik dat erg leuk om te doen. Ik hou zelf van de persoonlijke benadering; als ik denk dat iemand iets voor mij kan betekenen, dan stop ik er tijd in om contact te leggen en de brug te slaan. En ik denk daarnaast dat je LinkedIn profiel sterk moet overkomen, en natuurlijk up-to-date. Je in online discussies en groepen mengen werkt volgens mij ook goed.

Hoe ben je naar Nederland gaan kijken sinds je niet meer in Nederland woont?

Ik kom toch een beetje op vakantie als ik in Amsterdam kom, en dat is leuk! Het voelt ook vertrouwd, en weer even als thuiskomen. Maar al snel merk ik dat mijn thuis niet meer daar is, maar in Dublin.

Mensen die in Nederland wonen en werken bouwen automatisch een pensioen op, hoe zie jij jezelf pensioneren?

Oei, dat is een lastige! Om heel eerlijk te zijn, denk ik daar te weinig over na.

Wat is jouw favoriete plek ter wereld om te wonen & werken en waarom?

Ik ben altijd een stadsmens geweest (Amsterdam en nu Dublin), maar ik droom er steeds vaker van om dichter bij de natuur te wonen, bij zee of in de bergen. Ierland is een prachtig land, en ik hoop over niet al te lang buiten de stad te wonen.

Wat zijn je plannen voor je bedrijf in de toekomst?

Lesgeven en schrijven zijn mijn twee grootste passies die ik hoop vanuit Ierland te kunnen blijven doen. Ik zou heel graag als reisredacteur werkzaam willen blijven, en hopelijk nog meer te publiceren, een derde reisboek etc.

Wat is jouw favoriete boek en welke les heb je eruit gehaald?

Ik vind Wild van Cheryl Strayed helemaal te gek en Into the Wild van Jon Krakauer. Ze zijn voor mij een ongelooflijke inspiratiebron. Misschien omdat in beide de hoofdpersoon een solo-avontuur aangaat. Ik ben enig kind en heb ook vaak een eigen weg moeten zoeken. En ik ben in mijn eentje naar Dublin vertrokken. Ook hou ik erg van de natuur en elk weekend maak ik mooie hikes in de omgeving van Dublin en lange wandelingen langs het strand. Alleen, of met vrienden ?

Veel mensen dromen ervan om naar het buitenland te vertrekken, maar relatief weinig mensen maken deze stap. Wat zou je tegen deze twijfelende groep mensen willen zeggen?

Doen! Volg je hart. En je leeft maar 1 keer. Allemaal een beetje cliché, maar wel waar. En als het je niet bevalt, dan ga je toch weer terug naar Nederland? Helemaal niks mis mee. Zorg dat je in het begin niet gelijk alle schepen achter je verbrandt, maar hou je opties eerst nog open. Want pas als je in dat andere land bent, weet je echt hoe het is. Je komt er vanzelf achter waar je gelukkig van wordt. En nogmaals, hou je niet vast aan een vooropgezet plan, het leven omvouwt zich rond de zijwegen die je inslaat, niet alleen die ene hoofdweg.

Heb je daarnaast nog een tip voor deze mensen hoe ze geld kunnen verdienen en locatie onafhankelijk kunnen worden?

Ik weet dat in Ierland heel veel carrièremogelijkheden zijn voor mensen die naast Engels nog een tweede taal spreken. Talloze bedrijven zoeken altijd Nederlandstalige mensen voor IT, customer support, sales en andere gebieden. Sommige bedrijven ondersteunen je financieel bij een woning en je vlucht.

Daarnaast denk ik dat steeds meer locatie onafhankelijk – lees online – zal worden, en dat is goed nieuws voor digital nomads! Mocht je meer vragen of inspiratie nodig hebben over Ierland, kijk op www.mijnstaddublin.com of stuur een email naar [email protected]