Hoe je woonruimte in Chiang Mai vindt

Overtuigd van de voordelen die Chiang Mai biedt als basis voor een aantal maanden aan je online project werken? In dit artikel lees je hoe ik een appartement in deze Noord-Thaise stad vond.

Het vierkante oude centrum van Chiang Mai valt meteen op. Waar ga jij zitten: erbuiten of er middenin?

Wie een kaart van Chiang Mai bekijkt, is onmiddellijk geïntrigeerd door het vierkant dat het oude centrum vormt. Binnen de oude stadsmuren, waar alleen de hoeken en de toegangspoorten van overeind zijn gebleven, vind je tientallen tempels, maar ook gewoon drukke wegen en moderne gebouwen. Er zijn talloze guesthouses, internetcafé’s, massagesalons en natuurlijk horeca-gelegenheden. Dit is het meest toeristische gedeelte. Waar het buiten ‘het vierkant’ eng is om je op je stalen ros tussen de motoren, auto’s, tuk-tuks en songthaews te mengen, kun je met een gerust hart je fiets door het centrum sturen.

Welke buurt?

Modern, hip en bijna luxueus is de wijk die Nimmanhaemin Road doorsnijdt. Je vindt hier kunstgalerijen, koffiebars vol met digital nomads en studenten aan de nabijgelegen universiteit, vegetarische restaurants, fitnesscentra, autodealers en nieuwe appartementengebouwen. Je kunt hier prima wonen zonder ooit naar het centrum te hoeven.

Al kunnen wij de westerse gemakken van ‘Nimman’ zeker waarderen, de opties in het oude centrum en vlak daarbuiten wilden we niet uitsluiten. Zoals je verderop zult lezen, vonden we hier uiteindelijk ons huidige appartement. We hebben nog steeds geen spijt van onze beslissing om hier snel ja tegen te zeggen.

Wat we wel duidelijk hadden, is dat we niet ver buiten het centrum wilden zitten. Natuurlijk zitten we graag in een normaal huis met een tuin, een hangmat en een barbecue, maar dat betekent hier dat je al gauw een motor (of twee) moet huren voor tripjes naar het centrum. Wij hebben de bezienswaardigheden en het horeca-aanbod liever gewoon binnen loopafstand, ook al betekent dat iets meer huur betalen. En trouwens, de kans is groot dat we volgend jaar naar een eiland verhuizen, waar we een herkansing op het vinden van een ‘echt huis’ krijgen.

Marta viert de vondst van dit appartement. Omgerekend betalen we € 288 per maand.

Bij de makelaar langsgaan

Een bemiddelaar is een logisch uitgangspunt wanneer je een huis zoekt. Marta en ik zijn langsgegaan bij Chiang Mai Properties. Op basis van onze wensen en ons budget stelden ze na ons bezoek een lijst van beschikbare huurhuizen samen (appartementen zouden geen katten toelaten, dachten ze) die we vroeg in de avond toegestuurd kregen. De volgende dag om 10:00 zou een vertegenwoordiger van Chiang Mai Properties (CMP) ons langs deze huizen rijden. Een prima service en het mooie is dat je geen bemiddelingskosten betaalt. Of dit bij andere makelaars ook geldt, durf ik je niet met zekerheid te zeggen.

Wij maakten uiteindelijk geen gebruik van CMP’s aanbieding ons langs leegstaande appartementen en huizen te rijden, omdat we in de online krant van Citylife Chiang Mai een advertentie over gerenoveerde appartementen in een wat ouder gebouw vonden. Toen we gingen kijken, waren we meteen verkocht. Toegegeven, we hadden makkelijk iets kunnen vinden voor minder dan de 11.500 baht die we nu per maand betalen, maar we wilden niet te lang op zoek zijn, ook omdat we met een kat reizen.

Zelf appartementengebouwen bezoeken

Populair bij expats zijn The Bliss en Smith Residence. Wij zijn daar niet langsgeweest, maar hebben nog wel een ochtend in de zijstraten van Nimmanhaemin gekeken. Veel van de gebouwen hebben in de lobby advertenties van vrijstaande appartementen. Eén van de gebouwen bood er verouderde hotelkamers (want geen keukenblokje) voor 3650 baht per maand, omgerekend € 89…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *