In 15 minuten je eigen website online

Vanuit het buitenland geld verdienen gaat relatief makkelijk met je eigen blog. Maar hoe zet je zo’n blog eigenlijk in elkaar? In dit artikel vertel ik je hoe ik zowel deze site als mijn niche-websites snel installeer.

Tuurlijk, je kunt via Tumblr, Weebly of Blogspot in een handomdraai een blog in elkaar zetten. Je hoeft je daarbij over een domeinnaam, hosting en het ontwerp geen zorgen te maken. Maar mijn ervaring is dat je met een eigen domeinnaam professioneler overkomt, terwijl het gratis platform WordPress oneindig veel plugins kent waarmee je het CMS helemaal op je wensen kunt afstemmen. Laten we eens kijken hoe ik te werk ga bij het opzetten van een nieuwe website.

Hosting en een domeinnaam regelen

Als je nog geen website hebt, zul je eerst een host moeten kiezen. Slimme en oneerlijke hosts laten je steeds opnieuw voor hosting betalen wanneer je een domeinnaam registreert. Mijn host Versio doet dat niet: je betaalt € 0,50 per maand voor de serverruimte en kunt daar vele domeinnamen aan koppelen. Zo heb ik momenteel 19 domeinnamen met websites aan dit goedkope hostingpakket gelinkt. Domeinnamen zijn trouwens ook zeer betaalbaar bij Versio: een .nl-domein kost € 3,99 en een .com-domein € 7,99 per jaar.

WordPress installeren

Heb je bij Versio je hosting geregeld, dan kun je er in een handomdraai WordPress op installeren. Ik experimenteerde in 2008 voor het eerst met WordPress en ben er nooit meer van afgestapt. Het feit dat dit ‘programma’ open-source is en constant verbeterd wordt, in combinatie met de duizenden templates (themes) en plugins die beschikbaar zijn, maakt het perfect voor een persoonlijke website of blog. Geen wonder dat 99% van de populaire blogs op WordPress draaien. O ja, het prettige van WordPress is ook nog eens dat het geheel gratis is.

In de mail die je van Versio hebt gekregen na je betaling, vind je een link naar DirectAdmin. Ben je eenmaal op DirectAdmin ingelogd, dan kun dankzij de Installatron-applicatie in enkele seconden WordPress op je domein zetten. Waar het configureren van een MySQL-database in het verleden nog wel voor hoofdbrekens zorgde, kun je dankzij Installatron meteen aan de slag.

Bij Elegantthemes krijg je voor $ 39 toegang tot álle themes

Een professioneel ogend WordPress-theme

Ik zei hierboven al dat WordPress gratis is. Na installatie kun je het standaard theme veranderen in één van de gratis varianten. Slimmer is het om, net als ik, voor een professioneel ontworpen theme te kiezen. Bij aanbieders als WooThemes betaal je al gauw $ 29 per template, maar bij ElegantThemes krijg je onbeperkte toegang tot álle themes voor maar $ 39. Erg handig als je in de toekomst méér WordPress sites wilt opzetten (en die kans is groot). De technische ondersteuning is uitstekend en de forums geven antwoord op alle vragen.

Na het aanmelden voor Elegantthemes  kun je zelf kiezen welk theme je wilt gebruiken. In het CMS van WordPress kun je het ZIP-bestand van het thema uploaden via Weergave -> Thema’s. Ook hier geldt weer dat het technische gepriegel (via een FTP-programma) verleden tijd is.

Met deze stappen heb je je eigen site online. Vervolgens dien je hem te personaliseren. Een eigen logo bestel je bijvoorbeeld bij Fiverr en teksten kun je bij een tekstschrijver bestellen of natuurlijk zelf schrijven.

11 reacties op “In 15 minuten je eigen website online

 1. Hai Andre, interessant artikel. Mocht je overwegen vanuit China te gaan werken: Houd er  rekening mee dat dit land WordPress en Blogspot sites blokkeert. Dit is wel weer te omzeilen met een VPN account (sloom) en misschien geldt het niet als je ergens anders de hosting regelt, maar het is wel even handig om van te voren te beseffen. Ik kwam er pas achter toen ik mijn in NL aangemaakte site wilde bijwerken vanuit China, me even niet in verdiept tijdens de verhuisrompslomp.

  • Hoi Me, daar zeg je me inderdaad wat. Da’s balen zeg, dat je er niet bij kunt vanuit China. En steeds een vlucht naar een buurland pakken om je site bij te werken is ook iets teveel van het goede. Wat is jouw oplossing nu? 

 2. dank je wel voor je tips, Andre. Ik werk nu 4 jaar als schrijfcoach vanuit Frankrijk en het bevalt me geweldig. Met jouw tips ga ik mijn werkveld uitbreiden en in ieder geval meer websites maken

  • Hoi Henny, goed idee! Mocht je vragen hebben of hulp kunnen gebruiken, stuur me dan even een mailtje. 

 3. Ha Andre,

  Bedankt voor je tips. Weet jij misschien hoe de WordPress pagina offline blijft totdat hij af is? Hij komt direct live online. Ik neem aan dat het gebruik van een FTP client hiervoor niet nodig is??

  Mooie “under construction” plugins zitten niet bij de standaard WP mogelijkheden, dus heb ik er eentje op internet gevonden. In een ZIP file. Erg mooi. Ik krijg hem alleen met geen mogelijkheid op de pagina…Ook al geeft WordPress de gelegenheid om ZIP files als plugin te uploaden..

  Heb je tips? ofwel, hoe zet ik de pagina offline zodat ik rustig kan ontwikkelen, ofwel hoe installeer je een ‘externe’ plugin…  

  Bedankt!

  • Hoi Nielsudo,

   Leuk dat je de handen uit de mouwen steekt! Je kunt een pagina ook als ‘draft’ opslaan of klaarzetten voor publicatie in de verre toekomst, is dat misschien wat je zoekt?

   Ik gebruik zelf nooit offline installaties van WordPress, alhoewel dat wel mogelijk is. Dan boots je een server na op je eigen computer en kun je je site offline bekijken, zonder dat hij op internet staat. Even googelen en je vindt een handleiding daarvoor.

   Ik denk dat jouw ‘under construction’-plugin in werkelijkheid een WordPress-theme is. Probeer hem eens al theme te uploaden om te kijken of hij dan wel werkt. 

   • Hoi Andre,

    Dank je voor je antwoord! 
    Bij nader (beter) research heb ik een WP plugin gevonden die heel makkelijk de frontend van de pagina op “under construction” zet terwijl ik op de achtergrond de pagina ontwerp. 

    Ik ben erg geïnteresseerd geraakt het opzetten van een online business. Daarvoor denk ik jouw aanbevolen literatuur te gaan raadplegen . Heb je ze zelf ook allemaal gelezen? 
    Ik weet alleen niet welk boek ik het best als 1e kan pakken voor een vliegende start in het opzetten van de basics. Heb jij advies? Het gaat om de volgende 4 titels:

    – The $100 Start Up
    – Living A Laptop Livestyle
    – The 4 hour workweek
    – The Laptop Millionaire

    Misschien heb je nog andere tips?

    Dank!
     Niels 

    • Hoi Niels, geen dank! Om welke plugin gaat het? Ben wel benieuwd. Wat je online business betreft: begin eens met The 4 Hour Workweek. Als je site eenmaal in de lucht is, kun je The Laptop Millionaire lezen voor concrete tips over hoe je meer volgers krijgt en daar geld mee kunt verdienen.

     • Ha André,De plugin heet Ultimate Coming Soon Page (v1.5.2 by SeedProd)Waarsachijnlijk zijn er nog meerdere, maar dit dekte voor mij nu wel de lading. Je kan er ook background colour en -images mee instellen.Ik zal eens beginnen met deze twee titels. Dan heb ik iig goede handvatten voor de KickOff.Thanks Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *