Het nut van een levenstestament voor ondernemers in het buitenland
10 August 2022

Als ondernemer dien je af en toe net wat beter op te letten dan een werknemer. Want je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen, je verzekering en het beperken van bepaalde risico’s. Daarom is het niet ondenkbaar dat je af en toe iets over het hoofd ziet. Over het algemeen hebben zelfstandigen het sowieso al iets drukker dan mensen die bij een werkgever onder contract staan. Ze besteden meer uren per week aan hun werk en hebben over het algemeen minder lang vakantie. In dit blog bespreken we het belang van een levenstestament. Dat is überhaupt een nuttig document. Maar voor ondernemers heeft het nog meer waarde. Lees hieronder waarom.

Voor welke situaties is het levenstestament?

Iedereen weet wel wat een testament is. Maar over het levenstestament is een stuk minder bekend. Sommigen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. In feite verklaart de naam al veel over wat het nut van het document is. Het is een testament met bepaalde verklaringen die ingaan terwijl je nog leeft. Maar door omstandigheden ben je niet in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Vaak ligt een medische conditie hieraan ten grondslag. Een andere mogelijkheid is een vermissing, maar dat komt een stuk minder vaak voor.

Wijs een plaatsvervangende leidinggevende aan

Voor ondernemers bevat het levenstestament een gewichtig onderdeel. Je geeft desgewenst namelijk aan wie er in jouw plaats de leiding over je bedrijf op zich neemt. Uiteraard doe je dat in overleg met de beoogde kandidaat. Deze verklaring kan de redding zijn voor je onderneming wanneer je zelf niet in staat bent om het te leiden. Want hierdoor heeft de aangewezen persoon de bevoegdheid om beslissingen te nemen.

Lees meer over het levenstestament en vind de beste notarissen.

Andere bepalingen die in het levenstestament staan

Een levenstestament stel je samen met een notaris op. Je verklaart onder andere welke medische behandelingen je wenst te ontvangen in specifieke situaties. Wil je gereanimeerd worden en is euthanasie voor jou een optie? Voor je naasten is het erg prettig om dergelijke informatie zwart op wit te hebben. Verder bepaal je wat er gebeurt met je vermogen. Lopen schenkingen door en heeft iemand het recht om in jouw woning te leven? De aanwezigheid van een levenstestament is in bepaalde omstandigheden van onschatbare waarde. Laat niets aan het toeval over en bescherm jezelf en je onderneming door dit document op te stellen bij een notaris.