Hoe kan ik een Canadese burger worden
10 August 2022
Canadees paspoort

Op 9 november 2016 was de immigratiewebsite voor Canada gecrasht door ontevreden Amerikanen die zochten naar “How to gain Canadian citizenship.”

Dat is geen kop uit The Onion, dat verzeker ik u. Dat is echt gebeurd.

Het feit dat de Canadese immigratiewetten veel strenger zijn dan die van de Verenigde Staten en dat de aanvraag van het Canadese staatsburgerschap sterk in het voordeel is van bedrijfseigenaren en durfkapitalisten, heeft waarschijnlijk de meerderheid van de bezorgde Amerikanen teleurgesteld die hoopten naar het Grote Witte Noorden te kunnen verhuizen. Om u tijd te besparen, hebben wij de tijdrovende taak op ons genomen om Canada’s immigratie website door te spitten, onderzoek te doen en met specialisten te spreken.

Deze Ultimate Guide biedt alles wat u moet weten als u erover denkt om naar Canada te emigreren. De beste immigratie opties die Canada heeft voor professionals, zakenmensen en investeerders staan hieronder beschreven, samen met de kwalificaties voor het Canadese burgerschap. We hebben ook informatie gegeven over hoe u het Canadese staatsburgerschap of permanente residentie aanvraagt, evenals over de voorwaarden en verwerkingsdata.

De voordelen van het Canadees zijn

voordelen Canadese burgerschap
De mogelijkheid om de administratieve rompslomp in verband met immigratie en bureaucratie te vermijden bij het nastreven van commerciële belangen in Canada is het duidelijke voordeel van het Canadese staatsburgerschap voor investeerders en ondernemers.

Bovendien biedt Canada hoogopgeleide werknemers een levendige en gezonde banenmarkt. Maar voordat u begint aan de kronkelige (en dure) reis naar het aanvragen van het Canadese staatsburgerschap, zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden dan alleen zakelijke belangen en het vermijden van bureaucratie.

Je zou in de verleiding kunnen komen om naar een land met lage belastingen te verhuizen. Hoewel dit misschien goed is voor je bankrekening, is het misschien niet de beste keuze voor jou. Veel landen met geen of lage belastingen hebben een slechte levenskwaliteit, wat onaangenaam kan zijn voor mensen uit meer geïndustrialiseerde landen.

Gelukkig kun je door te verhuizen naar een plaats waar je goed behandeld wordt, je persoonlijke leven en bankrekening opbouwen in een land met lage belastingen en meer van wat je in een seconde wilt. Iemand uit de VS of Australië zou bijvoorbeeld kunnen merken dat het leven in Canada veel meer naar zijn zin is. Canada heeft een van de meest gerenommeerde onderwijsinstellingen, veilige financiële diensten en gratis gezondheidszorg.

Sommige mensen zullen zelfs ontdekken dat verhuizen naar Canada hun levensstandaard verhoogt. Laten we eens kijken naar de vele verschillende elementen die van invloed kunnen zijn op de vraag of je echt een Canadees staatsburger wilt worden, voordat we uitleggen hoe je het Canadese staatsburgerschap kunt krijgen.

Levenskwaliteit

Een van de belangrijkste factoren die mensen ertoe aanzetten het Canadese staatsburgerschap aan te vragen, is ongetwijfeld de hoge levenskwaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om de kwaliteit van het leven in 犀利士
een plaats te voorspellen voordat je erheen verhuist.

Reizen geeft vaak een vertekend beeld van het land, en sociale media en blogs geven een stad alleen weer door een “deskundige” filter. Gelukkig zijn er een paar verschillende groepen die harde feiten vergelijken om te bepalen welke landen de hoogste levenskwaliteit hebben.

De OESO Better Life Index vergelijkt jaarlijkse statistieken om de levenskwaliteit in alle OESO-landen te beoordelen. De VS presteert beter dan Canada op de Better Life Index in de meeste parameters, waaronder inkomen, huisvesting en gezondheid.

Volgens de meeste definities is er niet veel verschil tussen de levensstandaard in de VS en Canada. In werkelijkheid staan de VS en Canada samen op de tiende plaats van de VN-index voor menselijke ontwikkeling (HDI), die factoren zoals levensverwachting, onderwijs en levensstandaard evalueert. De kwaliteit van het leven is zo vergelijkbaar dat de keuze van de levensstijl die de voorkeur verdient vooral afhangt van je individuele keuzes en idealen.

Taal

Een van de belangrijkste kwalificaties voor het Canadese staatsburgerschap is taalvaardigheid. Waarom is dit zo’n groot probleem als iedereen Engels spreekt, toch?

Dat klopt niet.

Frans en Engels zijn de twee officiële talen van Canada. 60 procent van de Canadezen spreekt Engels, terwijl 21 procent Frans spreekt, volgens de meest recente volkstelling. In de provincie Quebec, waar Frans de officiële taal is, wonen de meeste mensen die Frans als moedertaal hebben.

Je moet bewijzen dat je ten minste een van de twee talen beheerst voordat je het Canadese staatsburgerschap kunt aanvragen, ongeacht waar je in het land gaat wonen; maar daarover later meer.

Bedrijfsvrijheid

Ondanks wat veel Amerikanen zouden willen ontkennen, is de vrijheid van ondernemen in de VS afgenomen.

Het is aanzienlijk afgenomen tot het punt waarop Canada de VS voorbij is gestreefd in de Index van Economische Vrijheid. Canada was in 2018 het meest economisch vrije land van Amerika en stond op de negende plaats in de wereld wat betreft economische vrijheid.

De VS ook? Op #18 van de lijst haalde The Land of the Free net niet de top twintig.

Canada staat goed aangeschreven om zijn solide integriteit van de overheid, functionele rechterlijke macht en gezonde financiële situatie. Onder leiding van premier Justin Trudeau zijn de belastingen sinds 2015 echter gestegen, waardoor Canada is gezakt van de zevende naar de negende plek op de Index.

Terwijl het hoogste federale inkomstenbelastingtarief in de VS 37 procent is, is de hoogste federale inkomstenbelastingbandbreedte in Canada 33 procent. Hoewel recente belastinghervormingen het tarief van de vennootschapsbelasting in de VS hebben verlaagd van 35 procent, het hoogste tarief ter wereld, naar 21 procent, blijft het Canadese tarief van de vennootschapsbelasting op 15 procent staan.

Veilig bankieren

Amerikaanse banken worden vaak beschouwd als een veilig alternatief, maar dat is niet altijd het geval. Amerikaanse banken staan zelfs nauwelijks in de top 50 van ‘s werelds veiligste banken, volgens het hoog aangeschreven tijdschrift Global Finance.

Voor iedereen die zaken doet in de grootste economie ter wereld is dit slecht nieuws.

Pas op plaats #36 staat een Amerikaanse bank op de ranglijst. En dan nog is het een regionale groothandelsbank die alleen met agrarische bedrijven werkt. Canadese banken debuteren daarentegen op plaats 19 met TD Bank, waarmee Canada de thuisbasis is van enkele van de veiligste financiële instellingen in de regio.

Educatie

Het National Center on Education and the Economy beweert dat Canada het best presterende onderwijssysteem ter wereld heeft. Canada heeft, in tegenstelling tot de VS, geen gecentraliseerd ministerie van onderwijs, waardoor lokalisering van het onderwijs mogelijk is. De OESO karakteriseerde de betrokkenheid van de federale regering van Canada bij het onderwijssysteem als “minimaal en soms onbestaand”.

Op gestandaardiseerde tests overtreffen Canadese studenten de Amerikaanse kinderen ruimschoots. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, resulteert decentralisatie niet in drastisch verschillende onderwijsresultaten tussen gebieden, etnische groepen en sociaal-economische klassen. Zelfs voor kinderen die in het buitenland geboren zijn, zijn de resultaten over de hele linie gelijk.

Gezondheidszorg

Canada scoort doorgaans hoog op levenskwaliteit, deels vanwege het gezondheidszorgsysteem Medicare. Voor gezondheidszorg gaf US News Canada een 9,9 op 10. Hoewel Canada’s systeem van universele gezondheidszorg vaak wordt geprezen, vindt niet iedereen dat dit een belangrijk verkoopargument is om er te gaan wonen.

Ondanks het feit dat alle Canadezen, ongeacht hun financiële situatie, toegang hebben tot het door de overheid gefinancierde gezondheidszorgsysteem, zijn er vaak aanzienlijke wachttijden voor operaties en in dokterspraktijken. Als Canadees hoef je niet vaak een eigen bijdrage te betalen, maar je hebt ook niet de keuze om een particuliere verzekering af te sluiten (zelfs als je dat zou willen) totdat de behandelingen die je nodig hebt niet door Medicare worden gedekt.

Canada heeft lagere kosten voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking dan de VS, evenals lagere percentages kindersterfte, zwaarlijvigheid en te voorkomen sterfgevallen, ondanks het feit dat sommige mensen klagen over de fiscale last die Medicare met zich meebrengt.

Voordat u besluit het Canadese staatsburgerschap aan te vragen, moet u bedenken dat zowel burgers als permanente inwoners van Canada gebruik mogen maken van het openbare gezondheidszorgstelsel.

Reizen zonder visum

De sterkste paspoorten ter wereld zijn in het bezit van burgers van Singapore en Japan, maar een Canadees paspoort heeft toch een aantal voordelen. Canada had in 2020 het op negen na sterkste paspoort ter wereld. Canada ligt achter op de VS en het VK wat betreft het aantal landen waar paspoorthouders zonder visum naartoe kunnen reizen.

Houders van een paspoort van de VS en het VK kunnen nog eens 186 landen bezoeken zonder visum.

Consulaire diensten zijn voor reizigers niet altijd wat ze lijken te zijn. Canada belooft via 260 consulaten en dienstverleningspunten in 150 landen 24 uur per dag en 7 dagen per week hulp te bieden aan Canadese reizigers in nood, als je op reis in een moeilijke situatie terechtkomt.

Echter, ze waarschuwen dat in het geval van een natuurramp, gewelddadige omwenteling, of politieke onrust, consulaire bijstand kan worden “minder beschikbaar”. Ze bieden echter wel een Twitter hashtag, #HelpingCanadianTravelers, die vrij nuttig kan zijn als je je in een overstroming of een conflictgebied bevindt.

Hoe vraagt u de nationaliteit van Canada aan?

Verkrijgen Canadese burgerschap
Nadat u hebt besloten dat Canada het land voor u is, moet u de vijf primaire processen voltooien die nodig zijn om staatsburger van Canada te worden: permanent verblijf, naturalisatie, de aanvraag voor staatsburgerschap, de burgerschapstest en de ceremonie van het staatsburgerschap.

Voortdurende residentie

Het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning is de eerste stap voordat u het Canadese staatsburgerschap kunt aanvragen. Dit zal waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel zijn van je aanvraag voor het Canadese staatsburgerschap. We zullen de meest effectieve methoden voor het verkrijgen van permanente residentie later in dit bericht bespreken.

Veel van deze programma’s bevatten vereisten, zoals het runnen van een winstgevend bedrijf gedurende een aantal jaren. Als u niet aan deze eisen voldoet, kunt u geen aanvraag voor het Canadese staatsburgerschap indienen.

Naturalisatie

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van het Canadese staatsburgerschap is naturalisatie. Om genaturaliseerd te kunnen worden, moet u in de afgelopen vijf jaar in totaal 1.095 dagen in Canada hebben doorgebracht. Er is geen vast aantal dagen dat in een jaar moet verstrijken, en de dagen kunnen ook niet-opeenvolgend zijn.

Aan de voorwaarden voor het Canadese staatsburgerschap kan worden voldaan door een tijdelijk verblijf in Canada (bijvoorbeeld als student, bezoeker of vluchteling). De tijd die een tijdelijk ingezetene in Canada verblijft, wordt echter slechts als een halve dag per dag geteld. Op deze manier kunnen maximaal 365 dagen worden verdiend.

Voordat u de burgerschapstest kunt afleggen en uw Canadese burgerschapscertificaat kunt ontvangen, moet u ook aantonen dat uw inkomstenbelasting correct is ingediend.

Aanvraag van het burgerschap in Canada

U kunt het onlineverzoek om het Canadese staatsburgerschap invullen voordat u het afdrukt. Al het vereiste papierwerk moet worden bijgevoegd, samen met het bewijs dat u de aanvraagkosten van $630 hebt betaald.

Je aanvraag moet per post naar het juiste kantoor worden gestuurd, en daarna duurt het normaal gesproken 12 maanden voordat de regering het heeft verwerkt.

Als u geschikt wordt bevonden, kunt u worden uitgenodigd voor een gesprek met een immigratiebeambte om uw aanvraag voor het Canadese staatsburgerschap te bespreken en te beoordelen in hoeverre u de taal machtig bent.

Test voor Canadese nationaliteit

Als uw aanvraag doorgaat naar de volgende ronde, krijgt u een tijdstip en een datum waarop u de Canadese burgerschapstest kunt afleggen.

Dit schriftelijke examen meet uw kennis van de Canadese geografie, cultuur, geschiedenis en politiek. Als u niet slaagt voor het examen, mag u het opnieuw afleggen. Als u opnieuw zakt, kan het zijn dat u moet deelnemen aan een interview om het staatsburgerschap te verkrijgen.

Ceremonie van Burgerschap

Als u slaagt voor de Canadese burgerschapstest, krijgt u een datum om te verschijnen op een ceremonie van het staatsburgerschap.

Nadat u de eed van staatsburgerschap hebt afgelegd, het volkslied hebt gezongen en tijdens de ceremonie uw certificaat van Canadees staatsburgerschap hebt ontvangen, wordt u formeel een Canadees staatsburger.

Hoe kunt u een permanente verblijfsvergunning aanvragen?

Burgerschap Canada

Zoals eerder gezegd, is het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning in Canada de eerste en meest uitdagende fase in het hele proces van het staatsburgerschap.

Het land heeft een enigszins rigoureus immigratiebeleid dat het aantal personen dat naar het land kan immigreren beperkt tot 300.000. Er zijn drie belangrijke voorwaarden voor immigranten om het land binnen te mogen:

  • De hereniging van gezinnen
  • Het humanitaire perspectief
  • Financiële immigratie

Het grootste deel van de immigranten kan Canada binnenkomen via de derde optie, dankzij de verschillende initiatieven van het land voor economische immigratie. De meerderheid van deze immigranten zijn zeer competente werknemers of ondernemers, en zij hebben vaak een aanzienlijke hoeveelheid contant geld achter de hand.

De Canadese regering verwelkomde 310.000 immigranten in 2018, van wie 172.500 een economische immigratiestatus kregen. Laat u echter niet afschrikken door dit kleine aantal. Canada heeft strenge immigratiebeperkingen, maar toch geven ze een grote voorkeur aan mensen die een staat van dienst hebben op economisch gebied.

Express toegang

Express Entry, Canada’s systeem voor het beheer van immigratieaanvragen, zal door de meeste aanvragers van economische immigratie worden gebruikt. De Federal Skilled Worker, Canadian Experience Class, en Federal Skilled Trades trajecten worden allemaal specifiek verzorgd door dit systeem.

Je moet eerst een Express Entry profiel invullen voor je een aanvraag indient voor de meeste permanente verblijfsprogramma’s. Dit gedeelte van de app is gratis. De informatie in je profiel zal dan gebruikt worden om je punten te bepalen.

Als u staatsburgerschap aanvraagt of als investeerder of zakenman permanente residentie aanvraagt, hoeft u Express Entry niet te gebruiken. Bovendien, als je van plan bent om naar Quebec te immigreren, is het niet van toepassing omdat Quebec aparte normen heeft en geen gebruik maakt van het Express Entry systeem.

In alle andere omstandigheden kan je ervan uitgaan dat de volgende toelatingsvoorwaarden van toepassing zijn op de Express Entry aanvraagprocedure:

Puntensysteem. Uw immigratiemogelijkheden voor geschoolde werknemers worden bepaald door een puntensysteem dat bekend staat als het Comprehensive Ranking System (CRS). Om in aanmerking te komen voor immigratie van geschoolde werknemers naar Canada, moet u minimaal 67 van de 100 punten behalen. Het behalen van 67 punten garandeert echter niet dat u een permanente verblijfsvergunning krijgt. In plaats daarvan zullen de beste aanvragers worden aangemoedigd om elke twee weken een aanvraag voor permanent verblijf in te dienen.

Taaleisen. Welk curriculum u ook kiest, u moet slagen voor een taaltest om aan te tonen dat u het Engels of het Frans beheerst als u naar Canada wilt emigreren. Je spreek-, schrijf-, lees- en luistervaardigheid in het Engels of Frans zal worden geëvalueerd.

Onontvankelijkheid. Er zijn verschillende dingen die u ervan kunnen weerhouden toestemming te krijgen om naar Canada te komen. Criminele achtergrond, banden met de georganiseerde misdaad, ernstige gezondheidsproblemen of betrokkenheid bij schendingen van de mensenrechten zijn een paar van de dingen die je kunnen uitsluiten van de aanvraagprocedure. Het is mogelijk dat u geen immigratieaanvraag kunt indienen als een van uw gezinsleden geen toestemming krijgt om Canada binnen te komen.

Investeerders kunnen een permanente verblijfsvergunning in Canada krijgen.

Permanente verblijfsvergunning voor investeerders
De federale regering biedt één route voor investeerders van grote waarde die bereid zijn ten minste 2 miljoen dollar te investeren in een door de overheid gecontroleerd durfkapitaalfonds, hoewel het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning in Canada niet eenvoudig kan zijn.

We zullen niet tegen u liegen: de aanvraagprocedure kan duur, tijdrovend en tijdrovend zijn. Hieronder hebben we het opgesplitst.

Proefprogramma voor risicokapitaalinvesteringen door immigranten (IIVC) (federaal)

Het Immigrant Investor Venture Capital (IIVC) Pilot Program is een unieke toepassing die in Canada beschikbaar is voor investeerders.

Aangezien dit programma verschilt van het bekende Quebec Immigrant Investor visum (dat we later zullen behandelen), moet je van plan zijn om je in een andere provincie dan Quebec te vestigen om in aanmerking te komen.

Hoewel het programma competitief is, bekijken we enkele van de fundamentele criteria om in aanmerking te komen.

Brutowaarde

U moet een persoonlijk vermogen hebben van 10 miljoen CAD om voor dit programma in aanmerking te komen. Het is interessant op te merken dat u dit visum niet kunt krijgen als u uw vermogen door erfenis hebt verkregen. Je moet een onafhankelijk persoon zijn die zijn vermogen heeft opgebouwd door middel van zakelijke ondernemingen en/of investeringen in de particuliere sector.

Na de eerste screening moet u, als uw aanvraag wordt doorgezet, een onafhankelijke verificatie van uw vermogen en de bron ervan voorleggen. Daartoe moet u beschikken over een due diligence-rapport van een van de door Canada gekozen verstrekkers.

In het rapport wordt de bron van je vermogen aangegeven, evenals eventuele problemen die de IRCC nader zou moeten onderzoeken.

Educatie

Er zijn onderwijsvereisten voor dit visum, aangezien 10 miljoen dollar om bij te dragen aan de Canadese economie onvoldoende is.

U moet in het bezit zijn van een Canadees postsecundair diploma of een certificaat met een geldigheidsduur van één jaar. U kunt nog steeds in aanmerking komen als u hetzelfde onderwijsniveau buiten Canada hebt genoten, maar dan moet u een Educational Credential Assessment (ECA) verkrijgen, waarmee uw onderwijsniveau en studieresultaten worden gecontroleerd.

Nogmaals, aangezien dit een competitief programma is, zijn je kansen op succes groter als je een hogere opleiding hebt genoten. Bekijk het puntensysteem hierboven om beter te begrijpen hoe je opleiding van invloed zal zijn op je aanvraag.

Er is echter een hiaat in de onderwijskwalificatie. U kunt van deze eis worden vrijgesteld als u kunt aantonen dat u een nettowaarde van meer dan $ 50 miljoen CAD heeft die u via particuliere, legale zakelijke en/of investeringsmethoden heeft verkregen. U moet het nodige formulier aanvragen bij de IRCC, het invullen en het bij uw aanvraag voegen als u een uitzondering wilt aanvragen.

Investering in een risicokapitaalfonds zonder garantie

Zoals eerder gezegd, moet u bereid zijn om minstens tijdelijk 2 miljoen CAD op te geven om in aanmerking te komen voor het IIVC visum. Dit is te wijten aan het feit dat een risicodragende investering van $2 miljoen CAD vereist is als laatste stap in de visumaanvraagprocedure. Het Immigrant Investor Venture Capital (IIVC) Fund ontvangt deze financiering.

Net als andere risicokapitaalfondsen werkt het IIVC-fonds zo dat investeerders eventuele opbrengsten onmiddellijk of na het verstrijken van de investeringstermijn kunnen verkrijgen. De Canadese regering garandeert niet dat uw investering geheel of gedeeltelijk zal worden terugbetaald, en u kunt uw geld pas na ongeveer 15 jaar opnemen.

U coördineert uw investeringen over verschillende Canadese bedrijven met de hulp van BDC Capital, de investeringstak van de Business Development Bank of Canada, en vijf zorgvuldig gekozen fondsbeheerders. Deze jonge bedrijven moeten buiten Quebec gevestigd zijn en over een aanzienlijk ontwikkelingspotentieel beschikken en de Canadese samenleving aanzienlijk kunnen verbeteren.

Aanvraag process

U moet een aanvraagpakket afdrukken en opsturen zodra u hebt vastgesteld dat u in aanmerking komt. Je moet bewijsstukken, zoals bewijs van je taalvaardigheid, opleiding, en persoonlijke nettowaarde, evenals politie-onderzoek en de bevindingen van een recente medische controle, fysiek bevestigen aan uw aanvraag.

Het immigratiekantoor zal contact met u opnemen en u aanvullende instructies geven als uw aanvraag wordt doorgezet naar de volgende fase nadat u aan alle eisen hebt voldaan. Het is mogelijk dat u nog meer papierwerk moet indienen of dat u moet verschijnen voor een interview.

Als uw aanvraag na deze fase wordt ingewilligd, moet u uw paspoort opsturen zodat het immigratiebureau u een bevestiging van permanent verblijf (Confirmation of Permanent Residence – COPR) en een inreisvisum (indien nodig) kan geven.

Programma voor immigranten-investeerders in Quebec (QIIP)

immigranten-investeerders in Quebec
Het IIVC Pilot Program en het Quebec Immigrant Investor Program (QIIP) zijn vergelijkbaar. Omdat het echter minder beperkingen kent en een lagere investering vereist, is QIIP het bekendste programma van de twee.

Desondanks is de jaarlijkse toewijzing vrij laag en wordt deze snel bereikt. Zo had Quebec vorig jaar een quotum van 1.900.

Als je QIIP-aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een Quebec Selection Certificate (CSQ), dat je het recht geeft om bij de Canadese regering de status van permanent ingezetene aan te vragen.

Investering & Netto Vermogen

De vermogens- en investeringsvereisten zijn voor de nieuwe ronde kandidaten van dit jaar verhoogd, wat de populariteit van het programma en het concurrentieniveau weerspiegelt. U en uw echtgenoot/echtgenote moeten elk een vermogen van $2 miljoen Canadees hebben.

Daarnaast is een renteloze investering van $1,2 miljoen CAD van u vereist. Dus als de gedachte om de overheid $2 miljoen te geven zonder enige zekerheid u ongemakkelijk maakt, is QIIP misschien een betere keuze voor u. In tegenstelling tot het IIVC-programma is uw initiële investering gegarandeerd en krijgt u deze na 5,5 jaar terug.

De rente op uw investering wordt niet aan u uitbetaald omdat deze wordt gebruikt om bemiddelingskosten te betalen en leningen tegen 0% rente te verstrekken aan kleine bedrijven. De rente kan ook worden gebruikt om vluchtelingen te sponsoren of om andere immigratieprogramma’s te financieren.

Managementkennis

In tegenstelling tot IIVC moet u beschikken over een track record van managementervaring.

U moet gedurende dezelfde periode van vijf jaar een managementfunctie hebben bekleed of gedurende ten minste twee van die jaren aandeelhouder zijn geweest in een particuliere onderneming om uw managementexpertise te bewijzen.

Verblijven in Quebec

Veel mensen hebben in de loop der jaren geklaagd dat rijke immigranten die via het QIIP naar Quebec komen, daar niet blijven.

Volgens recente berichten zouden 46.000 welgestelde buitenlanders de afgelopen drie decennia de QIIP hebben gebruikt om zich op de huizenmarkt in andere provincies te begeven. De torenhoge onroerendgoedkosten in Vancouver en Toronto zijn aan deze immigranten te wijten.

Om ervoor te zorgen dat de uitverkoren aanvragers ook echt in Québec blijven, is de aanvraagprocedure voor de QIIP onlangs enigszins aangepast. Aanvragers die mogelijk naar een andere regio van Canada verhuizen, worden waarschijnlijk niet aanvaard.

Je kunt bijvoorbeeld worden afgewezen als je familieleden hebt die elders wonen, elders onroerend goed bezit, of een kind hebt dat in een andere provincie studeert. Bovendien kan je aanvraag als verdacht worden beschouwd als je Canada al eens hebt bezocht maar nooit in Quebec.

Andere factoren

Het federale investeringsprogramma zal rekening houden met uw opleidingsniveau, maar het QIIP stelt geen strikte eisen wat taal of opleiding betreft.

U kunt ervan uitgaan dat uw opleidingsniveau, talenkennis en leeftijd in aanmerking zullen worden genomen wanneer u een aanvraag indient, omdat de aanvraagprocedure vrij concurrerend is.

Aanvraag process

De aanvraag moet als pdf worden gedownload en op een computer worden ingevuld. Nadat u uw aanvraag hebt ingevuld en afgedrukt, moet u nog een aantal documenten bijvoegen, zoals het zorgvuldigheidsrapport, taaltests en cijferlijsten van universiteiten.

Als u getrouwd bent, arts of leraar bent, of als u een gereglementeerd beroep uitoefent, zoals counseling of diergeneeskunde, moet u misschien ook nog verklaringsdocumenten indienen.

U moet ook een “verhalend document” opstellen. Het verhalend document moet beschrijven hoe u aan uw geld bent gekomen.

Uw echtgeno(o)t(e) moet ook een beschrijvend document invullen als u gezamenlijke financiën of activa hebt. Als u niet in het Engels of Frans bent geboren, moet u het verhaal in uw moedertaal schrijven en laten vertalen door een beëdigd vertaler.

Het immigratiebureau zal elk stukje informatie dat u verstrekt bevestigen. Uw aanvraag zal worden afgewezen, u zult worden gestraft en u zult gedurende minstens vijf jaar geen nieuwe aanvraag mogen indienen als blijkt dat bepaalde informatie onjuist is.

Bovendien moet u aantonen dat u uw aanvraagkosten hebt betaald. De prijs is vrij hoog, aangezien de aanvraagprocedure zeer concurrerend is en geen garanties biedt. De kosten van de aanvraag bedragen 15.763 CAD vanaf januari 2020.

U moet uw volledige aanvraag, met alle vereiste ondersteunende documentatie, mailen naar het Montreal kantoor van het Ministerie van Immigratie, Diversiteit, en Inclusie. De aanvraag kan niet online of persoonlijk worden ingediend.

Als uw aanvraag door de eerste screening komt, ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek. De immigratieambtenaar zal proberen de juistheid van de tijdens het interview verstrekte informatie te controleren.

Bovendien zal hij of zij vragen naar uw managementachtergrond en hoe u aan uw rijkdom bent gekomen. Hij of zij zal ook proberen na te gaan of u werkelijk van plan bent van Québec uw thuis te maken, gezien de bezorgdheid over QIIP immigranten die uit Québec vertrekken.

Quebec zal u een Quebec Selection Certificate sturen als uw aanvraag voor permanent verblijf via QIIP (CSQ) is aanvaard. Met dit certificaat bent u nog geen permanent ingezetene van Canada. U moet met het certificaat een aanvraag voor permanente residentie indienen bij de federale autoriteiten.

Het wordt aangeraden dat u uw aanvraag indient zodra ze nieuwe aanvragers beginnen te aanvaarden, omdat er strenge quota voor dit programma zijn. Houd een oogje in het zeil en controleer regelmatig de website van de immigratiedienst.

Wat is de wachttijd?

Kandidaten met een hoog niveau van Franse taalbeheersing kregen in het verleden een voorkeursbehandeling en werden zelfs van het quotum uitgesloten.

De behandelingstermijnen variëren ook naargelang van het land waar u woont en het aantal aanvragen dat in een bepaald jaar wordt ontvangen. Volgens onze waarnemingen kan de behandeling van een aanvraag van een kandidaat via QIIP tot 60 maanden in beslag nemen.

Als Quebec je aanvraag aanvaardt, moet je nog steeds een permanente verblijfsvergunning aanvragen bij de federale overheid. Momenteel is er een wachttijd van 45 maanden voor permanente residentie via QIIP.

Permanente verblijfsvergunning voor ondernemers in Canada

Verblijf ondernemers in Canada
Zonder twijfel zijn investeerdersprogramma’s over de hele wereld duur en zeer tijdrovend. Ze willen ook een aanzienlijke aanbetaling, die je misschien nooit meer terugziet.

Daarom vinden sommige mensen de immigratieprogramma’s voor ondernemers misschien iets praktischer.

In werkelijkheid zijn startende ondernemers de focus van het immigratieprogramma voor ondernemers van de overheid. Heb je een fantastisch idee in gedachten? Canada zou een goede plaats zijn om te beginnen.

Initiatief Start-Up Visa (federaal)

Het Start-Up visum is bedoeld voor getalenteerde bedrijfseigenaren met het potentieel om Canada’s innovatie, werkgelegenheid en wereldwijde concurrentiepositie te verbeteren.

Aangezien dit een federaal programma is, moet je plannen hebben om je in een andere provincie dan Québec te vestigen.

Bedrijfsvereisten

Om voor dit visum in aanmerking te komen, moet uw bedrijf in staat worden geacht innovatie naar Canada te brengen, Canadezen in dienst te nemen en Canada te helpen mondiaal te concurreren.

U moet ook aantonen dat u een belang van ten minste 10% met stemrecht in het bedrijf in kwestie hebt. U kunt uw aanvraag tegelijk met de andere eigenaars indienen als uw bedrijf naar Canada verhuist.

U moet meer dan de helft van het stemrecht in handen hebben in vergelijking met de andere kandidaten. U moet zich ervan bewust zijn dat slechts vijf personen een aanvraag kunnen indienen om eigenaar te worden.

Ondersteuning

Je kunt je startup niet zomaar naar Canada verplaatsen in de hoop op financiering. Je moet eerst de steun hebben van een Canadese groepering die door de regering is erkend. Canada verstrekt een lijst van erkende risicokapitaalondernemingen, organisaties van investeerders en incubators. U moet voorstellen sturen naar een handvol van de tientallen organisaties op de lijst.

Een van deze organisaties kan je een uitnodiging sturen om Canada te bezoeken zodat je je bedrijfsidee persoonlijk kunt toelichten. Van elke organisatie die heeft toegezegd u te helpen, moet een steunbrief worden verkregen voordat u uw aanvraag kunt indienen. Er moet minimaal CAD 200.000 beschikbaar zijn van risicokapitaalfondsen om in je bedrijf te investeren. Angel-investeerdersorganisaties moeten investeringen doen.

Een minimum van CAD 200.000 moet beschikbaar zijn van durfkapitaalfondsen om in uw bedrijf te investeren. Groepen van investeerders moeten beloven in totaal minimaal CAD 75.000 in te leggen.

Taal

U moet slagen voor een taaltest van een erkend agentschap om aan te tonen dat u de Engelse of de Franse taal machtig bent, zodat u met succes zaken kunt doen in Canada.

U moet kunnen aantonen dat u een van de twee officiële talen machtig bent in spreken, lezen, schrijven en luisteren. U kunt de taalvereiste voor het Start-Up visum niet omzeilen.

Financiële vereisten

De Canadese regering zal je als houder van een Start-Up visum geen geld geven. Om tot het programma te worden toegelaten, moet je aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf en je gezin te onderhouden zolang je in Canada bent. Dit moeten je persoonlijke middelen zijn; het kan geen geleend geld zijn.

De eisen zijn niet bijzonder zwaar. Je moet kunnen aantonen dat je voor een alleenstaande over 12.475 Canadese dollar in contanten beschikt. Dit bedrag is 23.181 Canadese dollar voor een huishouden van vier personen.

Vergeet niet dat deze percentages elk jaar enigszins worden gewijzigd door de Canadese regering.

Aanvraag process

Om een aanvraag in te dienen, downloadt u het aanvraagpakket als PDF, vult u het op uw computer in en verstuurt u het. Na het invullen van de aanvraag moet u het “Generic Application Form for Canada” online bevestigen.

Dit is vrij eenvoudig. U logt gewoon in, selecteert de validatieoptie en drukt de documenten af. U kunt uw aanvraag per post naar het Centralized Intake Office in Sydney, Nova Scotia, sturen nadat u uw handtekening hebt gezet en de bewijsstukken hebt bijgevoegd.

De kosten voor de aanvraag moeten ook worden meegerekend.

De aanvraag kost u 1.540 Canadese dollar als u de permanente verblijfsvergunning betaalt. Als u uw echtgeno(o)t(e) of partner ook in aanmerking wilt laten komen voor het visum en permanente verblijfsvergunning, komt daar nog eens CAD 1.040 bij. Elk extra ten laste komend kind kost CAD 150.

Het deel van de kosten dat u heeft bijgedragen aan de permanente verblijfsvergunning wordt aan u terugbetaald indien uw aanvraag wordt afgewezen of indien u besluit niet naar Canada te reizen. Er kan een verzoek om meer bewijsstukken aan u worden gericht. Indien uw aanvraag wordt aanvaard, zal de Canadese regering u een permanente verblijfsvergunning en, indien nodig, een reisvisum aanbieden.

Permanente verblijfsvergunning voor hoogwaardige werknemers in Canada

Burgerschap in Canada hoogwaardige werknemers

Het hoofddoel van het Canadese immigratiebeleid is hoogopgeleide werknemers, investeerders en ondernemers naar het land aan te trekken.

Dit houdt in dat je ook als je geen 2 miljoen dollar hebt om te investeren of een briljant idee om het leven in Canada te vernieuwen, toch een permanente verblijfsvergunning en uiteindelijk het staatsburgerschap kunt krijgen.

Alleen als de regering heeft geoordeeld dat je over een vaardigheid beschikt die de economie kan helpen.

Geschoolde federale werknemers (FSW)

U moet een aanvraag indienen via Express Entry en de vereiste 67 van de 100 punten behalen als u een aanvraag indient als geschoolde werknemer. Punten worden vooral toegekend op basis van uw taalvaardigheid, leeftijd, opleiding en ervaring.

Taal

Als u kunt aantonen dat u beide officiële talen vloeiend spreekt, kunt u 28 punten krijgen bovenop uw maximum van 24 punten voor het spreken van een van beide talen.

Ook al hoeft u maar aan te tonen dat u één taal vloeiend spreekt om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning, het slagen voor de toetsen voor zowel Engels als Frans kan uw aanvraag versterken.

Opleiding

Uw opleidingsniveau telt ook mee voor uw score. Alleen mensen met een Ph.D. kunnen het maximum van 25 punten behalen.

U kunt alleen een 5 als eindcijfer halen, wat overeenkomt met het behalen van een diploma van de middelbare school. Er kunnen individuele visumprogramma’s en stroomspecifieke onderwijsvereisten bestaan.

Ervaring & tewerkstelling

Voor eerdere tewerkstelling in geautoriseerde beroepen, komen geschoolde professionals in aanmerking om tot 15 punten te behalen. U moet zes of meer jaren werkervaring hebben om de maximum 15 punten te verdienen.

Vier tot vijf jaar ervaring in een specifiek, erkend beroep is 13 punten waard. Voor elk jaar dat u minder dan vier jaar hebt gewerkt, verliest u twee punten van uw eindscore.

Vier tot vijf jaar ervaring in een specifieke, geaccepteerde beroepsactiviteit is 13 punten waard. Voor elk jaar dat u minder dan vier jaar hebt gewerkt, verliest u twee punten van uw eindscore. Voor een jaar relevante ervaring kunt u ten minste 9 punten krijgen.

Op basis van de vereisten van de Canadese economie kan de regering beperkingen opleggen aan de immigratie van bepaalde beroepen. Dit wordt gedaan om tekorten aan arbeidskrachten te voorkomen die Canadese burgers uit de beroepsbevolking zouden verdrijven.

Als je op het moment van de aanvraag al een baan hebt aangeboden gekregen voor een vaste aanstelling in Canada, kun je 10 extra punten krijgen.

Voordat je een aanvraag voor immigratie naar Canada indient, moet de baanaanbieding zijn ontvangen en gevalideerd door Human Resources and Skills Development Canada om in aanmerking te komen voor de punten.

Leeftijd

Er kunnen ook punten worden toegekend op basis van je leeftijd. Tussen 18 en 35 jaar worden 12 punten toegekend. Voor elk jaar dat iemand ouder is dan 35, verliest hij 1 punt. Wie jonger dan 18 of ouder dan 47 is, krijgt geen punten.

Verdere punten

Voor de opleiding, de talenkennis en de beroepservaring van de echtgenoot kunnen aanvragers tot 15 punten krijgen. Als u of uw echtgeno(o)t(e) een familielid heeft dat legaal in Canada verblijft, kunt u bovendien 5 punten verdienen. Het familielid moet een ouder, kind, oom of tante zijn, of een nicht.

Voor de opleiding, talenkennis en beroepservaring van de echtgenoot of echtgenote kunnen aanvragers tot 15 punten krijgen. Als u of uw echtgeno(o)t(e) een familielid heeft dat legaal in Canada verblijft, kunt u bovendien 5 punten verdienen. Het familielid moet een ouder, kind, oom, tante, nicht, grootouder, kleinkind, broer of zus zijn, of een combinatie daarvan.

U moet een aanvraag indienen via Immigration, Refugees and Citizenship Canada na een aanvraag via Express Entry of op papier (IRCC). Als u Express Entry hebt gebruikt, moet u wachten tot IRCC u een uitnodiging voor een aanvraag stuurt.

Aanvraagmethode

U moet eerst een Express Entry profiel aanmaken voordat u een aanvraag kunt indienen. Nadat je een Express Entry profiel hebt aangemaakt en als is vastgesteld dat je aan de eisen voldoet, kun je de mogelijkheid krijgen om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen.

U dient uw aanvraag, eventuele bewijsstukken, en de kosten online in met een credit- of debitcard. Als alles volgens plan verloopt, neemt een immigratieambtenaar contact met je op om de volgende stappen in je aanvraag door te nemen.

Andere manieren om de Canadese burgerschap te krijgen

Canadese burgerschap

Nationaliteit door afstamming

De snelste en eenvoudigste methode om het Canadese staatsburgerschap te verkrijgen is door afstamming. Bovendien kun je een aantal zware eisen voor het Canadese burgerschap omzeilen.

Je komt in aanmerking voor het Canadese burgerschap als je in het buitenland bent geboren, maar een van je ouders hier is geboren of het burgerschap via naturalisatie heeft verkregen.

Zelfs als je ouders niet in Canada wonen of als je er nooit bent geweest, kom je in aanmerking voor het Canadese staatsburgerschap.

Het aanvragen van een certificaat van canadees burgerschap is de eerste stap op weg naar het verkrijgen van canadees burgerschap door afstamming. U moet een papieren aanvraag indienen, die u kunt afdrukken vanaf uw computer, samen met geverifieerde kopieën van documenten en afbeeldingen, om het te verkrijgen.

Documenten die niet in het Engels of Frans zijn, moeten worden vertaald, samen met een attest van de vertaler, en worden ingediend. Een notaris moet de kopieën van de documenten waarmerken.

De aanvraagkosten van $75 CAD moeten online worden betaald zodra u de aanvraag hebt voltooid. U moet een ontvangstbewijs bijsluiten als bewijs dat u de aanvraagkosten hebt betaald, samen met uw ingevulde aanvraag, documentatie en foto’s wanneer u deze opstuurt.

De behandeling van het Canadese burgerschapscertificaat neemt nu vijf maanden in beslag.

Zolang u kunt aantonen dat u al Canadees staatsburger bent, kunt u in Canada het staatsburgerschap door afstamming aanvragen zonder dat u de burgerschapstest hoeft af te leggen.

Wij zijn net begonnen met het aanbieden van een dienst die personen helpt bij het vaststellen van hun Canadees burgerschap door afstamming. Samen met onze betrouwbare advocaten en lokale agenten, kunnen wij u helpen bij het bepalen of u in aanmerking komt, het verzamelen van de benodigde papieren (van zowel uw eigen land als Canada), het navigeren door de bureaucratie en het aanvragen van het staatsburgerschap.

Burgerschap door verbintenis

Helaas kan het Canadese staatsburgerschap niet snel worden verkregen via een huwelijk. Voor personen die met Canadese burgers trouwen, is er in Canada geen speciale route naar het staatsburgerschap, in tegenstelling tot de VS.

Daarom moet u dezelfde procedure volgen en dezelfde aanvraag voor het Canadese staatsburgerschap indienen als u met een Canadese burger trouwt. Er zijn echter enkele omstandigheden waarin uw echtgenoot u kan sponsoren voor permanent verblijf.

Uw sponsor moet de Canadese regering beloven dat hij/zij u financieel zal steunen en in uw eerste levensbehoeften zal voorzien in ruil voor zijn/haar toestemming om u te sponsoren.

De Canadese regering is zeer serieus over sponsoring. Een sponsor is verantwoordelijk voor het terugbetalen aan de Canadese regering van alle steun die zijn gesponsorde persoon ontvangt als hij niet in staat is om in de eerste levensbehoeften en uitgaven van zijn sponsor te voorzien. Je sponsor is bij wet verplicht om in je levensbehoeften te voorzien, zelfs als de relatie eindigt.

Zelfs met de financiële verplichtingen, als uw echtgenoot u nog steeds wil sponsoren voor permanente verblijfsvergunning, moet hij/zij een schriftelijke aanvraag indienen.

Daarnaast is een “Generic Application Form” met ondersteunende documentatie en afbeeldingen vereist. Ook als uw naaste familieleden niet van plan zijn om samen met u naar Canada te emigreren, moeten ook zij een medische keuring ondergaan.

De Canadese regering zal u en uw gezin na het indienen van uw aanvraag instructies sturen over hoe de medische keuring moet worden ingevuld. Deze instructies moeten binnen 30 dagen na de datum waarop u ze hebt ontvangen, worden opgevolgd.

U moet een open werkvergunning aanvragen in de klasse Echtgeno(o)t(e) of Partner in Canada als u in Canada wilt kunnen werken terwijl uw aanvraag voor permanente residentie wordt behandeld.

Wanneer u een permanente verblijfsvergunning aanvraagt, kunt u ook op elk later tijdstip een aanvraag voor een open werkvergunning indienen. Het verkrijgen van een werkvisum voor een echtgeno(o)t(e) of partner duurt doorgaans vier maanden.

Een echtgeno(o)t(e) of partner moet zich laten sponsoren voor CAD $1.040.

Canadese burger worden

Canadees paspoort

Een van de belangrijkste redenen voor het verkrijgen van het Canadese staatsburgerschap is het verkrijgen van een Canadees paspoort. U moet twee werkdagen na uw burgerschapsceremonie wachten voordat u een aanvraag voor een paspoort indient.

Om uw aanvraag in te dienen, moet u eerst het formulier downloaden, invullen op uw computer, het afdrukken en vervolgens alle vereiste papieren bijvoegen, zoals uw burgerschapscertificaat.

De volgende stap is het vinden van een garantsteller die Canadees staatsburger is, een geldig paspoort heeft en u ten minste twee jaar kent. Uw aanvraag, de ondersteunende identiteitsdocumenten en een van uw pasfoto’s moeten allemaal door hem worden ondertekend.

Ook de namen van twee referenten, die geen familieleden mogen zijn, moeten worden verstrekt.

De rechten moeten worden betaald vóór de indiening van de aanvraag.

De kosten moeten worden betaald voordat u de aanvraag indient. Het aanvragen van een paspoort vanuit Canada kost CAD $160. Als u uw aanvraag persoonlijk indient, kunt u ook persoonlijk betalen.

Als u uw aanvraag per post hebt ingediend, krijgt u uw paspoort per post. Als u de aanvraag persoonlijk heeft ingediend, krijgt u bericht wanneer het klaar is en moet u het gaan ophalen.

Is dubbele nationaliteit toegestaan in Canada?

Canada staat inderdaad dubbele nationaliteit toe. Als je echter langer dan vijf jaar in het buitenland hebt gewoond, kun je niet meer stemmen bij de federale verkiezingen.

Conclusie

Het kost veel tijd en moeite om het hele proces van het staatsburgerschap te doorlopen, waaronder het aanvragen van een permanente verblijfsvergunning en het afleggen van de burgerschapstest. Voordat u het Canadese staatsburgerschap krijgt, kunnen er vele jaren overheen gaan.

Maar als u aanzienlijke commerciële belangen in Canada hebt, zal het u uiteindelijk veel tijd en geld besparen om als staatsburger te werken.

Geef niet op als de aanvraagprocedure voor het staatsburgerschap intimiderend lijkt. Het werk om de dubbele nationaliteit te verkrijgen is zeker de moeite waard, en de juiste hulp kan u een hoop gedoe besparen.

Neem contact op met het Nomad Capitalist team voor hulp bij het bepalen hoe u uw belastingdruk kunt verminderen en uw levenskwaliteit kunt verbeteren door te verhuizen naar gebieden waar u het gunstigst zult worden bekeken.