Hoe zorg je er als digital nomad voor dat je je blijft ontwikkelen?
5 January 2022

Als digital nomad heb je het goed voor elkaar: je kunt je passie voor reizen combineren met het voorzien in je levensonderhoud. Reizen gaat wellicht niet zo snel vervelen, maar continu hetzelfde werk doen op hetzelfde niveau kan op den duur wel vervelend worden. Daarom is het ook voor digital nomads van belang dat men zich blijft ontwikkelen. Niet alleen als mens, maar ook op loopbaangebied. Maar hoe pak je dat aan?

Concretiseer je doelen met een POP

Een belangrijk hulpmiddel bij je persoonlijke ontwikkeling is het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Hierin leg je vast wat je doelen zijn en hoe je die wilt gaan bereiken. Doe onderzoek naar welke stappen nodig zijn om jouw doelen te behalen en stippel een weg uit voor jezelf waarbij je al deze stappen een plek geeft in jouw ontwikkelingspad. Stel deadlines om jezelf ertoe te dwingen om te blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Ga naar de website van de FNV voor een POP voorbeeld dat je kan helpen met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Volg online trainingen

Het bijwonen van een fysieke training of cursus is vaak geen optie voor een digital nomad. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet alsnog een training of cursus kunt volgen die je nieuwe inzichten biedt of waar nieuwe vaardigheden door kunt aanleren. Er zijn namelijk, zeker in deze tijd, steeds meer trainingen die online aangeboden worden en die je dus wel op afstand kunt volgen. Investeer hierin om jezelf verder te blijven ontwikkelen en nieuwe diensten toe te kunnen voegen aan je aanbod of je huidige diensten op een hoger niveau te kunnen gaan uitvoeren.

Benader anderen over hun expertise

Als digital nomad ontmoet je allerhande mensen die ieder hun eigen kennis en ervaring met zich meebrengen. Daar kun je van proberen te profiteren. Ontmoet je iemand die veel verstand heeft van iets wat jij graag zou leren? Vraag dan of je mee mag kijken met diens werk of dat diegene jouw belangrijke tips kan geven over zijn vak. Wellicht kun je zelfs iets voor elkaar betekenen wat betreft het delen van kennis en expertise.

Zelfs op reis kan langdurig hetzelfde werk doen leiden tot een zogenaamde ‘bore-out’. Als je tegen je werk op gaat zien hierdoor en minder gedaan krijgt, brengt dat ook je bestaan als digital nomad in gevaar. Mede hierom is het zo belangrijk om te blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling