Hoe werkt een internationale ziektekostenverzekering
20 July 2022
Internationale verzekeringen

Zo nu en dan worden we allemaal wel eens ziek, gewond of krijgen we een andere kwaal die medische verzorging nodig maakt. Deze realiteit verandert niet als je een expat bent. Het avontuur van de persoonlijke gezondheidszorg krijgt een nieuwe wending als je in het buitenland woont.

Vorig jaar maart werd ik ziek in Polen. Ik maakte de fout te kiezen voor verzorging in een gesocialiseerd overheidsziekenhuis. Ik moest betalen omdat ik geen Pools staatsburger ben, maar dat had geen positieve invloed op het gesocialiseerde systeem. Het ziekenhuispersoneel gaf er niet om de beste zorg te leveren omdat alle anderen er gratis verbleven.

De ervaring was de ergste die ik ooit heb gehad. Toen ze hoorden dat ik in Maleisië was geweest, begreep niemand waar ik heen moest en ging men ervan uit dat ik het apenvirus had. Toen ik eenmaal was opgenomen in het ziekenhuis voor besmettelijke ziekten, stonden ze erop dat ik daar drie dagen bleef.

Ik kan u beloven dat als ik in een ziekenhuis in Maleisië had gelegen, ik binnen twee uur vertrokken zou zijn in plaats van drie dagen als een idioot te blijven liggen. Het goede nieuws bij dit alles is dat mijn ervaring met gezondheidszorg in het buitenland in Polen de uitzondering was, niet de regel.

Een dure verzekering… maar waarvoor?

Ania, een van mijn nieuwste teamleden, woonde in Washington DC voordat ze met mij ging werken. Ze was dankbaar dat het grootste deel van de kosten van haar ziektekostenverzekering door haar bedrijf werd gedekt en dat ze slechts $50 per maand voor haar polis hoefde te betalen.

Hoewel het prachtig klinkt, kunt u in verschillende landen grondige zorg krijgen in een spoedafdeling voor slechts $50. Ze zullen je echt de hoogste kwaliteit zorg bieden en je de deur uit laten gaan, in tegenstelling tot de westerse, gesocialiseerde wereld, zoals in Polen of de VS.

Medische zorg van wereldklasse is beschikbaar voor een fractie van de kosten in landen als Maleisië en Thailand. Een paar jaar geleden schreef ik over hoe een bezoek aan een ziekenhuis in Maleisië me $2.000 aan kosten bespaarde. En ik betaalde ongeveer 37 dollar voor een consult met een interne arts in Thailand. In alle eerlijkheid, ik zou liever in Maleisië zijn dan bijna overal elders, als dat betekent dat ik meer medische vrijheid heb of bijna-dood-ervaringen.

De betaal indien nodig strategie

Maar dit alles doet een cruciale vraag rijzen: Hoe moet men zich verzekeren als men in het buitenland verblijft? Voor het grootste deel van mijn medische kosten, wil ik gewoon betalen als het nodig is. En ik denk dat veel buitenlanders zullen kiezen voor zelfstandig betalen. Gezien hoeveel goedkoper alles in deze landen, is het nog logischer voor iemand die constant aan het reizen is.

Ik kies ervoor om zelf te betalen op een locatie van mijn keuze, zoals Thailand, Maleisië, Singapore, Brazilië, Panama, of zelfs Mexico, India, of Dubai. (Helaas zou ik, ondanks het feit dat Europa een prachtige locatie is, er niet naartoe reizen voor medische zorg; de Balkan misschien voor tandheelkundige zorg). Ik zie gewoon de noodzaak niet van een ziektekostenverzekering voor iemand die zelf kan betalen.

Ik geloof zeker dat er een noodzaak is om catastrofale omstandigheden aan te pakken. De dekking van de kans op kanker zou de belangrijkste zorg zijn. Dat is mijn grootste zorg. Ik geloof echt in een catastrofale dekking. Het kan ook zinvol zijn om een ziektekostenverzekering voor moeders af te sluiten als je naar het buitenland gaat of daar met je gezin gaat wonen, vooral als je overweegt om te gaan bevallen.

In regio’s zoals Zuidoost-Azië, Mexico, en zelfs verschillende landen in West-Europa, kan je gewoon een apotheek binnenlopen en verschillende recepten krijgen zonder voorschrift. Of, in de Filippijnen, kunnen vullingen worden gedaan voor $25 per oppervlak en tandheelkundige behandelingen zijn gratis, terwijl de prijs van kronen, wortelkanalen, kunstgebitten, en implantaten kan oplopen tot 75% minder duur dan in andere landen.

Plannen voor een internationale ziektekostenverzekering voor Nomads

Nu is het hebben van een verzekering zeker belangrijker voor je als je net begint en niet veel geld hebt. Zelfs ik ben gedekt door de verzekering voor de worst-case scenario’s. Welke keuzes heeft de frequente reiziger voor een buitenlandse ziektekostenverzekering?

We kunnen onmogelijk alle aanbieders in één artikel behandelen, maar laten we eens kijken naar enkele van de beste.

Allianz Worldwide Care

Dagelijkse medische kosten zoals doktersbezoeken worden gedekt door de plannen van Allianz Worldwide Care, samen met geplande operaties, spoedeisende hulp, zwangerschapsdekking, poliklinische zorg, en tandartsverzekering. Samen met tal van reeds bestaande aandoeningen, dekken ze ook chronische en aangeboren ziekten.

Zij verkopen ook reisverzekeringen, maar meestal voor mensen die voor hun vrije tijd of voor zaken een korte uitstap naar het buitenland maken. Onverwachte medische noodgevallen, ongevallen, vermiste vluchten, verloren bagage, en andere reis-gerelateerde situaties zijn allemaal gedekt door het programma.

De tarieven variëren sterk naargelang het individu; zo zou een man die in zijn vijftiger jaren naar het Midden-Oosten reist een heel andere schatting krijgen dan een dame die in haar twintiger jaren naar Zuid-Amerika reist.

Bupa

Ik ben tevreden over Bupa als mijn verzekeraar. Ik kan me niet herinneren of ik bij de inschrijving heb aangegeven waar ik woon, maar ik betaal ongeveer $300 per jaar.

Hun wereldwijde ziektekostenverzekering biedt dekking voor tandheelkunde, gezichtsvermogen en optische opties, alsmede wellness, zwangerschap, evacuatie en kankerbehandeling. Natuurlijk is de dekking voor kanker wat mijn aandacht trekt. Zowel de behandeling van kanker als hulp na de behandeling zijn voorzien.

Van Latijns-Amerika tot Groot-China, het Midden-Oosten, Afrika, Zuidoost-Azië en Europa, Bupa beschikt over een netwerk van meer dan 1,2 miljoen medische professionals. Bovendien bieden ze kortlopende buitenlandse verzekeringen voor reizigers, medische verzekeringen voor kleine bedrijven en ondernemingen, en vakantieverzekeringen.

Cigna

Een andere wereldwijde verzekeringsmaatschappij met een sterke aanhang onder expats is Cigna. Elk van hun drie dekkingsniveaus – Zilver, Goud en Platina – omvat hospitalisatie, geestelijke gezondheidszorg, ambulante chirurgie, behandeling van kanker, en verblijfskosten. Zwangerschapszorg wordt ook gedekt door de Gold en Platinum verzekering.

Vanaf daar kunt u diensten toevoegen zoals visie en tandheelkundige behandeling, poliklinische zorg, gezondheid en welzijn, en medische evacuatie. Voor bedrijven van elke omvang bieden zij ook plannen voor werkgevers.

Health Care International

Bjna 350.000 artsen en verpleegkundigen zijn bereikbaar via Health Care International, dat ook toegang biedt tot meer dan 7.000 faciliteiten over de hele wereld. Zij bieden repatriëringsdiensten of vervoer in noodgevallen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ze bieden ook bedrijfsplannen en verzekeringsopties voor kleine en middelgrote organisaties.

Health Care International biedt ook reisverzekeringen aan, die bijvoorbeeld verloren of gestolen bagage, niet-teruggegeven vliegtuigtickets, geannuleerde of vertraagde vluchten, onverwachte medische kosten en zoekgeraakte voorwerpen zoals paspoorten en geld dekken. Meer uitgebreide dekkingen zijn onder andere kaping, wintersport, en juridische kosten.

U kunt kiezen uit verschillende reisverzekeringsplannen, zoals een jaarlijks reisplan voor meerdere reizen of een reisplan voor één reis voor reizen tot 90 dagen. Plannen voor individuen, gezinnen en bedrijven zijn beschikbaar.

Integra Global

IntegraGlobal is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft servicepunten in Azië, Europa en Noord-Amerika. Zij bieden routine check-ups, wellness, preventieve screenings, en vaccinaties in aanvulling op alle essentiële onderdelen van de wereldwijde ziektekostenverzekering.

Zij bieden groepsplannen aan voor de essentiële veiligheid van werknemers op internationale opdrachten, net zoals vele andere dienstverleners op deze lijst. De groepsverzekering van Integra omvat ziekenhuisopname en intramurale zorg, 24 uur per dag medische noodhulp, evacuatie, en poliklinische dekking voor geneesmiddelen op recept, honoraria van specialisten, en fysiotherapie.

International Medical Group (IMG)

Als u van plan bent slechts op één plaats ter wereld te blijven, kan International Medical Group (IMG) een geschikte keuze zijn omdat u zich kunt inschrijven voor dekking op basis van waar u die het meest nodig hebt.

U kunt uit verschillende plannen kiezen, de omvang en de duur van uw dekking wijzigen, evenals het type eigen risico en de wijze van betaling. IMG biedt ook een reeks opties voor ziektekostenverzekeringen voor op reis.

Seven Corners

Hoewel zij verzekeringen aanbieden voor wie langer dan een jaar in het buitenland werkt, is de hoofdactiviteit van Seven Corners een medische reisverzekeraar. De langetermijnoptie is verlengbaar voor maximaal drie jaar. Voor maximaal 45 reisdagen per reis biedt SevenCorners dezelfde regio aan dekkingsopties als IMG.

World Nomads

World Nomads biedt alleen reisverzekeringen aan. Ze bieden dekking voor verloren, gestolen of beschadigde goederen, medische hulp en evacuatie, reisannulering, dekking voor uitrusting (voor apparaten zoals camera’s en laptops), en 24 uur per dag noodhulp.

De mogelijkheid om een polis te kopen terwijl u al in het buitenland bent, is hun beste troef. De prijzen worden onder meer bepaald door de plaats van de reis, het land van de hoofdverblijfplaats, de reisdata en het aantal passagiers.

Expat-verzekeringsprogramma’s

Er is niet één manier om als een nomaad te leven, zoals we eerder hebben besproken. Het expatplan vereist misschien geen internationale verzekeringspolis, maar de eeuwige reiziger of de basisstedenmethode wel.

Zo is Ania, die ik al eerder noemde, van plan om fulltime in Georgië te gaan wonen om te garanderen dat ons kantoor daar altijd tip-top in orde is. Als gevolg daarvan denkt zij momenteel na over verzekeringsplannen in Georgia. In het hele land zijn er een aantal medische faciliteiten die aan de internationale normen voldoen. Vele daarvan hebben artsen en medewerkers die buitenlanders zijn of Engels spreken die al lang uitstekende medische zorg bieden aan buitenlanders in Georgië.

Het land biedt een breed scala aan hoogwaardige ziektekostenverzekeringen. Ania is ook tevreden over hoe betaalbaar de gezondheidszorg in Georgia is in vergelijking met de VS, ondanks het feit dat ze nog geen keuze heeft gemaakt voor een zorgverlener. De zuurstofmaskers, het infuus en de röntgenfoto’s die tijdens de behandeling van haar moeder in een Georgisch ziekenhuis werden gebruikt, kostten minder dan 100 dollar.

Het vinden van een Mexicaanse verzekeringsmaatschappij is eerder gedaan door een ander teamlid in Mexico. Ze had gehoopt een verzekering te kunnen afsluiten via haar werkgever voordat ze zich bij Nomad Capitalist aansloot, maar de procedure werd voortdurend opgeschort. Haar werkgever lijkt nooit de nodige documentatie in orde te hebben. Toen ze er eindelijk genoeg van had, is ze op jacht gegaan naar een particuliere verzekeraar.

Zij was in staat de ideale match te vinden, die haar volledige dekking in Mexico en dekking in de Verenigde Staten gaf met slechts een simpel telefoontje om hen te waarschuwen wanneer zij haar familie bezocht. Haar permanente verblijfsvergunning, paspoort en geboorteakte werden aan de verzekeringsmaatschappij overhandigd en zij was onmiddellijk gedekt.